Dodaj do ulubionych

Tusk stracił jaja

03.10.07, 15:49

Najpierw drugi odcinek cyrku:

londyn.org.uk/blog/xiv/cyrk-przyjechal-cyrk-przyjechal-wystepuje-donald-tusk
ale tam tylko o emigranckich rzeczach

moja teza "ogólna" jest taka, że PO i Tusk stracili jaja

poprzednie wybory to np. 3x15 i zniesienie senatu, a teraz?!? zero wyrazu,
zero pomysłów politycznych
Obserwuj wątek
    • vierablu Re: Tusk stracił jaja 03.10.07, 16:36
      > moja teza "ogólna" jest taka, że PO i Tusk stracili jaja

Moja teza jest taka, ze oni tych jaj nigdy nie mieli.
      Kurcze, ciagle tylko slyszymy o 'artykulowaniu glosow'. Problem z konsulatem
      jest swietnie wyartykulowany, a wydaje sie nierozwiazywalny.
    • kerryman Re: Tusk stracił jaja 03.10.07, 18:30
      co po tym ze bylo 3x15 itd skoro wyborcy postanowili ze ich pojedynczy glos nie
      ma znaczenia a o wygranej PiS zadecydowali sluchacze RM i im podobni.
      PO zrozumialo ze nie wystarczy miec genialnych merytorycznie pomyslow. trzeba
      przede wszystkim umiec sie sprzedac, wprowadzac nowe elementy do kampanii i to w
      odpowiednim momencie.
      czy Tusk ma jaja... hmmm...no nie wiem... niektorzy twierdza ze kaczki to
      dopiero maja jaja.
      • Gość: majkel Re: Tusk stracił jaja IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 04.10.07, 00:08
        poprzednie wybory to np. 3x15 i zniesienie senatu, a teraz?!? zero wyrazu,
        zero pomysłów politycznych

o jakze mi przykro ze Donald cie rozczarowal
        i nie rzucil paru nosnych hasel ktore nic nie znacza
        skoro zartujesz z PO wnioskuje ze blizej ci do pis
        tu znow przypomina mi sie lekko makabryczny zart
        szczyt bezczelnosci to zaglosowac na pis i wyjechaz z kraju
        ale szczyt kurestwa to zaglosowac na pis z zagranicy

co do jaj to zdaje sie lyzwa z chamoobrony pokazal to i owo
        ze jest niezlym buhajem rozpolodowym
        czy o takie cos ci chodzilo ???

rozumiem ze PO jest mdle i bez wyrazu ale wole to niz szol kurdupli
        graja na najnizszych instyktach najbardziej tempej czesci spoleczenstwa i daja
        im igrzyska zamiast chleba

co mnie qu.. obchodzi ze ktos 30 lat temu podpisal cos w ubecji
        niech sie gospodarka zajma
        • kerryman Re: Tusk stracił jaja 04.10.07, 09:35
          dokladnie.
          najbardziej mnie wnerwia, kiedy zwolennicy PiS w odpowiedzi na zarzut ze ich
          ukochane kaczki nie spelnily swoich wyborczych obietnic
          zasadyzobowiazuja.up.pl/ mowia - a PO tez nic nie zrobilo, mimo ze tyle
          obiecalo. sorry - czego oczekiwaliscie od PO jako opozycji?
        • xiv Re: Tusk stracił jaja 04.10.07, 11:08

> o jakze mi przykro ze Donald cie rozczarowal
          > i nie rzucil paru nosnych hasel ktore nic nie znacza

jakim jeszcze pomysłem rzucił Donald prócz Rzecznika Imigrantów? przypatrz się
          gazetowej debacie Gordon-Cameron - oni potrafią przedstawić swoje pomysły na
          poprawienie stanu rzeczy

można z nimi dyskutować, ale przynajmniej jest o czym

z tego też punktu widzenia podoba mi się LiD - wygląda na jedyną partię, która
          zaprezentowała swoje pomysły w konkretny sposób

> skoro zartujesz z PO wnioskuje ze blizej ci do pis

logika ja z dowcipu o policjantach:
          - masz akwarium?
          - nie
          - toś pedał!
          • Gość: majkel Re: Tusk stracił jaja IP: 195.188.191.* 04.10.07, 11:58
            > z tego też punktu widzenia podoba mi się LiD - wygląda na jedyną
            partię, która
            > zaprezentowała swoje pomysły w konkretny sposób

mowisz ze dla ciebie najwazniejsza jest przedwyborcza prezentacja
            pomyslow a ich realizacja to juz malo wazne - ciekawe
            przeciez przed wyborami kazda partia ma setki pomyslow zeby bylo
            kazdemu dobrze obnizka podatkow wzrost wydatkow to standard
            tylko ze potem nic z tego nie wychodzi
            po jako umiarkowana prawica bez szalenczych pomyslow to wybor na dzis
            LID mysle ze to czrny kon na kwacha znow zaglosuja starsze panie
            (ale jeszce nie mochery )bo on taki ladny
            pis - slow brak na opisanie wyczynow tych karakanow
            (nie bede premierem jak moj brat bedzie prezydentem_)

• xiv Re: Tusk stracił jaja 04.10.07, 13:01

> przeciez przed wyborami kazda partia ma setki pomyslow zeby bylo
              > kazdemu dobrze obnizka podatkow wzrost wydatkow to standard

właśnie o tym mówię - gdzie te setki pomysłów PO?
              [abolicja - pomysł stary i nie są jedyni]

jakieś inne? czy jest jakiś inny powód, aby na nich głosować oprócz: "my
              jesteśmy anty-PiSowi"?
              • Gość: majkel Re: Tusk stracił jaja IP: 195.188.191.* 04.10.07, 13:28
                właśnie o tym mówię - gdzie te setki pomysłów PO?
                [abolicja - pomysł stary i nie są jedyni]

a jest jakas inna druga partia z jakims tam rozsadnym poparciem i
                szansami na wygranie wyborow z takim pomyslem
                pis ??? oni chyba mieli czas na to wiec gdyby teraz wyszli z takim
                haslem byloby to conajmniej idiotyczne

> jakieś inne? czy jest jakiś inny powód, aby na nich głosować
                oprócz: "my
                > jesteśmy anty-PiSowi"?

to jest zajebisty powod
                chociaz z drugiej strony ze wzgledu na prezydenta moga miec spore
                trudnosci w rzadzeniu
                • kerryman zgadzam sie z majkelem 04.10.07, 14:58
                  ile obietnic spelnil pis?
                  moze: www.zasady-zobowiazuja.pl/

na cholere nam kolejna partia ktora na niczym poza obiecywaniem sie nie zna?
                  wymien mi jakichkolwiek fachowcow w PiS, obojetnie, na gorze, w rzadzie, albo w
                  ktorymkolwiek zarzadzie spolki panstwowej, ktore pis poobsadzal kolesiami,
                  wyrzucajac innych kolesi lub fachowcow, wazne ze B.M.W.

ja w PiS widze tylko pragnienie wszechwladzy. potem tylko jeszcze zadbanie, zeby
                  "tej krytyki nie bylo, tylko aplauz i zadowolenie."
                  walcza z ukladem SLD i spolki zastepujac go swoim ukladem. powiedzmy ze wygra
                  PO, PiS moge dac reke, ze bedzie walczyl w opozycji o budowe kurna dwudziestej
                  szostej Rzeczypospolitej.

chcecie miec panstwo prawie totalitarne - prosze bardzo, glosujcie na pis. nie
                  bedzie opozycji, nie bedzie krytyki, wolnego slowa, tolerancji tez nie bedzie,
                  ale co tam, wazniejsze becikowe i wczesniejsza emerytura. euro tez nie bedzie -
                  ani mistrzostw, ani waluty, bo po co. dobrobytu tez nie bedzie, znaczy w tych
                  solidarnych domowych gospodarstwach, dobrobyt sie nalezy tylko wladzy.
                  tak sie ludziom programowalo mozgi za PRL, no ale przeciez o to wam chodzi, nie?
          • ghrom Re: Tusk stracił jaja 04.10.07, 17:59
            > z tego też punktu widzenia podoba mi się LiD - wygląda na jedyną
            partię, która
            > zaprezentowała swoje pomysły w konkretny sposób

Jedyna? A to jest malo konkretne wg ciebie:
            www.upr.org.pl/main/artykul.php?strid=1&katid=79&aid=91
            ?
            • xiv Re: Tusk stracił jaja 04.10.07, 18:43

no dobra - jest jeszcze UPR:

"8. Znosi się zasadę nominalizmu. Wszelkie nie określone w umowach prywatnych
              zobowiązania będą przeliczane według kursu ustalonego przez Radę Ekonomiczną (p.
              A3)."

Ale o co chodzi? Co to jest zasada nominalizmu?

Jeśli nawet swój program nie potrafią przystępnie napisać, to jakie oni prawo
              będą tworzyć?
              • ghrom Re: Tusk stracił jaja 05.10.07, 00:28
                Skoro tylko ten jeden punkt sprawil ci klopot ze zrozumieniem, to
                bardzo dobrze o tobie swiadczy.
    • kerryman pewnie znacie 04.10.07, 09:57
      www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=1472409691&size=o
      • gonzales.wroclaw Re: pewnie znacie 04.10.07, 11:01
        Jakby to nie zabrzmiało, to te posądzane o autorytarne sentymenty mohery lepiej rozumieją czym jest demokracja, niż ci rzekomo bardziej oświeceni wyborcy PO, LiD czy czegoś tam jeszcze. Ostatecznie te ponad 50% nieobecnych w poprzednich wyborach to w dużej mierze elektorat nowoczesny, otwarty etc., który teraz tak chętnie tokuje na temat zagrożenia demokracji.
    • gonzales.wroclaw Masz zbyt duże oczekiwania. 04.10.07, 10:57
      Ani Tusk, ani PO, nigdy tak naprawdę jaj nie mieli. Z tego co się orientuję, to PO nigdy nie była pomyślana jako partia władzy, lecz jako silna partia opozycyjna i dopiero sondaże z 2005 roku, wedle których miała ponad 30% poparcia, obudziły wygórowane aspiracje.
      • kerryman Re: Masz zbyt duże oczekiwania. 04.10.07, 14:47
        sratatata.
        PO jest JEDYNA niepopulistyczna partia z przyzwoitym poparciem. a ty to nazywasz
        jajami. takich jaj, zeby bezczelnie ludziom naobiecywac a potem na nich lac
        cieplym m.czem wolalbym nie miec.
        • gonzales.wroclaw Re: Masz zbyt duże oczekiwania. 04.10.07, 15:59
          kerryman napisał:

> PO jest JEDYNA niepopulistyczna partia z przyzwoitym poparciem. a ty to nazywas
          > z
          > jajami.

PO niepopulistyczna? Dobre sobie. Może jeszcze liberalna, he he.
          A co do przyzwoitego poparcia - owszem, dobre na tyle, aby być silną opozycją. Ale nic poza tym.
          takich jaj, zeby bezczelnie ludziom naobiecywac a potem na nich lac
          > cieplym m.czem wolalbym nie miec.

A pokaż mi partię czy polityka, który przed wyborami coś obiecał, a potem dotrzymał słowa. Wiesz, PiS z mojej bajki nie jest, ale budowanie swojej pozycji tylko i wyłącznie na kontestowaniu ich władzy, tak jak PO to robi, to trochę za mało, aby ich traktować poważnie.
          • kerryman Re: Masz zbyt duże oczekiwania. 04.10.07, 16:14
            ok, czyli wg ciebie PiS to wybor mniejszego zla. bo nie potrafisz mi podac
            innego argumentu poza tym, ze inne partie tez obiecuja.
            • gonzales.wroclaw Re: Masz zbyt duże oczekiwania. 04.10.07, 16:23
              kerryman napisał:

> ok, czyli wg ciebie PiS to wybor mniejszego zla. bo nie potrafisz mi podac
              > innego argumentu poza tym, ze inne partie tez obiecuja.

1. nigdzie nie napisałem, że wybór PiS to wybór mniejszego zła; nota bene: w chwili obecnej wybór jakiejkolwiek partii to w gruncie rzeczy bezsens, bo tak naprawdę żadna niczego sobą nie reprezentuje.
              2. po prostu uznałem, że Twój argument o niespełnianiu obietnic wyborczych jest mocno naciągany, tym bardziej, że pisuarkom można zarzucić naprawdę wiele rzeczy o bardziej poważnym wydźwięku.
              • kerryman Re: Masz zbyt duże oczekiwania. 04.10.07, 17:12
                z obietnic wyborczych rozlicza sie koalicje a nie opozycje, cos ci sie pomieszalo.
                PiS dostalo szanse, wygralo bardzo nieduza roznica glosow. jest to partia ktora
                reprezentuje jakas moze max cwierc spoleczenstwa.
                szanse wygralo, bo naobiecywalo ludziom walesowe "100 milionow": x milionow
                mieszkan, nizsze podatki, walke z kolesiostwem, walke z samoobrona i im
                podobnymi itd.
                nie tylko nie dotrzymali podstawowych obietnic, wlasciwie nic nie zrobili - na
                niczym sie nie znaja poza zagarnianiem wladzy i propaganda. te ich gadanie o
                wzroscie gospodarczym (ktory de facto jest wynikiem wielu poprzednich lat pracy
                i wielu wielu czynnikow, 2 lata wladzy maja na to jakies moze kilka procent
                wplywu) to szczyt chamstwa. zyta mowi "obnizamy podatki na skale olbrzymia".

popatrz na Czechy i zastanow sie - co w Polsce poszlo zle. i dlaczego przejadamy
                owoce wzrostu na ktory czekalismy tak dlugo, zamiast zrobic powazne reformy.

PiS nie ma fachowcow. dlatego nie rozumiem jak ktokolwiek kto chcialby dobrobytu
                moze glosowac na pis.
                • gonzales.wroclaw Re: Masz zbyt duże oczekiwania. 04.10.07, 18:30
                  Nic mi się nie pomieszało. Z obietnic wyborczych teoretycznie rozlicza się koalicję (co zresztą powinna robić opozycja), ale tylko teoretycznie, ponieważ obietnice mają to do siebie, że są dobre na czas wyborów i ani dnia dłużej. Dlatego też nie powinno się z nich rozliczać ani obecnego rząddu, ani przyszłego, ani żadnego poprzedniego - żaden ich nie spełni i nie spełni. To raz.
                  Dwa - dyskusja nie tyczy się przecież tego co skopał PiS (bo to jest oczywiste), tylko w czym PO jest lepsza od PiSu. Ja uważam, że w niczym, Ty uważasz że jednak są takie dziedziny. Słucham, jakie.

I taka ogólniejsza refleksja. PiSu nie będę bronił, on świetnie poradzi sobie sam. Jedyne co robię, to przykładam rzetelną miarę do wszystkich i dlatego propaganda PiSu mnie nie rusza, tak samo jak nie rusza mnie Tusk obwiniający PiS o ofiary śmiertelne na drogach i tak samo nie ruszał mnie Miller wyliczający Buzkowi liczbę śmiertelnych ofiar mrozów.
                  Po prostu, tak wygląda polityka w kraju, gdzie najpierw wyrżnięto elity, a potem przez dziesięciolecia promowano chamstwo z folwarcznych czworaków.

A skoro już jesteśmy przy tematach gospodarczych, to dla odprężenia proponują wizytę na stronie ekonomicznego geniusza Karpat - www.kolodko.net/ - i przeczytać co napisał o sobie po polsku i angielsku (pierwsze zdanie). To dopiero propaganda :).
                  • kerryman Re: Masz zbyt duże oczekiwania. 04.10.07, 18:58
                    "Po prostu, tak wygląda polityka w kraju, gdzie najpierw wyrżnięto elity, a
                    potem przez dziesięciolecia promowano chamstwo z folwarcznych czworaków."

Tu masz absolutna racje. i do tego nie bylo to jednorazowe wyrzniecie. powinno
                    sie to ludziom powtarzac, wiekszosc chyba nie zdaje sobie sprawy jak wielkie to
                    ma znaczenie.

"Tylko w czym PO jest lepsza od PiSu" - Dajmy PO szanse, zobaczymy. nie oczekuje
                    od zadnego rzadu widocznych zmian w ciagu roku czy 2, nie jestem naiwny. ale
                    zeby byly zmiany musi sie cos dziac, jak na razie u pisu widze tylko "odbijanie"
                    stanowisk. w tym sa wybitni. w dazeniu do wladzy pogubili wlasne wartosci, tutaj
                    chyba sie ze mna zgodzisz.

a w szeregach PO, jest cala gwardia fachowcow, do tego zmotywowanych zeby cos
                    zmienic, doprowadzic do zwiekszenia dobrobytu, a nie tylko ciaglej walki z
                    "ukladem". Zauwaz monotonie u kaczynskich - w 2005 punkt pierwszy programu to
                    walka z ukladem. w 2007 punkt pierwszy to - jesli przegramy to uklad wroci!
                    mowiac o dobrobycie: Pis poprawa dobrobytu szarego czlowieka gardzi,
                    wykorzystujac to do swojej kampanii - solidarne panstwo. wazne ze oni beda
                    dobrze usytuowani a glupim masom beda dalej wciskac ze wyksztalciuch, biznesmen,
                    oligarcha to zlodziej i szatan.

pis sciaga wiele pomyslow z wodza busha - "kto jest przeciwko nam, ten jest
                    przeciwko samemu Bogu", jakkolwiek godne jest to potepienia, wydaje sie dzialac
                    calkiem dobrze, szczegolnie w polaczeniu z tfu radiem maryja.
    • Gość: ff Re: Tusk stracił jaja IP: *.as15444.net 04.10.07, 17:11
      w wyborach niestety trzeba wybierac mniejsze zlo
    • Gość: adsf Tusk jest do du** IP: 129.230.236.* 04.10.07, 20:35
      Tusk jest do du**
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka