Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzic czy komputer ma bluetooth

IP: *.denko.com.pl 18.07.13, 08:54
Pytanie z pozoru blahe chyba wcale takim byc nie musi.
Komp jest nowy, stacjonarny, skonfigurowany w sklepie, z Win 7 Pro na pokladzie i pomimo ze w Panelu sterowania nie ma nic o BT to zastanawiam sie czy moze w sklepie "nie zapomniano" czegos zainstalowac/aktywowac aby ja umozliwic?
Czy tez po prostu sprzetowo jest ona niemozliwa do uzyskania (gdzies wyczytalem ze obecnie kazdy nowy sprzet ta funkcje jednak posiada)?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Jak sprawdzic czy komputer ma bluetooth 18.07.13, 09:29
      Jeśli jest to komputer stacjonarny, to prawie na pewno bluetootha nie ma,
      podobnie jak nie ma WiFi. Zwyczajnie, nie ma tego na typowej płycie głównej,
      choć są nieliczne wyjątki. Sprawdź opis płyty głównej u producenta.

Jeśli potrzebujesz uniwersalnego łącza bluetooth musisz sobie dokupić
      odpowiedni adapter USB - cena dla bluetooth+EDR 2.0/2.1 kilkanaście złotych.
      Klasa 2 (2.5mW), czyli zasięg do 10m, transmisja teoretycznie do 3Mb/s.
      Nieco drożej można kupić szybszy adapter BT 3.0HS (24Mb/s) lub BT 4.0.
      • Gość: qaz Re: Jak sprawdzic czy komputer ma bluetooth IP: *.denko.com.pl 18.07.13, 09:56
        dzieki za rozwianie watpliwosci. Tamten glos o tym ze aktualnie KAZDY nowy komp ma BT mnie zaniepokoil ;) Nie potrzebuje poki co tego BT (adapter jakis tam mam chociaz na XP pare lat temu sprawowal sie kiepsko) i pytalem jedynie z ciekawosci.
        • wariant_b Re: Jak sprawdzic czy komputer ma bluetooth 18.07.13, 13:09
          Sprawa w gruncie rzeczy jest banalna - urządzenia radiowe, w tym bluetooth,
          wymagają anteny. Laptop ma taką, zwykle pod ramką ekranu, a obudowa komputera
          stacjonarnego nie dość, że nie ma, to jeszcze jest całkiem skutecznym ekranem.
          Zatem albo wśród tylnych portów płyty będą gniazdka na przykręcane anteny
          do WiFi (w przypadku BT plastikowe okienko miniaturowej anteny lub wspólna),
          albo radio będzie na standardowo dołączanej karcie rozszerzeń (na śledziu).
          Jeśli niczego takiego nie masz, musisz dokupić kartę rozszerzeń lub adapter USB.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka