Dodaj do ulubionych

Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR?

IP: 115.147.232.* 03.04.10, 10:53
Proste pytanie - jaką kwotę średnio udaje wam się odłożyć miesięcznie na
emigracji? Zachęcam również do przedstawienia swojej konkretnej sytuacji, na
przykład z opisem przeznaczenia tych środków.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.zone5.bethere.co.uk 03.04.10, 15:04
      Nic nie oszczędzam, bo po prostu tutaj żyję i wszystko wydaję na to życie.
      Rozumiem że jedynym Twoim celem jest odkładanie pieniędzy i po wyjeżdżasz za
      granicę?
      • Gość: cicatrix Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bb.sky.com 03.04.10, 15:10
        A ja oszczedzam na wakacje :-) Jeszcze 5 miechow..
        • Gość: Skegness Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bethere.co.uk 03.04.10, 15:58
          Wakacje na Falklandach ???
          • Gość: cicatrix Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bb.sky.com 03.04.10, 16:03
            aye,aye :-)
      • kawa_i Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 03.04.10, 22:31
        ja staram sie oszczedzac na:

1) czarna godzine, zebym nie musial z miejsca pakowac walizek i wracac do PL,
        2) wlasny biznes, ktory chcialbym kiedys otworzyc.

nie napisze ile bo to nie jest temat na forumowa rozmowe.

pozdrawiam;)!
    • yisilanjiaoshishi Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 04.04.10, 00:03
      Dobre pytanie. W pierwszym roku, udalo sie mi zaoszczedzic/odlozyc 40% zarobkow. W drugim roku podobnie i mam nadzieje ze w kolejnych rowniez tak. Powodzenia!
      • Gość: byniu Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.40.133.172.sub.mbb.three.co.uk 04.04.10, 13:14
        odkładam co miesiąc 300f żyjąc normalnie, niby niewiele... ale nie bardzo
        rozumiem tych co nie oszczędzają nic, gdy wrócą za rok dwa czy 10, może okazać
        się ze tej całej wieloletniej emigracji nie mają kompletnie nic, poza fotkami i
        wspomnieniami z krainy deszczowcow
        • Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.zone5.bethere.co.uk 04.04.10, 13:45
          Gość portalu: byniu napisał(a):
          > gdy wrócą za rok dwa czy 10, może okazać się

A kto mówi o jakimkolwiek powrocie??? Dlaczego w tym wątku zakłada się, że każdy
          Polak wyjechał do UK na rok lub dwa zarobić kasę i wracać? Wyobraźcie sobie, że
          są tacy ludzie (znam ich grube dziesiątki), którzy nawet sekundy nie spędzili na
          myśleniu o powrocie.
          • Gość: cicatrix Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bb.sky.com 04.04.10, 14:02
            :-) spot on
          • Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 09.04.10, 01:33
            jak sie okazuje po najnowszych sadazach co raz wiecej deklaruje ze nie wroci w
            ogole... nie wiem czy zauwazyliscie

na poczatku byl to jedynie maly odsetek
            • Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.zone5.bethere.co.uk 09.04.10, 01:57
              No nie wiem, może dlatego że ci co deklarowali że wrócą już wrócili, a zostali
              ci, którzy naprawdę chcieli zostać?
              Spośród moich znajomych nic się nie zmienia, każdy mówi to co od początku mówił.
              Co najmniej 50% deklarujących przyjazd tymczasowy jest już z powrotem w Polsce.
              • Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 09.04.10, 13:24
                dokladnie :)
          • Gość: emigrant usa Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 23.05.10, 01:51
            a no ja wracam po 14 latach tyry w usa do polandu,poniwaz uwazam ze nie po to
            tyralem na tych hamburgerowcow przez 14 lat ,aby tyrac dalej do konca zycia... i
            byc niewolnikiem pieniadza na emigracji.
        • Gość: emigrant z usa Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 05.04.10, 08:46
          Takich jest wielu w usa ,siedza tu po 10 lat i wiecej i nie odlozyli
          nawet 1000 $ ,chetnie by wrocili do kaczogrodu w pl ale z czym? wiec
          dalej siedza tyraja za centy ,aby sie doturlac do smiesznej
          emerytury amerykanskiej to jest z 500 $.,i wyczekac wymarzonej
          amnestii dla nielegalnych ,obiecywanej od 15 lat nielegalnym...ot
          cala prawda o usa.
          • Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 05.04.10, 17:09
            cala prawda o usa.
            -----
            cala prawda z twoich osobistych doswiadczen
            • Gość: emigrant z usa Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 06.04.10, 05:59
              nie mowie tu o sobie ,tylko o ludziach ktorych sporo znam w usa
          • Gość: ARTOX raport na temat oszczędności Polaków IP: 115.147.192.* 03.05.10, 04:16
            gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,52983,2953527.html
            Interesujący artykuł. Jak widać, ludzie po prostu nie chcą oszczędzać.
            Ich problem - na dłuższą metę poniosą konsekwencje.
            • Gość: Ralph Re: raport na temat oszczędności Polaków IP: 78.151.245.* 03.05.10, 12:59
              > Ich problem - na dłuższą metę poniosą konsekwencje.

A mógłbyś napisać jakie konsekwencje? Poważnie pytam - jakie są długofalowe
              konsekwencje normalnego życia, a nie zaciskania pasa i ciągłych wyrzeczeń? Znam
              ludzi, którzy nigdy nie oszczędzali i żyje im się bardzo dobrze, a także ludzi,
              którzy całe życie spędzili na zaciskaniu pasa i mimo 70-tki na karku nadal sobie
              wszystkiego odmawiają, bo muszą oszczędzać.
              • Gość: Ralph Re: raport na temat oszczędności Polaków IP: 92.24.164.* 12.07.10, 19:36
                ARTOX, do tej pory nie odpowiedziałeś na moje pytanie: o jakie konsekwencje Ci
                chodzi? I dlaczego celem życia ma być oszczędzanie?
        • Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 05.04.10, 17:08
          > rozumiem tych co nie oszczędzają nic, gdy wrócą za rok dwa czy 10, może okazać
          > się ze tej całej wieloletniej emigracji nie mają kompletnie nic,

tobie zostana wspomnienia o kraju w ktorym mogles normalnie sie zadomowic i miec
          zycie na poziomie
    • sithicus Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 04.04.10, 22:50
      4-5k. Nie oszczędzam zbytnio. Po prostu nie mam na co wydawać.
      • jeff.lebowski Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 05.04.10, 03:06
        4-5k na miesiąc odkładasz? No to gratuluję! Zarobki widzę grubo powyżej średniej krajowej. Investment banker z City? (Chociaż taki to pewnie i więcej odłoży).
        • Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 05.04.10, 17:10
          chyba mial na mysli zlotowki
        • sithicus Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 05.04.10, 19:51
          NHS dentist
          • Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 78.151.245.* 03.05.10, 13:04
            To gratuluję. Oby więcej naszych rodaków pracowało za takie stawki.
    • Gość: cometesa Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.15-2.cable.virginmedia.com 05.04.10, 11:01
      1500-1800 z mężem na społkę
      • mrlondoner Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 05.04.10, 15:53
        Miedzy 1200 a 1500.
    • off_shore Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 05.04.10, 20:55
      ok. 7tys. GBP
      już niedługo rzucam etat i zostaję rentierem. :-)))))
    • javus Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 06.04.10, 14:56
      Gość portalu: ARTOX napisał(a):

> Proste pytanie - jaką kwotę średnio udaje wam się odłożyć
      miesięcznie na
      > emigracji?

Teraz £500 bo zmiana pracy przyniosla mi dokladnie taka podwyzke,
      wczesniej nic. Pewnie za pare miesiecy jak sie przyzwyczaje do
      wyzszych zarobkow znowu nic nie bede oszczedzal.
      Oszczedzam na 911.

Javus,
      • Gość: lolek Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.mcr-bng-011.adsl.virginmedia.net 07.04.10, 14:55
        > Oszczedzam na 911.

Na nowe? Czy takie z californication :)
        • Gość: javus Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 193.35.132.* 16.04.10, 09:52
          Jesli w koncu wezme sie za swoj budget I zaoszczedze jakas kase to bede
          celowal w takie do 20k wiec bedzie pewnie z 8 lat do nowego :) ale
          troche mi to zajmie bo w tym miesiacu skonsumuje cala podwyzke na
          biezaco.
    • Gość: a Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 84.21.133.* 07.04.10, 14:27
      nic! - dwoje na pelnym etacie, zarobki niskie i srednie
      (odpowiednio, razem jakies £35k brutto), dwojka teenagers, wynajety
      dom, oszczedzam na wakacje, pare wyjazdow do PL, samochod, jakies
      inwestycje w dom, od czasu do czasu wypad w weekend. Odkladac,
      wierzcie mi, nie ma czego. I tak uwazam, ze to cud, ze mnie stac na
      to wszystko ;)
      • Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 09.04.10, 01:37
        35k na dwie osoby troche malo wychodzi po 17.5 na osobe wiec grubo ponizej
        sredniej krajowej...
        ale stac was na wiele co jest dowodem ze nie trzeba zarabiac nawet sredniej zeby
        zyc na przyzwoitym poziomie.
        • Gość: adam778 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 82.20.76.* 09.04.10, 04:40
          co z tego, ze malo? chociaz z doswiadczenia wiem, ze wsrod Polakow
          ocenianie ludzi po zarobkach jest pewnym kulturowym standardem.
          • Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 09.04.10, 13:23
            o co ci chodzi nie podniecaj sie tak... napisalem jedynie ze zarabiaja mniej niz
            srednia wcale ich nie oceniam wrecz przeciwnie ciesze sie ze stac ich na wiele
            • Gość: adam778 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.10, 22:16
              sory, moze zabralem to zbyt osobiscie. na forach czesto czytam opinie
              'doswiadczonych' emigrantow, ktorzy dziwia sie jak mozna wyzyc w Londynie za
              pensje mniejsza niz 30k. zapewne wiec oceniaja emigracje <30k jako ludzi ubogich
              podczas gdy to nieprawda.

sam mam ok 17 i szczerze piszac moge pozwolic sobie na wiecej niz w PL(chociaz
              prace mam gorsza) i moge zyc calkiem normalnie.

Pozdrawiam.
        • Gość: a Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 85.211.1.* 14.04.10, 23:19
          tak, 35K to bardzo malo na czterosobowa rodzine, zwlaszcza z nastolatkami i
          gdyby nie 35 lat w PL, ktore nauczylo mnie oszczednosci bylabym jak moi sasiedzi
          Anglicy - fish a'chips, pub + zakupy w weekendy. W PL mialam o niebo lepsza
          prace, praktycznie te same pieniadze co teraz w UK (14K rocznie) no ale z jednej
          dobrej pensji nie wyzyjesz. Tu, przeciwnie, moja g...niana pensja i calkiem
          dobra mojego meza pozwalaja nam zyc na o wiele lepszym poziome, niestety do
          wielkich oszczednosci ciagle daleko...
    • Gość: deos Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 80.47.107.* 10.04.10, 15:25
      Przez pierwsze dwa lata w Londynie nic mi sie nie dalo oszczedzic,
      wiekszosc tego co zarobilem szlo na zycie a reszta na podroze po
      swiecie i na generalna konsumpcje. Nie wiedzialem nawet gdzie te
      pieniadze sie podziewaly, zawsze pod koniec miesiaca mialem puste
      konto.

Pozniej, gdy pojawila sie w zyciu kobieta, nagle wszystko sie
      zmienilo, wydatki poszly drastycznie w dol, zarobki drastycznie w
      gore. W najlepszych miesiacach udawalo sie nam odlozyc 8 tysiecy
      funtow, w gorszych 2 tysiace. I tak przez kilka ladnych lat -
      wszystko to inwestowalismy (z roznymi rezultatami) zamiast odkladac
      do skarpety czy na konto jak wiekszosc. Cel byl jasny - aby za kilka
      lat moc zyc skromnie bez pracy z samych inwestycji.

A teraz, od roku gdzies, nasze zarobki bardzo spadly gdyz ja
      zrezygnowalem z pracy w ogole, przyszlo nam dziecko na swiat, i nie
      mamy nawet ochoty odkladac niczego z niewielkich zarobkow zony,
      ktora pracuje troszke z domu. Przeprowadzilismy sie do mniejszego
      miasta, przestalismy oszczedzac i zaczelismy cieszyc sie zyciem.
      Kapital poinwestowany wczesniej rosnie bardzo szybko, przynoszac
      znosne dochody i mozemy sie z tego utrzymac.

Teraz czas poswiecam grze w golfa, zabawie z coreczka, podrozami i
      weekendowymi przejazdzkami swoim Maserati. Wiec oto odpowiedz na
      twoje pytania - to jest wlasnie moja konkretna sytuacja i takie bylo
      przeznaczenie tych srodkow.
      • Gość: gosc Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 194.74.155.* 12.04.10, 16:07
        A w co inwestowales jesli mozna spytac? I z jakim rezulatatem?
      • fajnymirek Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 14.04.10, 16:56
        Gościu dobry masz bajer 8 tys to ty moze zarabiasz ale przez 6
        miesiecy a w golfa to grasz na kompie z coreczka dobry kit.Ja
        pracujac razem z zona w roku 2006 przez 9 miesiecy dalismy rade
        odlozyc kase na dom do remontu ina powazniejszy remont
        • Gość: ff Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.sotn.cable.ntl.com 14.04.10, 21:16
          czemu z gory zakladasz ze nie moze tyle zarabiac, sa przeciez ludzie co
          zarabiaja znacznie wiecej... uwazasz ze oni to tez bajer?
          nie mierz wszystkich swoja miara
          • Gość: ARTOX stara zasada IP: 115.147.231.* 21.04.10, 14:44
            Wysokość zarobków jest ważna, ale kluczem do sukcesu w oszczędzaniu jest to, ile
            potrafimy odłożyć kwotowo. 50% z 1000 euro to więcej niż 15% z 3000 euro! Smutna
            prawda jest taka, że większość ludzi na świecie nie potrafi oszczędzać, nawet
            przy relatywnie wysokich zarobkach.
            • Gość: Ralph Re: stara zasada IP: 92.25.94.* 21.04.10, 23:58
              No dobrze, ale wytłumacz mi o co chodzi w tym oszczędzaniu? Tak oszczędzać dla
              samego oszczędzania? Jeżeli potrzebuję na coś pieniądze, to wydaję wtedy na
              życie tyle ile tylko jest potrzebne i odkładam to co zostanie, a nie zakładam że
              odłożę 10% czy 1248 funtów miesięcznie. Po dokonaniu zakupu wracam do
              normalnego życia.
              Czytając ten wątek wydaje mi się, że celem życiowych niektórych ludzi jest
              oszczędzanie...

A wracając do tego co poruszyłeś - jeżeli ktoś zarabia £8000 miesięcznie netto,
              to dla niego zaoszczędzone £8000 to drobna kwota, natomiast dla kogoś kto
              zarabia £800 miesięcznie te same £8000 będą majątkiem. Liczą się proporcje, a
              nie bezwzględne wartości.
            • Gość: kadlubek Re: stara zasada IP: *.belf.cable.ntl.com 25.04.10, 10:22
              1300 funtow miesiecznie. Bez wyzeczen.
              • Gość: Gustaff Re: stara zasada IP: 195.194.138.* 26.04.10, 16:12
                Odkladasz na wielotomowy slownik ortograficzny?
                • Gość: kadlubek Re: stara zasada IP: *.cat.com 27.04.10, 09:50
                  Jusz mam takie ksiarzki. Kase zbieram na nieruchomosc, ktora wlasnie
                  kupuje.
        • Gość: Gosc Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.range86-135.btcentralplus.com 13.02.14, 14:20
          masz racje nie da sie odlozyc za wiele musza pracowac 2 osoby bo jedna nie odlozy za wiele a bajer to ma dobry
    • Gość: Biedak Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 27.05.10, 12:43
      Za mało .
    • Gość: Adam Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.zone9.bethere.co.uk 27.05.10, 14:14
      Prawda jest taka, że w UK jest grupa ok. 25% społeczeństwa,
      managerzy, lekarze, urzędnicy, którzy zarabiają dobre pieniądze, a
      cała reszta klepie biedę że hej. Po zapłaceniu czynszu lub raty
      hipoteki, podatków i rachunków, stać ich tylko na to żeby pójść w
      sobotę do pubu i się urżnąć - jedyna rozrywka na jaką można sobie
      pozwolić.

Na parkingach firmowych 20% aut to nowe furki managementu, a reszta
      to 8-15 letnie rzęchy staffu. Różne podejrzane firmy dające pożyczki
      na 500% APR przeżywają boom bo ludziom brakuje do wypłaty.

Tylko Polacy są w stanie cokolwiek zaoszczędzić bo ich życie a
      raczej wegetacja ogranicza się do pracy po 70 godzin w tygodniu,
      jedzenia najtańszych rzeczy i snu.
    • korkix78 Udaje Ci sie oszczedzic 100 na miesiac? Rzadzisz 03.06.10, 00:22
      Tak w ramach punktu odniesienia.

Jesli konsekwentnie jestes w stanie oszczedzic 100 funtow co
      miesiac, jestes pod tym wzgledem w czolowce Polakow - tylko 5%
      Polakow tyle oszczedza w PL.
      Jesli dasz rade 200 lub wiecej - jestes jednym na 100.

to po przeliczeniu na zlotowki

oczywiscie to tylko statystyka,wiec czytajac radze lekko prymruzyc
      oczy

www.tvn24.pl/12692,1648863,0,1,dwie-trzecie-polakow-nie-
      oszczedza,wiadomosc.html
      • Gość: ARTOX Skąd te dane? IP: 115.147.229.* 20.06.10, 13:34
        Skąd te dane o oszczędnościach Polaków na emigracji?
        Jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest aż tak kiepsko.
        • korkix78 Re: Skąd te dane? 20.06.10, 20:54
          Te dane dotycza osob tych w Polsce (jak uprzednio zaznaczylem), nie
          tych na emigracji :)

Link rowniez podalem, tylko sie nie 'zhiperlinkowal' i trzeba robic
          przeklejke.
          • korkix78 Re: Skąd te dane? 20.06.10, 20:59
            Sprawdzilem, link chodzi.

Oparlem to o ten fragment
            :
            "Liczba oszczędzających znacznie maleje w miarę wzrostu odłożonej
            kwoty. Do zebrania 5-10 tys. zł przyznaje się tylko 5 proc.
            badanych, a 10-20 tys. zł - już tylko 1 proc. 4 proc. pytanych
            odmówiło odpowiedzi."
            • Gość: spox Re: Skąd te dane? IP: *.plus.com 21.06.10, 15:25
              Czytam z usmiechem na ustach ten watek. Sam pracuje za 15,000pa i
              mimo,ze zaliczam sie do skrzetnych to ledwo mi starcza od 1 do 1.
              Jak sie poplaci rachunki,jedzenie to nie ma kokosow. Dodam,ze sa
              to 'calkiem normalne'zarobki w moim regionie i ze nie pracuje
              fizycznie. Pozdrawiam.
              • Gość: magda Re: Skąd te dane? IP: *.cdma.centertel.pl 28.06.10, 15:07
                nie ma mnie na Wyspach ale przyjaciele mojej siostry mieszkają
                właśnie w Anglii z dwójką dzieci. W tej rodzinie pracuje mąż, gdyż
                kobieta zajmuje się dziećmi. On pracuje fizycznie po 40-45 godzin
                tygodniowo, wynajmują dom, kupili sobie samochód i raz do roku
                jeżdżą na jakieś wczasy i obowiązkowo do Polski przynajmniej raz w
                roku. Ten mężczyzna zarabia średnio, ale co ich nauczyło
                oszczędności - bieda, pomimo że w Polsce oboje pracowali to
                starczało im z ledwością do końca miesiąca i nie odkładali ani
                gorsza. tak więc jeśli ktoś chce to zaoszczędzi.
                • volga_jasnowidzaca Re: Skąd te dane? 28.06.10, 23:05
                  Ja wreszcie podjelam te wiekopomna decyzje i rozpoczelam oszczedzanie.
                  Jest to niestety obcej moej natuze, ale jednak zdecydowalam, ze z konika polnego
                  czas sie przedziezgnac w mrowke.

Otoz, 125 funa wplacam na zakup akcji mojej firmy, i jest to o tyle dobrze, ze
                  aby nie placic podatku opd tego, musze te pieniadze trzymac przez lat 5.
                  Ponadto, na 4 akcje moja firma dorzuca mi 5 za friko, rowniez - jesli nie
                  wycofam sie przez kolejnych 5 lat ( i nie zwolnie przez 3), nie place od tej
                  bonyusowej akcji podatki, NI i innych. Wiec mam incentiw, aby utrzymywac ten
                  poziom, co w zasadzie jest najwieksza wartoscia.

Plus, 66 wlasam sobie na fundusz emerytalny. Moja firma cos tam doklada od
                  siebie, ale nie pamietam ile.

Plus, staratnm sie odlozyc stowke, zeby miec na ciezsze czasy, czyli wakacje we
                  wrzesniu:)

Na koniec, 250 funa wysylam co miesiac do Polski na splate kredytu
                  mieszkaniowego. To tez forma inwestycji.

I w ramach inwestycji we wlasne samocpoczucie reszte wydaje na przyjemnosci:)

A, jeszcze place czynsz oczywiscie.
                • Gość: a co tam Re: Skąd te dane? IP: *.plus.com 29.06.10, 10:36
                  Juz ja tu widze takich mietkow jak ci przyjaciele co to korzystaja z
                  zasilkow i sie kisza w jednej izbie, zero jakosci zycia,wiec wsadz
                  sobie swoje dobre rady gdzies...
                  • Gość: ARTOX Re: Skąd te dane? IP: 115.147.231.* 11.07.10, 07:02
                    Zazdrość zżera, że inni potrafią zaoszczędzić nawet przy niewielkich zarobkach,
                    a nie wydają wszystkiego na "jakość życia", czyli chlanie w pubie?
                    • Gość: Ralph Re: Skąd te dane? IP: 92.27.230.* 11.07.10, 12:25
                      Nie zazdrość, tylko współczucie. Nie wiem jak Ty, ale ja wyjechałem do Anglii po
                      to, żeby mi się żyło lepiej, a nie gorzej...
                      • Gość: Ola Re: Skąd te dane? IP: *.plus.com 12.07.10, 10:41
                        Dokladnie, ja zarabiam ok 16.5 pa i jest to zycie od do a zaliczam
                        sie do oszczednych i nie chleje w pubie. No,ale jak ktos woli zrec
                        swinstwa, dzielic pokoj z druga para bo taniej to 'oszczedza'
                        • Gość: k Re: Skąd te dane? IP: 91.110.166.* 12.07.10, 23:09
                          Ola, zarabiam jakies 18K pa i nie licze kazdego funta. Fakt,
                          mieszkam w malym miasteczku, jest tu tanio, do pracy chodze 10 minut
                          piechota wiec moze to pomaga oszczedzic co nieco. Do pubu nie
                          chodze, bo nie lubie. Mam ladny, duzy pokoj.
                          • Gość: Ola Re: Skąd te dane? IP: *.plus.com 13.07.10, 10:11
                            No coz, ja wynajmuje mieszkanie a do pracy dojezdzam wiec paliwo
                            kosztuje.
    • Gość: k Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 91.110.166.* 11.07.10, 09:45
      Zarabiam teraz jakies 16.5K rocznie, to jakies 8.5 funta na godz.
      Pracuje przez agencje, z nadgodzinami wychodzi mi 18K. Ile odkladam?
      Jakies 500 funtow miesiecznie.
      • Gość: jacohull Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.plus.com 13.07.10, 12:57
        Dziwi mnie ten watek troche.

Ja sam przyjechalem tu z jednym plecakiem bez zamiaru powortu i
        musialem sie dorabiac od podstaw. Skad niby te oszczednosci?
        Pytam,bo jak sie poplaci rachunki, jedzenie, transport, kredyt
        odnawialny- za cos musialem wyposazym mieszkanie, pojechac czasem na
        wakacje.Nie plawie sei w zbytkach,ale za cos zyc trzeba.
        Wydaje mi sie,ze ludzie ktorzy poruszaja ten temat musza wegetowac
        albo bardzo dobrze zarabiac- powyzej 35 tys na rok.
        • Gość: spiderko Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.dsl.cnl.uk.net 13.07.10, 14:08
          To wszystko zależy od sytuacji, gdy byłem sam, tzn. kawaler żyjący na własny rachunek z 18tyś. rocznie, potrafiłem odłożyć około 500funtów miesięcznie, 200funtów płaciłem za pokój, reszta na jedzienie, rachunki i pierdołki. Obecnie przy takich samych zarobkach, z żoną i dwójką dzieci żyjemy od wypłaty do wypłaty, pomimo wszelkich możliwych benefitów (około +£800 miesięcznie)
        • korkix78 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 13.07.10, 15:51
          > Wydaje mi sie,ze ludzie ktorzy poruszaja ten temat musza wegetowac
          > albo bardzo dobrze zarabiac- powyzej 35 tys na rok

Zle Ci sie wydaje.
          Wiele osob zyje na niezlym dla nich poziomie i JEDNOCZESNIE
          oszczedza.
          Oczywiscie, ze mogliby albo zyc na poziomie nieco wyzszym nic nie
          oszczedzajac, albo oszczedzac wiecej, zyjac jak to mowisz na
          poziomie "wegetacyjnym".

Ale po co pchac sie w ekstrema, jesli mozna znalezc zloty srodek?

A po co oszczedzac? Np. po to, zeby jak Ty wyposazyc mieszkanie, ale
          nie jak Ty od razu po przyjezdzie na kredyt, tylko po np. paru
          miesiacach po przybyciu, ale z wlasnych pieniedzy - potem mozna nie
          splacac miesiac w miesiac odsetek jak Ty i wiecej oszczedzic,
          zarabiajac dokladnie tyle samo. Oszczedzone pieniadze mozna potem
          wydac na cos innego, na co Ty wezmiesz kolejny kredyt itp.

W konsekwencji dlugoterminowo ktos moze zyc na wyzszym poziomie niz
          Ty zarabiajac tyle samo, badz na takim samym poziomie jak Ty,
          zarabiajac mniej.
          Kwestia wyboru.
          • Gość: jacohull Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.plus.com 13.07.10, 16:32
            Nie kazdemu sie udaje zaraz 'odlozyc na wszystko'
            • Gość: Ola Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: *.plus.com 13.07.10, 16:37
              Popieram, jeszcze jak sie dostaje troche ponad 1000f do reki.
              • korkix78 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 13.07.10, 17:02
                Jakie znowu 1000? Cos sie miotacie, drodzy jacohull i Ola, oboje
                piszacy z *.plus.com

przed chwila czytalem o granicy minimum 35k na rok, a to jest
                £2,172.85 netto miesiecznie - aby moc cos oszczedzic.
                • Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 78.145.0.* 14.07.10, 22:39
                  Aby móc coś oszczędzać i jednocześnie NORMALNIE żyć. 35k to może lekka
                  przesada, ale moim zdaniem 25-28k to minimalne zarobki przy których da się coś
                  odłożyć nie rezygnując z normalnego życia.
                  • korkix78 Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR 14.07.10, 23:50
                    Ogolniasz. Wierzysz, ze da sie wytyczyc taka magiczna granice, nawet
                    jesli jest to przedzial? Ja nie, a juz na pewno nie w taki waski.

1. Lokalizacja. Zarabiajacy 20k poza Londynem, oszczedzi wiecej, niz
                    jego alternatywny kolega 25k w Londynie. Na polnocy Anglii w takim
                    np Stoke-On-Trent 17-18k da jeszcze lepszy rezultat.

2. Masz trojke dzieci i zone pracujaca tylko part-time? Z 28k duzo
                    nadwyzki nie wysuplasz. Nie masz dzieci, rodziny? Nieduzo - ale jak
                    chcesz- oszczedzisz nawet z rocznych 16k. Na pewno bez zadnego
                    uszczerbku dla zdrowia.
                    Wiem po sobie - w 2004 zarabialem przez pewien czas 6funtow na
                    godzine. Brutto. Skromnie, ale oszczedzalem. Troche sobie
                    odmawialem, ale nie oszczedzlem wszedzie i na wszystkim.

3. Chyba najwazniejsze: kazdy inaczej zdefinuje "normalne zycie". O
                    tym bylo tu przez ostatnie lata tyle, ze w zdarta plyte bawil sie
                    nie bede.
                    Wystarczy, ze jeden spedza wolny czas na lotach balonem, skokach na
                    bunji i kolekcjonuje najnowsze SatNavy. A drugi w kazdej wolnej
                    chwili pochlania ksiazki, najchetniej wychaczone na eBayu albo
                    wypozyczone z pobliskiej biblioteki. Widzisz roznice?
                    • Gość: Ralph Re: Ile pieniędzy oszczędzacie co miesiąc w UK/IR IP: 78.145.0.* 15.07.10, 19:14
                      Oczywiście masz rację, ale nie zmienia to faktu, że jeżeli ktoś mieszka na
                      południu Anglii i jest w stanie coś odłożyć przy zarobkach rzędu 7-8 funtów za
                      godzinę, to musi żyć bardzo skromnie.
                      Jeden wyjechał do UK żeby zasuwać na okrągło, oszczędzać każdego pensa, odłożyć
                      pewną sumę i wrócić do Polski, a inny wyjechał po to, żeby wreszcie móc
                      normalnie żyć, a nie tylko wegetować. Dla tego drugiego odkładanie nadwyżek
                      finansowych jest możliwe dopiero po osiągnięciu zarobków gwarantujących jako
                      taki poziom życia (normalne jedzenie, przyzwoity samochód, wakacje w ciekawych
                      miejscach, nie zastanawianie się nad wydatkami typu kino, teatr, siłownia, czy
                      weekendowa wycieczka do Walii). Nie piszę o rozrzutności, ale po prostu o
                      normalnym życiu. Wiem, że dla każdego definicja "normalnego życia" jest inna,
                      ale ręce mi opadają jak widzę znajomych, którzy tylko pracują i nie wytkną nosa
                      poza miasto, bo to kosztuje. Co najciekawsze sami narzekają, że nigdzie nie
                      byli, nic nie widzieli, ale jak ich próbuję gdzieś wyciągnąć, to albo są w
                      pracy, albo mają milion innych wymówek żeby tylko nie wydać 30 funtów na
                      wycieczkę. Podobnie z wszystkimi innymi atrakcjami, które kosztują choćby 10
                      funtów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka