fredula 11.10.09, 01:48 Witam, krotke pytanie, jesli dziecko od urodzenia ma polskie i niemieckie obywatelstwo, to bedzie musialo sie w wieku 18 lat decydowac na jedno czy moze miec dalej polskie i niemieckie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bella1365 Re: obywatelstwa 11.10.09, 02:09 dotyczy tylko tych dzieci!!..Od 01.01.2000 dziecko urodzone w Niemczech z rodziców-obcokrajowców otrzymuje niemieckie obywatelstwo gdy przynajmniej jedno z rodziców: - od przynajmniej ośmiu lat przebywa na terenie Niemiec, - posiada pozwolenie na pobyt (Aufenthaltsberechtigung) albo od przynamniej trzech lat nieograniczoną wizę pobytową, tzw. na stałe (unbefristete Aufenthaltserlaubnis). Osoba, który w ten sposób (przez urodzenie na terenie Niemiec) otrzymała niemieckie obywatelstwo musi się po ukończeniu 18 roku życia a przed 23 rokiem życia pisemnie zdecydować, czy zachowuje niemieckie czy też inne obywatelstwo, które posiada. Jeśli chce zachować niemieckie obywatelstwo musi udowodnić rezygnację z obywatelstwa innego kraju. Jeśli do ukończenia 23 roku życia nie złoży takiego oświadczenia niemieckie obywatelstwo przepada automatycznie. Dzieci urodzone przed 01.01.2000 nie wchodziły przez ten fakt w posiadania niemieckiego obywatelstwa. Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwa 11.10.09, 08:12 Gdzie to wyczytalas? Generalnie mozna miec 2 obywatelstwa unijne, Niemcom nic do tego, w jaki sposob zostaly nabyte. Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwa 11.10.09, 02:10 jezeli ma przez pochodzenie to zostaja mu 2 obywatelstwa.. Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwa 11.10.09, 15:40 A jsli ma po rodzicu, ktory ma podwojne? To co? Tez wybor po 18. roku zycia? Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor zbyt krótkie pytanie. 11.10.09, 11:35 Czy rodzice w chwili urodzenia dziecka posiadali niemieckie czy inne obywatelstwo? Jeżeli dziecko uzyskało niemieckie obywatelstwo w chwili przyjścia na świat, a rodzice nie mieli w tym momencie niemieckiego obywatelstwa, to z chwilą uzyskania pełnoletności musi wybrać jedno z posiadanych obywatelstw (§ 29 StAG). Odpowiedz Link
fredula Re: zbyt krótkie pytanie. 11.10.09, 14:39 ja mam niemieckie tylko, matka ma tylko polskie. wiec maly ma polskie i niemieckie. Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor masz całą ustawę, poczytaj 11.10.09, 15:37 www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/rustag/gesamt.pdf Odpowiedz Link
bella1365 Re: masz całą ustawę, poczytaj 11.10.09, 16:50 Ja mam dwa obywatelstwa i dzieci moje nie musialy w wieku 18 lat niczego wybierac..maja nadal dwa..to dotyczy polakow bez obywatelstwa, ktorzy tu mieszkaja dlugi czss i urodza dziecki po 2000 roku to dzieci te automatycznie dostaja Niemieckie ,ale w wieku 18 lat musza wybrac!!!!!!!i koniec kropka. Odpowiedz Link
annajustyna Re: sorki za bledy jakos mi literki ucielky..!! 11.10.09, 20:28 Ok, ale jesli ci Polacy przed wystapieniem o obywatelstwo dla dziecka (bo dziecko tego obywatelstwa automatycznie nie nabedzie, trzeba o nie wystapic) sami nabyli podwojne? Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor nie ciskaj się śliczna, link był dla 11.10.09, 18:58 freduli, ponieważ skąpiła z informacjami. Ty też piszesz niejasno i nieprecyzyjnie, co to za Polacy bez obywatelstwa? Bezpaństwowcy czy co? Odpowiedz Link
annajustyna Re: Polacy bez obywatelstwa Niemieckiego 11.10.09, 20:29 Aha, czyli jak sie wystapi o podwojne dla dziecka, a samemu juz sie takowe ma, to cezura 18. roku zycia nie obowiazuje dla dziecka? Odpowiedz Link
bella1365 Re: Polacy bez obywatelstwa Niemieckiego 11.10.09, 21:34 > Aha, czyli jak sie wystapi o podwojne dla dziecka, a samemu juz sie takowe ma, > to cezura 18. roku zycia nie obowiazuje dla dziecka?Nie obowiazuje bo matka(czy ojciec) dziecka ma przez pochodzenie to i dziecko tez... Odpowiedz Link
annajustyna Re: Polacy bez obywatelstwa Niemieckiego 12.10.09, 09:20 Aha, ale nie wolno dyskryminowac juz obywateli czy przez pochodzenie czy tzw. naturalizacje... Odpowiedz Link
annajustyna Re: Polacy bez obywatelstwa Niemieckiego 12.10.09, 10:12 Ponadto jesli dziecko uzyskalo obywatelstwo po rodzicu (rodzicach), to z jego strony jest to ZAWSZE na podstawie pochodzenia... Odpowiedz Link
mlodytatus Re: masz całą ustawę, poczytaj 12.10.09, 10:30 A w niemieckin usc co podalas?tylko niemieckie czy obie obywatelstwa? Odpowiedz Link
bella1365 Obywatelstwo 12.10.09, 11:28 A no wlasnie jak ma po rodzicach(rodzicu) to tylko przez pochodzenie...bo gdyby rodzic mial przez Einbürgerung to dziecko nie mialoby prawa dostac... Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor nie opowiadaj pani głupot. 12.10.09, 13:37 Dziecko Niemca (obojętnie jakiego, czy przez Einbuergerung czy nie), urodzone w Niemczech jest obywatelem Niemiec. Podałem wyżej link do ustawy, to przeczytaj zanim coś powiesz. Odpowiedz Link
bella1365 A Ty nie badz taki madry!!! 12.10.09, 14:24 A pozatym to nowe prawo i dotyczy tylko dzieci urodzonych po 2000roku...i wlasnie te dzieci musza wybrac potem jedno z obywatelstw w wieku 18 lat...pomylic sie kazdy moze... Odpowiedz Link
bella1365 obywatelstwo 12.10.09, 14:29 Jako pierwsza jej odpowiedzialam i wstawilam to w Jezyku Polskim...wlasnie na temat tych dzieci urodzonych po 2000...co maja przez urodzenie...drugi post od gory!! Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 12.10.09, 14:33 A mialam na mysli ,ze dziecko nie moglo by dostac po rodzicach (jezeli rodzice maja przez Einbürgerung)bo to wtedy nie przez pochodzenie tylko przez urodzenie dostaja te dzieci..czyli na to samo wychodzi co wyzej napisalam.. Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwo 13.10.09, 10:14 Jesli rodzice nabyli w miedzyczasie obywatelstwo, to dzieci uzyskaly obywatelstwo nie przez samo urodzenie, ale wlasnie pochodzenie. Mozesz podac zrodlo swoich informacji? Jesli jest tak jak piszesz, to jest to swietny material na skarge konstytucyjna (dzielenie obywateli na podkategorie). Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 13.10.09, 11:24 Jesli rodzice nabyli obywatelstwo przez zasiedzenie 8 lat..to dziecko nie dostanie po nich..w zadnym wypadku...tylko te dzieci urodzone po 2000 roku...ktore sie tu urodza...Ja caly czas pisze o rodzicach ,ktorzy dostali przez zasiedzenie w Niemczech..bo przez pochodzenie to ja dobrze wiem ,ze kazde dziecko dostanie po rodzicach...nie mylcie pojecia zasiedzenie a pochodzenie...bo to dwie rozne rzeczy Odpowiedz Link
bella1365 obywatelstwo 13.10.09, 11:28 www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo/prawo/urodzenie-w-niemczech Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 13.10.09, 11:31 A tu drugi link przez zasiedzenie..unarodowienie www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo/prawo/nadanie Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 13.10.09, 11:42 Dam Ci przyklad..Ja mam przez pochodzenie obywatelstwo a moja znajoma przez zasiedzenie 8 lat na terenie Niemieckim..zdala test i dostala Obywatelstwo Niemieckie..i jaka roznica o taka ,ze Ja swoim dzieciom moglam tu wyrobic po Mnie obywatelstwo Niemieckie o Ona nie moze...musza same dzieci sobie zrobic jak beda mialy 8 lat zasiedzenia...poniewaz urodzily sie w Polsce tak jak i Moja jedna corka Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwo 13.10.09, 12:01 Ok, ale gdyby dzieci znajomej urodzily sie JUZ w Niemczech? Czy tez musza czekac do ukonczenia 8. roku zycia, by nabyc obywatelstwo po sobie i tym samym miec prawo do podwojnego takze po 18. roku zycia? Hmm, jak dla mnie takie rozroznianie to przegiecie, przeciez obywatel to obywatel (swego czasu Wlk. Brytania wydawala paszporty z dopiskiem per naturalisation, ale zdaje sie odeszli od tego). Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 13.10.09, 12:05 jezeli dziecko tej znajomej urodzilo sie po 2000 roku a rodzic czyli matka lub ojciec spelniaja te warunki - od przynajmniej ośmiu lat przebywa na terenie Niemiec, - posiada pozwolenie na pobyt (Aufenthaltsberechtigung) albo od przynamniej trzech lat nieograniczoną wizę pobytową, tzw. na stałe (unbefristete Aufenthaltserlaubnis)........To dziecko automatycznie ma dwa obywatelstwa....jednego w wieku 18 lat musi sie pozbyc.... Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor to obywatele UE, m.in. Polski, 13.10.09, 12:29 potrzebują pozwolenie na pobyt względnie wizę pobytową? Ciekawe, ciekawe :):):) Odpowiedz Link
bella1365 A co niby Polacy nic nie potrzebuja ? 13.10.09, 13:09 jak wolisz moga potrzebowac tez Freizugigkeitsbescheinigung w zaleznosci od wymogu urzedu Odpowiedz Link
annajustyna Re: A co niby Polacy nic nie potrzebuja ? 13.10.09, 13:14 Ale gdzie stoi, ze musza sie jednego zrzec?! Odpowiedz Link
bella1365 Re: A co niby Polacy nic nie potrzebuja ? 13.10.09, 14:05 w linkach ktore podalam i gazeta info typ...w kazdym kiosku Odpowiedz Link
annajustyna Re: A co niby Polacy nic nie potrzebuja ? 13.10.09, 15:59 Wlasnie - info w kazdym Kiosku, bez podania zrodla interpretacji i podstawy prawnej. Ja pytam o konkretny przepis! Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus PS Unbefrist. aufenthaltserlaubnis 13.10.09, 12:32 zostal zastapiony przez Freizuegigkeitsbescheinigung od 2004. dla nadludzi czyli obywateli Unii:)) Odpowiedz Link
bella1365 Re: PS Unbefrist. aufenthaltserlaubnis 13.10.09, 13:13 Tak masz racje...czesto wymagaja urzednicy teraz Freizugigkeitsbescheinigung ....a i duzo ludziom odmawiaja z braku dochodow minimum 700 euro trzeba przedstawic dochod.. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus no nie 13.10.09, 14:34 to akurat dostajesz od reki bez zadnych zaswiadczen. moze pytasz o cos innego? Odpowiedz Link
donnerbalken żyć z pracy niemieckiego podatnika? 13.10.09, 14:42 znana.jako.ggigus napisała: > to akurat dostajesz od reki bez zadnych zaswiadczen. > moze pytasz o cos innego? ------------------------------- Odpowiedz Link
bella1365 Re: no nie 13.10.09, 16:27 Polecam wejsc wsrod Polakow na forum tam jest ich setki ,ktorym odmowiono wlasnie tego swistku z powodu braku dochodu...np: www.mypolacy.de/forum/topic/freizugigkeitsbescheinigung-dla- meza--dluugiee,15442 lub www.mypolacy.de/forum/topic/auslanderamt,13551 Odpowiedz Link
annajustyna Re: no nie 13.10.09, 17:42 Potwierdzam, Ausländerbehörde moze "odpytac" ze zrodel utrzymania. Odpowiedz Link
znana.jako.ggigus no skoro dzieci 13.10.09, 12:01 sie urodzily w Pl, to z jakiej przyczyny mialyby automatycznie miec niem. obywatelstwo? Panstwo niem. jest mile, ale chyba nie musi sie az tak narzucac:)) Odpowiedz Link
bella1365 A no wlasnie 13.10.09, 12:13 Moja urodzila sie w Polsce corka ale miala pochodzenie po Mnie czyli tu bez problemu dostala drugie..a syn automatycznie po urodzeniu tez przez pochodzenie jako po Mnie..mysle ,ze to sprawiedliwe..poniewaz Ci co maja przez zasiedzenie zadnych przodkow z pochodzeniem nie mieli..wiec musza zdawac test na Niemca jak chca byc Niemcami... Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 13.10.09, 13:18 Z tymi przodkami to roznie bywa - np. moj ojciec ma dwa obywatelstwa, ale niemieckiego akurat nie, choc jego ojciec byl Niemcem. A ja jestem urodzona po 01.01.75. I teraz pytanie - moje dzieci urodzone po 2000 roku beda sie tez musialy jednego zrzec za 18 lat?! Przeciez to absurd, zwlaszcza ze same do tego czasu beda mieszkac ponad 8 lat na terenie Niemeic. Mozesz podac zrodlo prawne? Trzeba tez przepis przeanalizowac b. dokladnie! Odpowiedz Link
bella1365 Re: A no wlasnie 13.10.09, 14:10 data 1975 nie ma tu nic do rzeczy...a na jakich zasadach tu jestes..masz obywatelstwo Niemieckie?po kim?? a co do daty 1975 to chodzi o to ,ze kiedys mozna bylo tylko sie starac o obywatelstwo Niem..po przodkach ojca a teraz urodzeni po 1975 moga rowniez po matki przodkach..akurat Ja mam po matki przodkach Odpowiedz Link
bella1365 Re: A no wlasnie 13.10.09, 14:13 dlatego nie moge odpowiedziec na pytanie gdyz nie wiem na jakiej zasadzie Twoje dzieci dostaly..to znaczy po kim ty masz.. Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 13.10.09, 15:55 No ja mam prawo, bo jestem juz dlugo w Niemczech, a poza tym moj dziadek "po mieczu" byl Niemcem - ale (to informacja pewna) - poniewaz jestem urodzona po 01.01.75, nie moge "przeskoczyc" mojego ojca, ktory dostalby obywatelstwo od reki (musialby sie tylko zameldowac w Niemczech). Poniewaz moj ojciec obywatelstwa niemeickeigo nie potrzebuje, nie moglabym uzyskac obywatelstwa po przodkach, a "tylko" na podstawie pobytu w Niemczech. A moje dzieci w tym momencie po mnie. Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 13.10.09, 16:17 Tak wiec na logike - ja mam na podstawie pobytu, ale moje dzieci po mnie, czyli po przodku (mamusi). Odpowiedz Link
bella1365 Re: A no wlasnie 13.10.09, 16:35 wiesz co nie bede z Toba sie dluzej tu sprzeczac..dzieci nie mogly dostac po Tobie.A dostaly tylko dlatego ,ze sie urodzily tu po 2000 a Ty mialas spelnione z trzech warunkow co wczeniej napisalam...poczekaj do 18 stki dzieci..i nie zapomnij do urzedu sie zglosic od 18 do 23 roku zycia dziecka bo Niemieckie im przepadnie jak z Polskiego nie zrezygnuja..niestety takie prawa nowe...Ci urodzeni przed 2000 rokiem mieli lepiej bo 8 latach itak by dostali przez zasiedlenie tak jak corka mej znajomej...i wielu innych Odpowiedz Link
bella1365 Re: A no wlasnie 13.10.09, 16:39 - poniewaz jestem urodzona po 01.01.75, nie moge "przeskoczyc" mojego ojca,....................................................A ja pierwsze slysze takie rzeczy zeby kogos przeskakiwac..wlasnie to wygoda byc urodzonym po 1975 ...wtedy mozna ojca lub matke przeskoczyc i po ich przodkach dostac obywatelstwo....masz jakies informacje calkiem odmienne niz inni ludzie na forach Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 13.10.09, 17:45 Informacje mam z pierwszej reki, tzn. od urzedu + przepisy. Moje dzieci w dniu 18 urodzin beda mialy 18 lat pobytu w Niemczech, wiec wiecej niz 8 i opbywatelstwa nikt im zabrac nie bedzie mogl - czy w ogole czytalas przepisy w oryginale czy bazujesz tylko na skroconych informacjach z niepewnych, bo nie firmowanych przez urzad, zrodel? Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 13.10.09, 17:46 W Niemczech nie ma prawa ziemi - dzieci obywatelstwa nabyc z samego faktu urodzenia w Niemczech nie moga Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 13.10.09, 17:49 www.bamf.de/nn_442428/DE/Migration/Informationen/informationen-04-inhalt.html Also, nur wenn die Eltern Ausländer sind (selbst die deutsche Staatsbürgerschaft nicht erworden haben). Ansonsten tatsächlich Elemente des Ius Soli. Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 13.10.09, 17:55 Und hier, dass man den Papa (oder Mama) nicht "überspringen" kann: www.auswaertiges-amt.de/diplo/de/Infoservice/FAQ/Staatsangehoerigkeit/02-VorfahrenDt.html Odpowiedz Link
bella1365 Re: A no wlasnie 13.10.09, 20:19 Mysl co chcesz Ja wiem co innego i zdania nie zmienie..7 lat temu przyjechalam do Fridland i tam zalatwialam papiery 3 dni trwalo...tam a potem tu na miejscu w moim miescie...jestem 1976 rok..i wiem co mi tam mowiono..a tak pozatym to od dziadka strony mam pochodzenie ..moze przeskok!!! Odpowiedz Link
bella1365 Re: A no wlasnie 13.10.09, 20:44 tyle ludzi wyrabia teraz Obywatelstwa po dziadkach itd...choc rodzice nie maja...sami na forum o tym pisza itd...szukaja pomocy w osiedleniu..czyli co jak to sie im udalo???przeskoczyc ojca?? ciekawe..mlodzi ludzie po 1975 Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 14.10.09, 09:25 Ale w oficjalnej informacji stoi jak wol, ze nie idzie...Chyba ze jest inne wyjscie - niektore urzedy interpretuja, ze rodzice tychze mlodych ludzi mieli obywatelstwo w czasie ich urodzenia wedlug granic z 1937 roku :P. Swoja droga wstyd, ze w ten sposob obywatelstwo dostaja tez ludzie nie znajacy jezyka (zdarza sie niestety b. czesto). Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 14.10.09, 09:33 Dodam, ze w 2002 roku tez moglam uzyskac obywatelstwo pod warunkiem rezygnacji z polskiego - ale nie chcialam, by ktos mnie wzial za Slazaczke - niestety osoby ze Slaska sa nagminnie wysmiewane w Niemczech jako oportunisci (w PL jeszcze gorzej). Wolalam, by w papierach bylo widoczne, ze prawo pracy uzyskalam na podstawie wyksztalcenia i znajomosci jezyka. Czyli za wlasne "zaslugi". Odpowiedz Link
bella1365 Re: A no wlasnie 13.10.09, 20:34 No moze jeszcze po przodku mamusi przez pochodzenie...pewnie i na wojnie bylas i dlatego....... Odpowiedz Link
annajustyna Re: A no wlasnie 14.10.09, 09:27 Nie musisz kpic! Moj niemiecki (pruski) pradziadek osobiscie uratowal zycie Wilhelmowi! Natomiast nikt u nas nie podpisal folkslisty - jako bezdyskusyjni Niemcy nie musieli... Odpowiedz Link
bella1365 obywatelstwo 14.10.09, 10:47 A Ja tam jestem urodzona Slazaczka i jestem z tego dumna...to ,ze Polacy z wystajaca sloma z butow nasmiewaja sie to wiem z forum.np.jak tutaj w temacie nizej niejaki Jurand co msci sie na Slazakach na kazdym forum..Zasiagnelam porady i to o czym piszesz ,ze nie idzie przeskoczyc tak jest take cos ,ale dotyczy to dzieci nieslubnych po 1975...Zazwyczaj maja po matce stronie moga miec od ojca strony obywatelstwo jezeli jest On Niemcem bo nie da sie przeskoczyc...W 2002 trzeba bylo sie jeszcze zrzekac obywatelstwa...o ludzie!!!!w tych czasach..nie wierze Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwo 14.10.09, 11:25 zachowanie polskiego obywatelstwa jest mozliwe dopiero od wejscia PL do Unii. I jestem slubnym dzieckiem (poza tym wg prawa slubne i uznane (pozamalzenskie) maja rowne prawa). Poza tym podalam link do oficjalnej informacji w jezyku niemeickim. Ja nie jestem dumna z bycia Slazaczka, bo...nia nie jestem;), wiec nie moge, a Juranda jakos nie kojarze. Sama mam pare znajomych rodem ze Slaska, faktycznie dwukulturowych i bardzo to wysoce oceniam. Ale znam tez inne, zalosne dosc przypadki (trzy slowa na krzyz, pochodzenie chyba po owczarku, Hartz etc.). Oczywiscie dotyczy to wielu nacji, nie tylko slaskiej. Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 14.10.09, 11:30 O matko Swieta moze ktos to przeczyta i podzielisie tez swoim zdaniem...tysiace ludzi rowniez Ja mam dwa obywatelstwa niczego nie musialam sie zrzekac ani moja cala rodzina...zaznaczam ,ze przyjechalam przed wejsciem Polski do Uni... Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwo 14.10.09, 12:00 Ale moze jednak bylo to wczesniej niz 7 lat temu? Na poczatku lat 90. tez nie trzeba bylo sie zrzekac. Ciagle sie to zmienialo (czasem mozna bylo tez odzyskac polskie etc.). A moze sie zrzeklas i nie pamietasz? Kiedy ostatnio wyrabialas polskie dokumenty? Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 14.10.09, 12:30 Nie mi przyznano Niemieckie tu na miejscu 2003 rok....Polskie mam rowniez..Polski paszport itd...jak rowniez i Niemicki..Moje dzieci rowniez... Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwo 14.10.09, 12:48 Aha, czyli zawsze sa wyjatki od reguly. Pzdr. Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 14.10.09, 12:54 zobacz jakie info znajduje na necie..Czy Ci ludzie tez sie myla? wypowiedz pewnej pani:Wedlug znowelizowanej niemieckiej ustawy o obywatelstwie, która weszła w życie01.01.2000 roku, mój syn np. jako jedyny z naszej rodziny otrzymał do swojego polskiego obywatelstwa, obywatelstwo niemieckie na podstawie § 4 ust. (3) StAG, pomimo, że my rodzice mamy tylko obywatelstwo polskie (córka też ma tylko polskie obywatelstwo, bo urodziła się przed 2000 rokiem). Swego czasu wyśmiewałem ten przepis na swojej stonie internetowej w Niemczech, że niemcy ustanowili fenomen, np. "dziecko z matki Polki i ojca Turka, jest dzieckiem niemieckim. W ten sposób otrzymane obywatelstwo niemieckie nie jest dane raz na zawsze. Zgodnie z § 29 ust. (1) StAG, musi się w połączeniu z ust (3) tej ustawy taki obywatel w wieku najpóźniej 23 lat określić, czy chce zachować niemieckie czy swoje inne zagraniczne obywatelstwo. Jeśli się do tego czasu nie określi, w myśl § 29 ust. (3) StAG traci się obywatelstwo niemieckie. Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 14.10.09, 12:56 A tu link do stronki. newsgroups.derkeiler.com/Archive/Soc/soc.culture.polish/2007-03/msg02882.html Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwo 14.10.09, 13:05 A czy ja gdziekolwiek napisalam co innego? Jesli rodzice mieszkaja i pracuja ponad 8 lat w Niemczech, to dlaczego mialby go nie dostac? Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwo 14.10.09, 13:14 chodzi mi o to ,ze dzieci(rodzone po 2000) z rodzicow z Polskim obywatelstwem mieszkajacych tutaj dlugo w wieku 18 do 23 musza sie zdecydowac tylko na jedno obywatelstwo..dotyczy to nie tylko Polakow i wyzej ta pani to ladnie opisala w poscie, ktory wstawilam ..zreszta na Niemieckich stronkach np;Spiegel Online to samo pisza... Odpowiedz Link
annajustyna Re: obywatelstwo 14.10.09, 13:16 A ja zapodalam do tego niemiecki link. Spor wybuchl o sytuacje, gdy jedno z rodzicow ma w meidzyczasie podwojne obywatelstwo (i czy obojetnie z jakiego tytulu). Zreszta to nie ma znaczenia - moje dzieci- jesli beda musialy - zrezygnuja z polskiego. Odpowiedz Link
fredula Re: obywatelstwa 14.10.09, 15:28 Juz sie gubie po woli z tego po przed pochodzenie lub nie itp. Jestem niemcem od urodzenia,mam tylko niemieckie obywatelstwo i matka syna tylko polskie od urodzenia. Dobrze rozumialem ze dzieci beda mogli miec obie obywatelstwa po mamie i tacie na zywote? Prosze tylko o tak czy nie. Dzieki Odpowiedz Link
bella1365 Re: obywatelstwa 14.10.09, 16:04 dobrze zrozumialas...Twojego dziecka nie dotyczy to..to tylko jak jest dwoch polakow(bez Niemieckiego obywatelsta) i urodza tu dziecko po 2000 roku..lub turek z polka...nie majcy Niemieckiego zadne z nich...itd Odpowiedz Link
fredula Re: obywatelstwa 20.10.09, 09:28 Danke erstmal für die antworten.hab dann mal gesucht und gute informationen auf der seite der deutschen botschaft in warschau gefunden.das gute hieran ist,dass ihr das dort auch auf polnisch lesen könnt.ich jedenfalls bin jetzt beruhigt weil alles bleibt wie es ist. Odpowiedz Link