broomen 08.10.06, 16:22 Jestem bardzo zielony w tym temacie i pomocy. Czy programista, ktory dostal kontrakt w Anglii moze wystawic fakture bez VATu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaleo Re: invoice (bez VATu) 08.10.06, 16:52 Jesli nie jest Vat registered, to nawet powinien :-) Odpowiedz Link Zgłoś
broomen Re: invoice (bez VATu) 08.10.06, 17:08 Wlasnie na Twoja odpowiedz liczylem. Thanx Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: invoice (bez VATu) 08.10.06, 17:17 Natomiast jestes VAT registered w Polsce, a Twoj klient jest VAT registered w UK, to tez nie wystawiasz Vat-u na fakturze, tylko podajesz numer rejestracji VAT klienta, a oni sami sobie robia tzw. self-reversal. Nawet jesli uslugi sa udzielane droga elektroniczna z Polski, a nie na terenie UK, to rowniez kilka lat temu wyszla dyrektywa EU, ze mozna w takim wypadku stosowac self-reversal (zakladam, ze Polska przyjela te dyrektywe, ale najlepiej sprawdz w Polskim US). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: invoice (bez VATu) IP: *.ipt.aol.com 08.10.06, 18:03 obowiazek rozliczania vatu jest po przekroczeniu 60 000 funtow rocznie ponizej to tylko twoj dobra wola i checi Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: invoice (bez VATu) 08.10.06, 18:06 Gość portalu: ff napisał(a): > obowiazek rozliczania vatu jest po przekroczeniu 60 000 funtow rocznie > ponizej to tylko twoj dobra wola i checi Ale z tego co rozumiem, gosc jest samozatrudniony w Polsce/ma firme w Polsce, a nie w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
john_kidly Re: invoice (bez VATu) 08.10.06, 20:06 Jeżeli twoja firma ma siedzibę w Polsce i płaci polski VAT a Twój klient ma siedzibe w Anglii i płaci angielski VAT to wystawiasz mu fakture w Polsce bez VATu ale musisz poprosić go o jego numer VAT w Anglii i wpisać go na wspomnianej fakturze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
broomen Re: invoice (bez VATu) 08.10.06, 20:25 Nie, nie bede rozliczal sie z Polski. Bede pracowal w Anglii jako kontraktor. I ostatnie pytanie: Do ktorego dokladnie musze zlozyc roczne zeznanie podatkowe jako selfemployed? Dzikei wszystkim! Zielonka Odpowiedz Link Zgłoś
broomen Re: invoice (bez VATu) 08.10.06, 20:42 Czyli place w dwoch ratach, tak? money.uk.msn.com/Planning/Tax/Insight/Tax_other_guides/article.aspx?cp-documentid=145100 (wiem, ze moge sobie wszystko wygoglowac, ale jeszcze kuleje z angielskim i idzie mi to wolniutko (oj bardzo wolniutko). Odpowiedz Link Zgłoś