chateau 14.01.11, 22:49 Jednym z niechlubnych wyjątków jest Wrocław, w którym pasterza przyjmuje połowa mieszkańców. Choć biorąc pod uwagę bliskie sąsiedztwo laickich Czech to i tak niezły wynik. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqazz Tylko ilu z tych 90% odwala sztukę? 14.01.11, 22:53 Formy owszem sa wazne ale bez treści sa nic nie warte i więcej szkody niz pozytku przynoszą. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Tylko ilu z tych 90% odwala sztukę? 14.01.11, 23:34 qqazz napisał: > Formy owszem sa wazne ale bez treści sa nic nie warte i więcej szkody niz pozyt > ku przynoszą. > dla wielu ludzi te wizyty 'kolędnicze' są bardzo ważne. księża są różni. lekarze też. nauczyciele też. górnicy takoż. i strażnicy więzienni. i politycy. etc. są księża z którymi zwykła rozmowa bardzo pomaga, a kolęda jest czasem jedyną dla takiej rozmowy okazją. a jeśli ktoś nawet uprawia sztukę dla sztuki, to to jest jego osobisty wybór. ma prawo do tego tak, jak ci, którzy spotkają się z księżmi 'dla treści' i jak ci, którzy się wcale spotykac nie chcą. jakoś nikt nie zakłada tu wątku w którym ironizowałby na temat ludzi, którzy księdza nie przyjmują. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Tylko dlaczego raz do roku 14.01.11, 23:38 > dla wielu ludzi te wizyty 'kolędnicze' są bardzo ważne. > księża są różni. > lekarze też. > nauczyciele też. > górnicy takoż. > i strażnicy więzienni. > i politycy. > etc. > są księża z którymi zwykła rozmowa bardzo pomaga, a kolęda jest czasem jedyną d > la takiej rozmowy okazją. > > a jeśli ktoś nawet uprawia sztukę dla sztuki, to to jest jego osobisty wybór. > ma prawo do tego tak, jak ci, którzy spotkają się z księżmi 'dla treści' > i jak ci, którzy się wcale spotykac nie chcą. > jakoś nikt nie zakłada tu wątku w którym ironizowałby na temat ludzi, > którzy księdza nie przyjmują. ta wizyta, pomagająca? Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Tylko dlaczego raz do roku 14.01.11, 23:46 hummer napisał: > ta wizyta, pomagająca? a dlaczego akurat ja czy księża mieliby się z tego Tobie tłumaczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Tylko dlaczego raz do roku 14.01.11, 23:48 olga_w_ogrodzie napisała: > hummer napisał: > > > ta wizyta, pomagająca? > > a dlaczego akurat ja czy księża mieliby się z tego Tobie tłumaczyć ? Ty nie, ale nie chciałbym być owcą, co ją raz do roku chronią przed wilkami. Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 22:55 chateau napisał: > Jednym z niechlubnych wyjątków jest Wrocław, w którym pasterza przyjmuje połowa > mieszkańców. > > Choć biorąc pod uwagę bliskie sąsiedztwo laickich Czech to i tak niezły wynik. > Mieszkam na północy i czarnych też nie przyjmuję.Od Szwecji dzieli mnie morze. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A co z prawem kanonicznym? :) /nt 14.01.11, 22:57 veglie napisał: > chateau napisał: > > > Jednym z niechlubnych wyjątków jest Wrocław, w którym pasterza przyjmuje > połowa > > mieszkańców. > > > > Choć biorąc pod uwagę bliskie sąsiedztwo laickich Czech to i tak niezły w > ynik. > > > Mieszkam na północy i czarnych też nie przyjmuję.Od Szwecji dzieli mnie morze. Odpowiedz Link Zgłoś
wsk175 Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 22:57 ale tylko tych Polaków co skończyli 100lat chyba Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 22:56 Lipa na resorach. Na mojej ulicy w co drugi domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:06 wanda43 napisała: > Lipa na resorach. Na mojej ulicy w co drugi domu. Wandzia, a na mojej 100%, czyli ja żyje wsród normalnych ludzi, ty wśród zapyziałych komuchów. Współczuje.:) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.sajgon Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:00 chateau napisał: > Jednym z niechlubnych wyjątków jest Wrocław, w którym pasterza przyjmuje połowa > mieszkańców. > > Choć biorąc pod uwagę bliskie sąsiedztwo laickich Czech to i tak niezły wynik. > Falszywa to teza, gdyby laickosc sasiada miala znaczenie to sciana wschodnia nie bylaby taka religijna. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:06 Bynajmniej. Liczy się kierunek przepływu. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Ale 100% moderatorów :) 14.01.11, 23:03 Kurczę, taki fajny wątek i znika. Tutaj odnośnie tych osiedli we Wrocławiu www.google.pl/search?sourceid=navclient&hl=pl&ie=UTF-8&rlz=1T4ADFA_plPL412PL412&q=wroc%c5%82aw+strze%c5%bcone+osiedle Kto do tej pory przyjmował księdza ten raczej dalej przyjmuje, zlaicyzowała się za to mocno warstwa " młodych, pięknych i bogatych", głównie w większych miastach właśnie. Nigdzie nie ma tylu ateistów co w Warszawie. PS. Ich bin Danziger ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Ale 100% moderatorów :) 14.01.11, 23:07 A idź ty... Zaraz wywalą wątek na forum budownictwo i będzie po ptakach. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer [...] 14.01.11, 23:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Ale 100% moderatorów :) 14.01.11, 23:13 I na nic twoje starania podejścia giwi ;-) Ale ja mam twarde dowody www.apostazja.info/index.php?option=com_content&view=article&id=207%3Awyborcza-warszawa-coraz-mniej-katolicka&catid=34%3Anews&Itemid=56 Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Ale 100% moderatorów :) 14.01.11, 23:18 Mówię wam, że kolędy się nie przyjmuje w takich własnie anonimowych, strzeżonych osiedlach ; kiedyś czytałem narzekania księdza, że portier tylko go zobaczył, zaraz powiedział " dziękuję" i zamknął mu drzwi przed nosem Odpowiedz Link Zgłoś
hummer A gdzie był ów portier. 14.01.11, 23:20 indeed4 napisał: > Mówię wam, że kolędy się nie przyjmuje w takich własnie anonimowych, strzeżonyc > h osiedlach ; kiedyś czytałem narzekania księdza, że portier tylko go zobaczył, > zaraz powiedział " dziękuję" i zamknął mu drzwi przed nosem Nie wmówisz mi, że we Wrocławiu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: A gdzie był ów portier. 14.01.11, 23:21 Jak są osiedla strzeżone to musi być i portier, najczęściej jest na dole Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Pytanie było, w jakim mieście. 14.01.11, 23:23 indeed4 napisał: > Jak są osiedla strzeżone to musi być i portier, najczęściej jest na dole Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Pytanie było, w jakim mieście. 14.01.11, 23:29 Jak to w jakim, w każdym większym mieście ( ? ), zresztą bez portiera czy "z" fakt pozostaje ten sam. Słabą frekwencję nadrabia tradycyjna prowincja i bilans wychodzi pewnie gdzieś w granicach 70- 80 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Żyjesz ułudą Stolycy :) 14.01.11, 23:31 indeed4 napisał: > Jak to w jakim, w każdym większym mieście ( ? ), zresztą bez portiera czy "z" f > akt pozostaje ten sam. Słabą frekwencję nadrabia tradycyjna prowincja i bilans > wychodzi pewnie gdzieś w granicach 70- 80 proc. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Żyjesz ułudą Stolycy :) 14.01.11, 23:45 forum.gazeta.pl/forum/w,28,35043689,35043689,ksiedza_po_koledzie_przyjmuje_co_trzeci_Polak.html Warszawa jest ok, no, może z wyjątkiem tych kurczę monarszych przejazdów notabli, jedzie sobie taki basza i zamiera ruch, w Gdańsku nie do pomyślenia :-) W Trójmieście ciągle się nadziewam na spacerującego sobie Adamowicza ( prezydent Gdańska), albo luzaka Szczurka ( Gdyni ) z kajzerkami i maślanką w reklamówce ;-D Na północy jednak nie ma takiego zadęcia jak w warsiawce, wiem co mówię bo mieszkałem w "stolycy" 5 lat. Nie mam pojęcia skąd ten facet wziął te 30 % ( ?) www.parafia-wrzeciono.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=211&Itemid=38 Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:18 Czyli Wroclaw broni honoru Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Zawsze bronił patrz... 14.01.11, 23:21 x2468 napisał: > Czyli Wroclaw broni honoru Polakow. pl.wikipedia.org/wiki/Defenestracja_wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Zawsze bronił patrz... 15.01.11, 00:09 Będziecie wywalać przez okna księży ? :-O PS. Jesteś w Wrocławia ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:19 czy się przyjmuje księdza czy nie, to sprawa prywatna wszak - czyż nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:21 Olga, jak nigdy sie nie zgadzamy, tak teraz całuje raczki.... Masz racje :) Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:21 Olgo, przyznam bez wstydu, że ten wątek to czysta prowokacja :-) Albowiem ten: forum.gazeta.pl/forum/w,721,120937790,120937790,Juz_tylko_polowa_wroclawian_przyjmuje_ksiedza.html wyleciał tam, gdzie wylądował. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:26 w tamtym wątku powiedziałabym to samo - to jest prywatna sprawa każdego czy chce czy nie chce widzieć ksiądza w domu. Ty tylko podajesz fakty, ale jest wielu, którzy obśmiewają tych, którzy przyjmują księży. a przecież obśmiewaczom nic do tego - nie ich domy, nie ich kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Przyjmujesz księdza raz do roku? 14.01.11, 23:28 olga_w_ogrodzie napisała: > w tamtym wątku powiedziałabym to samo - to jest prywatna sprawa każdego czy chc > e czy nie chce widzieć ksiądza w domu. > Ty tylko podajesz fakty, ale jest wielu, którzy obśmiewają tych, którzy przyjmu > ją księży. > a przecież obśmiewaczom nic do tego - nie ich domy, nie ich kasa. Pasterz dogląda stada przez cały czas... Nie od święta. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Przyjmujesz księdza raz do roku? 14.01.11, 23:44 hummer napisał: > Pasterz dogląda stada przez cały czas... Nie od święta. to nie jest w praktyce możliwe. wciąż duże stada. na wsi to wyglądać może inaczej. w miastach trudniej. a ponadto, zdaje się, iż nie jesteś wierzący, zatem te akurat działania pasterskie i ich odbiór przez wiernych to nie Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Bajerzysz. 14.01.11, 23:49 A co ma kapłan innego do roboty, jak nie chodzić po owieczkach? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Bajerzysz. 15.01.11, 08:04 hummer napisał: > A co ma kapłan innego do roboty, jak nie chodzić po owieczkach? Paść brzuch? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:31 Nie rozumiemy się. Nie podaję faktów, ale miło, że dałaś się nabrać ;-) Nie jestem wielonickowcem i agnostic5 to nie jest moje drugie ja. A co do meritum to oczywiście jest to prywatna sprawa każdego. Z wyjątkiem tego, komu spadają dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
olga_w_ogrodzie Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:40 ja zrozumiałam tylko nie chciałam, na siłę z lekka, twierdzić, iż ironizujesz. a co do dochodów, to, jeśli ktoś da jakąs kasę na KK, to przecież nikomu innemu dochody nie spadną przez to. tylko ofiarodawca będzie miał mniej pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Słusznie prawisz :) 14.01.11, 23:46 olga_w_ogrodzie napisała: > ja zrozumiałam tylko nie chciałam, na siłę z lekka, twierdzić, iż ironizujesz. > > a co do dochodów, to, jeśli ktoś da jakąs kasę na KK, > to przecież nikomu innemu dochody nie spadną przez to. > tylko ofiarodawca będzie miał mniej pieniędzy. Tylko jakbyś odebrała NFZ? Owsiak zbiera, składki przepadają. KK dostaje dość od SP, by nie wysilać się o jałmużnę. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:49 > a co do dochodów To chodziło o spadek dochodów obdarowywanych. Dochody prywatnych ofiarodawców mnie nie interesują, dochody KK wspieranego - w wielu miejscach niejawnie i jakby wstydliwie - również z moich podatków jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_mozdzek Ja przyjmuję, ale pieniędzy nie daję i to ja prowa 14.01.11, 23:38 prowadzę rozmowę. W dodatku moje mieszkanie zawsze jest na końcu obchodu, a jeszcze się nie zdarzyło, żeby u mnie była kolacja. Z powyższych powodów księża szybko wypełniają swoje obowiązki i wychodzą bez zbędnej zwłoki. Dla jasności - zawsze przyjmuję również Świadków Jechowy i rozmawiam z nimi o czym tylko chcą. Kiedy brakuje im argumentów, zawsze mówią, że przyślą do mnie kogoś ze swoich przełożonych i grzecznie wychodzą. Żaden przełożony nigdy mnie nie odwiedził. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_mozdzek I myślę, że dla nich jestem gorszy, niż ci, którzy 14.01.11, 23:40 księży w ogóle nie przyjmują. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Wpierw musi wejść :) 14.01.11, 23:50 indeed4 napisał: > " ja tu rządzę" ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy_mozdzek Re: Ksiądz wchodzi, a ty do niego 14.01.11, 23:56 Ależ skąd! Wchozi ze śpiewem kolędy, ministranci po odśpiewaniu dostają po dwójce (więcej nie daję od kiedy się dowiedziałem, że ksiądz im potem połowę zabiera) i wychodzą, potem modlitwa, całowanie krzyża, cała ceremonia się odbywa w pełnym szacunku i powadze. A potem siadamy, proponuję kawę lub herbatkę i rozmawiamy. Grzecznie i z asertywnością z mojej strony, ale bez czołobitności okazywania jakichś oznak, że jest on gościem wyjątkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Ksiądz wchodzi, a ty do niego 15.01.11, 00:03 Znaczy, pieczołowicie dbasz o należyte wychowanie księży, coby im się w głowie nie poprzewracało :-) No to odetchnąłem, bo już myślałem, że witasz księdza ze stoperem w ręku - Baczność !!! Póki co to ja tu rządzę - zrozumiano ?!! Ma ksiądz dokładnie trzy minuty ! ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
retronick Ja przed chwilą sutannowego popędziłem ... 14.01.11, 23:49 Pulsacyjnie przez pół minuty przyciska dzwonek aż głowa podskakuje. Otwieram drzwi a sutannowy wymawiając: " Niech będzie pochwalll... kapłan po kolędzie przyszedł" i pakuje się do mieszkania bez pytania. Ja twardo: " O ile sobie przypominam to pana nie zapraszałem. Za występy artystyczne dziękuję i żegnam.". Blebana zatkało. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 14.01.11, 23:52 A tak szczerze - to co kogo obchodzi, ilu Polaków przyjmuje księdza? Wolność wyznania mamy i jest to prywatna sprawa obywateli. Nawet w sondażach nie powinno się zadawać tego typu pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Przygotuj się na spis powszechny :) 14.01.11, 23:55 wariant_b napisał: > A tak szczerze - to co kogo obchodzi, ilu Polaków przyjmuje księdza? > Wolność wyznania mamy i jest to prywatna sprawa obywateli. > Nawet w sondażach nie powinno się zadawać tego typu pytań. Nie takie pytania Ci zadadzą pod karą grzywny. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Przygotuj się na spis powszechny :) 15.01.11, 00:15 hummer napisał: > Nie takie pytania Ci zadadzą pod karą grzywny. Nie ma obowiązku odpowiadania na pytania, których nie powinno się zadawać. Zresztą na inne również. Trochę asertywności. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Masz rację, ale... 14.01.11, 23:56 forum.gazeta.pl/forum/w,28,120939506,120940902,Re_Ksiedza_przyjmuje_90_Polakow.html Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 16.01.11, 19:59 Widocznie poza swoją wsią nigdzie więcej nie bywasz. A szkoda. Już w starożytności twierdzili, że podróże kształcą. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Księdza przyjmuje 90% Polaków 16.01.11, 20:12 privus napisał: > Widocznie poza swoją wsią nigdzie więcej nie bywasz. A szkoda. Już w starożytności twierdzili, że podróże kształcą. ;) Odpowiedz Link Zgłoś