Dodaj do ulubionych

Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc

18.07.06, 20:31
Wiem, ze od tego roku ten dodatek moze byc wyplacowy nawet wtedy, dzy dziecko
nie jest w Irlandii (czyt. w Polsce. Moje pytanie jest takie, czy te 150 euro
mozna otrzymac na kazde dziecko ( w moim przypadku dwoje dzieci - 300 Euro),
czy jest to niezalezne od liczby dzieci i zawsze wynosi 150e.?
Ja zamierzam wyjechac do Dublinu na koniec wakacji na rok moze dluzej, zbieram
informacje.
Prosze napiszcie co musze w tym temacie wziac z Polski (Odpis aktu malzenstwa,
Skr. akt urodzenia dzieci,.......) Oczywiscie tlumaczone przez tlumacza
przysieglego.
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • loklo Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 18.07.06, 20:49
      POPRAWIAM, "zamiast do Dublinu - powinno byc do Dublina". A poprawiam dlatego,
      ze oprocz wielu udzielających zyczliwych i merytorycznych odpowiedzi, istnieje
      spora grupa "bijących pianę". Obawiam sie, że przy pouczaniu mnie co do
      poprawnosci pisania po polsku - meritum sprawy mogloby umknąc.
      Tak to jest niestety.

Pozdrawiam mądrzejszych :)
      • ghrom Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 18.07.06, 21:06
        Popraw sie lepiej i nie wyciagaj łap po nie swoje.
        • Gość: lol Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 18.07.06, 21:39
          jakie "nie swoje" ?
          pracujesz, płacisz podatki, masz dzieci - NALEŻY CI SIĘ. Koniec kropka.
        • Gość: bbb Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.surfdsl.murphx.net 18.07.06, 21:58
          ty ghrom to masz jakies problemy,ciekawe czy jak sam bedziesz mial dzieci to
          nei bedziesz pobieral dostepnych zasilkow
          • bambooko Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 17.09.07, 19:39
            Gość portalu: bbb napisał(a):

> ty ghrom to masz jakies problemy,ciekawe czy jak sam bedziesz mial dzieci to
            > nei bedziesz pobieral dostepnych zasilkow

zeby miec dziecko to trzeba miec czym je zrobic a ghrom raczej ma wydmuszki.
        • bigbadelectriccow Tu sie mylisz 18.07.06, 22:16
          ghrom napisał:

> Popraw sie lepiej i nie wyciagaj łap po nie swoje.

Tu sie chlopie mylisz. zasilek na dzieci to zadne wyciaganie lap po nie swoje.

wyobraz sobie taka hipotetyczna sytuacje: ja mam dzieci a ty nie. Moje dzieci to moja inwestycja (pieniadze i utracony czas, ktory moglbym poswiecic na zarabianie pieniedzy) zebym w wieku okolo 70 lat mogl sobie spokojnie siedziec na emeryturze. Ty dzieci nie masz (czyli nie ponosisz kosztow inwestycji) a rozumiem ze pewnie chcialbys w pewnym momencie dostawac emeryture. Z podatkow ktore beda placic moje dzieci. czyli odcinac kupony od mojej inwestycji. czyli zabierac moje pieniadze. Wiec albo grzecznie placisz podatki na moj zasilek rodzinny albo trzymaj sie od czesci przeznaczonej na emeryture z przyszlych podatkow moich dzieci z daleka.

Przekonalem? ciesz sie ze to tylko 150 euro co nijak ma sie do realnych kosztow inwestycji.

Oczywiscie caly wywod to nic osobistego i trzeba go traktowac ;))
          • ghrom Re: Tu sie mylisz 19.07.06, 20:49
            Od dawna nie czytalem steku bredni wygloszenego z rownym przekonaniem.

Rozumiem, kontunuujac twoj durnowaty przyklad, ze jesli twoje dzieciaki wpadna
            pod samochod, zwrocisz mi pobrany na nie zasilek? :P
            • bigbadelectriccow Re: Tu sie mylisz 19.07.06, 21:36
              ghrom napisał:

> Od dawna nie czytalem steku bredni wygloszenego z rownym przekonaniem.
              >
              > Rozumiem, kontunuujac twoj durnowaty przyklad, ze jesli twoje dzieciaki wpadna
              > pod samochod, zwrocisz mi pobrany na nie zasilek? :P

oczywiscie ze nie. inwestycje maja to do siebie ze raz wychodza a raz nie. Jak ci firma w ktora zainwestowales zbankrutuje to zostajesz z niczym i do nikogo nie masz o to pretensji.

O ile mi wiadomo (nie jestem pewny - popraw mnie jak sie myle) brytyjski system emerytalny dziala wedlug zasady "co mlodzi wplaca to starzy dostaja". wiec przyszlym "starym" powinno zalezec zeby bylo dosyc przyszlych "mlodych", a osiaga sie to poprzez odpowiednia polityke pronatalna czyli m.in. zasilki rodzinne.
            • bigbadelectriccow Re: Tu sie mylisz 19.07.06, 21:36
              ghrom napisał:

> Od dawna nie czytalem steku bredni wygloszenego z rownym przekonaniem.
              >
              > Rozumiem, kontunuujac twoj durnowaty przyklad, ze jesli twoje dzieciaki wpadna
              > pod samochod, zwrocisz mi pobrany na nie zasilek? :P

oczywiscie ze nie. inwestycje maja to do siebie ze raz wychodza a raz nie. Jak ci firma w ktora zainwestowales zbankrutuje to zostajesz z niczym i do nikogo nie masz o to pretensji.

O ile mi wiadomo (nie jestem pewny - popraw mnie jak sie myle) brytyjski system emerytalny dziala wedlug zasady "co mlodzi wplaca to starzy dostaja". wiec przyszlym "starym" powinno zalezec zeby bylo dosyc przyszlych "mlodych", a osiaga sie to poprzez odpowiednia polityke pronatalna czyli m.in. zasilki rodzinne.
              • ghrom Re: Tu sie mylisz 20.07.06, 16:04
                > O ile mi wiadomo (nie jestem pewny - popraw mnie jak sie myle)

Prosze bardzo: twoje i czyjekolwiek inne dzieciaki dostana ode mnie duzo wiecej,
                niz same mi oddadza. Ja przez swoje cale zycie, klikadziesiat lat pracy i
                uczciwych podatkow, wyprodukuje olbrzymia ilosc infrastruktury i wszelakich dobr
                materialnych i niematerialnych. Mowimy tu o 40 latach pracy, pi razy drzwi.
                Szczeniaki przyjda na gotowe, i beda korzystac z drog, mostow, cholernych
                panstowych szkol i szpitali, wynalazkow i mysli technicznej, etc. na ktore
                poszly moje podatki. Plus cholerne zapomogi dla ich nieudacznych, pijawkowatych
                rodzicow.

Co otrzymam w zamian przez te 5 lat ktore sobie statystycznie pozyje na
                emeryturze? Bo przeciez nie emeryture, na ktora uczciwie przez te 40 lat
                odkladalem, i mozesz sie od niej wreszcie odj..ac.

PS. Inwestycja to cos, w co ktos dobrowolnie wlozyl pieniadze, a nie sila
                odebrane pieniadze darowane cudzym dzieciom.
                • bigbadelectriccow Re: Tu sie mylisz 20.07.06, 18:23
                  Jeszcze raz, ostatni. Bardziej upraszczajac juz nie mozna:
                  Skoro ty, teoretycznie bezdzietny, odmawiasz wspoluczestniczenia w kosztach wychowania moich dzieci, ja, teoretycznie dzietny, nie zycze sobie, zeby moje dzieci placily pozniej na twoja emeryture. moje dzieci, moja sprawa, moje dzisiejsze wydatki i moja przyszla emerytura.

Wiecej nie bede odpowiadal na twoje obrazliwe i chamskie posty. Koniec dyskusji.
                  • ghrom Re: Tu sie mylisz 20.07.06, 18:30
                    Ok, wyjatkowo zatem zejde do twojego poziomu, matole.

Na swoja emeryture odkladam co miesiac, placac NI i ani twoje ani czyjekolwiek
                    bachory nie beda musialy nic placic na mnie, bo ja w przeciwienstwie do roznych
                    tu obecnych pijawek zarabiam dobrze i uczciwie place podatki, nie korzystajac z
                    zapomog i jalmuzn.

Nie spodziwam sie jednakowoz, ze bedziesz w stanie przyjac ten fakt do swojego
                    pustego łba.

EOT.
                    • Gość: mik Re: Tu sie mylisz IP: 89.100.113.* 17.09.07, 12:32
                      Ghromku idż do królowej i powiedz jej żeby nie jadła tyle za twoje pieniądze...
                      i zeby nie wydawała na ciuchy tyle TWOICH PIENIęDZY!!!
                      • ghrom Re: Tu sie mylisz 17.09.07, 16:42
                        Dla ciebie 'Panie Ghrom', anonimie,
                        • Gość: piter Re: Tu sie mylisz IP: *.net.upc.cz 17.09.07, 16:48
                          > Dla ciebie 'Panie Ghrom', anonimie,

Dla pana anonima Ghroma to różnica czy z jego podatków je królowa czy polski
                          emigrant. Bo królowa to tak prestiżowo.
                          • ghrom Re: Tu sie mylisz 17.09.07, 17:39
                            > > Dla ciebie 'Panie Ghrom', anonimie.
                            >
                            > Dla pana anonima Ghroma

W odroznieniu od ciebie nie jestem anonimem, moje imie i nazwisko to
                            nie jest cos, czego moglbym sie wstydzic i jest publicznie dostepne.
                            • Gość: piter Re: Tu sie mylisz IP: *.net.upc.cz 17.09.07, 20:51
                              > W odroznieniu od ciebie nie jestem anonimem, moje imie i nazwisko to
                              > nie jest cos, czego moglbym sie wstydzic i jest publicznie dostepne.

Nawet jeśli poznam Twoje nazwisko nadal będziesz dla mnie anonimem. Nic mi to
                              nie powie. Kolejny szaraczek kreujący który nic ciekawego nie pisze i ciszy go
                              jak kogoś obrazi. Poglądy można mieć rożne a sposób ich przedstawienia świadczy
                              o kulturze.
                              • ghrom Re: Tu sie mylisz 18.09.07, 00:38
                                Hehe, zdecyduj sie, chlopcze, albo szaraczek, albo koles ktorego posty
                                cie draznia i usilnie starasz sie mu dokopac.
                                • Gość: piter Re: Tu sie mylisz IP: *.net.upc.cz 18.09.07, 09:09
                                  To nie wiesz że szaraczki tez mogą być denerwujące?
                                  • ghrom Re: Tu sie mylisz 18.09.07, 12:05
                                    > To nie wiesz że szaraczki tez mogą być denerwujące?

Zupelnie mnie nie denerwujesz, jesli o to chodzi.
                                    • Gość: piter Re: Tu sie mylisz IP: *.net.upc.cz 18.09.07, 13:13
                                      > Zupelnie mnie nie denerwujesz, jesli o to chodzi.

A mnie irytuje ograniczenie myślowo-poznawcze. Amen.
                                      • Gość: piter Re: Tu sie mylisz IP: *.net.upc.cz 18.09.07, 13:14
                                        Ograniczenie które tak doskonale reprezentujesz.
                • bigbadelectriccow Re: Tu sie mylisz 20.07.06, 18:48
                  ghrom napisał:

> > O ile mi wiadomo (nie jestem pewny - popraw mnie jak sie myle)
                  >
                  > Prosze bardzo: twoje i czyjekolwiek inne dzieciaki dostana ode mnie duzo wiecej
                  > ,
                  > niz same mi oddadza. Ja przez swoje cale zycie, klikadziesiat lat pracy i
                  > uczciwych podatkow, wyprodukuje olbrzymia ilosc infrastruktury i wszelakich dob
                  > r
                  > materialnych i niematerialnych.

Kurcze, mialem nie odpisywac ale nie moge sie powstrzymac.
                  Za kazdy metr drogi ktory wybudowales, za kazda puszke sardynek ktora wyprodukowales, za kazdy komercyjny software ktory zrobiles juz ktos ci dzisiaj zaplacil. nikomu tego za darmo nie oddales. Nie rozumiem dlaczego ktos ma za to jeszcze placic w przyszlosci.
                  Poza tym pomysl ile ta puszka sardynek czy software ktore dzis zrobiles bedzie wart dla moich dzieci za 20 lat.

Teraz juz naprawde koniec.
                  • ghrom Re: Tu sie mylisz 20.07.06, 18:56
                    Co za kretyn. Przeciez to _JA_ zaplacilem za to, swoimi podatkami, pacanie.
                    • Gość: MIK Re: Tu sie mylisz IP: 89.100.113.* 17.09.07, 12:37
                      GHROMKU nie życze nikomu... ale ciekawi mnie fakt czy gdybys mial wypadek
                      odcieloby Ci nózki i niebyłbyś w stanie pracować czy wtedy nie wyciągnąłbyś
                      rączek po jak to ty nazwałeś "jalmuzna" która twoim zdaniem ci sie nie
                      nalezalaby tak jak nie nalezy sie dodatek dla dzieci, które niestety musza jesc
                      i pic!... paranoja paranoja hmmm pomysl dlaczego ten system jest tak
                      stworzony... a za drogi po których chodzisz płać naszym dziadkom, dzieki którym
                      to masz.
            • kicior99 Re: Tu sie mylisz 28.11.06, 03:43
              ghrom =) Ale nie, bedzie sie starac o nastepny...
          • Gość: erik Re: Tu sie mylisz IP: 89.101.108.* 21.03.07, 13:36
            to powiec mi modralo inwestycyjny po co ty wyjechałes za granice skoro masz
            taki łeb w inwestycje co za burak
        • Gość: worm83 Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.range86-133.btcentralplus.com 19.07.06, 10:54
          ghrom widze ze nigdy nie przestajesz :)
          chlopie masz powazne problemy emocjonalne.
          moze ten koles tez wg Ciebie 'kradnie' ??

pracujwanlgii.blogspot.com
        • mike-great Nie zazdrość Ghromku bo nie twoje też... 27.11.06, 23:14
          Nie zazdrość Ghromku bo nie twoje też...
    • dough Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 18.07.06, 21:41
      musisz mieć pełny odpis aktu urodzenia i oryginał, kopie i skróty są zwracane

kwota na dziecko jest napisana na stronie
      www.oasis.gov.ie/birth/benefits_and_entitlements_relating_to_birth/child_benefit.html
      150 dla jednego
      300 dla dwóch
      480 dla trzech
      ...
    • Gość: ff Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.ipt.aol.com 18.07.06, 21:54
      a moze najpierw tam wyjedziesz? czy juz chcesz dostac? moze w ogole nie
      bedziesz wyjezdzac i ci dadza zasilek?
      • walesa4 Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 18.07.06, 21:58
        niestety mam przekonanie coraz wieksze, ze one nie chca przyjechac do swych
        mezow tylko latwa kasiore zbierac :((((((((
    • kamini Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 19.07.06, 00:29
      U nas bylo standardowo, przyjechalismy, wyrobilismy nr PPS, zlozylismy wniosek,
      do ktorego dolaczylismy skrocony, nieprzetlumaczony akt urodzenia corki, list
      od GP, zaswiadczenie od pracodawcy i potwierdzenie ubezpieczenia w VHI (w
      zastepstwie biltow lotniczych, ktorych nie mielismy). Wystarczylo. Czy mozna
      otrzymac child benefit, gdy dziecko nie przebywa na terenie IRL, nie wiem.
      Czasem prosza o inne dokumenty, wszystko zalezy od osoby prowadzacej sprawe.
      Poczytaj forum "Rodzice w Irlandii" sporo tam bylo na ten temat. Pzdr.
      • Gość: mama Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.crowley.pl 19.07.06, 07:35
        nie musisz tłumaczyc ani aktu urodzenia ani aktu małzenstwa Idziesz do urzedu
        stanu cywilnego w Polsce i prosisz o wydanie ci miedzynarodowego aktu urodzenia
        dzieci i międzynarodowego aktu małzenstwa.Jest on w pieciu jezykach.Wydaja na
        miejscu od reki.
        • Gość: majkel Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.unknown.be.uu.net 19.07.06, 10:40
          bigbadelectriccow pieprzysz glupoty na emeryture to samemu trza odlozyc a nie
          zebym liczyl na twoje dzieci ze mi cos dadza
          pozatym nie sadze zeby dawali zasilki na dziecko ktore nie jest w ire
          przypuszczalnie wtedy co drugi polak mialby conajmniej piatke dzieci
          • Gość: vitek Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.server.ntli.net 19.07.06, 18:26
            majkel jeśli uważasz że ludzie mają dzieci po to żeby korzystać z zasiłków to
            znaczy że jesteś idiotą. Albo masz max. 17 lat. Albo jedno i drugie :) A
            zasiłki przysługują także gdy dzieci zostały w Polsce. Unia Europejska, słyszał
            ktoś o czymś takim? :)
            • loklo Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 19.07.06, 19:48
              Dzieki za odpowiedzi NA TEMAT. Tak jak pisalem w moim drugim poprawionym wątku -
              frustratów na tym forum niestety nie brak. Było pytanie (wydaje mi sie istotne)
              - są i odpowiedzi, komentarze dzieciarni odsuwam na bok.
              300 Euro to ładna sumka, która napewno sie przyda. A że jak ktos napisał -
              najpierw trzeba wyjechac za te granice - wiadomo. :)
              • walesa4 tylko sie nie podniec bo te 300Euro stanie ci w 19.07.06, 19:57
                gradle, hehhee
            • Gość: majkel Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 19.07.06, 20:42
              > majkel jeśli uważasz że ludzie mają dzieci po to żeby korzystać z zasiłków to
              > znaczy że jesteś idiotą. Albo masz max. 17 lat. Albo jedno i drugie :) A
              > zasiłki przysługują także gdy dzieci zostały w Polsce. Unia Europejska, słyszał
              >
              > ktoś o czymś takim? :)

sam jestes idiota hodzi o fikcje ktorej w polsce pelno pani jadzia z jakiegos
              urzedu pewnie wypisze ci swistek o posiadaniu ladnej gromadki za odpowiednia
              sumke to po pierwsze
              slyszalem o uni ale nie slyszalem zeby jakis kraj mial obowiazek placic na
              dziecko ktore nawet nie znajduje sie na jego terytorium to juz lekka paranoja
              ale nieh ci bedzie pozatym w ire urodzone tu dziecko nie otrzymuje automatycznie
              obywatelstwa jak to bylo do tej pory jedno z rodzicow musi byc Irlandczykiem
              pozatym nie wiem czy widziales co robia czarnuhy robia dzieci i sobie zyja
              spokojnie z zasilkow a wlasnie ten przepis o ograniczaniu obywatelstwa ma
              zastopowac ten dziwny proceder wiec nadal wydaje mis ie co najmniejdziwne lub
              bardzo dziwne ze maja zmienic ten przepis i placic na dzieci ktore tu nie sa
              zmiana przepisow w tym temacie byla calkiem niedawno oprocz comiesiecznego
              zasilku wystepuje roczny dodatek w wysokosci 1000e na dziecko ponizej 6go roku
              zycia
              • Gość: vitek Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.server.ntli.net 20.07.06, 15:47
                Żadna pani jadzia niczego ci nie wypisze, musisz przedstawić metrykę urodzenia
                a nie 'świstek'.
                I tak jak sądziłem nie wiesz że oba kraje (Eire i Polska) są od jakiegoś czasu
                (ponad 2 lata, ale ty jeszcze tego nie zauważyłeś :) członkami Unii
                Europejskiej. W związku z tym dziecko przebywające w Polsce jest tak samo dobre
                jak to z Irlandii. I nie muszę zmieniać obywatelstwa, bo jestem już obywatelem
                państwa członkowskiego UE, jarzysz?
                • walesa4 Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 20.07.06, 18:39
                  Metryka nie jest swistkiem wydawanym przez USC w Polsce?, oczywiscie USC ma jako
                  jedynych urzednikow nieprzekupnych
                  • Gość: vitek Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.server.ntli.net 20.07.06, 21:57
                    W ten sposób można do absurdu doprowadzić każdą kwestię. Np. widzę fajne auto,
                    chciałbym takie mieć więc idę do urzędu i za odpowiednią kwotę pani Jadzia
                    wystawi mi dowód rejestracyjny z numerami tego auta i mną jako właścicielem i w
                    ten sposób wózek jest mój. Proste? A może poproszę panią Jadzię żeby wystawiła
                    mi czek na milion złotych tytułem rzekomego zwrotu nadpłaconego podatku. Itp.
                    itd. :)
                    • walesa4 Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 20.07.06, 22:03
                      a jak sie w Polsce legalizowalo kradzione auta i wydawano urzedowo prawa jazdy
                      bez zdawania egaaminow w Wydzialach Komunikacji Urzedow Miejskich w paru
                      miastach gdzie urzedasy powpdali, a w ilu nie powpadali? ty chyba masz 20 lat i
                      cie to nic nie interesowalo, albo przez ostatnie 15 lat nie byles w Polsce?
              • topann Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc 31.12.07, 00:11
                moj znajomy pracuje w belgii, a jego zona z dwojka dzieci jest w
                polsce i bierze zasilek unijny!!
    • kerryman ghrom, wyhamuj chlopie bo ci zyla peknie 20.07.06, 19:28
      ghrom, ja tez nie jestem zwolennikiem wymuszania zasilkow*, ale przyhamuj -
      akurat ten watek jest o zasilkach w irlandii a nie w UK.
      • ghrom Re: ghrom, wyhamuj chlopie bo ci zyla peknie 20.07.06, 19:31
        Huh, ale co to za roznica? Ja protestuje przeciw idei, nie dla prywatnych korzysci.
        • loklo NIE wymuszam!!! 20.07.06, 21:16
          Nie wiem czemu wątek zrobił sie tak zajadły. Drodzy Panstwo, ja nie kradne nie
          wymuszam od nikogo zadnej kasy. Tu chodzi o system. Chce go po prostu poznac.

A on (ten system) jest tak skonstruowany, ze przewiduje nastepstwo pokoleń!!!
          Toz przeciez w Polsce tez jest te czterdziesci pare złotych na dziecko i nie ma
          problemu, kobieta po urodzeniu dziecka tez dostaje macierzyński i nie ma
          problemu, jak szanowny pan g. zachoruje to mu wypłacaja chorobowe i nie ma
          problemu, są zasiłki pogrzebowe, renty inwalidzkie ITD.

Nie ma sie czego czepiac, jak ktos ma problem niech jeszie do np. Danii. Tam
          panstwo az peka od socjalu. Nie znaczy, ze takie regulacje pochwalam, ale jak
          dany kraj na cos stac to wara kazdemu od tego.

Prosze sobie uzmysłowic jak gigantyczne Wasze pieniądze ida na cos czego wogóle
          nie widzice (wojsko, chybione ustawy itp), Czego sie tu czepiac?

Pozdrawiam.
          • bigbadelectriccow Re: NIE wymuszam!!! 20.07.06, 21:59
            loklo napisała:

> Nie wiem czemu wątek zrobił sie tak zajadły. Drodzy Panstwo, ja nie kradne nie
            > wymuszam od nikogo zadnej kasy. Tu chodzi o system. Chce go po prostu poznac.

Oczywiscie ze nie wymuszasz. skoro spelniasz wymagania kwalifikujace cie do takiego zasilku glupio bys robila tych pieniedzy nie biorac.

>
            > Nie ma sie czego czepiac, jak ktos ma problem niech jeszie do np. Danii. Tam
            > panstwo az peka od socjalu. Nie znaczy, ze takie regulacje pochwalam, ale jak
            > dany kraj na cos stac to wara kazdemu od tego.

Polecanie panu g. wyjazdu do Danii jest zdecydowanie niewskazane. gdyby zobaczyl na swoim paychecku ze mu odciagneli na podatki i swiadczenia realnie 49% jego dochodu (w pierwszym progu podatkowym) to by mu napewno ta zylka pekla. czego mu oczywiscie nie zyczymy.
          • kerryman Re: NIE wymuszam!!! 20.07.06, 23:14
            a jaki ma byc jak nie zajadly?

jeszcze nawet tu nie przyjechales/as. pierwsze co ci przychodzi do glowy to
            zasilki. ile podatku zamierzasz przez te kilka miesiecy odprowadzic? pewnie sie
            zmiescisz w kwocie zwolnionej od podatku, wiec do wspolnej kasy wlasciwie g.wno
            dolozysz.
            odrobine przyzwoitosci!!! przyjedz, zacznij pracowac, plac podatki i zacznij sie
            interesowac co ci przysluguje.
            dziecko bedzie mialo super wzor do nasladowania. no bo po co ma pracowac.
            najpierw niech sie dowie, co mozna dostac za darmo.

teraz to mi zyla peknie.
            • bigbadelectriccow Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 00:04
              Kobieta chce przyjechac do nowego kraju. To chyba normalne ze interesuja ja jej prawa i obowiazki? To chyba normalne ze chce sie legalnie w optymalny dla siebie sposob wobec tego calego "systemu" ustawic?
              Co w tym nieprzyzwoitego ze chce legalnie wziac jak jej chca legalnie dac?

Jezeli cie ta sytuacja denerwuje to miej pretensje do rzadu irlandzkiego ktory widocznie w ten sposob uregulowal ta sprawe. i nie ucz doroslej kobiety co jest przyzwoite a co nie.
            • Gość: korez Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 08:41
              Lepiej niech ci ta zyła nie peka, bo dopiero wyciągniesz ręke po nie swoje.
              Pójdziesz do szpitala, polezysz tam z szesc miesiecy, przejdziesz osiem
              skomplikowanych operacji, dostaniesz chorobowe, potem może rente. Jak się uda –
              uznane to zostanie jako wynik stresu w pracy – może dadza odszkodowanie.

Tylko nie mów dobry człowieku, ze na to wyłozyłes już kase (w formie podatku).
              Mogłes zapewne wyłozyc jakis procent, ale gros z tego dopłaci ktos inny.
              A gdzie się wykształciłes i za czyje pieniądze, a gdzie teraz odprowadzasz te
              twoje podatki?

Wiec się nie czepiaj dobry człowieku, nie zyjemy w bantustanie, zyjemy w
              społecznosci w której każdy w jakims stopniu zalezy do drugiego.

Powyszyszy splot nieszczesliwych zdazen opisałem jako hipotetyczny, nie zycze ci
              absolutnie niczego złego.
              • Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 11:17
                wiesz koras jak pojdzie do szpitala to bedzie musial za to zaplacic z wlasnej
                kieszeni lub bedzie prywatnie ubezpieczony no to wtedy nie zaplaci ale to
                wszytko z jego pieniedzy
                nie wiem rowniez co sie stalo z 2letnim okresie przebywania i pracowania na
                terytorium ire zeby wogule sie po te zasilki zglaszac
                a teraz do zasilkowej panienki w polsce to ty se mozesz brac zasilek na wszytko
                to twoj kraj tam mieszkaj jak daja to bierz
                odrobina przyzwoitosci wymaga jednak ze skoro Ire dala nam mozliwosc pracy
                mieszkania i tak dalej to nalezalo by z tego korzystac i z tego sie cieszyc
                a nie jeszcze wyciagac lapy po zasilki i to jeszcze przed zaczeciem
                jakiejkolwiek pracy i wpaceniem do wspolnej kasy jakihs pieniedzy
                • kerryman Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 11:25
                  >nie wiem rowniez co sie stalo z 2letnim okresie przebywania i pracowania na
                  >terytorium ire zeby wogule sie po te zasilki zglaszac

no wlasnie. to poniekad bylo jedno z niewielu ograniczen ktorym sie asekurowala
                  irlandia przy otwieraniu rynku pracy.
                • bigbadelectriccow Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 11:55

A kim ty jestes zeby za Irlandczykow decydowac na co maja przeznaczac swoje
                  pieniadze i co jest przyzwoite a co nie w ich kraju? Irlandzkim prawodawca?
                  czlonkiem irlandzkiego Sadu Najwyzszego?

sam napisales ze to nie jest kraj tej kobiety. dopoki nie masz irlandzkiego
                  obywatelstwa to takze nie jest twoj kraj, wiec nie badz zbyt ´pilny´

• kerryman Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 11:24
                > nie zyjemy w bantustanie, zyjemy w
                > społecznosci w której każdy w jakims stopniu zalezy do drugiego.

zyjemy w takich czasach ze jak ktos jeszcze nie ma w zasiegu koryta a juz pyta
                ile moze dostac, zanim cokolwiek dolozy. i ty to uwazasz za normalne?
                • Gość: korez Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 12:08
                  Odpowiedz prosze jakie panstwo dało ci pieniadze na twoja nauke, zainwestowało w
                  ciebie - a jakiemu panstwo ty przysparzasz pieniedzy pracujac w dorosłym zyciu
                  (bo zakładam ze pracujesz). Bądź fair...

"Kto z was jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem."
                  • ff6 Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 12:24
                    poskarz sie rzadowi RP za to ze wypuszcza ludzi z kraju
                    • Gość: korez Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 12:28
                      ff6 - proponuje bys przeczytał cały wątek zanim wyrazisz swoja opinę - jest ona
                      zupełnie bezsasadna.
                  • Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 12:27
                    koras teraz to juz ci sie wszytko pomieszalo
                    moi rodzice mieszkaja wpolsce pracowali nadal pracuja wiec placili podatki wiec
                    cos mi sie nalezy wiec oni zaplacili za moja szkole oddali panstwu pewnie
                    kilkanascie razy wiecej niz od panstwa dostali
                    wiec panna mieszka w polsce nieh se bierze w polsce ile hce zasikow nic do tego
                    nie mam
                    ale wytlumacz mi dlaczego panstwo irlandzkie ma placic na jej dzieci w polsce
                    no dlaczego ???
                    sprawa taka ze jesli dzieci sa w irlandii rzad irlandzki propagujac jakas tam
                    swoja polityke prorodzinna wypalaca jakies pieniadze i do tego tez nic nie mam
                    ale branie pieniedzy z irlandii na dziecy ktore sa w polsce uwazam za
                    smierdzacy walek
                    • Gość: koras Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 12:32
                      Majkel - jestesmy przeciez w Unii. Przeciez taką samą formą wymuszania kasy od
                      obcego panstwa sa wszelkiego rodzaju dopłaty unijne. Jedne panstwa łożą na
                      drugie i jakos to sie kreci. Dajmy na to Niemce czy Holandia wplacaja wiecej
                      netto ni otrzymuja. Moznaby powiedziec co ich interesuja polskie drogi, polskie
                      oczyszczalnie scieków, wszelkiego rodzaju Sapardy, Ispy, Phare itp.
                      Troszke wyobrazni.
                  • kerryman Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 12:29
                    zanim wyjechalem, przez kilka razy pracowalem, placac podatki, zusy i inne
                    pierdoly. powiedzmy ze wyszlo na zero.
                    • Gość: koras Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 12:33
                      Wg Ciebie oczywiscie.
                      • Gość: koras/korez Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 12:34
                        :)
                        • Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 12:39
                          idac twoim tokiem rozumowania to ciagnijmy od bogatyh ile sie da az wsystko
                          pie..ie bo w koncu i bogatym zabraknie
                          bo uwierz mi nawet tak boogaty ale maly kraj jak irlandia nie stac zeby
                          wypalcac po 150e miesiac na jakies 10min polskih dzieci
                          • Gość: koras Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 12:44
                            Idac twoim tokiem rozumowania, dlaczego przysparzasz kasy bogatym, dajac im
                            swoja energie i prace, a nie pracujesz w Polsce. Przeciez to zadna sztuka, to
                            zwykłe pójscie na łatwizne.
                            Mentalnosc Kalego. Wyjechales, dzieki Unii legalnie pracujesz - dalej juz nie
                            patrzysz, widzac swoj czubek nosa. Pozdarwiam.
                            Koncze ten wataek, bo zrobił sie zupelnie bez sensu
                            • Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 13:31
                              > Idac twoim tokiem rozumowania, dlaczego przysparzasz kasy bogatym, dajac im
                              > swoja energie i prace, a nie pracujesz w Polsce. Przeciez to zadna sztuka, to
                              > zwykłe pójscie na łatwizne.

przysparzam kasy sobie nie pracuej tu harytatywnie

> Mentalnosc Kalego. Wyjechales, dzieki Unii legalnie pracujesz - dalej juz nie
                              > patrzysz, widzac swoj czubek nosa. Pozdarwiam.

kazdy moze wyjehac szukac szczescie dla siebie tylko nieh nie zaczyna tego
                              od "ile moge tu wyciagnac socialu "
                              • Gość: koras Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 13:43
                                Jeszcze jedno zdanie - koncze obecnosc w tym wątku.

Majkel - kto dał ci moralne prawo oceny od czego ktos ma zaczynac a od czego ma
                                nie zaczynac prace za granica.

Uparcie ci powiem - w mysl tak pojmowanej zasady powinienes oddac Polsce
                                pieniadze, ktore otrzymales na swoje wykształcenie.
                                Jest to wykładnia, której absolutnie nie popieram, stosuje ja jedynie by pokazac
                                do jakich absurdów mozna dojsc nadinterpretujac fakty, co wg mnie czynisz.

Dixi

• Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 14:25
                                  dali nam palec umozliwiajac legalna prace i zycie
                                  ale pijawka z polski to nie wystarcza trzeba ciagnac ile sie da hehehe
                                  • Gość: koras Re: NIE wymuszam!!! IP: 217.96.22.* 21.07.06, 14:29
                                    Odpuszczam prowokatorze. Zebys nie zaznał w zyciu gorzkiego chleba.
                                  • bigbadelectriccow Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 14:32
                                    to co z ta odpowiedzia o twoje moralne prawo do oceny tej kobiety?
                                    doczekamy sie?
                                    • Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 14:37
                                      ni eoceniam jej tylko oceniam jej postepowanie jako srednio w pozadku
                                      pozatym koras
                                      ktos zaprasza cie do domu daje jesc i pic daje nocleg
                                      ale nie ty jestes dumnym polakiem idziesz do jego barku i wypijasz mu caly
                                      alkohol no co przeciez cie zaprosil nalezy ci sie
                                      • bigbadelectriccow Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 14:47
                                        Gość portalu: majkel napisał(a):

> ni eoceniam jej tylko oceniam jej postepowanie jako srednio w pozadku
                                        > pozatym koras

nie jestem koras tylko bigbadelectriccow

> ktos zaprasza cie do domu daje jesc i pic daje nocleg
                                        > ale nie ty jestes dumnym polakiem idziesz do jego barku i wypijasz mu caly
                                        > alkohol no co przeciez cie zaprosil nalezy ci sie

nic o zadnym dumnym Polaku w tym watku jeszcze nie bylo. Poza tym ktos sam ci nalewa ta wodke do kieliszka i czestuje cie nia. zadne "wypijanie calego alkoholu" i zadne "nalezy mi sie".

A ty w tym "domu" dostajesz jesc i pic za darmo czy sobie samemu na to zarabiasz?

sledze twoje wypowiedzi w tym watku: tresc ciagle ta sama. Chociaz ilosc metafor i epitetow robi wrazenie.
                                        • Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 14:59
                                          dobra poszukanie tego zajelo mi 3 sek

Child Benefit and EU Regulations
                                          EU/EEA citizens and Swiss nationals working in Ireland, do not have to satisfy
                                          the habitual residence condition for Child Benefit.

If you are an EU/EEA citizen or a Swiss national and work in a country covered
                                          by EU Regulations, this country usually pays Child Benefit even if your family
                                          is living in another country. However, if your children are living in another
                                          EU/EEA country you should still apply for any Family Benefit you are entitled
                                          to there. If the Family Benefit you get in the country your children are living
                                          is less than the Child Benefit payment here, your Child Benefit payment will
                                          make up the difference. For more information on how EU rules affect Child
                                          Benefit, contact Child Benefit Section (see 'Where to apply' below).

Countries covered by EU Regulations are: Austria, Belgium, Cyprus, Czech
                                          Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland,
                                          Ireland, Italy, Latvia, Lichenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Norway,
                                          Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, the
                                          Netherland, United Kingdom (excluding the Channel Islands).

wiec najpierw praca tu potem dodoatki tyle mam do powiedzenia

• bigbadelectriccow Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 15:09
                                            Gość portalu: majkel napisał(a):

>
                                            > wiec najpierw praca tu potem dodoatki tyle mam do powiedzenia
                                            >

nie zgadzam sie. O zadnym time lag'u pomiedzy podjeciem pracy a aplikacja o zasilek nie ma ani slowa. podpisujesz umowe o prace i piec minut pozniej mozesz starac sie o zasilek. A z tresci tego teksu wynika jasno ze Ajrisze zdaja sobie sprawe ze wplynie mnostwo wnioskow od Polakow. I jakos to akceptuja. Tak ja to widze.
                                            • Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 15:17
                                              > nie zgadzam sie. O zadnym time lag'u pomiedzy podjeciem pracy a aplikacja o
                                              zas
                                              > ilek nie ma ani slowa.

masz jakis problem ze soba czy jak ???? z czym sie kolego znowu nie zgadzasz

napisalem
                                              > wiec najpierw praca tu potem dodoatki tyle mam do powiedzenia

co oznacza ze musisz najpierw podjac prace zeby myslec o zasilkah o czasie
                                              pomiedzy tymi czynnosciami nic nie wpominalem

• kerryman Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 17:54
                                                dalsza dyskusja niczego nowego nie wniesie. jedni sa pracowici, zaczna nowe
                                                zycie od znalezienia pracy, moze nawet wezma dodatkowe godziny, poszukaja
                                                tanszego w utrzymania domu, moze zainwestuja w samochod zeby zaoszczedzic na
                                                dojazdach.

a inni - maja to wszystko gdzies, zaczna od rozeznania sie jakie zasilki im sie
                                                "naleza".

sami sobie wystawiaja swiadectwo.
                                                • aluminiowy Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 18:13
                                                  jak cos sie nalezy, to sie nalezy, co tu deliberowac. Jakie swiadectwo, o czym
                                                  ty mowisz. Czemu sam zabrales Irlandczykom prace, zaloze sie , ze niejeden z
                                                  nich mysli o tobie jak o pijawce wlasnie. Moral sam sobie wyciagnij
                                                  • kerryman Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 18:50
                                                    > Czemu sam zabrales Irlandczykom prace

a znajdz kogos z odpowiednimi kwalifikacjami na prowincji. wiekszosc ludzi
                                                    ucieka stad do duzych miast. ja wolalem cisze, spokoj i widok na gory niz
                                                    dodatkowe kilka "k" rocznie, ktore jak sadze oferuja firmy w Dublinie.

poza tym nie zamierzam pracowac dla innych cale zycie. przyjdzie czas, dam prace
                                                    innym. Moral sam sobie wyciagnij.

--
                                                    Yeah, little bit of pain never hurt anybody. If you know what I mean. Also, I think knives are a good idea. Big, fuck-off shiny ones. Guns for show, knives for a pro.
                                          • loklo Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 18:03
                                            Witam. Fajnie, ze zajeło Ci 3 sek. szukanie tego co ogłosiłes własnie. Nie chce
                                            byc niegrzeczny, ale odkryłes rzecz juz na tym wątku powszechnie znaną.
                                            Przeczytaj sobie wypowiedz "dough 18.07.06, 21:41". Tam jest całe kompendium
                                            wiedzy na temat Ch.B, co ty raczyłes po częsci powtórnie zacytowac.
                                            Przeczytałem sam wszystkie Twoje wypowiedzi, uwierz sensu w nich nijakiego sie
                                            nie doszukałem, prócz pustych, a wysokomoralizatorskich wypowiedzi.
                                            Nie odpowiedziałeś na postawione pytania, a śmiesz kogoś pouczać - jakbys sam
                                            był krystalicznie czysty.
                                            Ja wybieram sie do Irlandii, nie zamierzam po przyjezdzie tam biec po ten
                                            Ch.Benefit od razu z lotniska. Wiem, ze najpierw musze znalezc sobie mieszkanie,
                                            prace, musze powyrabiac wszystkie papiery. Jezeli natomiast spełnie kryteria o
                                            przyznanie mi tego Ch.B. - wystapie po niego, i bede juz przygotowany, bo
                                            zabiore sobie z Polski wszystkie wymagane dokumenty.
                                            Co za zawisc przebija z Twoich wypowiedzi. To, że Tobie sie poszczesciło za
                                            granica nie oznacza, ze masz prawo osądu innych....
                                            Urazy nie chowam, może ktos Cie kiedys sprowadzi na ziemie, tylko zebys sie za
                                            bardzo nie poobijał.
                                            • Gość: majkel Re: NIE wymuszam!!! IP: *.unknown.be.uu.net 21.07.06, 18:17
                                              dobra przyjedz posiedz trohe i moze wtedy zobaczysz pewne roznice w mentalnosci
                                              podejsciu do zycia i tym wszytkim co czyni ten kraj trohe bardziej normalnym od
                                              tego co jest w polsce
          • worm83 Re: NIE wymuszam!!! 21.07.06, 14:36
            moim zdaniem jezeli ustawa przewiduje dodatek na dziecko, a ty masz dziecko -
            nalezy ci sie. koniec. i tyle.
            legalna droga, socjal, nic nadzwyczajnego.
            pozdrawiam
        • Gość: ktoś Re: ghrom, wyhamuj chlopie bo ci zyla peknie IP: *.sysnet.pl 21.11.06, 08:57
          No to ja mam taką hipotezę pracuję w Ir legalnie płace wszystkie podatki dlaczego mam nie korzystać z czegoś co w sumie jest z moich pieniędzy, bo jeśli nie ja to na co one idą może ktoś z was pracuje w urzędzie państwowym i właśnie jego zarobki są z moich podatków ten temat który rozwinął ghrom jest dość kontrowersyjny i nie tylko w Ir UK ale w Polsce też i jest jedno rozwiązanie nie płacić podatków :P ale niestety tak się nie da. Kolejnym przykładem jest to ile w Polsce państwo ściąga tej daniny z swoich parobków a ile w Ir. A patrząc z strony Unii Europejskiej to które z państw nie bierze dopłat do swojego rozwoju wpłacając znacznie mniejsze pieniądze. To się poprostu nazywa koło zamknięte a przykładów masa więc zakończcie ten temat a raczej offtop nie służący niczemu w tym dokładnie forum było konkretne pytanie i powinna być konkretna odpowiedź a nie opinia :P
          Pozdro
    • loklo Zamykam wątek 21.07.06, 18:37
      Szanowni Panstwo. Jako, ze jest to wątek załozony przeze mnie, mam prawo go
      zakonczyc, co niniejszym czynię.
      Dziekuje za odpowiedzi, które rozjasniły mi kwestie, ktorą poruszyłem.
      Pozdrawiam
      • ghrom Re: Zamykam wątek 21.07.06, 18:41
        Tak ci sie tylko wydaje, mozemy sobie ten watek kontynuowac bez twojego
        blogoslawienstwa.
        • loklo Re: Zamykam wątek 21.07.06, 18:47
          Zgadza się, nikt nikomu nie zabroni pisania.

Niemniej PRZYZWOITOSC i epatowanie zasadami, o których tu było tyle, ze az nie
          dalo sie czytac - nakazują chyba uszanowac czyjas własnośc intelektualna, panie
          ghrom.
          Wątek założyłem ja, wątek zamykam ja.
          Nalezy to umiec uszanowac. Chyba, ze co innego robimy, a co innego mówimy.
          • kerryman Re: Zamykam wątek 21.07.06, 18:52
            a co to jakas niepisana zasada? ze jak zasmiecasz forum kolejnym watkiem zamiast
            uzyc google to nagle ni stad ni z owad mozesz zadecydowac o zakonczeniu tematu?
            chyba cie cos piesci.
          • kicior99 Re: Zamykam wątek 28.11.06, 03:48
            watek NIE jest Twoja intelektualna wlasnoscia, a publiczna, gdyz w takim
            miejscu i charakterze sie tu znajduje.
    • Gość: damek Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: 89.124.103.* 20.09.06, 10:47
      wziąsc musisz pelny akt ur. dziecka, zaswiadczenie ze nie pobierasz zasilku
      rodzinnego w polsce,i tu jak bedziesz pracowac zasw z firmy ze jestes
      zatrudniona w irl.
      • Gość: ASka Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 12:38
        Bardzo proszę niech ktoś napisze z Polski czy Irlandii: Otrzymaliście ten
        dodatek na dzieci. Chodzi o przypadek, gdy mąż pracuje w Irlandii a żona i
        dzieci są w Polsce. Dokumenty złożone zostały już pół roku temu i nikt, ale to
        nikt z tamtejszych urzędów nie chce powiedzieć kiedy co będzie. Nawet nie wiemy
        czy dokumenty tam są. Dzięki za wszystkie info. Pozdrowienia!!!
        • Gość: gosc Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: 194.60.85.* 29.09.06, 13:09
          Ja dostalem w londynie a ze jest to unowa miedzynarodowa dziala wszedzie
        • Gość: JOLA Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 15:43
          Ja już czekam jedenaście miesięcy.W tamtym miesiącu(po 10 miesiącach) dopiero
          dostałam pismo z tamtejszego urzedu,że pozwalam na przelewanie pieniędzy na
          męża konto i dotej pory ani pieniedzy ani pisma.mam tylko nadzieje ,że nie
          będzie to trwało następne 10 mies.
        • gabimamafilipa Chcesz wiedzieć co z twoim child benefit??? 23.10.06, 05:01
          Jeśli złożyłaś wniosek o child benefit, czekasz i nic nie wiesz, są dwa wyjścia:
          - możesz zadzwonić pod numer 1890 400 400, podać dane wnioskodawcy, łącznie z
          numerem PPS i poprosić o informacje
          ( nie polecam, gdyż niechętnie udzielają informacji - trzeba zerknąć do
          komputera, a to wymaga czasu - aczkolwiek się zdarza )
          - możesz wysłać do nich list z prośbą o informacje; muszą być w nim zawarte
          dane wnioskodawcy, czyli: imię, nazwisko, adres jak na wniosku lub aktualny w
          Irlandii ( wtedy jednoczesnie z prośbą o zmianę adresu )i numer PPS, i wysłać
          pod adres:
          Child Benefit Section
          St. Oliver Plunkett Road
          Letterkeny
          Co. Donegal
          Drugą możliwość polecam każdemu. Odpowiadają na każdy list. Odpowiedź
          przysyłają w ciągu tygodnia.
          Problem polega na tym, że nikt w tym kraju chyba nie wie, jakie dokładnie
          dokumenty są potrzebne. Raz wystarczy polski skrócony akt urodzenia, innym
          razem skrócony międzynarodowy lub od tłumacza przysięgłego, a jeszcze innym
          razem pełny międzynarodowy. Czasem przysyłają prośbę o przesłanie innych
          dokumentów. Przy załatwianiu CH.B. trzeba sie poprostu uzbroić w cierpliwość i
          spełniać wszystkie życzenia.
          CH.B. jest przyznawany każdemu, ale w czasie nie krótszym niż pół roku.
          Jeśli po pół roku nie ma od nich żadnych informacji warto napisać ten list.
          Aha list powinien być zwięzły: ja napisałam tylko "Can you send me all details
          about my child benefit." i poszło z górki; po tygodniu odpowiedź, że spełniłam
          wszystkie warunki itp., a po miesiącu pieniążki za czas od złożenia wniosku i
          dodatek za dwa ( w moim wypadku kwartały ).

serdecznie pozdrawiam
          gabimamafilipa
          • Gość: Janek Re: Chcesz wiedzieć co z twoim child benefit??? IP: 83.70.171.* 23.10.06, 12:38
            Jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości to wyjasniam:
            1. ChB nalezy sie kazdemu jak psu buda-to nie jest wyludzanie ale prowo\
            2. Mozesz dostawac CHB jesli Ty mieskzasz w Eire a Dzieci przebywaja w PL
            Child Benefit and EU Regulations
            EU/EEA citizens and Swiss nationals working in Ireland, do not have to satisfy
            the habitual residence condition for Child Benefit.

If you are an EU/EEA citizen or a Swiss national and work in a country covered
            by EU Regulations, this country usually pays Child Benefit even if your family
            is living in another country. However, if your children are living in another
            EU/EEA country you should still apply for any Family Benefit you are entitled
            to there. If the Family Benefit you get in the country your children are living
            is less than the Child Benefit payment here, your Child Benefit payment will
            make up the difference. For more information on how EU rules affect Child
            Benefit, contact Child Benefit Section (see 'Where to apply' below).

Countries covered by EU Regulations are: Austria, Belgium, Cyprus, Czech
            Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland,
            Ireland, Italy, Latvia, Lichenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Norway,
            Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, the
            Netherland, United Kingdom (excluding the Channel Islands).

• loklo Re: Chcesz wiedzieć co z twoim child benefit??? 26.10.06, 18:28
              Jestem w Irlandii drugi miesiac. Nie zaczalem mojego pobytu tutaj od
              dowiadywania sie o ChB, niemniej, jesli cos takiego mi przysluguje (dzieci w
              Polsce), to wniosek zloze. W Dublinie, bo tu mieszkam. Dziekuje za odpowiedzi,
              jesli ktos zyczliwy bedzie mial cos do dodania, to zapraszam.
              Dla zainteresowanych, zalaczam link z innego forum na ten temat, pozdrawiam.
              www.gazeta.ie/forum/index.php?showtopic=22091&hl=child+benefit
              • Gość: ire Re: Chcesz wiedzieć co z twoim child benefit??? IP: *.cust.iol.ie 27.11.06, 23:07
                W Irlandii przysluguje rowniez 1000 eur rocznie za kazde dziecko - tzw. child
                supplement na pokrycie kosztow edukacji wczesnoszkolnej dla dzieci do 6-go roku
                zycia + oczywiwscie 150 eur miesiecznie za dziecko, za kazde nastepne rowniez
                ale kwota jest mniejsza - nie mam w tej chwili tabeli - dostepna na
                www.oasis.ie
    • Gość: ania arek Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: 89.101.108.* 21.03.07, 13:31
      tak na kazde dziecko.wes ze soba pesel dzieci swuj a takze nip,potrzebujesz
      zaswiadczenia ze nie pobierasz rodzinnego w polsce ito wszystko obecnie czeka
      sie teras na rodzinne nawet 12 miesiecy.Powodzenia pa
    • Gość: Agnieszka Re: Irlandia - dodatek na dziecko 150 Euro / mc IP: 213.233.148.* 12.06.07, 09:29
      Witam . Pamiętaj o tym aby zostawić sobie bilety lotnicze dzieci. jest to w
      sumie jedyny dowód iz dziecko jest w Irlandii . na każde dziecko dostaje się
      obecnie 160 euro miesięcznie , dodatkowo dla dzieci do szóstego roku życia
      można pobierać dodatek pielęgnacyjny tzw. Early Childcare Suppliment w
      wysokości 250 euro na kwartał. okres oczekiwania w moim wypadku od dnia
      złożenia wniosku do wypłaty zasiłku trwał około pół roku. oczywiście otrzymałam
      wyrównanie za czas oczekiwania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka