Dodaj do ulubionych

angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac?

IP: *.winn.cable.ntl.com 04.01.08, 21:02
Witam wszystkich,
Sprawa jest taka: czy da sie zarejestrowac "angielski" (kierownica po prawej)
samochod w Polsce? Chce zarejestrowac i ubezpieczyc samochod w Polsce, a
uzytkowac go w Anglii. Roznica w cenie ubezpieczenia Anglia-Polska jest
naprawde spora. Czy ktos mial z tym do czynienia lub wie cokolwiek na ten temat?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • l_koziar Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 04.01.08, 21:58
      wielokrotnie czytałam na różnych forach, że w Polsce nie można
      zarejstrować samochodu z kierownicą po "niełaściwej" stronie -
      zakładam, że to prawda.
    • Gość: barbakana Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.01.08, 22:21
      co rozumiesz pod pojeciem 'spora'? jakie auto, wiek, pojemnosc, na
      kogo zarehestrowany, jak doswiadczony kierowca???
      • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 05.01.08, 12:18
        Dane, o ktore pytasz, są bez znaczenia. Jesli napisałem, ze "spora" roznica tzn.
        ze tak jest. Pytanie było: Jak zarejestrowac takie auto w Polsce?
        Komentarze w stylu "skoro cie nie stac, to bylo nie kupowac" nie wnosza nic nowego.
        Pozdrawiam
        • Gość: barbakana Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.01.08, 15:56
          Żeby otrzymać rzeczową odpwiedź na pytanie trzeba spojrzeć z wielu płaszczyzn.
          Sposób w jaki udzielasz odpowiedzi stawia cię w jednym szeregu z neandertalami.
          Jeśli nie potrafisz wytłumaczyć prostego pojęcia to nie oczekuj, że dostaniesz
          rzeczową odpowiedź. Nie bardzo rozumiem gdzie przypiąć 'Skoro cię nie stać, to
          było nie kupować' - okres ci się spóźnia czy rozrusznik siada? bez odbioru
          • Gość: hrrr Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: 78.152.208.* 05.01.08, 16:43
            barbakana, człowiek pyta o jedno a Ty go o drugie, pytający nie świeci inteligencją to pewnie jakiś chłoporolnik ale Ty jesteś debilem do 10 potęgi
            • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 05.01.08, 16:48
              Nie, nie jestem chloporolnikiem, ale dzieki za komentarz.
              pozdrawiam.
            • Gość: barbakana Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.01.08, 17:59
              następny się znalazł, sroce spod ogona wypadłeś? gość zakłada, że tu wszystko
              jest drogie i wogóle do bani a ja mam go pochwalać. nie pasuje to powrót do
              bulbonii, nikt tu nikogo na siłę nie trzyma. a jak chłoporolnik to musi być
              zaraz ograniczony?
          • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 05.01.08, 16:51
            Twoj komentarz jest bardzo enigmatyczny (trudne słowo) i nie wiem gdzie go przypiać.
            pozdrawiam.
            • Gość: barbakana Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.01.08, 17:49
              dobrze, że twój jest bardzo rzeczowy, podobnie jak pytania które zadajesz,
              przypnij gdzie chcesz erudyto (bardzo trudne słowo), to wolny kraj.
        • Gość: izi_lajf Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.b-ras1.pgs.portlaoise.eircom.net 05.01.08, 16:00
          Znajomy ktory pracuje w fimie ubezpieczeniowej w Polsce mowil mi ze
          wiele osob pytalo o ubezpieczenia tego typu pojazdow w Polsce.

Pojazd nie przejdzie przegladu technicznego wlasnie z uwagi na to ze
          ma kierownice po prawej stronie a co za tym idzie nie ubezpieczysz i
          nie zaoszczedzisz w ten sposob, wiec jak mieszkasz w UK to plac w UK
          i nie kombinuj.
      • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 05.01.08, 16:54
        Znam wszystkie kryteria brane pod uwage przy ubezpieczeniu w UK'u.
        Znaczenie ma rowniez płeć kierowcy jak i miejsce parkowania (adres domowy).
        pozdrawiam.
    • kaffelek Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 05.01.08, 16:10
      Naprawdę, ręcę opadają nad "pomysłami" pewnych Polaków... Ich dążenie do czystego zysku, kalkulacje gdzie taniej i jak to wykorzystać jest już nie żenujące. To kompromitacja.

Tak w klimacie ironii: przemelduj sie na Ukrainę i tam zarejestruj i
      ubezpiecz auto - będzie jeszcze taniej.

A tak konkretnie: nie ma takiej opcji. Zastanów się i odpowiedz: czy widziałeś auto z kierownicą po prawej stronie w jakimkolwiek komisie, (czy gdzie indziej)w czasach najwyższej fali sprowadzania aut z zagranicy?
      Obecnie sprowadzają już auta z USA, więc nie mów, ze problemem była przeprawa przez wodę.
      Teoretycznie istnieje taka możliwość, po przeróbce układu kierowniczego na kontynentalny, ale tylko przez autoryzowane stacje. Opłaca się?
      Ale tutaj znów masz problem: kierownica BĘDZIĘ po lewej stronie... i masło maślane.

Jeżeli chodzi o przepisy rejestracji pojazdów w Polsce, to w porównaniu z przepisami w UK czy Irl. sam osobiście uważam je za skostniałe. Bo jeżeli można, a nawet należy zarejestrować auto sprowadzone z zagranicy w przypadku gdy właściciel mieszka na wyspach i użytkuje auto dłużej niż 180 dni, dlaczego nie można tego
      zrobić w Polsce? Oczywiście, mam tu na myśli auto z kierownicą po prawej stronie.
      Brytolom fakt, po której stronie jest kierownica, za bardzo nie przeszkada, czego dowodem może być odpowiednia "rubryczka" w formularzu polisy. Płacisz trochę wiekszą stawkę i jedziesz. Ale właśnie te wyższe stawki tak bolą...

Cały czas nie mogę oprzeć się wrażeniu, że niektórzy chcieliby jeść jabłka z obcego sadu oszczedzając własne, bo na własnych można nieźle zarobić sprzedając je.

pozdrawiam
      • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 05.01.08, 16:45
        Nareszcie konkretne wypowiedzi (pomijając docinki ). Pare lat temu moj znajomy
        poruszał sie wlasnie takim samochodem zarejestrowanym w Polsce (wiec jednak sie
        dalo) jak to zrobił (pewnie posmarował, ale to jego problem) niestety juz nie
        zapytam, bo stracilem kontakt. Ironia tekstu, do przyjęcia. Jednym z aspektow
        tej sprawy, jest to, ze mam zamiar za jakis czas wrocic z tym samochodem na
        stale do kraju. Co do ceny ubezpieczenia w UK'u to wyliczyli mi okolo 250 funtow
        miesiecznie, wiec jest o co kruszyc kopie.
        pozdrawiam.
        • kaffelek Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 05.01.08, 17:35
          Gość portalu: krasnal z lasu napisał(a):

> Pare lat temu moj znajomy
          > poruszał sie wlasnie takim samochodem zarejestrowanym w Polsce (wiec jednak sie
          > dalo) jak to zrobił (pewnie posmarował, ale to jego problem)
          ==========

A czy wiesz w którym roku auto było rejestrowane???
          Była taka możliwość... "za komuny"...
          Polonusy, czyli Polacy pracujący na kontraktach zagranicznych i zarabiający bony dolarowe, (bo dolary to też mogli "dostać" tylko na czarnym rynku) mogli nabywać niezliczone dobra niedostępne dla ludu pracującego w Polsce w sklepach zwanymi Pewexami lub Baltoną.
          Można tam było nabyć cud ówczesnej techniki motoryzacyjnej, a mianowicie Fiata 125 w wersji angielskiej. Ja także miałem znajomego z takim nabytkiem. Ale było, minęło.
          Od tego czasu jeśli widzę auto z kierownicą po prawej, to TYLKO na wyspiarskich blachach.

I smarowanie nic tu nie pomoże. Jak Ci wyżej napisano - nie przejdzie przeglądu technicznego.

Co do opłat w L. Wiem że to boli. Zwłaszcza młodych, a z wysokości opłaty wnioskuję, ze nie masz jeszcze 25-ciu lat. Jedyna pociecha dla Ciebie to to, że w przyszłym roku zapłacisz mniej.
          W pierwszym roku miałem Felcię 1400ccm. Zapłaciłem 870eu. Po niecałym roku zmieniłem na Carismę 1,8 i zapłaciłem... 615eu za cały rok. Fakt, prawko mam dłużej niż Twoj żywot, jak przypuszczam. Ale trudno. Chcesz jeździć i szpanować jakimś potworem, bo przypuszczam z wysokości opłaty, że silnik ponad 2 litry, to płać. I nie kombinuj. I tak nic nie wykombinujesz.

pozdrawiam
        • ghrom Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 05.01.08, 17:35
          250 miesiecznie? Albo masz 19 lat, albo jezdzisz Ferrari.
          • kaffelek Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 05.01.08, 18:03
            ghrom napisał:

> 250 miesiecznie? Albo masz 19 lat, albo jezdzisz Ferrari.
            ==============
            Możliwe. Znajomy, który kupił moją Felcię nie ma jeszcze 25 lat.
            Do zapłaty insurance w najtańszym (chyba) Quin Direct, które mu poleciłem ma 2400eu/rok. Za silnik 1.4. A przyjmując, ze nasz kolega nabył autko z silnikiem ponad 2 litry...

Pozdrawiam
            • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 05.01.08, 21:35
              Do wszystkich!!!
              Oświadczam że jestem pełnoletni już od bardzo dawna.
              Prawo jazdy posiadam od ponad 20'stu lat.
              Faktycznie, mój ukochany "monster" posiada serce o pojemności 4.7l
              Poprostu lubie!
              pozdrawiam.
              • izi_lajf Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 05.01.08, 22:24
                Oswiadczam ze zapoznalem sie z informacja.

Ja tez lubie!
                • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 06.01.08, 00:09
                  Miło mi że też lubisz :-)
              • Gość: A Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: 78.32.65.* 05.01.08, 23:16
                Mozna zdaje sie napisac do ministerstwa o zgode na rejestracje auta, jesli bylo
                ono produkowane tylko z kierownicami po prawej stronie (np. Nissan Skyline),
                jest unikalne, zabytkowe itp.

Zdaje sie tez, ze mozna bylo przywozic kiedys takie auta jako mienie
                przesiedlencze, ale nie wiem jak jest teraz.

Myslales jak bedzie ciezko jezdzilo sie na codzien po polskich drogach z
                kierownica po prawej? Chyba, ze masz zamiar jezdzic tylko drogami dwupasmowymi
                czy autostradami. To moze lepiej kupic w UK, auto z kierownica po lewej i
                sprowadzic do PL.
                • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 06.01.08, 00:14
                  >>Myslales jak bedzie ciezko jezdzilo sie na codzien po polskich drogach z
                  kierownica po prawej?<<
                  Na pewno nie trudniej niż z kierownicą po lewej w ruchu lewostronnym.
                  Zapytaj naszych rodaków jeżdżądzyc tutaj w UK'u.
                  pozdrawiam.
                  • ghrom Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 06.01.08, 15:46
                    >> Myslales jak bedzie ciezko jezdzilo sie na codzien po polskich
                    drogach z
                    >> kierownica po prawej?
                    > Na pewno nie trudniej niż z kierownicą po lewej w ruchu
                    lewostronnym.

Mylisz sie i to bardzo. W Polsce nie ma autostrad i drog szybkiego
                    ruchu, kazda dluzsza trasa to kilka - kilkanascie wyprzedzan. W UK w
                    ciagu CALEGO ROKU wyprzedzam mniej niz 10 razy, robiac ponad 12tys
                    mil.
                    • Gość: A Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: 78.32.65.* 06.01.08, 16:56
                      Dokladnie to mialam na mysli.
                    • xiv Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 07.01.08, 21:16

"Czule" wspominam wyprzedanie kombajna w Polsce...

A żeby było weselej - zrobiłem kontynentalnym samochodem jakieś 100k km po
                      Anglii, Walii, Szkocji i Irlandii - i jak musiałem wyprzedzać jakieś traktory to
                      naprawdę mi pomagali (pokazywali kierunkowskazem albo ręką). A w Polsce - zapomnij.
                • dana76zg Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 29.01.08, 23:09
                  Dziwie się jakie głupoty tutaj ludzie wypisują, ale zgadza się, że
                  trzeba zglosić się do Ministerstwa transportu o odstąpienie od badań
                  technicznych auta z kierownicą po prawej stronie. Przynajmniej tak
                  było jakieś 3 lata temu i już wtedy na polskich drogach jeździły
                  takie auta bez konieczności zmiany kierownicy na "wlaściwą" stronę.
                  Ja mam podobny problem, chcę wrócić do PL, ale zabrać ze sobą auto
                  jako mienie przesiedleńcze. Od 25-go grudnia 2007 prawdopodobnie
                  zabronione jest sprowadzanie auto z kierownica niewłaściwą.
                  Innym wyjściem jest to, że możnaby ubezpieczyć auto poprostu w
                  Polsce i nim jeździć ale firmy ubezpieczeniowe nie chcż ubezpieczać
                  aut bez rejestracji w Polsce. Dziwię się trochę, ponieważ w GB można
                  ubezpieczyć polskie auto. I co teraz robić?
        • Gość: maja Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.t-mobile.co.uk 10.02.08, 17:39
          Nie wiem czy to pomoze, ale moze sie przyda.Chcialam zrobic podobnie
          jak Ty bo mnie tu wyliczyli 1600funtow, ale znalazlam w internecie
          ubezpieczyciela w UK "Fortis" i z oplat w Polsce zrezygnowalam, za
          rok place 490 funto toyota rav 2.o 2003 prawo jazdy mam
          13lat.Pozdrawiam
      • Gość: bob Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: 213.218.119.* 07.01.08, 14:11
        > Ich d..enie do czystego zysku, kalkulacje gdzie taniej i jak to wykorzysta. jest ju. nie .enuj.ce. To kompromitacja.

naprawde rece mi opadaja nad "swiatopogladami" niektorych Polakow. Ich pojecie o zyciu i radzeniu sobie w nim jest zenujace. To kompromitacja.
        • Gość: krasnal z lasu Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.winn.cable.ntl.com 07.01.08, 20:33
          Myślałem że już wystarczająco naświetliłem sprawę, dlaczego chcę ubezpieczyć
          samochód w Polsce. Co do "radzenia" sobie w życiu, to nie wiem czy mnie
          popierasz czy ganisz.
          Rocznie robię w UK'u około 20 tys. mil.
          Jeździłem różnymi samochodami,zarówno z kierownicą po lewej stronie (w UK'u)
          oraz z kierownicą po prawej w Polsce.
          Nie robi mi to absolutnie żadnej różnicy, myślę że to kwestia kierowcy a nie
          braku autostrad i dróg szybkiego ruchu w naszym kraju.
          Przyjeżdżając na wyspy bałem się tego "innego" ruchu. Okazało się że to naprawde
          żaden problem dla kogoś kto jest kierowcą z urodzenia, a przydomek "niedzielny"
          jest mu obcy.
          A tak z ciekawości, co jeszcze możecie napisać żeby komus dokopać.
          pozdrawiam.
          • xiv Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 07.01.08, 21:11

Po pierwsze się dziwię wysokości ubezpieczenia. Może mój samochodzik ma mały
            silniczek (1.6) ale podpada pod grupę 10 i płacę całe 300 rocznie.

Po drugie - jest możliwość zarejestrowania samochodu angielskiego w Polsce, gdy
            jest ono historyczne.

Po trzecie - za przyjemności w życiu się płaci :)
            [Oprócz możliwości dokopania komuś na forum - to jest prawie za darmo - wliczone
            w cenę neta ;) ]
          • Gość: bob Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: 213.218.119.* 08.01.08, 13:03
            ja akurat odpisywalem kaffelkowi a z Toba sie solidaryzuje. Problem mam podobny, tylko jeszcze wiekszy (wartosc ubezpieczenia na rok = wartosc pojazdu, a to kilkadziesiat tysiecy). Na forum dostalem zjebke zebym placil mandaty, ze jestem biedny, ze jestem polskim kombinatorem - nikomu sie nawet nie chcialo sie czytac moich wypocin do konca. Tutaj ludzie, myslac pewnie, ze sa anonimowi, ze postac, ktora kreuja w necie jest czyms zupelnie oderwanym od rzeczywistosci, lubia sie obrzucac inwektywami. No chyba, ze tacy sami sa w realu ?? Jesli tak to wspolczuje rodzinie i bliskim.
            Moje zdanie jest takie, jesli panstwo pozwala tu legalnie dzialac firmom ubezpieczeniowym w ten sposob to znaczy, ze cos jest nie tak (zbyt mocne lobby?) i trzeba to obejsc, tym bardziej, ze prawdopodobnie da sie to zrobic zgodnie z prawem. Plynaca rzeka napotkawszy przeszkode omija ja i po sprawie.
            • ghrom Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 08.01.08, 14:15
              Obawiam sie, ze jestes debilem.

Rynek ubezpieczen w UK jest bardzo konkurencyjny, chociaz wolnym
              rynkiem nazwac go nie mozna, ze wzgledu na przymus ubezpieczen.
              Skoro dostajesz takie a nie inne kwoty ubezpieczen, to znaczy ze
              ryzyko ubezpieczenia ciebie jest takie a nie inne.
              • Gość: bob Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: 213.218.119.* 08.01.08, 14:45
                > Obawiam sie, ze jestes debilem.
                Ludzisz sie, ze mnie sprowokujesz ?
                > Rynek ubezpieczen w UK...
                arcyprzebiegly tok rozumowania, jak wiec wytlumaczysz, ze ubezpieczycielom z poza UK oplaca sie robic to samo a nawet duzo wiecej za 1% wartosci ubezpieczenia UK
                • ghrom Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 08.01.08, 21:04
                  > > Obawiam sie, ze jestes debilem.
                  > Ludzisz sie, ze mnie sprowokujesz ?

Do czego? Nie, obawiam sie ino, ze jestes debilem.
                  • Gość: 臥龍 Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.cable.ubr05.nmal.blueyonder.co.uk 08.01.08, 21:14
                    jesz kupy ?
                    • ghrom Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 08.01.08, 21:29
                      Nie, a ty?
                      • Gość: 臥龍 Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.cable.ubr05.nmal.blueyonder.co.uk 08.01.08, 21:34
                        > Nie, a ty?
                        ja sie wprost zajadam
            • kaffelek Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 08.01.08, 14:50
              Nie ma takiego kraju na świecie, gdzie prawo byłoby doskonałe i akceptowane przez wszystkich. Ale nie ma też drugiego takiego kraju, jak Polska, (chyba że na wschód od Bugu), gdzie prawo byłoby interpretowane tak indywidualnie.
              Sam przedstawiłeś argument w tej wypowiedzi:

"Moje zdanie jest takie, jesli panstwo pozwala tu legalnie dzialac firmom ubezpieczeniowym w ten sposob to znaczy, ze cos jest nie tak (zbyt mocne lobby?) i trzeba to obejsc, tym bardziej, ze prawdopodobnie da sie to zrobic zgodnie z prawem. Plynaca rzeka napotkawszy przeszkode omija ja i po sprawie."

...i płynie własnym, wybranym łozyskiem... Pytanie: czy nie zaszkodzi temu co napotka na swojej drodze??? I kilka takich "wolnych" strumyczków, a do anarchii tylko o krok.

To po pierwsze. Po drugie:
              "Problem mam podobny, tylko jeszcze wiekszy (wartosc ubezpieczenia na rok = wartosc pojazdu, a to kilkadziesiat tysiecy). Na forum dostalem zjebke zebym placil mandaty, ze jestem biedny, ze jestem polskim kombinatorem -"

Kilkadziesiąt tysięcy ubezpieczenia???!!!
              I co jest tym jeszcze większym problemem? Nie zapłacony mandat???

Sorry, nie chcę Cię obrzucać inwektywami, jak mi to zarzucasz, ale czy na pewno dobrze się czujesz?
              Bo ja czuję, ze zaczynam się wciągać w dyskusję z niepoważnymi ludźmi, dlatego jest to moj ostani wpis.

... i jeszcze po trzecie:
              Jak można poważnie traktować Gościa który nie potrafi nawet trzymać się jednego loginu na Forum?

pozdrawiam
            • Gość: A Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: 78.32.65.* 08.01.08, 21:35
              >Problem mam podobny
              > , tylko jeszcze wiekszy (wartosc ubezpieczenia na rok = wartosc pojazdu, a to k
              > ilkadziesiat tysiecy).

Jesli to problem, to znaczy, ze nie stac Cie na to auto. Albo stac Cie na kupno
              i utrzymanie ze wszystkim oplatam, albo nie stac sie na auto w ogole.
              Przynajmniej nie na to.
              • Gość: pies Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: *.cable.ubr05.nmal.blueyonder.co.uk 08.01.08, 21:38
                bzdura kolo, bzdura, wiem na co mnie stac lepiej niz Ty, z calym szacunkiem
                • Gość: A Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? IP: 78.32.65.* 08.01.08, 22:48
                  To znaczy, ze nie masz problemow z ubezpieczeniem skoro Cie stac.
    • l_koziar Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 07.01.08, 21:04
      no dobra - sądzę, że ten link rozwieje więszkość wątpliwości co do
      możliwości rejestracji "anglika" w Polsce :

isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20030320262&type=1&name=D20030262.pdf

patrz strona 5 tego dokumentu - o dołu po prawej. Nie przeczytałem
      całości - możliwe, że są tam wspomniane wyjątki dopuszczające
      rejestrację samochodu z kierownicą po prawej stronie. Miłej lektury.
    • kerryman beda docinki 09.01.08, 11:54
      chcesz zarabiac po angielsku a placic po polsku. jezdzisz po angielskich
      drogach, placisz angielski tax i insurance, przechodzisz angielski MOT.

wszystkie proby ominiecia ktoregos z nich to zwykle cumbinatorstwo, nic wiecej.

na szczescie takiego auta w polsce zarejestrowac sie nie da.
      jest mozliwa "przekladka" kierownicy, jednak proponuje policzyc koszty -
      serwis+dojazd w strony bedzie kosztowal wiecej niz to co moglbys zaoszczedzic
      przez 10 lat jezdzenia.
      • Gość: bobby Re: beda docinki IP: 213.218.119.* 09.01.08, 12:22
        a co jesli o 5tej nie siorbie herbaty lub co gorsza robie to, lecz z zaniechaniem mleka ? czy to tez kombinatorstwo ?
        w moim riserczu dotarlem do informacji, ze 2k lat wstecz rzymianie tez przywozili swoje maszyny obleznicze poniewaz juz wtedy angole mieli za duze oplaty zwiazane z pojazdami
        a tak powaznie, latwo ci mowic, bo nie dotknely cie tzw. szczegolne przypadki. poczuj klimat ubezpieczenia nietypowego sportowego pojazdu, ktory ma byc uzytkowany przez cala rodzine, w tym przez kilka osob ponizej 20 roku zycia tutaj i w polandzie to ci raczej zmieknie tzw. rura nie bedziesz hojrakowal.
        chce zarabiac jak najwiecej, wydawac jak najmiej i g. mnie obchodzi czy to sie nazywa angielsku czy polsku. kazdy kto twierdzi ze chce inaczej ordynarnie klamie i jest hipokryta
        btw. co dobrego w kerry ? ;]
        • Gość: A Re: beda docinki IP: 217.33.252.* 09.01.08, 12:47
          Albo chcesz miec auto rodzinne albo sportowe, kwestia priorytetow. A przed
          zakupem warto sprawdzic ile bedzie kosztowac ubezpieczenie i najwyzej kupic cos
          innego.
          • Gość: bob Re: beda docinki IP: 213.218.119.* 09.01.08, 12:55
            > przed zakupem warto sprawdzic ile bedzie kosztowac ubezpieczenie i najwyzej kupic cos

sprawdzac, porownywac, kupowac co innego... no stary, przeciez takie manewry to ewidentnie przyklad polskiego cwaniactwa i kumbinatorstwa ;]
            • ghrom Re: beda docinki 09.01.08, 18:20
              Moja teoria o twoim debilizmie okazala sie nadzwyczaj trafna.
              • Gość: 臥龍 Re: beda docinki IP: *.cable.ubr05.nmal.blueyonder.co.uk 09.01.08, 21:33
                a wiec jednak jesz kupe ?
                • ghrom Re: beda docinki 10.01.08, 00:41
                  Chlopie, niezle ci idzie, ale do mojego ulubionego stalkera to jeszcze
                  ci daleko :P
              • Gość: bob Re: beda docinki IP: 213.218.119.* 10.01.08, 10:34
                ghrom, czy to prawda co pisze na twojej stronie www, ze wraz z cala rodzina trudnicie sie nierzadem ?
                • Gość: barbakana Re: beda docinki IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.01.08, 13:45
                  gdyby za używanie wulgaryzmów płacono pewnie byłbyś bogatszy niż bil gates,
                  swoją drogą zastanawia mnie po co taki troglodyta jak ty chodzi po tym świecie,
                  marnujesz tylko cenny tlen i prąd na pisanie tych bzdetów, zajmij się czymś
                  porządnym, pal faję albo żuj gumę, albo na odwrót. boshe, widzisz i nie grzmisz...
        • kerryman Re: beda docinki 09.01.08, 13:16
          > poczuj klimat ubezpieczenia nietypowego sportowego pojazdu, ktory ma byc uzytko
          > wany przez cala rodzine, w tym przez kilka osob ponizej 20 roku zycia

masz na mysli czarne 3 drzwiowe BMW z przyciemnianymi szybami? :D

mowisz o hipokryzji..pffff. gdyby ci szczerze zalezalo na oszczednosci, zamiast
          sie rozbijac jakims nietypowym sportowa fura, kupilbys jakies zwykle, tanie,
          paliwooszczedne miejskie autko.
          pamietaj ze na angielskich/irlandzkich drogach obowiazuja lokalne zasady, czyli
          ubezpieczenie "na samochod" nie dziala tak samo. mozesz wykupic lokalne "open
          insurance" ale to pewnie byloby o kilka euro drozsze niz te polskie, wiec
          rozumiem ze odpada. :D

a w kerry cisza, spokoj, szczyty gor pokryte sniegiem...
          • Gość: krasnal z lasu Zrozumiałem IP: *.winn.cable.ntl.com 09.01.08, 22:42
            Tak, właśnie zrozumiałem.
            Że sie nie da zarejestrować,to na początku.
            Że ludzie mieszkający w kraju nie rozumią i NIE zrozumią zasad
            którymi kierujemy sie My żyjący na wyspach.
            Że pomimo upływu czasu i zmian zachodzących na świecie, My Polacy
            nigdy się nie zmienimy.Zazdrośc i zaściankowość jest, i będzie naszą
            wadą narodową.
            Kupujemy tu w UK'u takie a nie inne samochody, bo w kraju nigdy Nas
            na to nie stać.
            Właśnie dlatego pracujemy długo i ciężko, żeby spełnić Nasze
            marzenia.
            Zaczynając ten wątek, nawet nie spodziewałem się, że rozpęta taką
            dyskusje.
            Wszystkich piszących w stylu "tam zarabiasz,tam płać.że to wszystko
            jest zwykłe cumbinatorstwo,cwaniaczkowanie, itd.itp etc.etc..."
            prosze, naprawde postarajcie się chwile zastanowić, Kto i dlaczego
            wyemigrował. Jedni chcieli, inni musieli. A najważniejsze, co My tu
            chcemy osiągnąć.
            Każdy ma inne cele w życiu, czasem są tylko podobne.
            Troszke się "wylałem", ale czasem mam dosyć infantylnych wypowiedzi.
            pozdrawiam.
            • bmatt Re: Zrozumiałem 10.01.08, 12:38
              Chlopie, nie osmieszaj sie juz. Koszt uzytkownia samochodu to nie tylko zakup
              "hardware'u". Powinienes brac pod uwage TCO (calkowity koszt uzytkowania).
              Jezeli nie stac cie na oplacenie ubezpieczenia, paliwo, przeglady i amortyzacje,
              to najzwyczajniej w swiecie nie stac cie na ten samochod.
              Masz tak naprawde jedno wyjscie - zacznij wiecej zarabiac, bo wyzej dojpy nie
              podskoczysz. Albo kup Dacie Logan :-)
              Wojciech Orlinski posiwecil takim typom jak ty skadinad zabawna notke na swoim
              blogu: wo.blox.pl/2007/11/Notka-o-Loganie.html
              Polecam :-)
            • kerryman g..no zrozumiales 10.01.08, 15:14
              jezdzac po tutejszych drogach jestes zobowiazany do placenia tutejszego podatku
              drogowego.
              nie placisz? won z mojego asfaltu!!!!
              • Gość: as Re: g..no zrozumiales IP: *.ict.pwr.wroc.pl 10.01.08, 15:40
                a ty won z mojego internetu ;] ja pierdacze, zajebisty poziom dyskusji
                • kerryman Re: g..no zrozumiales 10.01.08, 16:56
                  z takimi cieciami trzeba bezposrednio, bo kradnie a wciska kity ze to jego
                  "metoda na osiaganie sukcesu".
            • kerryman "rozumią" 10.01.08, 15:37
              "Że ludzie mieszkający w kraju nie rozumią i NIE zrozumią zasad
              którymi kierujemy sie My żyjący na wyspach."

my nic nie z tego nie rozumią.

tak mowia plemiona polskie mieszkajace po 20 osob w barlogach, parkujac sie pod
              domem 3-drzwiowymi, czarnymi bmw z przyciemnianymi szybami - oczywiscie z
              polskimi blachami. kazdy z nich twierdzi ze nie stac ich na samochod, ze nie
              stac ich na tv-license (chociaz kazdy ma osobny talerz z polska telewizja
              cyfrowa), nie stac ich na wlasny internet, wiec wystaje zza okna antena
              kierunkowa wycelowana w sasiada. moglbym tak jeszcze dlugo. my nie rozumią jak
              im/wam tak dobrze. wisi mi to. ale nie mow mi o zazdrosci czy zasciankowosci,
              albo o tym ci chcesz osiagnac. pfff. powodzenia.
              • Gość: as Re: "rozumia" IP: *.ict.pwr.wroc.pl 10.01.08, 15:47
                wez sobie stary daruj. mama zapomniala ci powiedziec, ze sa na swiecie inni homosapiens niz ty ? nieodpowiada Ci towarzystwo to sobie idz gdzie indziej, nie musisz sie meczyc w polskim gettcie. tacy jak ty bardziej szkodza opinii naszego narodu niz szanowni koledzy w bmw, sraj do buta
                • kerryman Re: "rozumia" 10.01.08, 16:58
                  "nieodpowiada Ci towarzystwo to sobie idz gdzie indziej"

mieszkam 15 mil od miasta, wlasnie dlatego, ze nie odpowiada mi towarzystwo. ale
                  przeciez krowy sam sobie nie wydoje, chleba nie upiecze, trzeba czasami isc na
                  zakupy i po drodze niestety poruszac sie po "okolicy".
                • kerryman Re: "rozumia" 10.01.08, 16:59
                  poza tym: to ze nie widzisz ze kradna, to jest ok? mam zamknac oczy, jak
                  przechodze i bede mial czyste sumienie?
                  • Gość: szary Re: "rozumia" IP: *.winn.cable.ntl.com 12.01.08, 13:28
                    Kiedy przestałeś być Debilem?
                  • damianbsc Re: "rozumia" 13.01.08, 10:19
                    co Wy pierd++licie. Sam jechalem takim samochodem na polskich blachach. Był to
                    samochód zabytkowy i własciciel rejestrowal go dziescia lat temu. Moze w czasie
                    rejestracji nie byl jeszcze zabytkiem, ale gdy nim jechalem juz nim był.
                    Drugą opcja jest przelozenie kierownicy - ale to kosztuje, - google da odpowiedz.
                    • Gość: Autor Mam inny sposob.... IP: *.range86-142.btcentralplus.com 14.01.08, 00:20
                      na rozwiazanie tego problemu.Proponuje najpierw telefon do firmy
                      ubezpieczeniowej,czy ich to interesuje,po ktorej stronie samochod ma
                      kierownice.
                      • kerryman Re: Mam inny sposob.... 14.01.08, 08:54
                        >czy ich to interesuje,po ktorej stronie samochod ma
                        > kierownice.

pewnie ze ich interesuje. takie ubezpieczenie jest duzo drozsze, jako ze wg ich
                        statystyk auto z kierownica po zlej stronie stwarza potencjalnie wieksze ryzyko
                        niz auto z kierownica po dobrej stronie
    • angliki Re: angielskie auto w Polsce - jak zarejestrowac? 10.02.08, 19:33

www.angliki.fora.pl/prawo,6/

P.S do wszystkich na forum, i totalnych (najlepiej niech sami
      siebie nazwą)
      Te wasze wszystkie teksty "zjedz kupe itp.) wołają o pomstwe do nieba
      czytając te wszystkie wasze wypowiedzi niewiadomo czy się śmiać czy
      płakać.Chłopina zadał proste pytanie i nie może uzyskać odpowiedzi
      bo jedziecie po sobie na wzajem, i nie tylko w tym poście ,kiedyś to
      forum było naprawdę fajne a teraz to się odechciewa na nie wchodzić.
      pozdrawiam wszystkich na poziomie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka