Gość: Irish IP: 62.77.180.* 26.04.04, 11:29 To prawda drogo i wcale nie ma tyle pracy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karol Re: Irlandia IP: 147.252.86.* 26.04.04, 16:27 jeszcze 3 lata temu bylo pelno pracy ale od tego czasu bezrobocie musialo wzrosnac bo w 2 lata temu i rok temu w wakacje bylo bardzo trudno znalesc prace. a od konca maja prawie nie mozliwe :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u2 Re: Irlandia IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 26.04.04, 16:49 ja tez tam pracowalem i wiem ze w wakacje i zima jest b trudno z praca.Dlatego ze latem przybywa duzo osob, i miejscowi studenci dorabiaja a zima konczy sie okres podatkowy i firmy nie zatrudniaja nikogo.Gdzies w Gazecie Wyborczej przeczytalem ze wynajecie mieszkanaia w Dublinie jest najtansze w Europie zach- ten kto to napisal jest jakims idiota.Klita 2pok to wydatek 800-1100euro mc,a ceny jedzenia sa extremalnie wsokie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIT Re: Irlandia IP: 207.134.81.* 02.01.05, 08:01 Dobrze,ze nie ma pracy, nie bedziecie tu przyjezdzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrea Re: Irlandia IP: *.kiinteisto.inet.fi 14.01.05, 14:27 jestes pala do lania Odpowiedz Link Zgłoś
kasia212121 www.nadajemy.ie - serwis dla Polaków w Irlandii 10.10.07, 14:06 Jeśli wybierasz się lub jesteś w Irlandii polecam zajrzeć na www.nadajemy.ie - naprawdę fajny serwis dla Polaków w IE Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Kpisz, czy o droge pytasz? Zobacz, co sie dzieje 09.02.05, 08:06 chocby na witrynach irlandzkich agencji pracy: www.brunel.ie/brunelie/index.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: Cork IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:22 Ok, ale zobacz ze agencje jak Brunel, Richmond, i setki innych prawie nie maja ofert "niskoplatnych". Teraz juz jest tak, ze gdy sie idzie do agencji, to od drzwi mowia, ze roboty nie ma :/ Szczegolnie w Cork. Nie kumam tylko dlaczego ciagle tutaj tyle ludzi przyjezdza. Ja przyjechalem w lipcu rok temu, mialem z dziewczyna i jeszcze 2 osobami cholerne szczescie i sie jakos trzymamy, ale jest ciezko. Gdybym mial teraz tu przyjechac, to bym wolal zaryzykowac w Londynie. Nie wiem jak sie ma sytuacja w Dublinie, ale w Cork mieszka 130tys ludzi okolo +wioski (razem ok.250tys.) i sie po prostu zapchalo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahtung Re: Irlandia IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 26.04.04, 17:00 Z mieszkaniami to prawda kazdy kto nie chce mieszkac w hostelu, i BandB gdzie syf panuje okrutny musi sobie przygotowac kase na mieszkanie okolo 1100 euro+taka sama kaucje.Jazeli zrezygnujecie z mieszkania przed wygasnieciem umowy zwykle 12 mc nie otrzymacie jej z powrotem.Jedzenie jest b tanie 2.l coca coli 1.68 euro!, w GB w promocji 99penow.Autobus 1.20e, Dart min 2e,migawa na tydzien 18euro. Pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Irlandia IP: *.mercuryplc.com 26.04.04, 20:09 Dokladnie. I tej pracy jest coraz mniej, a gospodarka wcale sie nie rozwija w szybkim tempie, tylko od ponad 2 lat spowalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gospodarka Re: Irlandia IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:25 W tym roku gospodarka ma stworzyc 2x wiecej miejsc pracy niz rok w zeszlym roku, ale to i tak mniej niz imigrantow! Maleje liczba miejsc w sektorze przemyslowym, a to moze byc duzy problem dla przybyszow z PL, bo b.czesto szukalo sie takiej wlasnie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagmara Re: Irlandia IP: *.as1.tre.dublin.eircom.net 30.04.04, 17:50 Czesc, Irlandia to syf i drogowizna, kazdy kto chce stracic pieniadze i cofnac sie w rozwoju niech zamieszka w Irlandi. Ten kraj to droga dziura, w latach osiemdziesiatych nie mieli WC w domu tylko na zewnatrz i to w Dublinie.Troche sie rozwineli w latach 90-tych dzieki pieniazkam z Uni Europejskiej a teraz sie zgrywaja... beznadziejny kraj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian zgadza sie!!! niemili irlandczycy, drozyzna taka IP: *.p.lodz.pl 03.05.04, 16:50 ze glowa mala. nie jedzcie tam. lepiej juz szwecja. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dukan Re: zgadza sie!!! niemili irlandczycy, drozyzna t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 22:05 może znów powiecie że kolejny kłamca? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ja powiem - to ostnie, co by o Irlandczyku 09.02.05, 07:43 powiedzial ANGLIK. Sa lekko ksenofobiczni, ale sympatyczni, z butami do duszy nie wlaza, cenia samodzielnosc, a pomagaja tylko tym, ktorzy sami sobie potrafia pomoc - nie traca czasu na losers! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dubliner Re: Ja powiem - to ostnie, co by o Irlandczyku IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:29 fakt...bo mieli u siebie syf jaki w PL teraz jest i sie nauczyli robic biznes. A ze wyciagaja kase z Unii, to za to ich bardzo cenie. Polacy chcieliby miec takie PKB i zarobki jak Irlandia, ale na razie tylko zazdroszcza. Mieszkam tutaj od roku,...jest drogo na maxa, ludzie mili ale malo "rozwinieci". chociaz strasznie wkurza ten ich ciagly usmiech...i to ze nie potrafi czlowieka jak powinien, najzwyczajniej opieprzyc ;) Ale zyje sie cholernie latwo. Szkoda tylko, ze jesli tak dalej pojdzie to w wakacje bedzie trzeba spadac do UK chyba, bo tam jednak wiekszy rynek pracy. Tutaj Polakow tyle, ze czasami mysle ze w PL jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Irlandia IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 08.05.04, 19:48 Rzeczywiscie, kraj nie jest taki piekny jak co drugiej nastolatce z Polski sie wydaje. Zwlaszcza klimat jest ciezki dla nas Polakow. Jest cholernie drogo, ale jak ktos mi placi 2200 Jurkow na mies. to jeszcze posiedze w tym "syfie", jak kolezanka nazywa, a o rozwoj intelektualny trzeba samemu zadbac troche, a tak poza tym, to tu nikt sie nie zgrywa. Oby nasi politycy umieli sie tak zagrac i wykorzystac unijne fundusze. PS. Na plazowanie kraj jest beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zack Re: Irlandia IP: *.net.autocom.pl 09.05.04, 20:42 bylem w ostatnie wakacje. Wteyd Polakow bylo tak duzo, ze na glownyuch ulicach co sekunde mozna bylo uslyszec nasz jezyk :) Ostatnio cholrenrie ciezko bylo o prace, teraz to pewnie bedzie makabra :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
piter4 Re: Irlandia 08.07.04, 16:06 Oj zebys wiedzial ze jest ich mnostwo a glupi sa jak buty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIT Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: 207.134.81.* 02.01.05, 07:59 Nie przyjezdzajcie do Irlandii, nie potrzeba waszych glupich uwag komunistyczne matoly. Wyszlo to to z gowna czerwonego i takie madre. Szidzcie w domu komuchy i glisujcie na swoicvh przyglupich politykow, ktorzy was okradaja. Nie macie podstawowej kultury, glupi jestescie jak tabaka w rogu i nie mowiciezadnym jezykiem. Kto wam w ogole pozwolil wyjezdzac, ci co to zrobili powinni zgnic w wiezieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek Re: Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.05, 17:11 No proszę, odezwał sie mantor z Kanady (prowincja Quebec, sieć Telus). Języka polskiego nie szanuje, rozumku też niewiele posiada, za to charakterek wredny ma. Kanada źle na niego wpływa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: *.p.lodz.pl 08.02.05, 09:15 błagam powiedz mi jka to sie robi...pls...skąd wiesz po IP skąd klika? plsss.... powiedz mi:))) moj mail a_b_c@o2.pl bede dozgonnie zobowiązana:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Re: Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: *.maine.res.rr.com 09.02.05, 02:47 www.geobytes.com/IpLocator.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: 213.17.150.* 02.01.05, 17:51 jestes frajerem i zostaniesz do konca zycia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: *.gdynia.mm.pl 13.02.05, 17:26 Jak ci tak to przeszkadza ty matole z irlandii, to po kij diabel gadasz po polsku i wchodzisz na polskie stronki? kto cie splodzil, ty niemoto polska z irlandii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdury Re: Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: 193.120.95.* 15.02.05, 15:16 To tak nacjonalistyczne oblicze chama pospolitego wyglad w internecie. Dorwal sie taki do klawiatury i w konskie zaloty z reszta europy. Pieknie brawo klap klap klap vivat bleble za swoje madrosci.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.05, 12:49 a ty to zes jest inteligent, pewnie sie boisz ze ci pracy zabraknie albo ze cie ktos wygryzie bo pewnie jestes niedolega i z litosci cie trzymaja w pracy,a najwiecej na komuchow nadaja ci co sami nimi byli,sloma ci z botow wystaje a a udajesz inteligenta ,jak czytam wypowiedzi takich jak ty to dziwie sie ze wogole umiesz pisac i czytac i zastanawiam sie jak mozna byc takim ignorantem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VOLLMOND Re: Wlasnie, wlasnie... ta polska glupota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 12:49 patrzcie pedała!! a sam to kto jesteś?? królowa angielska?? to co robisz w kanadzie piździkłaku!? a swoją drogą jesli tak myslisz o polakach to ty niedorozwój jesteś... ta, ta, ... też cie kocham... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: Irlandia IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:32 racja! Mi placa 2000 jurkow, ale brutto lecz podatki niskie ;) Unijne fundusze Irlandia bardzo polubila, wiec ja ich :) W PL po studiach bym doswiadczenia nie mial szans zdobyc, niestety jest juz ciezko. Rynek sie zapchal przybyszami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramyard Re: Irlandia IP: *.as1.dbn.dublin.eircom.net 26.05.04, 22:48 Sama jestes syf i smierdzisz rybami. Ten kraj rozumie sie z innej plaszczyzny tych ludzi tak samo. Jesli tego nie rozumiesz to lepiej wracaj skad przyjechals. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turboptysia guzik prawda IP: *.kopalnia.proton.net.pl / *.proton.net.pl 29.08.04, 21:23 Irlandia wcale nie rozwijala sie w szyzbkim tempie dzieki pieniazkom z UE, tylko dzieki temu, ze swego czasu właśnie postawiła się UE i obnizyla podatki do takiego stopnia, ze uniobiurokraci oskarzyli ja o "dumping podatkowy" (cokolwiek mialoby to znaczyc). W Irlandii zahamowal sie rozwoj, gdy odstapili od tego swojego "karygodnego" postępowania. Ku chwale UE rozwijającej się zresztą w tempie zbliżonym do zera i, średnio, dwucyfrowym bezrobociem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A KTO ci kazal po Northside sie tluc? Rusz tylek z 09.02.05, 07:41 Ballier na Southside... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toscana_62@hotmail Re: Irlandia IP: 83.71.55.* 09.02.05, 14:59 zupelnie sie zgadzam,beznadzieja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan barcy Re: Irlandia IP: *.j.pppool.de 28.07.05, 15:01 Na czym sie rozwineli? Na pieniadzach z UE?? Rozwineli sie bo cit mieli przez 15 lat na poziomie 10% i madrze wspierali inwestycje zagraniczne firm z sektora finansowego i IT, dzieki czemu giganci typu Intel, Microsoft, AMD zaczeli tam lokowac swoje headquaters. Jako ze Irlandia rozwijala sie dla UE "za szybko" musieli w 2003 roku podniesc cit do 12,5%. Ale to ze jest to wiocha to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajk Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 18:38 z tego wyglada wszedzie dobrze gdzie nas nie ma ..propozycji mnostwo ale nie wiadomo jak tak naprawde wyglada praca nawet w tak potrzebnym zawodzie i na ile wystarcza to co sie zarobi.Przeciez w Polsce tez potrzebni sa fachowcy,. Ciekawe kiedy sie ktos obudzi i powstrzyma te fale wyjazdow ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turboptysia Re: Irlandia IP: *.kopalnia.proton.net.pl / *.proton.net.pl 29.08.04, 21:30 No to właśnie widać po liczbie bezrobotnych wśród młodych ludzi po studiach, jak bardzo potrzebni są w Polsce fachowcy. A druga sprawa, to jak dobrze się ich traktuje, skoro wolą harować w knajpach albo sprzątać gdzieśtam w Dublinie czy Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Irlandia IP: *.as1.dbn.dublin.eircom.net 19.05.04, 22:12 Nawet bardzo drogo, ale zarobki sa tez bardzo wysokie, sam pracuje w irlandii od dwoch lat, nawysza propozycje z jaka sie spotkalem (nie osobiscie) to 47 500 euro rocznie brutto dla osoby przyjezdzajacej z Polski, a znam Irlandczykow ponizej 30-ki ktorzy zarabiaja 100 tys rocznie, a to juz sa bardzo przyzwoite pieniadze, oczywiscie trzeba znac angielski, miec na szczescie zawod ktory jest akurat poszukiwany i jakies doswiadczenie w zawodzie, pracodawcy tu nie sa tak wybredni jak w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aoife Re: Irlandia IP: *.dsl.netsource.ie 19.05.04, 22:54 40 000-47500 to bardzo dobra pensja,taka dostaja w IT przewaznie admini albo programerzy,normalne stawki w biurze,banku,agencji itp to okolo 25-26 000 euro rocznie-brutto oczywiscie,jesli ma sie 27-28 to jest sie wyzej na stanowisku np.team leader, pracodawcy kiedys nie byli wymgajacy w ogole,ale teraz sie skonczylo,wybor jest tak ogromny w kandydatach ze juz przebieraja (mnostwo jest nie tylko Polakow ale takze hiszpanow,wlochow itp)ale oczywiscie wciaz latwiej z praca niz w innych krajach na kontynencie, moja kolezanka irlandka miala 3 interview w firmie na stanowisku na ktorym pracowala 4 lata w innej firmie i po 3 jeszcze jej odmowili,nie ma regul jak widac,ale znalazla juz inna prace na szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Irlandia IP: *.tau.com.pl 30.06.04, 17:24 Ludzie, co Wy piszecie??? Dziewczyna z doswiadczeniem i wyksztalceniem po 3 interview nie znalazla pracy? Tutaj moje kolezanki z doswiadczeniem, wyzszym wyksztalceniem i wiesz ile szukaja pracy - jakiejkolwiek? - okolo pół roku do roku. Wysyłaja po 500 CV i chodza srednio na 3 interview tygodniowo a i to wcale niczego nie gwarantuje. A jesli chcesz juz dostac prace za kwote powyzej 2000 PLn to juz jest szczyt i wogole jak mozesz miec jakiekolwiek wymagania. Odpowiedz Link Zgłoś
darkness Re: Irlandia 12.08.04, 14:56 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Ludzie, co Wy piszecie??? Dziewczyna z doswiadczeniem i wyksztalceniem po 3 > interview nie znalazla pracy? Tutaj moje kolezanki z doswiadczeniem, wyzszym > wyksztalceniem i wiesz ile szukaja pracy - jakiejkolwiek? - okolo pół roku do > roku. Wysyłaja po 500 CV i chodza srednio na 3 interview tygodniowo a i to > wcale niczego nie gwarantuje. A jesli chcesz juz dostac prace za kwote powyzej > 2000 PLn to juz jest szczyt i wogole jak mozesz miec jakiekolwiek wymagania. Ciebie chyba wali za przeproszeniem jezeli twoje kolezanki maja takie wyksztalcenie i szukaja pracy do roku , to chyba sie z choinki urwaly i sa bardzo niekumate , wogole pisze bzdury dziewczyno i idz sie lepiej przewietrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Veronetta Re: darkness sam się urwałeś z choinki i nie wiesz IP: *.chello.pl 12.08.04, 23:00 na jakim swiecie zyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turboptysia Re: Irlandia IP: *.kopalnia.proton.net.pl / *.proton.net.pl 29.08.04, 21:36 W Polsce to jest norma, też mam znajomych po studiach, którzy szukają przyzwoitej pracy w swoim zawodzie już przez dłuższy czas, wysyłają setki cv, gonią z jednego interviu na drugie... takie realia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. nie ma juz pracy :( IP: 147.252.86.* 25.05.04, 13:48 strasznie ciezko teraz znalesc prace. wczoraj szostka moich znajomych pojechala do edynburga. siedzieli 2 tygodnie i tylko jedna dziewczyna z grupy znalazla prace :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birke Re: nie ma juz pracy :( IP: 217.78.10.* 25.05.04, 14:14 primo: edynburg nie jest w irlandii:) secundo: jedzenie jest koszmarnie drogie, a co wczesniejszych wypowiedzi: coca cola to nie jedzenie! najlepiej zaopatrywac sie w marketach typu lidl lub tesco (paradoksalnie najtansze jedzenie jest w dublinie)..ceny w innych sklepach: pasztet 1,75, serek brie powyzej 3, najtansze mleko 2 l - 1,10, pomidory 2,60 itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: nie ma juz pracy :( IP: 147.252.86.* 26.05.04, 09:38 zle sie wyrazilem. byli w dubline 2 tygodnie i nic nie mogli znalesc - teraz szukaja szczescia w edynburgu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: Bez sensu - ruszyc tylki do...agencji pracy. IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:41 Np. w Cork sie zapchalo i agencje maja dosyc Polakow. Moze gdzie na budowach sie by udalo, nie wiem bo to nie moja branza. A jesli chodzi o puby i restauracj, to kibel na maxa...w koncu ile moga szukac ludzi na zmywak...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy Re: nie ma juz pracy :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 13:08 może nie mam zawodu Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Irlandia 25.05.04, 14:46 ja sie nie zgodze obecnie jestem w irlandi , mam prace i tanie mieszkamnie 40 euro za tydzien (calkiem przyzwoite)to chyba jeszcze nie majatek. a z praca jest tak jak ktos naprawde chce znalesc to znajdzie! a kupowac zeczywiscie nalezy tylko w tesco lub lidl, natomiast transport jest b.b. drogi. pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Irlandia IP: *.bas1.srl.dublin.eircom.net 08.06.04, 16:54 40 euro / tydzien? nie mieszaj ludziom w glowie bo przez takich jak ty wyjezdzaja i popadaja w katastrofalne dlugi!!! jesli piszesz ze placisz 40 e / tydz. od razu zaznacz w ilu wynajmujecie jakas obskurna meline na przedmiesciach! tu nie ma mieszkan za 40e/tydz.!! nie wierzcie w te bzdury! ostatnio znajome malzenstwo po dlugich poszukiwaniach znalazlo przyzwoite mieszkanko (living room + sypialnia, lazienka) za 660e/mies., mieszkanie nowe czy w nowym budownictwie, w ciekawym spokojnym miejscu, blisko srodkow komunikacji kosztuje od 800euro/mies. w gore + kaucja (kwota miesiecznego wynajmu), do tego pamietajcie o rachunkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birke Re: Irlandia IP: 217.78.10.* 11.06.04, 01:29 emigrant, czy ty mieszkasz w dublinie? ceny mieszkan na prowincji;) sa nieco nizsze, aczkolwiek najczesciej cena wynajmu pokoju (w mieszkaniu 3 lub 4 os.) to 50-55 eur/tydzien. Kawalerka (tutaj sa to dwa pokoje: sypialnia i living room) to wydatek od 550 eur za miesiac. musze przyznac, ze polakow teraz tutaj zatrzesienie;) wiekszosc to wyksztalceni ludzie po studiach.No wlasnie, ilu znacie polakow, ktorzy pracuja w irlandii w swoich zawodach lub wykonuja jakiekolwiek ambitniejsze prace niz np. kelnerowanie?!bardzo jestem ciekawa.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKA ZNALAZLAM PRACE W ZAWODZIE IP: 194.145.131.* 27.08.04, 14:25 witam! pisze by zweryfikowac mylne pojecie o irlandii niektorych osob. ja jestem jeszcze w trakcie studiow na politechnice czestochowskiej. przyjechalam do irlandii pare m-cy temu. zaczelam od kelnerowania a terazacuje w firmie budowlanej na stanowisku inzyniera. dostaje 1600 m-cznie i jest widok na wiecej za pare tygodni. takze pracuje w swoim zawodzie nie majac wczesniej zadnego doswiadczenia. trzeba poprostu trafic i wyczuc gdzie kogos potrzebuja. nie mow mi wiec ze cos jest w irlandii, w tym jakze pieknym kraju niemozliwe!!! ja jestem tutaj bardzo sazczesliwa. place za pokoj podwojny 300€ miesiecznie a jedzenie... mozna obkupic sie w aldim bardzo tanio! pozdrowka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKA TO JESZCE JA IP: 194.145.131.* 27.08.04, 14:30 ... poza tym dostalam sluzbowy samochod i laptopa. zyc nie umierac!!!! :))) zachecam! uwierzcie w siebie i wezcie sprawy w swoje rece. ludzie pozbadzcie sie komplexu polaczka na emigracji bo to bzdura! jestesmy lepiej wyksztalceni mamy lepsza prezencje niz irlandczycy! wykorzystujcie to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: TO JESZCE JA IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.05, 12:59 ika kocham cie .hihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: TO JESZCE JA IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:46 Racja, ale trzeba sie nie bac z tego skorzystac...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaka cene za to za Re: TO JESZCE JA IP: *.cable.ubr03.gill.blueyonder.co.uk 07.11.05, 08:06 musialas sie wypiac i dac sie zapiac. innej mozliwosci nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justi would U help me, please! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.08.04, 14:40 witaj IKA!zazdroszczę CI, ZE SOBIE ZYJESZ NA TEJ PIEKNEJZIELONEJ WYSPIE..JA ZAWSZE MARZYLAM, ZEBY TAM WYJECHAC, A TERAZ KIEDY SKONCZYLAM SZKOLE I ZNLAZLAM PRACE W CORK PRACODAWCA MI PISZE, ZE BYLA U NICH POWODZ.. I BARDZO MU PRZYKRO..ALE MOJE MIEJSCE PRACY ZOSTALO ZALANNIEWIEM...JESTEM W SZOKU,MIALAM WYJECHAC W PRZYSZLYM TYGODNIU, A TERA LIPA..ANG. UCZE SIE OD 14 STU LAT, KASE MAM ODLOZONA NA WYJAZD,ALE NIE MAM ZADNYCH NAMIAROW. I JESTEM W KROPCE.NADZIEJA MATKA WARIATEK, JAK PISZE OLGA TOKARCZUK, WIEC JA WIERZE, ZE KTOS MOZE MI POMOC I DAC NAMIARY/ADRESY NA MIEJSCA GDZIE TA PRACA W IRLANDII JEST...pmoj e- mail:justynadubis@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: ZNALAZLAM PRACE W ZAWODZIE wiec pomoz i mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 13:22 Witam mowilas ze mozna znalezc prace w irlandi ja koncze studia ekonomiczne ponadto jestem z wyksztalcenia stolarzem i budowlancem zem szkola i praktyka czy mam szanse na znalezianie pracy w krotkim czasie? jezyk angielski moj jest na poziomie srednim. Jesli jestes z wstanie mi pomoc prosze o kontakt oczywiscie wiem ze nie ma nic za darmo. Kontakt ze mna czlowiek_24@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Wojtek, nie badz idiota - idz wprost na podana 09.02.05, 08:01 nizej strone www.brunel.ie/brunelie/index.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
izabela51 Re: ZNALAZLAM PRACE W ZAWODZIE 03.04.05, 13:03 Witaj, z przyjemnością z Toba porozmawiam o pobycie w Irlandii.Kończę w czercu br. studia, jestem pewnie jak na takie wyjazdy stara, ale konkretna, uczciwa,odważna, z dwojką rozkosznych dzieci (9 i 12 lat).wszyscy uczymy sie pilnie angielskiego.Czy mamy sznse na powodzenie w Irlandii?(szkoły nieoodpłatne -podstawowe).Będzie mi bardzo miło, jesli podtrzymiesz ten dialog...pozdrawiam, iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: work searcher Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:32 Gość portalu: birke napisał(a): > No wlasnie, ilu znacie polakow, ktorzy pracuja w irlandii w > swoich zawodach lub wykonuja jakiekolwiek ambitniejsze prace niz np. > kelnerowanie?!bardzo jestem ciekawa.. > pozdrawiam Mój kolega ze studiów pojechał do pracy na budowie w charakterze inżyniera budowy (instalacje sanitarne). Nie wymagali od niego znajomości języka bo pracuje z Polakami, ale pensję ma irlandzką. Dodam jeszcze, że chłopak nie posiada uprawnień budowlanych natomiast przed wyjazdem pracował około roku na podobnym stanowisku. Niech mu się wiedzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: Irlandia IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:45 Ja skonczylem studia w w czerwcu, w lipcu rok temu wyjechalem z PL i pracuje w zawodzie (mgr inz w brancy IT), ale zaczalem od tasmy w fabryce. Nie znam innych Polakow pracujacych w zawodzie, a znam ich duuuuzo tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooj Re: Irlandia IP: *.bas1.mvw.galway.eircom.net 09.07.04, 19:00 Ty chyba facet z ksiezyca spadles i szukasz dziury w calym. Sa mieszkania, sorry domy za 800€/miesiac sam w takim mieszkam w 4 osoby, czyli wychodzi po 50€. Nie jestesmy w centrum ale w centrum masz za 900€. Jest swiezo pomalowany. Co do przejazdow to rzeczywiscie jest drogo 1.2€ w miescie i 2,6€ poza miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Irlandia 12.07.04, 15:14 Podlamalam sie w sobote. Jestem w Irlandii od Grudnia'98. Przez pierwsze pare lat moze spotykalam trzech/czterech Polakow na rok. Czlowiek sie cieszyl jak glupi, ze spotkal rodaka. Teraz srednio pomagam 10 osobom na miesiac. W sobote mialam u siebie w domu dwie dziewczyny. "Zalatwily" sobie wyjazd do Dublina przez jakas warszawska firme. Musialy zaplacic 6 tys PLN za uslugi. Bilet do Dublina musialy kupic sobie same. Firma ta zalatwila im mieszkanie z innymi ludzmi za ktore same musza placic(za ta sama cene szkoly jezykowe tez kwateruja studentow przy rodzinach). W kontrakcie mialy, ze zostana umowione na trzy interview. Gdy tutaj przyjechaly dostaly tylko po jednym, z tego jedna z dziewczyn nie zostala przyjeta do pracy. Studentke ostatniego roku filologii angielskiej "umowili" na prace do kuchni. Restauracja jej nie przyjela. Druga dziewczyna dostala sie do innej kuchni na trzy miesiace. Pozniej chce wrocic do domu. Prawda jest taka, ze sie zadluzyla na 6000 PLN by przyjechac. Przez 3 miesiace z ledwoscia odlozy €200 na miesiac - to nie pokryje pozyczki. Tylko teraz sie stresuja co zrobic. Powiem szczerze - jest mi coraz ciezej patrzec na tych ludzi i im pomagac. Serce mi sie kroi, gdy slysze o tych wszystkich naciagaczach - posrednikach z Polski. W niedziele - pierwszy raz - jak uslyszalam Polaka na Henry St. to sie nie odezwalam. Kosztowalo mnie to duzo nerow i jeszcze sie wstydze za siebie. Nigdy jeszcze tego nie zrobilam, ale juz troche mam dosyc. Ludzie przekalkulujcie wszystko po trzy razy i sprawdzcie dokladnie realia. Nie jest tak rozowo w Irlandii jak nie masz kogos, na kim moglbys/moglabys sie oprzec przez pierwsze tygodnie. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
frater27 Re: Irlandia 12.08.04, 14:15 Witaj Maju! Mam do ciebie prosbe: chcialbym abys sie ze mna skontaktowala na maila piotrach@poczta.onet.pl. Chcialbym sie dowiedziec kilku rzeczy w sprawie Irlandii!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Maju, skontaktuj sie ze mna - jestem Anglikiem,nic 09.02.05, 08:18 od ciebie nie chce, ale znam twoj bol - zona tez jest Polka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: Irlandia IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:59 Masz racje, robi sie cholernie ciezko. Niestety wszystkim pomoc nie mozna, ja pomoglem bezposrednio w sumie z 7-8 osobom, a jestem tutaj dopiero od lipca zeszlego roku. Teraz niestety zaczalem juz odradzac nawet najlepszym przyjaciolom, szczegolnie Cork. Sytuacji w innych miastach nie znam. Zrobilo sie tutaj prawie tragicznie. A co do wstydu, to sie wstydze...ale za innych Polakow. Trudno jest wytlumaczyc Irlandczykom, ktorzy nie mieli wczesniej tylu imigrantow i siedzieli sobie na swojej malutkiej wyspie, ze 2 krdzieze z udzialem Polakow w jednym sklepie, to nie codziennosc... Odpowiedz Link Zgłoś
sabat.sabat Re: Irlandia 29.07.05, 16:48 Witam. Jestem w Dublinie od 9 miesiecy.O samego poczatku pracuję w ochronie.Niedawno zmieniłem firmę bo dostałem lepszą ofertę pracy,za lepszą kasę.W poprzedniej firmie można było zarobic od 1600 do 1800 na miesiąc, teraz kwota ta wzrosła o ok.30 %, wiec jest nieźle.Z mieszkaniami jest tak jak tu mniej wiecej wszyscy opisują.My płacimy za dom (3 sypialnie,salon tv,duza kuchnia,niestety 1 łazienka i mały ogródek) 1100 na miesiac.Jesli podzielic to na 4 osoby wychodzi 275 na łeb.Ja jestem tu z żoną i dwiema córkami (przyjechały miesiac temu) ale nie dzielimy czynszu na dzieci.Jeśli chodzi o żarcie to faktycznie tanio nie jest,ale z punktu widzenia kogoś mieszkającego i zarabiającego pieniążki w Polsce.Jak jest się tutaj i tutaj zarabia to nie uważam żeby było przesadnie drogo.Moja żona jeszcze nie pracuje,więc zarabiam sam na utrzymanie całej rodzinki + czynsz + wszystkie opłaty (prąd,kablówka,internet,raty za samochód,raty za ubezpieczenie itd.) i jeszcze sporo zostaje żeby odłozyc.Fakt,że z pracą jest teraz nieciekawie, bo zjechało sie masę ludzi.Niestety większośc wróci z niczym do Polski, bo ci którzy nie znaja języka i maja 50 euro w kabzie raczej nie maja czego tu szukac.Za duża konkurencja.Mi udało się załatwic pracę w mojej firmie na razie trzem kumplom i są zadowoleni.Do końca roku wybiera się tu jeszcze kolejnych trzech moich kolegów,z którymi pracowałem w tej samej firmie ochroniarskiej w moim mieście i myslę,że im też załatwie robotę, a przynajmniej będę sie starał.Prawda jest taka ,że w Polsce w tej branży nie da się zarobic godziwych pieniedzy.Chłopaki tyrają na dwóch lub trzech etatach,praktycznie ciągle nie ma ich w domu a wyciągają ledwo po dwa tysiące, co jak sami dobrze wiecie i tak nie wystarcza na normalne życie.A prawdziwa katastrofa dopiero nastąpi jak ten nieszczęsny kraj(Polska) wejdzie w strefę euro.Myślę ,że wtedy wybuchnie tam jakas wojna domowa albo jeszce cos gorszego,bo w końcu ludziom tam żyłka pęknie. Maja, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: Irlandia IP: 83.71.107.* 23.05.05, 22:43 Racja, czesto wynajmujac nawet w Cork placi sie 400E/m-c za pokoj dla 2 osob, syfny szesto + rachunki + inne osoby na chacie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
darkness Re: Irlandia 12.08.04, 14:58 Dobrze mówisz kto chce to ja znajdzie , sowja dorga masz zeczywisice tanie mieszkanie ? tylko na ile osobi sie skladacie po te 40 e tygodniow ? bo chyba sama tyle nie placisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUKAN Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 23:26 Rozpocząłem wątek pt. "Praca w Irlandii - szanse i realia", ale ktoś kto pewnie od początku uważał, że bezczelnie kłamie skasował ten topik. Otóż pracy w Irlandii nie ma i nie bedzie nawet dla tych, ktorzy swietnie mowia po angelsku i lataja to tu to tam. Polacy spią w autobusach nocnych nie mając za co wrócić do Polski. Takie REALIA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przygotowany Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 14:25 Jestem ciekaw skąt masz takie informacje, juz czytałem parę dni temu Twoje podobne opisy. Byłeś tam i nie znalazłeś pracy? Jadę za 4 dni w ciemno i będę próbował szczęscia. Jeśli nie to wróce i poszukam tutaj jakiejkolwiek pracy. Pozdrawiam wszystkich zastanawiających się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 23:57 Jak bedziesz na miejscu daj znac jak ci sie poszczescilo. POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropel2@poczta.wp. Re: Irlandia IP: *.lanet.net.pl 26.06.04, 11:32 hejhej wybieram sie na podobnych warunkach jak Ty jak juz tam bedziesz to daj znac moze razem znajdzie sie jakies mieszkanko,z Polakami zawsze razniej,trzeba sie trzymac razem zycze powodzenia dla chcacego .... zawsze cos sie znajdzie podrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Polak za granica IP: *.tau.com.pl 30.06.04, 17:32 Z tym trzymaniem sie razem to powiedzialabym troszke ostroznie. Niestety Polacy maja taka wrodzone ceche jak zazdrosc i nieodparta chec by ten drugi mial mniej, tak tak. Ten drugi mial mniej, a nie jak to na calym swiecie ze ja chce miec wiecej niz ten drugi i jak to zrobic? Oni tam podpatruja tych lepszych a my krytykujemy ze to napewno zlodziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooj Re: Polak za granica IP: *.bas1.mvw.galway.eircom.net 09.07.04, 19:04 Niestety to prawda. Polacy nie umieja sie pogodzic ze znajomy dobrze zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
piter4 Re: Irlandia 08.07.04, 16:03 Ty chyba zartujesz ze z polakami trzeba trzymac sie razem Jak trafisz na polaka ktory cie ni w....ucha to i napisz Od Polakow to oby najdalej siedze tu jauz dwa lata i sie naoogladalem Takze powodzenia na zielonej wyspie w poznawaniu polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: Irlandia IP: 83.71.107.* 23.05.05, 23:04 fajnie sie to czyta, rok temu zrobilismy tak samo :) zycze powodzenia!!! omijajcie jednak Cork, nie dlatego ze sie boje konkurencji, prace mam. Ale niestety cholernie trudno o prace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia_irl Cork IP: 159.134.111.* 16.01.06, 16:28 Witam. Mi udalo sie znalezc prace w Cork po dwoch miesiacach szukania. Jednak oplacalo sie poczekac zeby znalezc cos co mi sie podoba i daje mi satysfakcje. Jakie wnioski wynioslam do tego czasu: - Jesli nie masz pieniedzy na wyjazd tylko zaporzyczone skorniaki- nie przyjezdzaj, - Jesli ledwo mowisz po angielsku, albo nauczyles sie w drodze tutaj jednego zdania - nie przyjezdzaj, - Jesli szukasz pracy na budowie, w sklepie, w firmie sprzatajacej, pilnowanie dzieci itd. itp - tutaj takiego staffu juz jest nadmiar zupelny. Jesli jednak masz na przezycie i masz czas na szukanie pracy, mowisz w miare dobrze po angielsku to i tak omijaj Cork. Pracy teraz absolutnie tu nie ma, no chyba ze ktos jakims sposobem cos zalatwi. Sama u siebie w firme codziennie mam kilku polakow ktorzy szukaja. Zazwyczaj jak kaska sie konczy wyjezdzaja. Z tego co wiem jesli juz sie zdecyduje ktos na szukanie pracy w Irlandii - najlepiej wybrac zachod i polnoc kraju - male miasteczka. Tam jeszcze 1/3 mieszkancow to Irlandczycy. Unikac polakow. Jak by nie bylo albo nie daja oni powodow do tego by sie do nich przyznawac (zazwyczaj jest mi wstyd za nich), albo beda starali sie wykorzystac drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berger Re: Irlandia IP: *.lokis.net.pl 16.07.04, 10:31 Dokładnie! Wyjeżdzam , kupilem ubezpieczenie (kosztuje 60zł), i kupilem od razu bilety powrotne otwarte. Pojadę do Dublina i zobaczę czy coś zwojuję. Przecież nie mam nic do stracenia. ALe bilety powrotne trzeba kupic. Ci co nie maja za co wrocic chyba zapomnieli glowy jadąc tam!! Nie mowcie mi ze trzeba miec kase na bilety. Jak ktos nie ma to niech nie jedzie , albo sie liczy ze umrze z glodu! Ja ryzykuję , bo moze mi się to oplacic. A jak sie nie uda to mam wakacje , bo nigdy nie bylem i irlandii:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derektor1 Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 14:19 hej jestem za toba tez planuje wyjazd do irlandii i tez nie mam zamiaru oszczedzac na powrotnym bilecie!! moim zdaniem to wlasnie sa podstawy planowania a i na fajne wakacje tez mam ochote!! jak to ktos powiedzial : bez ryzyka nie ma ...!!! mam nadzieje ze zarobie troszke:) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
darkness Re: Irlandia 12.08.04, 15:01 Na twoim miejscu bym nie wracal ,tylko szukal do skutku , nie mozesz sie poddawac i napewno nie ma sensu wracac bez kasy, post tego kolesia rzeczywiscie przeraza .. polacy w autobusach zero pracy .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Irlandia IP: *.tau.com.pl 30.06.04, 17:29 Po pierwsze do Irlandii nie jezdzi sie autobusami. Po drugie, jesli ktos jedzie w ciemno, nie majac miejsca zatrzymania ani zadnych innych wiadomosci a czesto i bez jezyka, to jak Wy sobie wyobrazacie ze znajdzie prace? Gdzie tak jest ze wychodzi na dworcu i dostaje prace? Ludzie troszeczke rozumu? Naprawde. A potem sie dziwimy ze nas tak traktuja a przepraszam co my soba reprezentujemy taka naiwnoscia i głupota? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Spia tez na Victoria Station w Londynie, gdy firmy 09.02.05, 08:23 brytyjskie wysylaja umyslnych do Polski, by fachowcow lapac i gdy mamy 3/4 mln nieobsadzonych etatow. Praca jest, ale o zatrudnieniu decyduja POTRZEBY PRACODAWCY (tj. skills kandydata etc), nie zas fakt, ze Polak "musi zarobic". Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS: A po kiego Irlandczykom takie SKILLS jak 09.02.05, 08:24 znajomosc angielskiego? Recze ci, ze sami tym jezykiem doskonale wladaja; Dublinczycy nawet lepiej nizli...Anglicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikee Re: Irlandia IP: 83.71.107.* 23.05.05, 23:01 spiacych w autobusach jeszcze nie widzialem, na razie. Ale pracy nie ma, fakt. Sie zapchalo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dukan Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 03:43 ile jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Irlandia IP: *.bas1.srl.dublin.eircom.net 05.07.04, 21:05 praca jest tylko trzeba jej z glowa szukac ja jestem tutaj juz dwa lata i postanowilem tutaj zostac na dluzej fakt jest drogo ale jak pracukesz to wychodzisz na swoje jak chcesz sie dowiedziec czegos napisz czarnecki251@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: Irlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.04, 22:55 Mam jedno pytanie? Czy z podstawowa znajomoscia j.ang natomiast z kwalifikacjami i 10 letnim stażem w kraju(mechanicznym)mam szanse na przyzwoita prace.Czy w ogóle ja mam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bizkit Re: Irlandia IP: *.as1.cra.dublin.eircom.net 14.07.04, 18:22 Pracy jest dosc duzo, a w odroznieniu od Polski jest duze zapotrzebowanie na mlodych.Najwiecej problemoe polacy maja z chinczykami, ktorzy apilkuja prawie wszedzie, czesto pracujac za polowe stawki-tj. 4euro. Jest dosc ciezko, znalazlem robote po 2 tygodniach za 8euro za godz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: Irlandia IP: 193.95.186.* 12.08.04, 15:34 bylam w dublinie w ostatnia niedziele... i jestem w szoku... to prawda ze jest tyyyyle polakow i oni wszyscy mysla ze ich nikt nie rozumie... to bluzganie mnie po prostu powala... jestem tu od 1999 i nigdy nie bylo tak ze przechodzac grafton albo henry st. slyszy sie co minute kogos bluzgajacego po polsku (rzucanie kur..mi to nie rozmowa) nawet w polsce tak (chyba) nie ma ? ludzie!!! please, opanujcie sie!!! uwazajcie co mowicie!!! ktos napewno was rozumie!!! ps: skoro tyle polakow tu przyjechalo to chyba pracy juz nie ma, albo baaardzo ciezko zanlezc przyzwoita... wiec pomyslcie zanim kupicie bilety!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika z dublina bluzganie na ulicy IP: *.bas1.prp.dublin.eircom.net 12.08.04, 22:16 na poczatku myslalam ze tylko hiszpanie albo wlosi robia tyle szumu wokol siebie, no dobra robia ale przynajmniej idzie ich kupa. a polacy? dwoch wystarczy zeby wywrzaskiwac na cale gardlo przez pol o'connell street. wstyd. nie ma pracy w irlandii? a w polsce to jest? zalezy jakiej pracy sie szuka, jak ktos jest nadety jak balon i w kawiarni nie bedzie pracowal to za wiele innych mozliwosci nie zostaje. moi drodzy, o swoje trzeba walczyc! jak sie chce to sie znajdzie (prace mam na mysli). pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia do Moniki z Dublina IP: *.crowley.pl 28.12.04, 14:07 hej, mozesz mi powiedzieć w jakiej branzy najlatwiej tam prace znalezc? ktos z mojej rodziny sie tam wybiera przed wakacjami, szuka pracy fizycznej, podstawowa znajomosc angielskiego.dzieki z gory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbylo5 Re: Irlandia IP: *.rozogi.sdi.tpnet.pl 09.12.04, 12:58 chciałbym się dowiedzieć na coś temat pracy i życia w irlandii mam wyjechać na kontrakt w styczniu.proszę o kontakt zbylo5@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czytaj Irish Times i Irish Independent - maja 09.02.05, 08:20 wydania on line. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Czytaj Irish Times i Irish Independent - maja 09.02.05, 16:46 na bierzaco czytam The Irish Time, ale wydanie drukowane. A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezar Re: Irlandia IP: 212.17.39.* 29.08.04, 21:30 Rzeczywiscie mieszkanie w Dublinie to problem .Obecnie mieszkam u znajomego za 50e za tydzien.Nie wynajmujcie niczego w ciemno !!.Jeden z Landlordow wlasnie przerobil mnie i o malo nie znalazlem sie na ulicy ale jak mowia madry polak..... . Prace znalazlem w ok Miesiac. Teraz pracuje w Ryanair na lotnisku w Dublinie placa 10 za godz a nadgodziny nawet i 16.praca nie najlzejsza ale narzekam. Po prostu trzeba sie przelamac i przylozyc do szukania. Zawsze sie cos znajdzie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Irlandia IP: 195.10.3.* 09.12.04, 14:49 ciagle te narzekania ze nie ma pracy w Irlandii - w Polsce to na pewno pracy pelno. praca jest i do dobrze platna, ale dla tych ktorzy bardzo dobrze znaja angielski i maja jakies doswiadczenie. znalazlam bez zadnego problemu, bylam tylko na 3 rozmowach, pracuje w biurze, jestem jedyna Polka tutaj w biurze, zarabiam 28 tys euro rocznie. moi niektorzy polscy znajomi w dublinie zarabiaja znacznie wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
supernova1 Re: Irlandia 10.12.04, 18:22 Narzekanie to przeciez domena Polakow-:)) Ja znalazlam prace w zawodzie- oczywiscie w Dublinie (znowu polscy architekci)i wszyscy moi znajomi z tej samej branzy prace w Irlandii maja, zarabiaja srednio 25-27.000 € rocznie (bez doswiadczenia- inni wiecej). Ja znalazlam po 1.5 tygodniu szukania, ale kochani : w tym czasie odwiedzilam 70 biur, i w kazdym zostawilam CV! Trzeba po prostu wziac sprawy w swoje rece! A co do wyspy- fakt , ze droga, ze niemili to tez prawda, ale na poczatek - nigdy nie mialabym szansy zarabiac takich pieniedzy ,ze pomimo wysokich cen, stac mnie na: wynajecie mieszkania, utrzymanie sie (godne!!!bez pozyczek), na lot do Polski, na wyjazd wakacyjny (w sumie gdzie chce), a nawet na odlozenie malej ale zawsze jakiejs kasy. Dodam , ze przy tym wszystkim mam praktyke jezykowa i zawodowa- i to nie byle gdzie, bo w kraju , ktory jest powazany na swiecie. (Choc jesli chodzi o jakosc budowania jest dramatycznie- ale to juz zupelnie inna sprawa.) Oczywiscie nie jest to moj wysniony i wymarzony kraj do pracy, ale mam nadzieje, ze za rok bede juz startowala troszke z innej szufladki, z lepsza znajomoscia jezyka (byla srednia), i to wszystko dzieki temu , ze troszke sie musze z Nimi pomeczyc. :) No niestety- Krakow to nie jest, ale... Zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 10:12 Fajnie ze jakis architekt sie odezwal. Jak zalatwic taka prace? Skonczylam studia arch. w tym roku i nie mam niestety zadnego doswiadczenia w tym zawodzie :-( Jakie mam wiec szanse znalezienia pracy w zawodzie w Irlandii? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraków to nie jest Re: Irlandia IP: *.osk.enformatic.pl 13.02.05, 17:18 co to niby mialo znaczyć "niestety kraków to nie jest"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hilton Re: dundalk IP: 213.94.228.* 30.12.04, 20:17 a drogheda moze byc???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafalak Re: dundalk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 17:22 szukam pracy na Wyspach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Irlandia IP: *.customer.m-online.net 26.09.04, 16:23 praca.polonia-muenchen.net /info/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Irlandia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:26 Mój chłopak w maju/czerwcu kończy studia dziennikarstwo na politologii, angielski zna dobrze i po prostu musi tam wyjechać przynajmniej na rok, ja po pierwszym roku germanistyki chcę z nim tam być i pracować choćby w wakacje - może ktoś nam pomoże i da cenną wskazówkę od czego zacząć, będę wdzięczna - mój adres:ajjp@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: Irlandia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.04, 23:08 Kilka osob napisalo, ze Irlandczycy sa niemili. A czy ktos sie zastanowil dlaczego? Ja bylam w Irlandii na poczatku lat 90-tych kilkakrotnie i uwazam, ze Irlandczycy sa cudowni. Jezeli od tamtej pory sie cos zmienilo, to tylko oznacza, ze w kolejnym kraju Polacy narobili sobie chlewu. Strasznie to smutne, bo Irlandczycy ktorych ja spotkalam (a mieszkalam tam przez jakis czas, pracowalam i spotkala wielu), to na prawde goscinni ludzie. Sama Irlandia to natomiast piekny kraj o bogatej kulturze. Ale jak ktos jedzie tylko po to zeby jak najwiecej zarobic, a jego zainteresowania to jak najmniej wydac i najlepiej jeszcze kogos oszukac i cos ukrasc (np. wyniesc z pracy spinacze), to nie dziwi mnie, ze uwaza Irlanczykow za niesympatycznych. A moze by sie zastanowic dlaczego Irlanczycy juz nas nie lubia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rotamistrz Nie napinaj sie tak, Go IP: *.osprey.ie 27.10.07, 01:32 ... z tymi unikalnymi zdolnosciami Polakow do robienia syfu. > Jezeli od tamtej pory sie cos zmienilo, to tylko > oznacza, ze w kolejnym kraju Polacy narobili sobie chlewu. Jak ktos robi chlew, to jest po prostu swinia i nie ma to nic wspolnego z etniczna przynaleznoscia. Nastroje spoleczne w Irlandii zmienily sie z roznych przyczyn, przede wszystkim ekonomicznych. Juz nie to tempo rozwoju, ucieczka zagranicznych inwestorow z przecenionego rynku pracy, powierzchowny postep dokonany w ciagu tej dekady kosmicznego przyspieszenia, rozkrecona jak diabelski mlyn spirala kredytow, niedofinansowane sluzby publiczne i dopiero na ktoryms tam miejscu problemy z zalewem imigrantow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janekie Re: Irlandia IP: *.bas1.mvw.galway.eircom.net 15.01.05, 21:14 jesli ktos ma pytania na temat pracy w irlandi -chetnie odpowiem i pomoge - mieszkam tu juz 5 lat i nie moge sluchac tych bredni na temat "zlej i brudnej irlandii" moj adres januszmadej@eircom.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slavek Re: Irlandia IP: 217.153.164.* 22.01.05, 12:23 Czytam to i oczom nie wierze .Jak zwykle potrafimy tylko narzekac (sa tez wyjatki),nie ma pracy syf itp itd.Skoro twierdzicie ze nie ma pracy ,zastanowmy sie dlaczego.To moze wy jestescie temu winni moze nie umiecie sie sprzedac pracodawcy na pewno nie pasuje wam to i tamto tylko narzekanie ,brak jezyka.Praca jest tylko to ty ja znajdz bo ona cie nie znajdzie.Troche wiecej optymizmu i wiary w siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ira Re: Irlandia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 09:02 witaj możesz mi cos powiedziec ? czy jesteś teraz zajęty? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk LINK DLA PRACOWNIKOW SELKTORA TECHNICZNEGO 09.02.05, 08:03 Min. budowlancow, elektrykow etc. www.brunel.ie/brunelie/index.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS:Cudzoziemcy w tej agencji mile widziani 09.02.05, 08:09 www.brunel.ie/brunelie/index.jsp?pID=195&nID=403 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Irlandia IP: 193.120.95.* 09.02.05, 17:31 Po pierwsze, Co kraj to obyczaj. Po drugie, Praca jest tylko trzeba ja znalezc. To jest umiejetsc sama w sobie. Po trzecie, aby znalezc prace, musisz wiedziec co chcesz robic tzn posiada specjalizacje/expertyze. Dodatkowo istnieje potrzeba zapoznania sie z wymogami istniejacymi na tym rynku pracy. Niezaszkodzi zaznajomienie sie z irlandzkim kodeksem pracy. np.: kto na tym forum jest w stanie powiedziec mi jaka jest minimalna stawka euro na godzine? lub jakie zobowiazania twoj pracodawca ma w stosunku do swoich pracownikow. etc... cdn.... Wedle jakiego modelu irlandia zorganizowala swo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea Re: Irlandia IP: *.bas1.mvw.galway.eircom.net 23.05.05, 21:34 Minimalna stawka w tym roku wynosi 7 euro, jeśli pracodawca jest w porządku szybko podniesie ci ją i będzie podnosił w miarę upływu czasu. Pracuję już 9mieś i z 7,25 podnieśli mi do 8euro. Coś dla szukających pracę: www.fas.ie, potem kliknijcie na Jobs Ireland, następnie Jobseeker i macie oferty z całej Irlandii posortowane wedle dat, miejsc, zawodów. Poza tym jeśli nie jedziecie na gotowe i do znajomych przygotujcie się na to, że wydacie naprawdę dużo na życie tutaj. Szkoda, więc Znim pochopnie wyruszycie zainwestujcie w angielski. Koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewa01 Re: Irlandia 20.03.05, 12:11 Praca jest. Tylko trzeba dobrze poszukać i zebrać wywiad. Ja znalazłam.Po obronie pracy magisterskiej i licencjackiej pod koniec lipca wyjeżdzam. Będę zarabiać 40 000 euro miesięcznie na początek. Jak dobrze pójdzie może będę miała drugą pracę w drugim zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozi25dg Re: Irlandia IP: 89.100.185.* 13.05.09, 16:13 no troszke chyba tez rarobki wygorowanie bo to jest niemozliwe zeby tyle zarabiac na miesiac!!!wiem bo juz 4 lata mieszkam w irl! Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Irlandia 13.05.09, 18:23 > no troszke chyba tez rarobki wygorowanie bo to jest niemozliwe zeby tyle > zarabiac na miesiac!!! nie dlaczego np. jesli jest profesionalistka i ma oblozenie na caly miesiac i za godzine bierze 55e to tak akurat by wypadalo Odpowiedz Link Zgłoś
marchewa01 Re: Irlandia 20.03.05, 12:15 Praca jest. Tylko trzeba dobrze szukać i zebrać wywiad. Pod koniec lipca wyjeżdzam do Irlandii. Na początek będę zarabiać 45 000 euro. Zebrałam informacje i dodatkowo będę miała możliwość pracy w drugim zawodzie o podobnyz wynagrodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Irlandia IP: 195.218.110.* 22.03.05, 02:04 No prosze, w 4 minuty podwyzka o 5000 euro! Mam wrazenie ze cos Ci sie pomylilo. 45k zarabiaja w Irlandii ludzie z kilkuletnim doswiadczeniem w mocno poszukiwanych branzach. Polecam dzial "salary survey" w irishjobs.ie - tam zobaczycie ze takie stawki dostaja ludzie na kierowniczych stanowiskach i wieloletnim (irlandzkim!) doswiadczeniem i wyzszym wyksztalceniem. Oczywiscie pracujacych full-time, czyli nie majacych za duzo czasu na rownolegla prace. Jak dla mnie dziw nad dziwy te Twoje super warunki pracowe. Do weryfikacji. Pozdrawiam Pat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Irlandia IP: 213.94.208.* 20.03.05, 22:37 Mieszkam i pracuje w Irlandii. Zainteresowanych zapraszam na mojego bloga: www.obywatel.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden z irlan Re: Irlandia IP: *.bas1.mvw.galway.eircom.net 22.03.05, 19:51 cos mi tu gosciu banialuki opowiadasz ... nie pracuje na kierowniczym stolku... nie mieszkam w irlandii od "lat" a jednak jako prosty spawacz zarabiam ok..1000 euro ....tygodniowo..oczywiscie.. jesli nie sprobujesz zawsze bedziesz mial wrazenie ze cos straciles.. po prostu trzeba przyjechac i sprobowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Irlandia IP: *.chello.pl 08.04.05, 23:22 Doradź prosze, czy nadal jest tam warto jechać? Konkretnie do Dublina. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
kuchcik77 Re: Irlandia 24.05.05, 14:39 Mma pyatanie do Ciebie, ile lat w zawodzie pracowales? Własnie robie uprawnienia (kursy spawacza, operatorów wózków widłowych itd) ale obawiam sie ze praktyka i doswiadczenie to cos czego Irlandczycy wymagają. Ps z językiem,nawet tecnicznym daje sobie dobrze radę ( cóż, zmieniam zawód) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Irlandia IP: *.icpnet.pl 24.05.05, 14:31 darmozjadow i nierobow banda. Albo w tym watku pisza same marudy, albo celowo staraja sie odstraszyc innych przed przyjazdem. Mieszkania strasznie drogie?? jesli ktos cale zycie nie wychylal nosa poza PL i sie spodziewal takich samych cen to sie nie dziwie. to, ze placi sie 1 mc security deposit to chyba zupelnie normalne. jakos przegladajac oferty wynajmu na www.daft.ie musze przyznac da sie wynajac mieszkanie w rozsadnych cenach - powiedzialbym ze z wynajmem w Irlandii wcale nie jest drozej niz w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Irlandia IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 06.07.05, 22:47 Irlandczycy sa naprawde sympatyczni! Jak ktos naprawde chce to znajdzie prace, a zarobki sa naprawde dobre! Odpowiedz Link Zgłoś