Dodaj do ulubionych

child benefit

02.03.07, 11:40
Cześć,
proszę o informację dot. rodzinnego. W przypadku gdy ojciec pracuje w UK, a
dziecko przebywa z matką w kraju, gdzie bedzie przesyłane rodzinne. Czy
pobiera je ojciec na swoje konto w UK, czy zasiłek jest wypłacany
bezpośrednio na konto matki opiekujacej się dzieckiem w Polsce? jakie są
procedury wypłacania?
Dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • cuf1 Re: child benefit 02.03.07, 12:03
      Wypłata tylko na konto w UK
      Maż powinien mieć stały numer ubezpieczenia i rejestracje w Home Office
      • zaagula Re: child benefit 02.03.07, 12:06
        bardzo dziękuję
        pozdrawiam
    • teoking Re: child benefit 14.03.07, 09:05
      Jakie są procedury i jakie trzeba spełniać warunki żeby starać się o takie
      rodzinne jak piszesz? Jak długo mąż musi pracować za granicą?
      Czy może ktoś coś podpowiedzieć?
      Dziękuję z góry.
      • Gość: ff Re: child benefit IP: *.adsl.legend.co.uk 14.03.07, 10:13
        musisz udowodnic ze dziecko jest pod twoja opieka "finansowa"
        child benefit nalezy sie wszystkim co maja bachorka bez wzgledu na zarobki

trzeba byc zarejestrowanym w HO i miec NIN
        • teoking Re: child benefit 14.03.07, 12:36
          co oznacza opieka finansowa? żona nie może pracować w PL, musi być bezrobotna?
          żeby dziecko było pod opieką finans. ojca? wyłącznie?
          Dziękuję jeszcze raz.
          • Gość: Maya Re: child benefit IP: *.cable.ubr07.gill.blueyonder.co.uk 14.03.07, 13:05
            Zona moze pracowac ale maz musi byc jednynym zywicielem rodziny lub tym co sie
            doklada finansowo do wychowania dziecka.
          • vierablu Re: child benefit 14.03.07, 22:36
            Dzis mi przyslano informacje o stawce child benefit jaka bedzie obowiazywala od
            kwietnia i z zalaczonej ulotki wynika, ze partner/ka nie moze pracowac w innym
            kraju niz UK. Dotyczy to rowniez zwiazkow nieformalnych.
            Poza tym dziecko nie moze mieszkac na stale poza granicami UK.
            • vierablu Re: child benefit 14.03.07, 22:41
              Poprawka - napisano, ze czynniki takie jak zamieszkanie placenie skladek na
              ubezpieczenie spoleczne przez osobe pobierajaca zasilek lub partera/ke za
              granica lub przebywanie dziecka za granica czasowo ponad 8 tygodni lub na stale
              moze miec wplyw na wysokosc zasilku. Pewnie nie oznacza to, ze nie beda go
              placic w ogole, moze jedynie mniej.
              • Gość: abramik Re: child benefit IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.03.07, 16:18
                bzdury opowiadasz....:)
                dostalem wczoraj pisemko o przyznaniu chb. na 2 sztuki....jedna sztuka ze
                mna...druga sztuka w polsce.. Ł29 tygodniowo.
                nalezy sie kazdemu kto pracuje legalnie (Home Office + NIN)...
                wyplata TYLKO na konto UK....
                Ojciec NIE MUSI byc jedynym zywicielem rodziny tylko MATKA, ktora ewentualnie
                mieszka w polsce z dzieckiem nie moze pobierac rodzinnego w polsce...
                FINITO...
                moze ja jestem laik w UKskich prawach (a jestem) ale wy to juz naprawde
                przesadzacie...

nie pisze tu tylko o przedmowcy (z calym szacunkiem)
                pozdrawiam
    • Gość: Niki www.mojawyspa.co.uk IP: *.ukonline.co.uk 14.03.07, 17:02
      może tutaj:
      www.networkpl.com/modules.php?name=News&file=article&sid=17735
    • alfa70 Re: child benefit 16.03.07, 14:33
      witam serdecznie.Moj maz pracuje prawie 3 lata w GB odprowadza wszystkie
      skladki.W tym roku zlozyl wniosek o child benefit i mu odmowiono tlumaczac sie
      tym ze dziecko musi przebywac na terenie GB.Ja natomiast z dzieckiem mieszkam w
      PL i niepracuje i niepobieram zadnych zasilkow a mimo to odmowiono mu swiadczen
      z GB.
      • Gość: gosc Re: child benefit IP: *.crowley.pl 16.03.07, 14:56
        Mój z kolei jest na wyspie od roku .Od grudnia pobiera zasiłek na 2
        synów .Tutaj dawniej ja pobierałam do wrzesnia 2006 ,poniewaz nasz dochód nie
        przekraczał 500zł na osobe (stad wyjazd męża, bo krucho było ,oj krucho).Troche
        to trwało i od razu odpowiadam wszystkim złosliwcą ,ze to jego pracodawca
        powiedział mu o tym ,ze powinien sie starac. Wszystko to koordynuje ROPS
        www.silesia-region.pl/rops/ropsnowa/swiad.php.w moim województwie
        zaznaczam takze,że zostalismy sprawdzeni na wszystkie mozliwe sposoby:moja
        umowa o prace, dochód ,zameldowanie, zaswiadczenia z MOPSU że teraz nie
        pobieram w Polsce, zaswiadczenie do kiedy pobierałam ,akty urodzen ,małzenstwa,
        zaswiadczenia, że dzieci sie uczą itd ,itd.Trzykrotnie wysyłałam do Anglii
        komplet dokumentów, a teraz po raz czwarty własnie do ROPSU.
        W ROPSIE panie doskonale sie orientuja i udziela informacji.Jesli sie pisze
        prawde w aplikacjach , które przysłaja i odsyła sie kompletna dokumentacje to
        zasiłek zostaje przyznany,trzeba byc tylko cierpliwym. Powodzenia.
    • alfa70 Re: child benefit 16.03.07, 15:23
      To od czego to u licha zalezy(nie pisze tego zlosliwie)ze jednym sie nalezy a
      drugim nie.Moj maz tez zlozyl wszystkie wymagane dokumenty.
      • Gość: vitek Re: child benefit IP: 82.3.203.* 16.03.07, 16:49
        Albo wniosek był nieprawidłowo wypełniony albo (mniej prawdopodobne) był
        rozpatrywany przez jakiegoś mądrego inaczej. W 1szym wypadku radzę ponowić
        próbę, w 2gim złożyć odwołanie.
        • Gość: Fruska Re: child benefit IP: *.range81-151.btcentralplus.com 16.03.07, 20:45
          nie forumowicze to wiem na pewno ze Child Benefit nalezy sie kazdemu dziecku na
          wyspie.
          Tylko pracownicy w urzedach nie znaja do konca procedur,poniewaz sa leniwi aby
          sie ciagle douczac -murzyni i td.I taki urzednik nie przyzna i koniec.
          A wtedy trzeba sie odwolywac do upartego.
          Jestem juz po takich przezyciach i uwierzcie warto poniewaz zawsze to jakies
          pieniadze dla dziecka.Choc by na kieszonkowe a 68 funtow na jedno dziecko droga
          nie chodzi.
      • vierablu Re: child benefit 17.03.07, 00:56
        Children

For both the CTC and Child Benefit, there is no requirement for the child in
        question to be ordinarily resident in the UK: the “ordinary residence” test is
        applicable to the claimant.

However, for the claimant to be eligible for the CTC, the child must be
        “normally living” with him or her. This test is set out in Regulation 3 (1),
        Rule 1, of the Child Tax Credit Regulations 2002.

For Child Benefit, Regulations 21 and 25 of the Child Benefit (General)
        Regulations 2006 provide that for the claimant to be eligible for Child Benefit,
        the child must be physically present in, respectively, Great Britain or Northern
        Ireland. However, if the child is not physically present in Great Britain or
        Northern Ireland, he or she may still be treated as present for at least the
        first 12 weeks of a temporary absence. Further, the child may continue to be
        treated as present in Great Britain or Northern Ireland for more than 12 weeks
        of a temporary absence where one of the following applies:

* if the child is receiving full-time education in an EEA country or
        Switzerland;
        * if the child is on an educational exchange or visit that is approved in
        writing by the child’s school; or
        * if the child is to get medical treatment for an illness that began before
        the child left Great Britain or Northern Ireland.

There is no time limit on these temporary absences. The only requirement is that
        the absence is temporary and the intention is to return to Great Britain or
        Northern Ireland at the end of it.

For the child of a Crown servant posted overseas who accompanies his or her
        parents on their posting, regulation 32 of the Child Benefit (General)
        Regulations 2006 provides that he or she shall be treated as being in Great
        Britain for Child Benefit purposes.

www.hmrc.gov.uk/taxcredits/residence-rules.htm#10e
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka