Gość: ARTOX IP: 115.147.232.* 03.04.10, 10:53 Proste pytanie - jaką kwotę średnio udaje wam się odłożyć miesięcznie na emigracji? Zachęcam również do przedstawienia swojej konkretnej sytuacji, na przykład z opisem przeznaczenia tych środków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.zone5.bethere.co.uk 03.04.10, 15:04 Nic nie oszczędzam, bo po prostu tutaj żyję i wszystko wydaję na to życie. Rozumiem że jedynym Twoim celem jest odkładanie pieniędzy i po wyjeżdżasz za granicę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicatrix Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bb.sky.com 03.04.10, 15:10 A ja oszczedzam na wakacje :-) Jeszcze 5 miechow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skegness Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bethere.co.uk 03.04.10, 15:58 Wakacje na Falklandach ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicatrix Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bb.sky.com 03.04.10, 16:03 aye,aye :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 03.04.10, 22:31 ja staram sie oszczedzac na: 1) czarna godzine, zebym nie musial z miejsca pakowac walizek i wracac do PL, 2) wlasny biznes, ktory chcialbym kiedys otworzyc. nie napisze ile bo to nie jest temat na forumowa rozmowe. pozdrawiam;)! Odpowiedz Link Zgłoś
yisilanjiaoshishi Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 04.04.10, 00:03 Dobre pytanie. W pierwszym roku, udalo sie mi zaoszczedzic/odlozyc 40% zarobkow. W drugim roku podobnie i mam nadzieje ze w kolejnych rowniez tak. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byniu Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.40.133.172.sub.mbb.three.co.uk 04.04.10, 13:14 odkładam co miesiąc 300f żyjąc normalnie, niby niewiele... ale nie bardzo rozumiem tych co nie oszczędzają nic, gdy wrócą za rok dwa czy 10, może okazać się ze tej całej wieloletniej emigracji nie mają kompletnie nic, poza fotkami i wspomnieniami z krainy deszczowcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.zone5.bethere.co.uk 04.04.10, 13:45 Gość portalu: byniu napisał(a): > gdy wrócą za rok dwa czy 10, może okazać się A kto mówi o jakimkolwiek powrocie??? Dlaczego w tym wątku zakłada się, że każdy Polak wyjechał do UK na rok lub dwa zarobić kasę i wracać? Wyobraźcie sobie, że są tacy ludzie (znam ich grube dziesiątki), którzy nawet sekundy nie spędzili na myśleniu o powrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cicatrix Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bb.sky.com 04.04.10, 14:02 :-) spot on Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 09.04.10, 01:33 jak sie okazuje po najnowszych sadazach co raz wiecej deklaruje ze nie wroci w ogole... nie wiem czy zauwazyliscie na poczatku byl to jedynie maly odsetek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.zone5.bethere.co.uk 09.04.10, 01:57 No nie wiem, może dlatego że ci co deklarowali że wrócą już wrócili, a zostali ci, którzy naprawdę chcieli zostać? Spośród moich znajomych nic się nie zmienia, każdy mówi to co od początku mówił. Co najmniej 50% deklarujących przyjazd tymczasowy jest już z powrotem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 09.04.10, 13:24 dokladnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant usa Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 23.05.10, 01:51 a no ja wracam po 14 latach tyry w usa do polandu,poniwaz uwazam ze nie po to tyralem na tych hamburgerowcow przez 14 lat ,aby tyrac dalej do konca zycia... i byc niewolnikiem pieniadza na emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant z usa Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 05.04.10, 08:46 Takich jest wielu w usa ,siedza tu po 10 lat i wiecej i nie odlozyli nawet 1000 $ ,chetnie by wrocili do kaczogrodu w pl ale z czym? wiec dalej siedza tyraja za centy ,aby sie doturlac do smiesznej emerytury amerykanskiej to jest z 500 $.,i wyczekac wymarzonej amnestii dla nielegalnych ,obiecywanej od 15 lat nielegalnym...ot cala prawda o usa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 05.04.10, 17:09 cala prawda o usa. ----- cala prawda z twoich osobistych doswiadczen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant z usa Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 06.04.10, 05:59 nie mowie tu o sobie ,tylko o ludziach ktorych sporo znam w usa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTOX raport na temat oszczędności Polaków IP: 115.147.192.* 03.05.10, 04:16 gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,52983,2953527.html Interesujący artykuł. Jak widać, ludzie po prostu nie chcą oszczędzać. Ich problem - na dłuższą metę poniosą konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: raport na temat oszczędności Polaków IP: 78.151.245.* 03.05.10, 12:59 > Ich problem - na dłuższą metę poniosą konsekwencje. A mógłbyś napisać jakie konsekwencje? Poważnie pytam - jakie są długofalowe konsekwencje normalnego życia, a nie zaciskania pasa i ciągłych wyrzeczeń? Znam ludzi, którzy nigdy nie oszczędzali i żyje im się bardzo dobrze, a także ludzi, którzy całe życie spędzili na zaciskaniu pasa i mimo 70-tki na karku nadal sobie wszystkiego odmawiają, bo muszą oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: raport na temat oszczędności Polaków IP: 92.24.164.* 12.07.10, 19:36 ARTOX, do tej pory nie odpowiedziałeś na moje pytanie: o jakie konsekwencje Ci chodzi? I dlaczego celem życia ma być oszczędzanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 05.04.10, 17:08 > rozumiem tych co nie oszczędzają nic, gdy wrócą za rok dwa czy 10, może okazać > się ze tej całej wieloletniej emigracji nie mają kompletnie nic, tobie zostana wspomnienia o kraju w ktorym mogles normalnie sie zadomowic i miec zycie na poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 04.04.10, 22:50 4-5k. Nie oszczędzam zbytnio. Po prostu nie mam na co wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
jeff.lebowski Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 05.04.10, 03:06 4-5k na miesiąc odkładasz? No to gratuluję! Zarobki widzę grubo powyżej średniej krajowej. Investment banker z City? (Chociaż taki to pewnie i więcej odłoży). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 05.04.10, 17:10 chyba mial na mysli zlotowki Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 05.04.10, 19:51 NHS dentist Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 78.151.245.* 03.05.10, 13:04 To gratuluję. Oby więcej naszych rodaków pracowało za takie stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cometesa Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.15-2.cable.virginmedia.com 05.04.10, 11:01 1500-1800 z mężem na społkę Odpowiedz Link Zgłoś
mrlondoner Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 05.04.10, 15:53 Miedzy 1200 a 1500. Odpowiedz Link Zgłoś
off_shore Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 05.04.10, 20:55 ok. 7tys. GBP już niedługo rzucam etat i zostaję rentierem. :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
javus Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 06.04.10, 14:56 Gość portalu: ARTOX napisał(a): > Proste pytanie - jaką kwotę średnio udaje wam się odłożyć miesięcznie na > emigracji? Teraz £500 bo zmiana pracy przyniosla mi dokladnie taka podwyzke, wczesniej nic. Pewnie za pare miesiecy jak sie przyzwyczaje do wyzszych zarobkow znowu nic nie bede oszczedzal. Oszczedzam na 911. Javus, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 07.04.10, 14:55 > Oszczedzam na 911. Na nowe? Czy takie z californication :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: javus Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 193.35.132.* 16.04.10, 09:52 Jesli w koncu wezme sie za swoj budget I zaoszczedze jakas kase to bede celowal w takie do 20k wiec bedzie pewnie z 8 lat do nowego :) ale troche mi to zajmie bo w tym miesiacu skonsumuje cala podwyzke na biezaco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 84.21.133.* 07.04.10, 14:27 nic! - dwoje na pelnym etacie, zarobki niskie i srednie (odpowiednio, razem jakies £35k brutto), dwojka teenagers, wynajety dom, oszczedzam na wakacje, pare wyjazdow do PL, samochod, jakies inwestycje w dom, od czasu do czasu wypad w weekend. Odkladac, wierzcie mi, nie ma czego. I tak uwazam, ze to cud, ze mnie stac na to wszystko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 09.04.10, 01:37 35k na dwie osoby troche malo wychodzi po 17.5 na osobe wiec grubo ponizej sredniej krajowej... ale stac was na wiele co jest dowodem ze nie trzeba zarabiac nawet sredniej zeby zyc na przyzwoitym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam778 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 82.20.76.* 09.04.10, 04:40 co z tego, ze malo? chociaz z doswiadczenia wiem, ze wsrod Polakow ocenianie ludzi po zarobkach jest pewnym kulturowym standardem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 09.04.10, 13:23 o co ci chodzi nie podniecaj sie tak... napisalem jedynie ze zarabiaja mniej niz srednia wcale ich nie oceniam wrecz przeciwnie ciesze sie ze stac ich na wiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam778 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 22:16 sory, moze zabralem to zbyt osobiscie. na forach czesto czytam opinie 'doswiadczonych' emigrantow, ktorzy dziwia sie jak mozna wyzyc w Londynie za pensje mniejsza niz 30k. zapewne wiec oceniaja emigracje <30k jako ludzi ubogich podczas gdy to nieprawda. sam mam ok 17 i szczerze piszac moge pozwolic sobie na wiecej niz w PL(chociaz prace mam gorsza) i moge zyc calkiem normalnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 85.211.1.* 14.04.10, 23:19 tak, 35K to bardzo malo na czterosobowa rodzine, zwlaszcza z nastolatkami i gdyby nie 35 lat w PL, ktore nauczylo mnie oszczednosci bylabym jak moi sasiedzi Anglicy - fish a'chips, pub + zakupy w weekendy. W PL mialam o niebo lepsza prace, praktycznie te same pieniadze co teraz w UK (14K rocznie) no ale z jednej dobrej pensji nie wyzyjesz. Tu, przeciwnie, moja g...niana pensja i calkiem dobra mojego meza pozwalaja nam zyc na o wiele lepszym poziome, niestety do wielkich oszczednosci ciagle daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deos Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 80.47.107.* 10.04.10, 15:25 Przez pierwsze dwa lata w Londynie nic mi sie nie dalo oszczedzic, wiekszosc tego co zarobilem szlo na zycie a reszta na podroze po swiecie i na generalna konsumpcje. Nie wiedzialem nawet gdzie te pieniadze sie podziewaly, zawsze pod koniec miesiaca mialem puste konto. Pozniej, gdy pojawila sie w zyciu kobieta, nagle wszystko sie zmienilo, wydatki poszly drastycznie w dol, zarobki drastycznie w gore. W najlepszych miesiacach udawalo sie nam odlozyc 8 tysiecy funtow, w gorszych 2 tysiace. I tak przez kilka ladnych lat - wszystko to inwestowalismy (z roznymi rezultatami) zamiast odkladac do skarpety czy na konto jak wiekszosc. Cel byl jasny - aby za kilka lat moc zyc skromnie bez pracy z samych inwestycji. A teraz, od roku gdzies, nasze zarobki bardzo spadly gdyz ja zrezygnowalem z pracy w ogole, przyszlo nam dziecko na swiat, i nie mamy nawet ochoty odkladac niczego z niewielkich zarobkow zony, ktora pracuje troszke z domu. Przeprowadzilismy sie do mniejszego miasta, przestalismy oszczedzac i zaczelismy cieszyc sie zyciem. Kapital poinwestowany wczesniej rosnie bardzo szybko, przynoszac znosne dochody i mozemy sie z tego utrzymac. Teraz czas poswiecam grze w golfa, zabawie z coreczka, podrozami i weekendowymi przejazdzkami swoim Maserati. Wiec oto odpowiedz na twoje pytania - to jest wlasnie moja konkretna sytuacja i takie bylo przeznaczenie tych srodkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 194.74.155.* 12.04.10, 16:07 A w co inwestowales jesli mozna spytac? I z jakim rezulatatem? Odpowiedz Link Zgłoś
fajnymirek Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 14.04.10, 16:56 Gościu dobry masz bajer 8 tys to ty moze zarabiasz ale przez 6 miesiecy a w golfa to grasz na kompie z coreczka dobry kit.Ja pracujac razem z zona w roku 2006 przez 9 miesiecy dalismy rade odlozyc kase na dom do remontu ina powazniejszy remont Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 14.04.10, 21:16 czemu z gory zakladasz ze nie moze tyle zarabiac, sa przeciez ludzie co zarabiaja znacznie wiecej... uwazasz ze oni to tez bajer? nie mierz wszystkich swoja miara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTOX stara zasada IP: 115.147.231.* 21.04.10, 14:44 Wysokość zarobków jest ważna, ale kluczem do sukcesu w oszczędzaniu jest to, ile potrafimy odłożyć kwotowo. 50% z 1000 euro to więcej niż 15% z 3000 euro! Smutna prawda jest taka, że większość ludzi na świecie nie potrafi oszczędzać, nawet przy relatywnie wysokich zarobkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: stara zasada IP: 92.25.94.* 21.04.10, 23:58 No dobrze, ale wytłumacz mi o co chodzi w tym oszczędzaniu? Tak oszczędzać dla samego oszczędzania? Jeżeli potrzebuję na coś pieniądze, to wydaję wtedy na życie tyle ile tylko jest potrzebne i odkładam to co zostanie, a nie zakładam że odłożę 10% czy 1248 funtów miesięcznie. Po dokonaniu zakupu wracam do normalnego życia. Czytając ten wątek wydaje mi się, że celem życiowych niektórych ludzi jest oszczędzanie... A wracając do tego co poruszyłeś - jeżeli ktoś zarabia £8000 miesięcznie netto, to dla niego zaoszczędzone £8000 to drobna kwota, natomiast dla kogoś kto zarabia £800 miesięcznie te same £8000 będą majątkiem. Liczą się proporcje, a nie bezwzględne wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadlubek Re: stara zasada IP: *.belf.cable.ntl.com 25.04.10, 10:22 1300 funtow miesiecznie. Bez wyzeczen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gustaff Re: stara zasada IP: 195.194.138.* 26.04.10, 16:12 Odkladasz na wielotomowy slownik ortograficzny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kadlubek Re: stara zasada IP: *.cat.com 27.04.10, 09:50 Jusz mam takie ksiarzki. Kase zbieram na nieruchomosc, ktora wlasnie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.range86-135.btcentralplus.com 13.02.14, 14:20 masz racje nie da sie odlozyc za wiele musza pracowac 2 osoby bo jedna nie odlozy za wiele a bajer to ma dobry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biedak Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 27.05.10, 12:43 Za mało . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.zone9.bethere.co.uk 27.05.10, 14:14 Prawda jest taka, że w UK jest grupa ok. 25% społeczeństwa, managerzy, lekarze, urzędnicy, którzy zarabiają dobre pieniądze, a cała reszta klepie biedę że hej. Po zapłaceniu czynszu lub raty hipoteki, podatków i rachunków, stać ich tylko na to żeby pójść w sobotę do pubu i się urżnąć - jedyna rozrywka na jaką można sobie pozwolić. Na parkingach firmowych 20% aut to nowe furki managementu, a reszta to 8-15 letnie rzęchy staffu. Różne podejrzane firmy dające pożyczki na 500% APR przeżywają boom bo ludziom brakuje do wypłaty. Tylko Polacy są w stanie cokolwiek zaoszczędzić bo ich życie a raczej wegetacja ogranicza się do pracy po 70 godzin w tygodniu, jedzenia najtańszych rzeczy i snu. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Udaje Ci sie oszczedzic 100 na miesiac? Rzadzisz 03.06.10, 00:22 Tak w ramach punktu odniesienia. Jesli konsekwentnie jestes w stanie oszczedzic 100 funtow co miesiac, jestes pod tym wzgledem w czolowce Polakow - tylko 5% Polakow tyle oszczedza w PL. Jesli dasz rade 200 lub wiecej - jestes jednym na 100. to po przeliczeniu na zlotowki oczywiscie to tylko statystyka,wiec czytajac radze lekko prymruzyc oczy www.tvn24.pl/12692,1648863,0,1,dwie-trzecie-polakow-nie- oszczedza,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTOX Skąd te dane? IP: 115.147.229.* 20.06.10, 13:34 Skąd te dane o oszczędnościach Polaków na emigracji? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest aż tak kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Skąd te dane? 20.06.10, 20:54 Te dane dotycza osob tych w Polsce (jak uprzednio zaznaczylem), nie tych na emigracji :) Link rowniez podalem, tylko sie nie 'zhiperlinkowal' i trzeba robic przeklejke. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Skąd te dane? 20.06.10, 20:59 Sprawdzilem, link chodzi. Oparlem to o ten fragment : "Liczba oszczędzających znacznie maleje w miarę wzrostu odłożonej kwoty. Do zebrania 5-10 tys. zł przyznaje się tylko 5 proc. badanych, a 10-20 tys. zł - już tylko 1 proc. 4 proc. pytanych odmówiło odpowiedzi." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spox Re: Skąd te dane? IP: *.plus.com 21.06.10, 15:25 Czytam z usmiechem na ustach ten watek. Sam pracuje za 15,000pa i mimo,ze zaliczam sie do skrzetnych to ledwo mi starcza od 1 do 1. Jak sie poplaci rachunki,jedzenie to nie ma kokosow. Dodam,ze sa to 'calkiem normalne'zarobki w moim regionie i ze nie pracuje fizycznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Skąd te dane? IP: *.cdma.centertel.pl 28.06.10, 15:07 nie ma mnie na Wyspach ale przyjaciele mojej siostry mieszkają właśnie w Anglii z dwójką dzieci. W tej rodzinie pracuje mąż, gdyż kobieta zajmuje się dziećmi. On pracuje fizycznie po 40-45 godzin tygodniowo, wynajmują dom, kupili sobie samochód i raz do roku jeżdżą na jakieś wczasy i obowiązkowo do Polski przynajmniej raz w roku. Ten mężczyzna zarabia średnio, ale co ich nauczyło oszczędności - bieda, pomimo że w Polsce oboje pracowali to starczało im z ledwością do końca miesiąca i nie odkładali ani gorsza. tak więc jeśli ktoś chce to zaoszczędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
volga_jasnowidzaca Re: Skąd te dane? 28.06.10, 23:05 Ja wreszcie podjelam te wiekopomna decyzje i rozpoczelam oszczedzanie. Jest to niestety obcej moej natuze, ale jednak zdecydowalam, ze z konika polnego czas sie przedziezgnac w mrowke. Otoz, 125 funa wplacam na zakup akcji mojej firmy, i jest to o tyle dobrze, ze aby nie placic podatku opd tego, musze te pieniadze trzymac przez lat 5. Ponadto, na 4 akcje moja firma dorzuca mi 5 za friko, rowniez - jesli nie wycofam sie przez kolejnych 5 lat ( i nie zwolnie przez 3), nie place od tej bonyusowej akcji podatki, NI i innych. Wiec mam incentiw, aby utrzymywac ten poziom, co w zasadzie jest najwieksza wartoscia. Plus, 66 wlasam sobie na fundusz emerytalny. Moja firma cos tam doklada od siebie, ale nie pamietam ile. Plus, staratnm sie odlozyc stowke, zeby miec na ciezsze czasy, czyli wakacje we wrzesniu:) Na koniec, 250 funa wysylam co miesiac do Polski na splate kredytu mieszkaniowego. To tez forma inwestycji. I w ramach inwestycji we wlasne samocpoczucie reszte wydaje na przyjemnosci:) A, jeszcze place czynsz oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a co tam Re: Skąd te dane? IP: *.plus.com 29.06.10, 10:36 Juz ja tu widze takich mietkow jak ci przyjaciele co to korzystaja z zasilkow i sie kisza w jednej izbie, zero jakosci zycia,wiec wsadz sobie swoje dobre rady gdzies... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTOX Re: Skąd te dane? IP: 115.147.231.* 11.07.10, 07:02 Zazdrość zżera, że inni potrafią zaoszczędzić nawet przy niewielkich zarobkach, a nie wydają wszystkiego na "jakość życia", czyli chlanie w pubie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Skąd te dane? IP: 92.27.230.* 11.07.10, 12:25 Nie zazdrość, tylko współczucie. Nie wiem jak Ty, ale ja wyjechałem do Anglii po to, żeby mi się żyło lepiej, a nie gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Skąd te dane? IP: *.plus.com 12.07.10, 10:41 Dokladnie, ja zarabiam ok 16.5 pa i jest to zycie od do a zaliczam sie do oszczednych i nie chleje w pubie. No,ale jak ktos woli zrec swinstwa, dzielic pokoj z druga para bo taniej to 'oszczedza' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Skąd te dane? IP: 91.110.166.* 12.07.10, 23:09 Ola, zarabiam jakies 18K pa i nie licze kazdego funta. Fakt, mieszkam w malym miasteczku, jest tu tanio, do pracy chodze 10 minut piechota wiec moze to pomaga oszczedzic co nieco. Do pubu nie chodze, bo nie lubie. Mam ladny, duzy pokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Skąd te dane? IP: *.plus.com 13.07.10, 10:11 No coz, ja wynajmuje mieszkanie a do pracy dojezdzam wiec paliwo kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 91.110.166.* 11.07.10, 09:45 Zarabiam teraz jakies 16.5K rocznie, to jakies 8.5 funta na godz. Pracuje przez agencje, z nadgodzinami wychodzi mi 18K. Ile odkladam? Jakies 500 funtow miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacohull Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.plus.com 13.07.10, 12:57 Dziwi mnie ten watek troche. Ja sam przyjechalem tu z jednym plecakiem bez zamiaru powortu i musialem sie dorabiac od podstaw. Skad niby te oszczednosci? Pytam,bo jak sie poplaci rachunki, jedzenie, transport, kredyt odnawialny- za cos musialem wyposazym mieszkanie, pojechac czasem na wakacje.Nie plawie sei w zbytkach,ale za cos zyc trzeba. Wydaje mi sie,ze ludzie ktorzy poruszaja ten temat musza wegetowac albo bardzo dobrze zarabiac- powyzej 35 tys na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiderko Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.dsl.cnl.uk.net 13.07.10, 14:08 To wszystko zależy od sytuacji, gdy byłem sam, tzn. kawaler żyjący na własny rachunek z 18tyś. rocznie, potrafiłem odłożyć około 500funtów miesięcznie, 200funtów płaciłem za pokój, reszta na jedzienie, rachunki i pierdołki. Obecnie przy takich samych zarobkach, z żoną i dwójką dzieci żyjemy od wypłaty do wypłaty, pomimo wszelkich możliwych benefitów (około +£800 miesięcznie) Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 13.07.10, 15:51 > Wydaje mi sie,ze ludzie ktorzy poruszaja ten temat musza wegetowac > albo bardzo dobrze zarabiac- powyzej 35 tys na rok Zle Ci sie wydaje. Wiele osob zyje na niezlym dla nich poziomie i JEDNOCZESNIE oszczedza. Oczywiscie, ze mogliby albo zyc na poziomie nieco wyzszym nic nie oszczedzajac, albo oszczedzac wiecej, zyjac jak to mowisz na poziomie "wegetacyjnym". Ale po co pchac sie w ekstrema, jesli mozna znalezc zloty srodek? A po co oszczedzac? Np. po to, zeby jak Ty wyposazyc mieszkanie, ale nie jak Ty od razu po przyjezdzie na kredyt, tylko po np. paru miesiacach po przybyciu, ale z wlasnych pieniedzy - potem mozna nie splacac miesiac w miesiac odsetek jak Ty i wiecej oszczedzic, zarabiajac dokladnie tyle samo. Oszczedzone pieniadze mozna potem wydac na cos innego, na co Ty wezmiesz kolejny kredyt itp. W konsekwencji dlugoterminowo ktos moze zyc na wyzszym poziomie niz Ty zarabiajac tyle samo, badz na takim samym poziomie jak Ty, zarabiajac mniej. Kwestia wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacohull Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.plus.com 13.07.10, 16:32 Nie kazdemu sie udaje zaraz 'odlozyc na wszystko' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.plus.com 13.07.10, 16:37 Popieram, jeszcze jak sie dostaje troche ponad 1000f do reki. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 13.07.10, 17:02 Jakie znowu 1000? Cos sie miotacie, drodzy jacohull i Ola, oboje piszacy z *.plus.com przed chwila czytalem o granicy minimum 35k na rok, a to jest £2,172.85 netto miesiecznie - aby moc cos oszczedzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 78.145.0.* 14.07.10, 22:39 Aby móc coś oszczędzać i jednocześnie NORMALNIE żyć. 35k to może lekka przesada, ale moim zdaniem 25-28k to minimalne zarobki przy których da się coś odłożyć nie rezygnując z normalnego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 14.07.10, 23:50 Ogolniasz. Wierzysz, ze da sie wytyczyc taka magiczna granice, nawet jesli jest to przedzial? Ja nie, a juz na pewno nie w taki waski. 1. Lokalizacja. Zarabiajacy 20k poza Londynem, oszczedzi wiecej, niz jego alternatywny kolega 25k w Londynie. Na polnocy Anglii w takim np Stoke-On-Trent 17-18k da jeszcze lepszy rezultat. 2. Masz trojke dzieci i zone pracujaca tylko part-time? Z 28k duzo nadwyzki nie wysuplasz. Nie masz dzieci, rodziny? Nieduzo - ale jak chcesz- oszczedzisz nawet z rocznych 16k. Na pewno bez zadnego uszczerbku dla zdrowia. Wiem po sobie - w 2004 zarabialem przez pewien czas 6funtow na godzine. Brutto. Skromnie, ale oszczedzalem. Troche sobie odmawialem, ale nie oszczedzlem wszedzie i na wszystkim. 3. Chyba najwazniejsze: kazdy inaczej zdefinuje "normalne zycie". O tym bylo tu przez ostatnie lata tyle, ze w zdarta plyte bawil sie nie bede. Wystarczy, ze jeden spedza wolny czas na lotach balonem, skokach na bunji i kolekcjonuje najnowsze SatNavy. A drugi w kazdej wolnej chwili pochlania ksiazki, najchetniej wychaczone na eBayu albo wypozyczone z pobliskiej biblioteki. Widzisz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 78.145.0.* 15.07.10, 19:14 Oczywiście masz rację, ale nie zmienia to faktu, że jeżeli ktoś mieszka na południu Anglii i jest w stanie coś odłożyć przy zarobkach rzędu 7-8 funtów za godzinę, to musi żyć bardzo skromnie. Jeden wyjechał do UK żeby zasuwać na okrągło, oszczędzać każdego pensa, odłożyć pewną sumę i wrócić do Polski, a inny wyjechał po to, żeby wreszcie móc normalnie żyć, a nie tylko wegetować. Dla tego drugiego odkładanie nadwyżek finansowych jest możliwe dopiero po osiągnięciu zarobków gwarantujących jako taki poziom życia (normalne jedzenie, przyzwoity samochód, wakacje w ciekawych miejscach, nie zastanawianie się nad wydatkami typu kino, teatr, siłownia, czy weekendowa wycieczka do Walii). Nie piszę o rozrzutności, ale po prostu o normalnym życiu. Wiem, że dla każdego definicja "normalnego życia" jest inna, ale ręce mi opadają jak widzę znajomych, którzy tylko pracują i nie wytkną nosa poza miasto, bo to kosztuje. Co najciekawsze sami narzekają, że nigdzie nie byli, nic nie widzieli, ale jak ich próbuję gdzieś wyciągnąć, to albo są w pracy, albo mają milion innych wymówek żeby tylko nie wydać 30 funtów na wycieczkę. Podobnie z wszystkimi innymi atrakcjami, które kosztują choćby 10 funtów. Odpowiedz Link Zgłoś