Dodaj do ulubionych

Jarmark na cemntarzu

02.02.11, 15:00
www.dailyexpress.co.uk/posts/view/226622/It-s-like-Poundland-Council-bans-grave-trinkets-and-chimes/
Chcialoby sie napisac - co kraj to obyczaj, ale... Wieki temu odwiedzilem sobie cmentarz w Meksyku. Nie wiem dokladnie jak i po co, ale pamietam, ze byl... meksykanski. Kolorowy, pelen sztucznych kwiatków i plastikowych durnostalek. Mialo swój klimat.

Całkiem niedawno z przerażeniem stweirdziłem, że polskie cmentarze robią się co raz bardziej meksykańskie. Okazuje się, że angielskie również. Niestety.

A najbardziej klimatyczny czynny cmentarz jaki znam na Wyspach znajduje się tutaj:
http://maps.google.com/maps?hl=en&um=1&ie=UTF-8&q=llangollen+cemetery&fb=1&hq=cemetery&hnear=Llangollen,+UK&ei=4mJJTfb9BZTL4Abqy_y6Cw&sa=X&oi=local_group&ct=image&resnum=1&ved=0CAQQtgMwAA&iwloc=8803104071717487139

I tym optymistycznym akcentem...
Obserwuj wątek
    • xiv Re: Jarmark na cemntarzu 02.02.11, 15:01
      TUTAJ!
      • xiv Re: Jarmark na cemntarzu 02.02.11, 15:08

Coś link nie działa i się zły wkleił :(
        • jaleo Re: Jarmark na cemntarzu 03.02.11, 21:12
          Z Polska czy Meksykiem trudno porownywac, bo tu w UK chowanie ludzi "do ziemi" jest rzadkoscia - ja bylam chyba tylko na jednym pogrzebie w zyciu, gdzie chowali do ziemi, i to bylo w Irlandii, bardzo zagorzalego katolika. Reszta byla kremowana i albo rozsypywano prochy w komunalnym "ogrodzie pamieci", albo w miejscu szczegolnie ulubionym przez zmarlego. Tak wiec jak juz kogos sie chowa "do ziemi", to glownie wlasnie dlatego, zeby robic "wystawke" czy "oltarzyk" na grobie.

Co do nastrojowych cmentarzy, to jest wiele przepieknych wiejskich cmentarzykow przy kosciolach. Bardzo ladny jest cmentarz w Southampton, nawet kiedys mialam w stopce link do zdjec, ktore jeden gosc powiesil na Tubie, do tego Ray Lamontagne przyspiewywal, co sie pieknie zgrywalo...
          www.youtube.com/watch?v=V2T-CUPWsXg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka