Dodaj do ulubionych

Za stary, za młody...

24.03.09, 14:08
Trochę zainspirował mnie "odgrzany" wątek "Pytanie o kryzys na Wyspach".
Obecnie jestem od kilku dni w Polsce. Trochę za wcześnie jak na święta Wielkanocne, ale postanowiłem nie utrzymywać dłużej linii Irish Ferries. (Trzy razy przebukowywałem bilet - kazde przebukowanie - 40 juro...)
Siedzę więc od kilku dni i nadrabiam zaległości w pobieraniu informacji, porównując je z informacjami z netu.
Wczoraj usłyszałem ciekawą informację w TV, na jednym z kanałów informacyjnych:
Rośnie bezrobocie wśród ludzi młodych w przedziale wiekowym do 25-27 lat...Na koniec lutego szacowano ilość bezrobotnych w tym wieku na 30%.
Powód? Pracodawcy nie chcą zatrudniać osób z niewielkim doświadczeniem zawodowym...
Dla mnie to coś nowego!!!
Do tej pory słyszałem i czytałem skargi dotyczące osób raczej od 40-stki w górę...
Wracając do pierwszego zdania w moim poście i odpowiadając, może nie tu gdzie trzeba, ale zgodnie z moim doświadczeniem i wnioskami:
kryzys jest obecnie wszędzie, ale mimo to funkcjonować trzeba.
Owszem, o wiele trudniej jest o pracę dla osób bez kwalifikacji zawodowych, ale chociaż TO jest na plus polityki zatrudnienia na wyspach, że nie patrzą na wiek jeśli potrzebny jest pracownik spełniający PODSTAWOWE oczekiwania pracodawcy.
I gorzka refleksja:
Nic się nie zmienia w którejś tam RP, a raczej zmienia się na "coraz gorzej"...

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ralph Re: Za stary, za młody... IP: *.zone8.bethere.co.uk 24.03.09, 17:10
      Jeżeli chodzi o starszych pracowników, to chyba nic się nie zmieniło. Znam
      dobrego doświadczonego grafika komputerowego, który od 1.5 roku (słownie:
      półtora roku!!!) nie może znaleźć pracy w Warszawie (tak, nie w Pcimiu Dolnym,
      ale w Warszawie gdzie podobno jest masa pracy), bo gdziekolwiek aplikuje rozmowa
      się kończy w momencie udzielenia przez niego odpowiedzi na pytanie o wiek. Ręce
      opadaja...
      • Gość: Jaro Re: Za stary, za młody... IP: *.range86-142.btcentralplus.com 24.03.09, 19:11
        Wniosek: zakladac firmy w PL i zatrudniac wlasnie osoby starsze, oczywiscie takie ktore juz wyrosly z PRL-u :)
        • kaffelek Re: Za stary, za młody... 25.03.09, 11:31
          Gość portalu: Jaro napisał(a):

> Wniosek: zakladac firmy w PL i zatrudniac wlasnie osoby starsze, oczywiscie tak
          > ie ktore juz wyrosly z PRL-u :)

======
          Nie całkiem to miałem na myśli rzucając temat na forum. (Problemy ludzi starszych z zatrudnieniem.)
          Zaskoczyło mnie raczej to, że stworzono następną grupę ludzi mających
          kłopoty z podjęciem pracy.
          Ludzi młodych, pełnych energii, dla których chociażby drobne sukcesy na początku ich drogi zawodowej dają im kopa do doskonalenia się, do szybkich sukcesów w pracy...
          Zniechęcanie na samym starcie chociażby takimi ograniczeniami jak przypuszczenia, że młody wiek to małe doświadczenie powoduje to, co powoduje: wyjazdy we wszystkie strony świata, aby dalej od tego chorego kraju.
          A propos zakładania firm.
          Podobnie do Ciebie myślą tysiące innych, którzy próbują w ten sposób ratować się przed bezrobociem. W lokalnej prasie wyczytałem o nagłym wzroście rejestracji jednoosobowych firm w porównaniu do lat ubiegłych.
          Jednak ile z nich przetrwa przy wysokich kosztach związanych z własną działalnością?
    • raveness1 Re: Za stary, za młody... 25.03.09, 13:36
      A czy ktos kiedykolwiek dogodzil polskiemu pracodawcy?! Chyba tylko
      pracownice z agencji towarzyskich.
      Dziwne, ze w innych krajach pracuja ludzie tak rozni wiekiem i to na
      tym samy dziale, wykonujac te same (podobne)czynnosci. I nikomu to
      nie przeszkadza.
    • xiv Re: Za stary, za młody... 25.03.09, 14:30

ale w UK tez tak troche jest - jak jeszcze szukalismy kogos do pracy
      to (nieoficjalnie oczywscie) powiedzielismy, ze chcemy "third jobber"
      - osoby po studiach licencjackich z 4-5 letnim doswiadczeniem w dwóch
      firmach

i cale nasze wymagania byly ustawione wlasnie pod tym kątem
      • Gość: Ralph Re: Za stary, za młody... IP: *.zone8.bethere.co.uk 25.03.09, 23:57
        Z drugiej strony są w UK firmy, które poszukują zdolnych absolwentów i nie chcą
        rozmawiać z doświadczonymi programistami. W Polsce jeszcze nie widziałem ani
        jednego takiego ogłoszenia.
    • Gość: maecki Re: Za stary, za młody... IP: 83.1.92.* 25.03.09, 14:38
      Dziwie sie, ze nam piszesz takie prawdy objawione.

Tak bylo, tak jest i tak bedzie, zamiast opisywac pierdoly, ktore kazdy widzi,
      wzialbys sie za angielski a nie tracil czas na analize polskiego rynku pracy i
      polskich pracodawcow, to sie nie zmienilo i nie zmieni przez lata.
      • xiv Re: Za stary, za młody... 25.03.09, 18:07

maecki,

skąd ta zajadłość? nie poznaję pana...
        • Gość: maecki Re: Za stary, za młody... IP: 83.1.92.* 25.03.09, 20:45
          Nie wiem, siedze w Polsce od kilku miesiecy i chyba mi sie udzielila ta polska
          nerwowosc...musze powiedziec, ze mnie tez to martwi :)
          • kaffelek Re: Za stary, za młody... 26.03.09, 09:21
            Gość portalu: maecki napisał(a):

> Nie wiem, siedze w Polsce od kilku miesiecy i chyba mi sie udzielila ta polska
            > nerwowosc...musze powiedziec, ze mnie tez to martwi :)
            ======
            Ha!!! i wszystko jasne.
            Jednak dobrze wczoraj zrobiłem nie odpowiadając natychmiast. Wstrzemięźliwość jednak popłaca.
            A tak na marginesie: krótki urlop od angielskiego chyba mi się należy.
            I jak w starym dowcipie: jak sobie tak popatrzę, powącham, posmakuję to......... przechodzi mi tęsknota za polską ziemią, polskimi krajobrazami...
            Bo nie ukrywam, że jednak TO mnie ciągnie do Polski. Polska jest pięknym krajem... Przyrodniczo...
            Bo reszta do dooopy.
            Nawet moja konserwatywna żona dała się w końcu przekonać.
            Dlatego też przyjechałem samochodem, by przedewszyskim zabrać jej ukochanego Gianta (rower) do wycieczek po okolicznych wzgórzach w regionie, w którym mieszkam w Irlandii.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka