Gość: A IP: *.chello.pl 29.08.06, 21:07 mam pytanie - o co chodzi z kodami w UK? Jezeli moja ulica w miejscowosci ma kod DN1, to jak daleko bedzie DN2 albo DN15? A DS4? W ogole nie umiem tego rozszyfrowac. Bede wdzieczna za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nah Re: kody pocztowe IP: *.bulldogdsl.com 29.08.06, 22:09 Hmmm, moze byc kilka albo kilkanascie mil dalej, moze tez byc za rogiem. Kod (pelny) ma czasami jeden budynek a czasami jedna ulica. Ogolnie to wyszukiwanie po kodach dziala bardzo dobrze w maps.google.com in local.live.com. Pozwala to okreslic centrum obszaru jaki nalezy do danego kodu, ale uwaga - moze nie zawierac najnowszych kodow (moj pojawil sie dopiero jakis meisiac temu w bazach). Lokalizacje kodow mozna poznac tez uzywajac strony royalmail - po zarejestrowaniu sie mozna sprawdzic ilestam (chyba 24) kodow dziennie. Po sieci kraza tez roznego rodzaju "kalkulatory" jak np ten: www.graticule.com/products/PostcodeCalculator.html niemniej polecam wspomniane mapy. Jak uzyjesz dodatkowo funkcji wyznaczania trasy, dostepnej w obu mapach, to bedziesz miala odleglosc "drogowa" a nie w linii prostej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdj Re: kody pocztowe IP: *.server.ntli.net 30.08.06, 01:16 Zabawna sprawa - ten strach przed wprowadzeniemID, a jednoczesnie kody pocztowe umozliwiajace zlokalizowanie kazdego z dokladnoscia do kilkunastu metrow :) Lokalni twardziele niepłacący TV licence ostrzegaja mnie zawsze zebym nie podawal kodu w sklepie z telewizorami, bo zaraz nasla ekipe, he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdj Re: kody pocztowe IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.08.06, 15:24 W bloku nie, ale no mojej ulicy to kwestia 5 metrow :) 2 bramy do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: kody pocztowe 30.08.06, 01:37 To nie kwestia strachu. Po pierwsze - Anglicy uwazaja ID za niepotrzebne (jest paszport i prawo jazdy - po co ID). PO drugie - i tak ID beda mieli tylko Anglicy. A ci maja juz albo paszport albo prawo jazdy :). Po trzecie - koszty. ID mialoby kosztowac ok 70£ a to jest nienajmniejszy wydatek (zwlaszcza, ze lokujacy sie w kategorii kompletnie niepotrzebnych). Odpowiedz Link Zgłoś
elibre Re: kody pocztowe 01.09.06, 13:32 no wlasnie, a czy kazdy musi miec prawo jazdy? kazdy ma paszport? Sa ludzie, ktorzy NIE POWINNI miec prawa jazdy! Nie wiem czy paszporty wydaje sie kazdemu narodzonemu brytyjczykowi ale wiem, ze jak nie maja ID ze zdjeciem to nie moga poleciec z np. Londynu do np. Glasgow. Tak wiec ktos kto nie lubi/nie umie jezdzic samochodem to i tak musi wyrobic sobie paszport jako ID, jesli chce latac samolotami. Czy sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kartograf Re: kody pocztowe IP: *.server.ntli.net 29.08.06, 22:11 Znajdz w internecie mape kodow miasta, ktore cie interesuje. W ten sposob najlatwiej poznasz ich rozklad. Strefy (DN1, DN2,...DNn) sa roznej wielkosci i maja rozne rozmieszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś