Dodaj do ulubionych

housing association , part share-part buy

IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 15.12.07, 23:36
szukam osob ktore mialy stycznosc z tego typu nieruchomosciami,
mam tez kilka pytanek, czy moge kupic taki domek poprzez agencje
nieruchomosci, czy koniecznie musze sie rejestrowac na stronie
housing..i odczekac swoje w kolejce, czy warto sie w to pakowac, i
jak to wyglada w praktyce.. dzieki za wszelkie info. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: celine Re: housing association , part share-part buy IP: *.pete.cable.ntl.com 16.12.07, 00:22
      Akurat wiem trochę o tym bo pytałam mojego mortgagae advisor.Nie każdy się kwalifikuje,musisz być zarejestrowana/y w Housing cośtam i oprócz tego jeszcze gdzieś(sorki nie wiem dokładnie jak to sie nazywa)wchodziłam na ich stronę i ja z moim sie nie kwalifikujemy,mamy za wysokie(?!)zarobki.Zostałaby nam jedna agencja,która "nie wymaga'bardzo niskich zarobków,ALE rata miesięczna za takie shared owner.nie jest dużo mniejsza niż normalne mortgage(płacisz mortgage plus rent)a pózniej mogą byc małe problemy przy sprzedaży takiej nieruchomości i jeszcze nie zawsze można wykupić 100% czasami tylko 90 więc dom nigdy tak naprawdę nie będzie twój.Ogolnie to jest opcja dla ludzi,którym banki odmawiają mortgage z powodu niskich zarobków.
      • Gość: Lidia Re: housing association , part share-part buy IP: *.rainbownet.pl 16.12.07, 17:33
        Ogłoszenia nieruchomości
        www.domagent.pl
        Kredyty hipoteczne. Regulacje prawne rynku nieruchomości.
    • Gość: A Re: housing association , part share-part buy IP: 78.32.65.* 16.12.07, 11:51
      Mozesz kupic przez agencje, ale musisz spelniac pewne kryteria. Poza tym beda
      chcieli, zebys zarejestrowala sie w Housing Options i na Housing Registry w
      swojej gminie/urzedzie.

Czasami sa takie ceny za nieruchomosci w shared ownership, ze ludzie z wysokimi
      zarobkami moga sie tylko lapac. Np nieruchomosci w Chelsea po 450K ;) Albo w
      nowych apartamentach na Vauxhall.
      • Gość: ewe Re: housing association , part share-part buy IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 16.12.07, 15:57
        jestem juz zarejestrowana od wrzesnia, kwalifikujemy sie na
        mortgage, ale myslalam ze moze raty wyjada troche mniejsze, i przez
        pierwsze 5 lat bedzie lzej, ( po 5 latach chcielibysmy kupic juz
        tylko nasz domek, wiem ze po 5 latach istnieje opcja sprzedazy
        naszych udzialow) a co do agencji, to czy tez trzeba odczekac swoje
        w kolejce, czy mozliwe by bylo wybrac sobie domek i go poprostu
        kupic, :d jestem juz zamotana heh
        • vierablu Re: housing association , part share-part buy 16.12.07, 17:17
          Nie bardzo rozumiem, raz sie pytasz, czy musisz sie rejestrowac, potem mowisz,
          ze juz jestes zarejestrowana.

Abstrahujac jednak od rejestracji - sa rozne opcje. Mozna kupic w ten sposob
          nieruchomosc z wolnego rynku, mozna nowa wybudowana przez housing association.
          Strona Housing Options dosc dokladnie to wyjasnia.

Jedno jest pewne - trzeba byc zaakceptowanym przez HO, przejsc pozytywna
          weryfikacje jednego ze wskazanych przez nich doradcow finansowych, skorzystac z
          kredytu mieszkaniowego zaaprobowanego przez HO. Mieszkanie trzeba sobie znalezc
          samemu, rzecz jasna, albo na ich stronach, albo na wolnym rynku.

Tanio to wszystko nie wychodzi, to jest opcja dla tych, ktorzy chcielby np.
          nieruchomosc za 250-300 a nie dostana na tyle kredytu.

Ja mam tak kupione mieszkanie. Cala procedura jest latwa i szybka.
          • Gość: ewe Re: housing association , part share-part buy IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 16.12.07, 18:16
            tak, pytam sie czy musze sie jakos specjalnie rejestrowac jezeli
            chce kupic dom poprzez agencje a nie bezposrednio z housing
            association.. mam nadzieje ze wyjasnilam to nieporozumienie....
            • Gość: ewe Re: housing association , part share-part buy IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 16.12.07, 18:26
              pomijajac rejestracje, jak sie do tego zabrac..ja wyczytalam ze
              musze odczekac swoje w kolejce, byc moze zle zrozumialam,,jestem
              chyba za ciezko myslaca.. znalazlam juz dom 50% - 120tys, i teraz
              co? mam dzwonic do housing association, oni sie wszystkim zajma, czy
              mam to zalatwiac poprzez agencje, czy jak?? prosze o wyjasnienie:)
              • Gość: A Re: housing association , part share-part buy IP: 78.32.65.* 16.12.07, 19:00
                Jesli jest to wystawione przez agencje, to oni podadza Ci namiary na Housing A.,
                ktora jest wlascicielem czesci udzialow. Zreszta sam agent powinien Ci wszystko
                wyjasnic.
                Wcale nie musisz czekac w kolejce, moze sie zdarzyc, ze sama znajdziesz
                nieruchomosc, ktora CI odpowiada i mozesz ja nabyc, a moze sie zdarzyc, ze HA
                zaproponuje CI cos od razu, bo uzna, ze pasuje do Twojego profilu, zarobkow itp.
    • Gość: ewe Re: housing association , part share-part buy IP: *.cable.ubr04.croy.blueyonder.co.uk 16.12.07, 19:01
      z tego co doczytalam i zrozumialam to najpierw mam sie skontaktowac
      z housing options..i najwazniejsze pytanie, + i - zakupu takiego
      domku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka