masqara 11.12.12, 15:12 po co nam fundusz kościelny, to tylko marnowanie pieniędzy na pasibrzuchy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lumpior Re: Fundusz Kościelny 11.12.12, 15:15 www.se.pl/wydarzenia/kraj/cennik-uslug-koscielnych-w-polsce-ile-kosztuje-slub-pogrzeb-chrzest-czy-slynne-co-laska_244193.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 15:19 Dlaczego Tusk dotknięty Palcem Bpżym kombinuje jak koń pod górę aby dać kasę xiendzom ? Dlaczego ten liberał płaci xiendzom zaoslugi religijne w szpitalach? Co obłudnicy najęci za parę srebrników macie tu do POwiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 15:42 superauto24.se.pl/auta-gwiazd/twoj-biskup-jezdzi-limuzyna-za-150-000-zl-zdjecia-czym-jezdza-polscy-biskupi_245777.html Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higsa Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 15:48 wiosnaludzikow napisał: > Dlaczego Tusk dotknięty Palcem Bpżym kombinuje jak koń pod górę aby dać kasę xi > endzom ? > Dlaczego ten liberał płaci xiendzom zaoslugi religijne w szpitalach? > Co obłudnicy najęci za parę srebrników macie tu do POwiedzenia. > Otóż to, dokładnie tak. Po uj mi taka władza,która nie potrafi "podskoczyć" kościołowi w tych sprawach? Pisiorom się nie dziwię, oni przynajmniej otwarcie deklarują swoje przywiązanie do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
masqara Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 15:58 widać że PO to jakaś opcja kościelna Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 18:37 (w doopie mam Tuska i całe PO) ... cóś mi się wydaje, że postawiłeś krok w nieznane... :D Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 18:33 ... znasz lepszaładzę, która by to wstrzymała??? Powiedz - może się przyłączę... Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:08 Pieniądze przeznaczane na Kościół tak naprawdę są zupełnie nieistotne dla budżetu. Palikot i czerwoni nieproporcjonalnie dużo o tym mówią i ludzie myślą, że takie kwoty coś znaczą dla państwa. Znaczą niewiele. Koszty przeznaczane na armię, administrację rządową itp to są PRAWDZIWE PIENIĄDZE. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higsa Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:11 oryginal23 napisał: > Pieniądze przeznaczane na Kościół tak naprawdę są zupełnie nieistotne dla budże > tu. > Palikot i czerwoni nieproporcjonalnie dużo o tym mówią i ludzie myślą, że takie > kwoty > coś znaczą dla państwa. > Znaczą niewiele. Koszty przeznaczane na armię, administrację rządową itp > to są PRAWDZIWE PIENIĄDZE. > > 23. Naprawdę? to powiedz ile wynoszą te nic nie znaczące kwoty? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:21 oryginal23 napisał: > Pieniądze przeznaczane na Kościół tak naprawdę są zupełnie nieistotne dla budże > tu. > Palikot i czerwoni nieproporcjonalnie dużo o tym mówią i ludzie myślą, że takie > kwoty > coś znaczą dla państwa. > Znaczą niewiele. Koszty przeznaczane na armię, administrację rządową itp > to są PRAWDZIWE PIENIĄDZE. No nie wierzę ! Ty żartujesz ? Armia i administracja rządowa są dla wszystkich obywateli. Usługi kościelne tylko dla wierzących. Niech sobie wierzący sami utrzymują swoją instytucję. To instytucja katolików a nie państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:23 To państwo kiedyś właśnie katolicy założyli. Ja armii nie potrzebuję absolutnie do niczego. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higsa Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:35 oryginal23 napisał: > To państwo kiedyś właśnie katolicy założyli. > Ja armii nie potrzebuję absolutnie do niczego. Otóż wcale nie katolicy go założyli. Musisz się trochę dokształcić. Mówisz,że ty amii nie potrzebujesz...wierzę ci. W sekrecie ci powiem,że ja nie potrzebuję armii księży,biskupów i kardynałów,którzy nie sieją nie orzą a zbierają, a z budżetu państwa trzeba płacić za ich fanaberie. Kiedy zostanie wprowadzony podatek kościelny i kiedy wierni będą sami utrzymywać swój kościół, nie napiszę słowa skargi. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:33 wiosnaludzikow napisał: > Usługi kościelne tylko dla wierzących. Niech sobie wierzący sami > utrzymują swoją instytucję. To instytucja katolików a nie państwa. Niestety nie do końca to jest prawda. W ogóle skrajności są złe. Wyobraź sobie rodziców, dziadków (a może masz i pradziadków), ludzi schorowanych, stojących nad grobem których jedynie wiara trzyma przy życiu. Trzeba im zapewnić to co trzyma ich przy życiu. To kosztuje a wolę płacić jakiś podatek na realizację ostatniej woli tych ludzi niż na utrzymanie IPN-u na przykład. Inna sprawa że pieniądze przekazywane kościołowi powinny być rozliczane co do złotówki. Zdaje się zdecydowana większość z naszych pieniędzy na ten "fundusz kościelny" pójdzie do Watykanu albo na utrzymanie kilku biskupów z ich kamerdynerami o preferowanej orientacji seksualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:39 adherent Prowokujesz czy chlejesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higsa Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:40 wiosnaludzikow napisał: > adherent > Prowokujesz czy chlejesz :) Bardzo cenię sobie posty adherenta. Proszę Cię nie pisz do niego w ten sposób. Plijz.... Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higsa Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:39 W ogóle skrajności są złe. > Wyobraź sobie rodziców, dziadków (a może masz i pradziadków), > ludzi schorowanych, stojących nad grobem których jedynie wiara trzyma > przy życiu. Trzeba im zapewnić to co trzyma ich przy życiu. To kosztuje > a wolę płacić jakiś podatek na realizację ostatniej woli tych ludzi niż > na utrzymanie IPN-u na przykład. Niepotrzebnie traktujesz to jako skrajność. To tylko chęć dorównania do europejskich standardów. Wiosna ludzików ma rację pisząc Niech sobie wierzący sami > > utrzymują swoją instytucję.. Ja również tak uważam, choć w domu mam samych katolików prócz mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 16:54 bozon.higsa napisał(a): > Wiosna ludzików ma rację pisząc Niech sobie wierzący sami > > > utrzymują swoją instytucję.. Dzięki za uznanie :-). Oczywiście najlepiej gdy wierzący będą (a kiedyś będą) utrzymywać swoje kościoły. Niestety dzisiaj wierzący są biedni, słabsi i obarczani winą za przewały, złodziejstwo hierarchów i całej instytucji kościoła. Najsłabszym zawsze należy najpierw pomagać. Czas na przekonywanie że rozum jest bogiem będzie miało sens gdy będziemy dyskutować z równorzędnymi sobie. Dyskusja z hierarchami nie ma sensu, bo jak dyskutować ze złodziejami? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 11.12.12, 18:41 Każdy miliard ... na wagę złota... A tu chodzi o (minimum) pięć!! Jeśli uważasz, że to jest nieistotne dla budżetu, to chciałbym wiedzieć, co dla ciebie, dla budżetu, jest istotne Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 17.12.12, 20:35 wiosnaludzikow napisał: > Dlaczego Tusk dotknięty Palcem Bpżym kombinuje jak koń pod górę aby dać kasę xi > endzom ? > Dlaczego ten liberał płaci xiendzom zaoslugi religijne w szpitalach? > Co obłudnicy najęci za parę srebrników macie tu do POwiedzenia. Bo wszystko, co się wiąże z Kościołem jest święte. Święty Fundusz, święte dotacje, święta taca... Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 17.12.12, 20:47 Bo wszystko, co się wiąże z Kościołem jest święte. Święty Fundusz, święte dotacje, święta taca... W ten sposób pisząc parę słów, nie napisałaś nic. To sukces.Jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 17.12.12, 20:52 bozon.higgsa napisał(a): > Jestem pod wrażeniem. Racja, zapomnielibyśmy o Świętym Wrażeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bozon.higgsa Re: Hey Pijarowe Trolle Pokemonowe 17.12.12, 20:57 wariant_b napisał: > bozon.higgsa napisał(a): > > Jestem pod wrażeniem. > > Racja, zapomnielibyśmy o Świętym Wrażeniu. Co chciałeś właściwie powiedzieć? Zanim powiesz coś głupiego, zapoznaj się z moimi postami w tym wątku. Lepiej jest czasami milczeć, niż swoimi słowami pokazać,że można było uniknąć posądzenia o głupotę milcząc, niż odzywając się i rozwiewając w ten sposób wszelkie wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l To zaledwie 100 mln 11.12.12, 16:59 Fundusz, o którym piszesz, to zaledwie 100 mln zł, a na kler z budżetu idą miliardy. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: To zaledwie 100 mln 11.12.12, 18:14 l.george.l napisał: > Fundusz, o którym piszesz, to zaledwie 100 mln zł, a na kler z budżetu idą mili > ardy. O jakie bogate państwo w Twoim wydaniu ! Tylko 100 mln zł :) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus wiosenko... chyba zima sprawia, że 11.12.12, 18:51 przymykasz oczka przy czytaniu: napisane zostało, że Fundusz Kościelny, to tylko 100 milionów... - i to prawda :D Natomiast, w inny sposób (sposoby!), na kościół, rzeczywiście, idą miliardy!!! ... chyba z pińć... rocznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
gamon_smolenski Fundusz Kościelny ? Zlikwidować natychmiast ... 11.12.12, 17:57 ... im szybciej, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Fundusz Kościelny ? Zlikwidować natychmiast . 13.12.12, 15:27 Najbardziej lojalnym fundamentem każdej władzy, jest głupota. Funkcjonowanie każdej religii, jest niemożliwym do zaprzeczenia dowodem sprzeniewierzenia się, przede wszystkim kapłanów, na wskroś świeckiej(100%-wo) Nauce Ojca Wszystkich Ludzi(Pierwszego Boga), których egoistyczna działalność, skutkuje ogłupieniem wyznawców. Ogłupieniem społeczeństwa, wyczekiwanym z utęsknieniem przez rządzących. No to jakże nie zawierać Konkordatu, i jakże nie tworzyć funduszu kościelnego, i jakże nie legalizować programu ogłupiania dzieci w szkole, i jakże nie zadbać o obsadę etatów przez kapelanów, i długo by wymieniać. Odpowiedz Link Zgłoś