trelemorele 07.11.05, 12:50 Wiem, ze forum jest raczej praktyczno/kontaktowe ale mysle, ze to dosc wazny temat. Wiecie pewnie co dzieje sie ostatnio we Francji. Jak myslicie czy moze sie to rowniez powtorzyc u nas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomziczek Re: Francja 07.11.05, 16:15 Forum jest takie, jakie chcą żeby było forumowicze. Temat jak najbardziej się nadaje :) Jeśli chodzi o Anglię to jestem dobrej myśli. Byłem ostatnio kilka razy we Francji, między innymi na paryskich przedmieściach i muszę powiedzieć, że atmosfera jaka tam panuje jest całkowicie inna niż w Londynie. Zauważył to również mój kuzyn, który na owych przedmieściach Paryża ma "przyjemność" mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: Francja 07.11.05, 17:50 Podobne rzeczy juz sie dzialy, tyle ze na mniejsza skale (Birmingham, chyba w Bradford). Trzeba dobrej iskry. Chociaz multikulturowosc jest chyba w UK berdziej akceptowana, pomimo roznych nieprzyjemnych aktow o ktorych ostatni dyskutowalismy. Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: Francja 07.11.05, 19:38 W mediach francuskich i naszych promuje sie poprawna politycznie wersje, ze bezposrednim powodem jest ekonomia, dokladnie bezrobocie a nie religia lub kultura. Jest to prawda w sporej czesci. Gospodarka Francji ledwo zipie, wydatki socjalne rozbuchano prawie do tak absurdalnych rozmiarow jak Niemczech. Teraz przyszedl do zaplacenia rachunek. Chyba najmniej spodziewany. Tysiace ludzi nie sa w stanie odnalezc sie w zachodniej rzeczywistosci. Z czego ono wynika? Mysle, ze z wzorcow kulturowych wlasnie. Kiedys(2004) zrobiono w UK badania rodzin hinduskich i porownano hindusow z Indii z hindusami z Bangladeshu. Okazalo sie, ze Bangla sa o wiel ubozsi. Powod byl jeden - inna tradycyjna forma rodziny. U imigrantow z Indii kobiety przcowaly na rowni z mezczyznami a w drugiej grupie siedzialy w domu. W przypadku muzulmanow przyjmyje to jeszcze bardziej radykalne formy. Jak sobie wyopbrazacie, ze kobieta zawinieta od stop po glowe, z malenka szczelina na oczy pracuje? Jak moze pracowac kobieta, ktora za spojzenie na innego mezczyzne jej maz moze skatowac w "obronie honoru"? To samo tyczy sie wszelkich ortodoksyjnych kultur bez wzgledu na religie. Tu sie klania 19to wieczna teoria ekonomii Smitha i rozwazania czemoz to jeden narod jest bogatszy niz drugi. Moznaby pisac godzinami Ja mam tylko nadzieje, ze gospodarka UK jeszcze przez kilka lat bedzie na tyle prezna, ze pozwoli egzystowac naszym ortodoksyjnym przyjaciolom na znosnej stopie zyciowej(czyt. beda siedziec cicho). Bo jesli nie, to pozostaje Nowa Zelandia ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomziczek Re: Francja 07.11.05, 20:25 Masz rację. Ja niedawno byłem w Maroku. To był mój pierwszy wypad do krajów arabskich. Chciałem zobaczyć na własne oczy jak tam jest. A jest potworne dziadostwo. Piękna plaża - jedno wielkie wysypisko śmieci. Lokalne hotele - przpraszam za wyrażenie - syf jak nie wiem co. Turystów z Europy sporo. Można byłoby robić całkiem niezła kasę, wystarczyłoby tylko zakasać rękawy i zacząć to wszystko porządkować. Tylko komu by się chciało...? Odpowiedz Link Zgłoś
trelemorele Re: Francja 08.11.05, 10:41 mi sie wydaje, ze jak ktos chce miec w domu karaluchy to jak najbardziej moze. Tylko niech sie potem nie dziwi, ze nikt go nie zaprasza a pod drzwiami stoi facet z DDT i odkaza go za kazdym razem. Mi sie wydaje, ze w europie zamaist pana z DDT stal mily pan w srednim wieku mowiacy: "Oooo!! Jaki sliczny karaluch! Zapraszam, tu bedzie mu dobrze i cieplo. A w dodatku slyszalem, ze u ciebie nie maja juz co jesc i ciagle na nie nadeptujesz." Kwieciste :))) Po co maja sprzatac, to nie polnocna europa tylko magreb. W sumie taki jego urok. Kwestia w tym, ze tu nie jest magreb tylko polnocna europa wlasnie... I to co tam mozna nazwac "targowym urokiem, ferria kolorow i mgla aromatow" tutaj bedzie poprostu "balaganem, smietnikiem i smrodem". Smutne, ale tu ludze lubia nude, porzadek i czystosc. Odpowiedz Link Zgłoś