Dodaj do ulubionych

Teatry w Londynie

28.01.05, 15:09
Cześć
Wybieram się do Londynu w przyszły wtorek ,na tydzień. Chicałabym zwiedzić to
miasto ze szczególnym uwzględnieniem wydarzeń kulturalnych , przede wszystkim
teatrów. Jeśli wiecie ,co dzieje się teatralnie w Londynie, bardzo proszę o
kontakt. Chętnie wybrałabym się też z kimś takim teatralnym szlakiem, w
grupie zawsze raźniej :)
Pozdrawiam
lou
Mó email to lousalome@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • tomziczek Re: Teatry w Londynie 28.01.05, 17:20
      Jesli chodzi o teatry to w Londynie dzieje sie calkiem sporo. Mozesz rzucic
      okiem na te stronki:
      www.londontheatre.co.uk/
      london-theatre-tickets.a-london-guide.co.uk/
      Aktualne informacje o teatrach sa tez w gazetach, na przyklad w
      bezplatnej "Metro". Ceny niestety wysokie. Nie oplaci sie kupowac biletow w
      teatrze przed spektaklem, lepiej poszukac w punktach sprzedazy na West Endzie
      (Discounted Theater Tickets). Bywa nawet polowe taniej.
    • aniaheasley Re: Teatry w Londynie 28.01.05, 17:42
      A co Cie najbardziej interesuje, sztuki, musicale, opera, balet? Jest tego
      tutaj mnostwo. Pulapka na Myszy grana bez przerwy od prawie 50 lat, czy musical
      Mary Poppins?
      Repertuar jest tez na www.thisislondon.co.uk
      Ceny sa wysokie, ale w ostatnich kilku rzedach na balkonie (kolana pod szyja,
      duszno, goraco, malo co widac) bilety sa za ok. 6-8 funtow.
      Jezeli interesuje cie tez wszystko 'dookola' teatrow to sa organizowane tzw.
      Theatre Walks, przewodnik spotyka sie z grupa w umowionym miejscu, i przez 2
      godziny oprowadza po West Endzie i opowiada o historii kazdego teatru, potem
      grupa z przewodnikiem najczesciej idzie do pubu gdzie mozna kontynuowac.
    • lousalome Re: Teatry w Londynie 28.01.05, 21:58
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi!

Aniu - interesują mnie głownie wydarzenia teatralne "z wyższej półki". Może
      to być opera ,balet, może być teatr alternatywny czy repertuarowy. Chciałabym
      zrobić sobie taki mały przegląd tego, co zostało uznane za naciekawsze
      wydarzenia teatralne sezonu. Dlatego pytam tu też o Twoją opinię, która może
      stanowić jeden z drogowskazów w tym gąszczu propozycji.
      Na pewno wybiorę się na proponowany przez Ciebie London Walk. W zeszłym
      roku wędrowalam już śladami Oscara Wilde'a i było to swietną inspiracją, jakoś
      inaczej zaistnial w czasoprzestrzeni i w mojej głowie. ;-)
      Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc!
      lou
      • aniaheasley Re: Teatry w Londynie 29.01.05, 09:23
        Jezeli chodzi o klasyczny West End, to tak:

Holly Hunter wystepuje w sztuce By The Bog Of Cats, Wyndhams Theatre, polecam
        ze wzgledu na Holly, chociaz sztuka jako taka dla mnie troche za ciezka.

Woman in Black - leci to juz bardzo dlugo w Londynie, wiec powoli staje sie
        kultowym przedstawieniem

Witches - z udzialem Ruby Wax, moze ja znasz, American comedian, ona jest
        super, chociaz to jest przedstawienie dla mlodziezy raczej.

Man and Boy - dzieje sie w Nowym Jorku, lata 30-te, relacje ojciec i syn,
        wielki swiat Wall Street, mnie sie podobalo bardzo, a poszlam tylko dlatego ze
        wystepowal David Suchet (telewizyjny Poirot)

Jezeli chcialabys zaliczyc jednak jeden z musicali Webbera, ktore dla
        wiekszosci przecietnych brytyjczykow sa synonimem 'teatru' londynskiego, to
        zdecydowanie musi to byc Les Miserables. Widzialam pare razy w odstepie kilku
        lat i za kazdym razem cos w tym jest.

Szkoda ze juz od dosyc dawna nie ma Cats, bo wtedy ten musical bym ci polecila.

Oprocz scislego West Endu sa tez inne teatry, ktorych repertuar to krotkie
        blyskotliwe serie przedstawien raczej niz dinozaury, ktore nie schodza ze sceny
        calymi latami.
        Sprawdz moze repertuar Sadler's Wells (okolica: Angel), Hammersmith Lyric
        Theatre. W Sadler's Wells widzialam niedawno swietne przedstawienie kubanskiego
        zespolu tanecznego, salsa w nowoczesnym ujeciu na tle rozpadajacej sie Hawany.

Jak jeszcze cos byc chciala wiedziec konkretnie to pytaj, chociaz ja ostatnio
        to raczej bardziej sie orientuje w repertuarze Polka Theatre dla dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka