23.09.10, 22:52
Chodzicie się spowiadać? Jestem wierząca ale nie lubię spowiedzi? Wiem że nie to forum ale pytam tutaj:)
Obserwuj wątek
    • ursyda Re: Spowiedź 23.09.10, 22:55
      a jest forum Spowiedź?
      • bijatyka Re: Spowiedź 23.09.10, 22:58
        Miałby zaje.bistą czytalność !
      • zetka50 Re: Spowiedź 23.09.10, 23:04
        Nie ma ale jest religia:)
    • vandikia Re: Spowiedź 23.09.10, 22:55
      2 lata temu rozmawiałam z księdzem kumplem, poszlismy na spacer i pogadaliśmy o życiu
      kilka dni póxniej zadzwoniłam do niego i mówię, że w sumie może bym przyszła do niego do spowiedzi.. a on, ze przeciez się wyspowiadałam kilka dni wcześniej i mogę przystąpić do sakrametu
      cóż dla mnie była to nowość ale od tej pory jak potrzebuję idę z nim pogadać po prostu, a nie klepać formułki w konfesjonale i na sucho wypstrykać się ze zła
    • berta-live Re: Spowiedź 23.09.10, 22:58
      Nie, no ale ja ateistka jestem, więc dziwne by było gdybym się spowiadała.
    • pochodnia_nerona Re: Spowiedź 23.09.10, 23:07
      Nie chodzę do kościoła, nie uczestniczę w życiu wspólnoty, parafii, więc się nie spowiadam (tym bardziej). Zastanawiał mnie sens spowiedzi - kiedyś myślałam sobie, że kiedy człowiek opowie swoje wstydliwe rzeczy innemu, to ma to formę oczyszczającą, ale tak nie było, raczej mocno zawstydzało. Może kiedyś spowiedź miała sens terapeutyczny, może też kontrolny (ksiądz dobrodziej wiedział o wszystkich wszystko), ale teraz mamy psychologów, a co zrobiliśmy złego, to Bóg (jak kto wierzy) dobrze wie, a i nas dręczą wyrzuty sumienia, więc mamy świadomość złego uczynku. Oczywiście, naprawdę źli ludzie niewiele sobie robią z tego, że zrobili coś strasznego, ale spowiedź ich nie naprawi...
      • rudyocicat Re: Spowiedź 23.09.10, 23:10
        no własnie spowiedź to taki darmowy pobyt u psychologa, pod warunkiem, że ksiądz jest normalny... ale jaka jest gwarancja, że psycholog będzie?
    • zetka50 Re: Spowiedź 23.09.10, 23:13
      Mój brat się kiedyś spowiadał i ksiądz opowiadał o tym na kazaniu.Od tego czasu nie chodzi na spowiedź.
    • 1_pestka Re: Spowiedź 23.09.10, 23:15
      Nie chodzę. Dlaczego rozgrzeszenia ma mi udzielać człowiek tak samo grzeszny jak ja?
    • 1_pestka Re: Spowiedź 23.09.10, 23:23
      Ach! A jeszcze sobie przypomniałam taką sytuację (z czasów gdy się jeszcze spowiadałam) : klęczę w ławce po spowiedzi, odmawiam pokutę, przy konfesjonale klęczy następna osoba. Nagle drzwiczki konfesjonału z hukiem się otwierają, ze środka wybiega spowiednik (ojciec zakonny!!) i biegnąc w stronę zakrystii krzyczy na cały kościół : "takie grzechy! takie grzechy!"
      lol dla mnie jakieś sajens fikszyn
      • brzydal-is-me Re: Spowiedź 24.09.10, 07:47
        :)

Ciekawym jakie to grzechy i po co leciał do zakrystii
    • zetka50 Re: Spowiedź 23.09.10, 23:33
      Zaraz po komunii poszłam do spowiedzi,wiadomo mała byłam i zapomniałam tekstu spowiedzi,za karę ksiądz kazał mi zostać w konfesjonale żebym sobie przypomniała, a on spowiadał następnego.Dla mnie spowiedź jest bez sensu.
    • menk.a Re: Spowiedź 24.09.10, 00:05
      gwen75 napisał:

> Rachunek sumienia robię sobie osobiście.

Mało. Rachunek sumienia, żal za grzechy, mocne postanowienie poprawy, spowiedź szczera, pokuta i zadośćuczynienie. To elementy sakramentu pokuty wg Kościoła Katolickiego.:P
    • teletoobis Re: Spowiedź 24.09.10, 06:04
      Ostatni raz bylem jakies 35 lat temu.
      Wprawdzie, za namowa owczesnej narzeczonej bralem slub koscielny, ale karteczke ze spowiedzi kupilem sobie za koniaka. I wszystko w tym temacie
    • qw994 Re: Spowiedź 24.09.10, 06:44
      Na szczęście jestem ateistką, więc ta przyjemność mnie omija. Poza tym uważam spowiedź za błyskawicznie działające lekarstwo na wyrzuty sumienia, a czasami chyba zdrowiej dla człowieka jest mieć te wyrzuty dłużej. Pójście do konfesjonału to jak pojechać na myjnię automatyczną - wjeżdżasz brudny, wyjeżdżasz czysty. Nie tędy droga, moim zdaniem.
      • alpepe Re: Spowiedź 24.09.10, 07:56
        Mao który katolik, który musi się przemóc i iść do spowiedzić, podziela twoje zdanie. Zwykle wybiera się inną myjnię, niż własną parafię, aby sobie ksiądz nie pomyślał i nie miał haka :-)
      • menk.a Re: Spowiedź 24.09.10, 08:36
        Bezrefleksyjni tak robią. A inni mają poważny problem psychologiczny ze spowiedzią.;)
    • menk.a Re: Spowiedź 24.09.10, 08:35
      > - zadośćuczynienie - by kościół nie zbiedniał za bardzo

Nie Kościołowi, tylko temu, komu uczyniło się krzywdę. Grzeszysz przeciwko Bogu lub ludziom.:P
    • lilyrush Re: Spowiedź 24.09.10, 09:20
      jako ze po rozwodzie jestem, nie żałuje tego, co robię i nie zamierzam sie poprawiać- pójście do spowiedzi od wejścia jest bez sensu
      wiec nie chodzę
    • facettt Gdyby ksiadz byl kobieta 24.09.10, 09:26
      tobym mu /jej/ chetnie opowiedzial pare pikantnycvh szczegolow z zycia pozamalzenskiego - ale facetowi to nie bede sie chwalil - bo i po co ? :)
      • horpyna4 Re: Gdyby ksiadz byl kobieta 24.09.10, 10:24
        Jak to po co? Żeby zazdrościł...

Tak naprawdę spowiedź jest trudna dla introwertyków. Natomiast ekstrawertykom nie sprawia problemu i mają podwójną przyjemność: najpierw grzeszą, a potem jeszcze o tym opowiadają.
        • facettt Re: Gdyby ksiadz byl kobieta 24.09.10, 11:59
          horpyna4 napisała:

> Jak to po co? Żeby zazdrościł...

... eee tam... zazdrosc to brzydkie uczucie
          niech mu jaks panienka swoja pikanterie sprzeda, to bedzie podziwial :)

-
          mają podwójną przyjemność: najpierw grzeszą, a potem jeszcze o tym opowiadają.

- no Tobie to bym chetnie cos opowiedzial. w razie checi nadstawiaj uszko - moze jakis szczegol Cie zainteresuje :)
    • paco_lopez Re: Spowiedź 24.09.10, 10:52
      przepisz sie do protestantów. oni nie spowiadają. ja tak zrobiłem. bardzo miły obrządek i ludzie tacy z innej bajki. i mniej ich. tłoku nie ma. poza tym wszystko to samo. jezus, trójca swięta, boze narodzenie, wielkanoc tylko tak mniej spectacular.
      • piwi77 Re: Spowiedź 24.09.10, 16:44
        A wino wszyscy piją, czy tak jak u katolików, tylko ksiądz sam przy wszystkich pije, a reszta się tylko patrzy?
    • belli_sima Re: Spowiedź 24.09.10, 11:09
      Poszłam sobie do kościoła w nowej parafii i co słyszę na kazaniu? Ksiądz oświadcza, że całe zło w małżeństwie, które nie może się dogadać pochodzi stąd, że żona męża nie słucha i podważa jego autorytet w rodzinie. A wie on to z licznych spowiedzi, bo żony przychodzą do konfesjonałów i na mężów swoich nadają...
    • menk.a Re: Spowiedź 24.09.10, 12:28
      gwen75 napisał:

> > Nie Kościołowi, tylko temu, komu uczyniło się krzywdę.
      >
      > Taaa. Na każdym kroku kasa się należy, kasa kasa kasa. Nie mówiąc już o głośnej
      > ostatnio aferze związanej z działalnością kościelnej Komisji Majątkowej. Tu te
      > ż chodzi o zadośćuczynienie :D
      >
      > > Grzeszysz przeciwko Bogu lub ludziom.:P
      >
      > Jak nic męki piekielne mnie czekają. Ciekawe czy jak Bóg będzie tak na mnie pat
      > rzył jak skwierczę w ogniu, to czy będzie odczuwał jakąś wewnętrzną satysfakcję
      > ? :D
      >

Westchnę sobie głęboko.:>
    • 0riana Re: Spowiedź 24.09.10, 12:50
      Kiedys, gdy glupia szczeniara bylam, poszlam sie wyspowiadac z seksu. I ksiadz sie dopytywal, czy ten seks to z kims czy sama ze soba. Odpowiedzialam zgodnie z prawda (bo wtedy jeszcze traktowalam to wszystko powaznie) ze jedo i drugie, a potem czulam sie kompletnie zbrukana, bo nie wydaje mi sie, aby ta ciakawosc miala jakikolwiek zwiazek z odprawianym przez ksiedza sakramentem.

Teraz spowiedzi mowie stanowcze nie, podobnie jak i calemu kosciolowi.
      • frankafiranka1 Re: Spowiedź 24.09.10, 15:02
        Za seks z kimś jest pewnie 5 zdrowasiek a za seks z samym sobą pewnie więcej, bo to grzech śmiertelny.
        • kolter-xxl Re: Spowiedź 24.09.10, 15:08
          frankafiranka1 napisała:

> Za seks z kimś jest pewnie 5 zdrowasiek a za seks z samym sobą pewnie więcej, b
          > o to grzech śmiertelny.

Za francuzika ile obstawiasz ?
          • frankafiranka1 Re: Spowiedź 27.09.10, 11:58
            Za francuzika to ksiądz pewnie daje snickersa, tak jak w tym kawale.
    • kolter-xxl Re: Spowiedź 24.09.10, 15:07
      zetka50 napisał:

> Chodzicie się spowiadać?

Po co ? jeżeli klecha też poopowiada to pójdę.
      • poker.face0 Re: Spowiedź 24.09.10, 15:50
        Wyznawajcie tedy grzechy jedni drugim (List Św. Jakuba)
    • piwi77 Re: Spowiedź 24.09.10, 16:25
      gwen75 napisał:

> Jak nic męki piekielne mnie czekają. Ciekawe czy jak Bóg będzie tak na mnie patrzył jak
      > skwierczę w ogniu, to czy będzie odczuwał jakąś wewnętrzną satysfakcję? :D

To niemożliwe. Z tego co wiem, on nie ma pochwy.
    • piwi77 Nie chodzę, bo nie mam z czego się spowiadać. 24.09.10, 16:41
      Gdyby nie to, że to brzmi obraźliwie, to mógłbym powiedzieć o sobie, że jestem święty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka