Dodaj do ulubionych

Co wybrac??Birmingham czy Bristol?

01.04.07, 22:25
Witam!!
W zeszle wakacje uderzylam do Manchesteru i bylo super.W tym roku mam
dylemat.Tym razem chcialabym wybrac sie do nowego miejsca. Rozwazam
Birmingham, Bristol lub Leeds??Co radzicie?Jestem w kropce.Nie mam rozeznania
i chetnie dowiem sie jak wyglada sprawa z mozliwosciami pracy, mieszkania i
generalnie kwestie zwiazane z klimatem miasta.Bede ogromnie wdzieczna za
wszelkie wskazowki:)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Co wybrac??Birmingham czy Bristol? IP: *.xdsl.murphx.net 01.04.07, 22:31
      z tych dwoch zdecydowanie Bristol,z praca wszedzoe podobnie(bez konkretnych
      kwalifikacji i bez jezyka ciezko) ale miasto fajniejsze
      • kicior99 Re: Co wybrac??Birmingham czy Bristol? 02.04.07, 02:57
        Bristol jest zdecydowanie ciekawszy.
    • Gość: Pat&Co Re: Co wybrac??Birmingham czy Bristol? IP: *.cable.ubr07.azte.blueyonder.co.uk 02.04.07, 06:51
      jesli szukasz pracy na wakacje - to lepiej przyjedz wczesnie - w Bristolu sa dwa
      uniwersytety na badz co badz wcale nie takie duze miasto i jest duzo miejscowych
      studentow - od pazdziernika obowiazuja nowe tuition fees i poszukiwacze wiedzy
      moga miec dodatkowa motywacje do zdobywania funduszy.

Z praca mozesz sprobowac w Cribbs Causeway, jesli nie odstraszaja Cie dlugie
      dojazdy. Jesli nie masz zadnego miejsca do mieszkania mozesz sprobowac domow
      studenckich uni of Bristol - troche drozej niz w Backpackers ale dostajesz pokoj
      a nie miejsce w dormitorium.
      Taniej wyjdzie jesli poszukasz lanlordow ktorzy wynajmuja mieszkania studentom i
      maja je puste w czasie wakacji (dwa lata temu trafil mi sie tak duzy pokoj z
      podwojnym lozkiem za 35 funtow tyg.)
      • bedi83 Re: Co wybrac??Birmingham czy Bristol? 02.04.07, 17:21
        Ogromnie dzieki za info!!Wyglada na to,ze Bristol to dosc male,ale urocze
        miasto.Wyjezdzam dopiero w polowie czerwca,po zakonczeniu sesji,wiec zdaje sobie
        sprawe,ze konkurencja bedzie duza i moze byc ciezko-ale coz do odwaznych swiat
        nalezy!Jesli chodzi o mieszkanie to bardziej sklaniam sie do opcji z wynajeciem
        pokoju u landlordow.Pytanko jeszcze jedno dotyczace public transport,ok czy
        masakra z korkami??
        • Gość: ale nedza Re: Co wybrac??Birmingham czy Bristol? IP: *.lei3.cable.ntl.com 02.04.07, 19:57
          przemysl to dokladnie-szczegolnie jak sie nastawiasz na prace!!W bristolu jak
          mi mowili ci co stamtad wyjechali b.ciezko z jakakolwiek robota,w birmingham
          niewiele lepiej ale samo miasto jak mi wszyscy mowia b.nieciekawe.Dzis znowu
          szukalem pracy po 2,5tygodniu zatrudnienia-poczatek kwietnia,PRZED SWIETAMI,i
          takich tlumow bezrobotnych polakow to jeszcze niewidzialem,ludzie
          placza,stekaja itd.,A PODOBNO najwieksze ruszenie to dopiero ma byc-boze a
          strach pomyslec co to bedzie!!!W tej chwili to jakby powstalo 2miliony miejsc
          pracy to odrazu sa chetni!W irlandii jeszcze gorzej,jade w czwartek ale tylko
          na odwiedziny.Jeszcze do mego miasta zjechalo ok.200 osob z Islandii bo sie tam
          robota skonczyla a ok.1000 do londynu pojechala.Tak sie urzadzili ze przez rok
          pracy niemaja kasy:)
        • Gość: Pat&Co Re: Co wybrac??Birmingham czy Bristol? IP: *.cable.ubr07.azte.blueyonder.co.uk 02.04.07, 21:27
          public transport nie ma najlepszej opinii w Bristolu, i zdecydowanie nie jest to
          ciekawa opcja. Miasto ma najwieksza liczbe samochodow na mieszkanca w UK, a
          drogi potrafia byc waskie i dodatkowo zastawione po obu stronach zaparkowanymi
          samochodami.
          Mozliwe ze jesli trafi Ci sie dobrze z praca i mieszkaniem nie bedziesz
          potrzebowala transportu,
          gneralnie polecalbym kupic rower w Tesco, ostatnio widzialem ze mieli cos w
          ofercie za 35 funtow - jesli nie przeraza cie wysilek fizyczny, bo Bristol to
          miasto polozone na wzgorzach i bardzo pagorkowate.
          • bedi83 Re: Co wybrac??Birmingham czy Bristol? 03.04.07, 00:05
            Mam swiadomosc,ze z praca moze byc roznie.Mimo wszystko,choc niektorzy uznaja to
            pewnie za zbytnia naiwnosc jestem optymistka.Determinacja i nastawienie moze
            czynic cuda;)Pozytywne doswiadczenia z zeszlego roku moze troche zaburzaja moje
            spojrzenie.Anyway,wychodze z zalozenia ze trzeba sprobowac,w razie czego bede
            miala 2 tyg.wakacji w Uk i wroce do domu.Thanx again za rady!!Opcja z rowerkiem
            nie glupia,choc mam nadzieje moze uda sie jej uniknac.Narazie rozwazam
            mozliwosci i nie wykluczam ze w koncu wyladuje znowu w Man.
            P.s.Zycze powodzenia 'ale nedza' w szukaniu pracy
          • werrka Re: Co wybrac??Birmingham czy Bristol? 05.04.07, 15:27
            public transport nie ma najlepszej opinii w Birmingham także:)))
            A jeśli jest wybór między Birmingham a Bristolem to wybierac Bristol i jeszcze raz Bristol:)
            • Gość: albin Bristol IP: *.cable.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 06.04.07, 10:53
              kochanie, Bristol to nie miasteczko, a polmilionowe miasto!
              polski-bristol.net
              Na forum tej strony szukaj info o mieszkaniu i pracy. Polecam zwlaszcza
              Horfield, jest polski sklep, a Polakow tak akurat- nie za malo, nie za duzo. I
              w Horfield jest sporo agencji pracy
              • Gość: Pat&Co Re: Bristol IP: *.cable.ubr07.azte.blueyonder.co.uk 06.04.07, 13:27
                polmilionowe to troche chyba przesada, kolo 390 tys., no ale na pewno nie miasteczko
                a agencji chyba najwiecej w centrum - jedna na drugiej
              • Gość: gosc Re: Bristol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 11:21
                Mieszkalem w Horfield przez prawie rok - gdzie masz tam duzo agencji? A polski
                sklep - jak ktos koniecznie musi zjesc zupke Knorra czy sledzie Lisnera z
                polskimi napisami na opakowaniu placac 2x wiecej niz za ich lokalne
                odpowiedniki... to tak, miejsce niezbedne do funkcjonowania.

• Gość: MXXL Bydgoszcz IP: *.cable.ubr01.azte.blueyonder.co.uk 06.04.07, 22:12
      .....za duzo juz polakow w jednym i drugim miescie. nastroje sie burza, pracy
      zaczyna brakowac, krach gospodarczy sie zbliza. Czas zeby polacy pokochali swoj
      wlasny kraj. Stawiaj na Polske. Anglicy maja juz dosyc najazdu. Halleluja.
      • Gość: MXXL Re: Bydgoszcz IP: *.cable.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 06.04.07, 23:50
        A u nas czysta posciel, elektrowstrzasy po obiedzie, a kolega z sasiedniego
        lozka jest Napoleonem
        • Gość: Wania Re: Bydgoszcz IP: *.cable.ubr04.azte.blueyonder.co.uk 10.04.07, 09:26
          :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka