Dodaj do ulubionych

Odwracanie argumentów

21.04.14, 23:50
Wiadomo, że argumenty fałszywe zawsze - teoretycznie - można odwrócić przeciwko tym, którzy ich użyli. W praktyce najczęściej brakuje nam wprawy. Coś tam przyjdzie do głowy, ale poniewczasie. Dobre i to. Jednak ćwiczenie to droga do wprawy.

A oto dobry przykład, jak można odwracać argumenty religiantów:

Twój Ruch chce zakazu pracy dla księży w niedziele i święta. To czas dla przyjaciół i rodziny

Jestem za. Księża, choć się z tym kryją, to jednak najczęściej mają jakieś rodziny. A bywa że i dzieci. Coś im się należy. Zwłaszcza w niedzielę. A mszę można przecież odtworzyć z playbacku.
Obserwuj wątek
    • olsah65 Re: Odwracanie argumentów 23.04.14, 20:14
      To ćwiczenie jest co najwyżej na spostrzegawczość, ale dobre i to. Księża mają rodzinę i owszem, ale rodzinę katolicką. Spotkania , jak to w rodzinie, bądź, co bądź licznej, można odbywać w Domu Pana, tam są ku temu warunki. Janusz musi poszukać innego triku, choć ten jest, przyznaję, zabawny.
      • grgkh Re: Odwracanie argumentów 23.04.14, 20:58
        Bzdura, księża w niedziele pracują.

Analogicznie spotkania można organizować przy kasie kasjerki pracującej w niedzielę w sklepie. Usiąść blisko niej i zabawiać ją od czasu do czasu rozmową i swoim towarzystwem.
        • olsah65 Re: Odwracanie argumentów 23.04.14, 21:13
          Bzdura, księża w niedziele spotykają się z rodziną katolicką, a Ty jak chcesz bawić kasjerki to baw je.
          • kolter_mr Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 08:30
            olsah65 napisał:

> Bzdura, księża w niedziele spotykają się z rodziną katolicką,

Bzdura są to w 95% spotkania czysto biznesowe ze sponsorami.

> a Ty jak chcesz bawić kasjerki to baw je.

Ja też uważam ze w niedzielę dajmy możliwość tym kobietom z dziećmi dzień spędzić.
            • olsah65 Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 20:17
              kolter_mr napisał: > Bzdura są to w 95% spotkania czysto biznesowe ze sponsorami.
              >
              Przy dawce takich procentów możesz dowolnie interpretować.
              > Ja też uważam ze w niedzielę dajmy możliwość tym kobietom z dziećmi dzień spędz
              > ić.
              Słusznie ,idzie lato niech w przyjemnym chłodzie spędzą godzinkę z rodzinką.
              • kolter_mr Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 20:31
                olsah65 napisał:

> Przy dawce takich procentów możesz dowolnie interpretować.

Idziesz na msęe kładziesz na tace i tyle masz zasadniczo kontaktu z bóstwem które stoi przy ołtarzu w pstrokatej kiecce.

> Słusznie ,idzie lato niech w przyjemnym chłodzie spędzą godzinkę z rodzinką.

Miałem na myśli dosłowne 24 godziny
                • olsah65 Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 20:43
                  kolter_mr napisał:> Idziesz na msęe kładziesz na tace i tyle
                  Nie namawiaj mnie do grzechu.
                  > Miałem na myśli dosłowne 24 godziny
                  Aż tak to ja nie jestem zakochany.
                  • kolter_mr Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 20:48
                    olsah65 napisał:

> kolter_mr napisał:> Idziesz na msęe kładziesz na tace i tyle
                    > Nie namawiaj mnie do grzechu.

Ja jeszcze wierzyłem w gusła tez wiedziałem ze uczestnictwo w katolickiej mszy to czystej wody bałwochwalstwo.

> Aż tak to ja nie jestem zakochany.

On o tym wie ??
                    • olsah65 Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 20:59
                      kolter_mr napisał: > Ja jeszcze wierzyłem w gusła t
                      Gdy ktoś sprawdza,to albo lubi grać w pokera, albo jest niewierzący.
                      > On o tym wie ??
                      Nie pytam, On nie odpowiada.
                      • kolter_mr Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 21:00
                        olsah65 napisał:

> kolter_mr napisał: > Ja jeszcze wierzyłem w gusła t
                        > Gdy ktoś sprawdza,to albo lubi grać w pokera, albo jest niewierzący.

Bierki odpadają ?

> Nie pytam, On nie odpowiada.

Milczenie owiec :(
                        • olsah65 Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 21:05
                          kolter_mr napisał: > Bierki odpadają ?
                          Zbyt duże ryzyko.
                          > Milczenie owiec :(
                          Jak groza, to groza.
        • s555toch Re: Odwracanie rozumu 25.04.14, 16:08
          grgkh, panienko naiwna... Umów się na randkę z kimś mądrzejszym od siebie... :)

Uważaj !
          "panienka" jest zgodna z Regulaminem Forum:
          forum.gazeta.pl/forum/w,721,150490142,150523150,Re_Fundamentalizm.html
          >Panienko naiwna

:))

--
          s555toch

• kolter_mr Re: Odwracanie rozumu 27.04.14, 08:35
            s555toch napisał(a):

> grgkh, panienko naiwna... Umów się na randkę z kimś mądrzejszym od siebie... :)
            >
            >
            > Uważaj !
            > "panienka" jest zgodna z Regulaminem Forum:
            > forum.gazeta.pl/forum/w,721,150490142,150523150,Re_Fundamentalizm.html
            > >Panienko naiwna :))

Oczywiście , przecież nikt nie ma pojęcia( w twoim wypadku) co się ukrywa pod nickiem.
      • kolter_mr Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 08:27
        olsah65 napisał:

> To ćwiczenie jest co najwyżej na spostrzegawczość, ale dobre i to. Księża mają
        > rodzinę i owszem, ale rodzinę katolicką. Spotkania , jak to w rodzinie, bądź, co bądź licznej, można odbywać w Domu Pana, tam są ku temu warunki. Janusz musi
        > poszukać innego triku, choć ten jest, przyznaję, zabawny.

Nic nie stoi na przeszkodzie ,oczywiście poza finansami czyli dziedziczeniem tego co klecha swoimi bajkami od jeleni wyłudzi żeby ksiądz miał normalną rodzinę ,żonę czy dzieci

Gdy Jezus przyszedł do domu Piotra, ujrzał jego teściową, leżącą w gorączce. Ujął ją za rękę, a gorączka ją opuściła. Wstała i usługiwała Mu. Jak widać pierwszy papież (katolicki) miał kobitkę .

Czy nie wolno nam zabierać z sobą żony chrześcijanki, jak czynią pozostali apostołowie i bracia Pańscy, i Kefas? Jak widać nie tylko Piotr/Kefas mieli kobity.

Kto o biskupstwo się ubiega, pięknej pracy pragnie. Biskup zaś ma być nienaganny, mąż jednej żony, (tutaj Paweł oczywiście żartuje :)) >>>trzeźwy, umiarkowany, przyzwoity, gościnny, dobry nauczyciel, nie oddający się pijaństwu, nie zadzierzysty, lecz łagodny, nie swarliwy, nie chciwy na grosz, <<<który by własnym domem dobrze zarządzał, dzieci trzymał w posłuszeństwie i wszelkiej uczciwości, bo jeżeli ktoś nie potrafi własnym domem zarządzać, jakże będzie mógł mieć na pieczy Kościół Boży? Nie może to być dopiero co nawrócony, gdyż mógłby wzbić się w pychę i popaść w potępienie diabelskie. A powinien też cieszyć się dobrym imieniem u tych, którzy do nas nie należą, aby nie narazić się na zarzuty i nie popaść w sidła diabelskie. Również diakoni mają być uczciwi, nie dwulicowi, nie nałogowi pijacy, nie chciwi brudnego zysku,zachowujący tajemnicę wiary wraz z czystym sumieniem. Niech oni najpierw odbędą próbę, a potem, jeśli się okaże, że są nienaganni, niech przystąpią do pełnienia służby. Podobnie kobiety: powinny być poważne, nie przewrotne, trzeźwe, wierne we wszystkim. Diakoni niech będą mężami jednej żony, mężami, którzy potrafią dobrze kierować dziećmi i domami swoimi. Bo ci, którzy dobrze służbę pełnili, zyskują sobie wysokie stanowisko i prawo występowania w sprawie wiary, która jest w Chrystusie Jezusie.
    • s555toch Re: Odwracanie argumentów 25.04.14, 16:03
      Łżesz jak pies, grgkh... Twój argument jest fałszywy

Uważaj !
      "Łżesz jak pies" jest zgodne z Regulaminem Forum :
      forum.gazeta.pl/forum/w,721,150490142,150549949,Re_Fundamentalizm.html
      >Łżesz jak przysłowiowy pies

:))
      --
      s555toch
      • grgkh Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 00:32
        s555toch napisał(a):

> > Łżesz jak przysłowiowy pies

Przy mnie się nie hamuj, przyjacielu.
        • olsah65 Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 20:10
          grgkh napisał:

> s555toch napisał(a):
          >
          > > > Łżesz jak przysłowiowy pies
          >
          > Przy mnie się nie hamuj, przyjacielu.
          >
          Myślę że byłoby lepsze odniesienie do arogancji kota. Przynajmniej by się nie odszczekał.
        • s555toch Re: Odwracanie argumentów 28.04.14, 14:34
          > > > Łżesz jak przysłowiowy pies
          >
          > Przy mnie się nie hamuj, przyjacielu.

Łżesz jak pies, bo nikt nie mówi o zakazie pracy dla wszystkich zawodów (np. szpitale, komunikacja, wodociągi , elektrociepłownie itd)...
          • kolter_mr Re: Odwracanie argumentów 28.04.14, 16:22
            s555toch napisał(a):

> > > > Łżesz jak przysłowiowy pies
            > >
            > > Przy mnie się nie hamuj, przyjacielu.
            >
            > Łżesz jak pies, bo nikt nie mówi o zakazie pracy dla wszystkich zawodów
            > (np. szpitale, komunikacja, wodociągi , elektrociepłownie itd)...

Akurat w XXI wieku nie da rady bez tego funkcjonować ,a bajeczki kleru mogą sobie poczekać .
          • grgkh Re: Odwracanie argumentów 29.04.14, 02:41
            s555toch napisał(a):

> > > > Łżesz jak przysłowiowy pies
            > >
            > > Przy mnie się nie hamuj, przyjacielu.
            >
            > Łżesz jak pies, bo nikt nie mówi o zakazie pracy dla wszystkich zawodów
            > (np. szpitale, komunikacja, wodociągi , elektrociepłownie itd)...

A dlaczego niektórzy ludzie powinni być w ten sposób dyskryminowani? Jaki jest powód tego?
            • s555toch Re: Odwracanie argumentów 30.04.14, 13:56
              >Jaki jest
              > powód tego?

Pomyśl. Wiem , że to dla ciebie duże wyzwanie , ale spróbuj... :)
              • grgkh Re: Odwracanie argumentów 30.04.14, 19:59
                s555toch napisał(a):

> > Jaki jest powód tego?
                >
                > Pomyśl. Wiem , że to dla ciebie duże wyzwanie , ale spróbuj... :)

Znów mnie próbujesz obrazić. :) Ale Ci się nie udało. A rozmawiasz sam ze sobą. Rozmawiaj dalej. :)

PS. Pięknie się tu prezentujesz, jako kulturalny, kochający bliźniego katolik. :) Jeśli inni katolicy są tacy, jak Ty, to nieciekawa to gromada.
      • kolter_mr Re: Odwracanie argumentów 27.04.14, 08:32
        s555toch napisał(a):

> Łżesz jak pies, grgkh... Twój argument jest fałszywy
        >
        >
        > Uważaj !
        > "Łżesz jak pies" jest zgodne z Regulaminem Forum :
        > forum.gazeta.pl/forum/w,721,150490142,150549949,Re_Fundamentalizm.html
        > >Łżesz jak przysłowiowy pies :))

No a jak coś takiego jak ty wabić ??

" Autor: chasyd_666 26.12.10, 21:39

żydki z GWna zawsze szykują takie "dania wigilijne"... :)
        Zdjęcie sugeruje, że chodzi o księży :)"
        • s555toch Re: Odwracanie argumentów 28.04.14, 14:37
          > żydki z GWna zawsze szykują takie "dania wigilijne"... :)
          > Zdjęcie sugeruje, że chodzi o księży :)"

No i czyż chasyd nie miał racji ?... Wystarczy spojrzeć na zdjęcie , pod którym jest artykuł !...

Zresztą ci sami manipulatorzy z GW (na fali anty-wojtyłowej histerii przed kanonizacją) parę dni temu sugerowali , że Wojtyła zabił jakiegoś Niemca w czasie wojny...
          • kolter_mr Re: Odwracanie argumentów 28.04.14, 16:24
            s555toch napisał(a):

> > żydki z GWna zawsze szykują takie "dania wigilijne"... :)
            > > Zdjęcie sugeruje, że chodzi o księży :)"
            >
            > No i czyż chasyd nie miał racji ?... Wystarczy spojrzeć na zdjęcie , pod któ
            > rym jest artykuł
            !...

Emdzik masz nas za idiotów to nie od dziś wiadomo ,ale nie zauważasz ze jednak zawsze to ty wychodzisz na debila jak nie emdzik to chasyd :))

> Zresztą ci sami manipulatorzy z GW (na fali anty-wojtyłowej histerii przed kanonizacją) parę dni temu sugerowali , że Wojtyła zabił jakiegoś Niemca w czasie wojny...

No a czemu nie ?? wojny wtedy nie było a karol już był klechą z aureola ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka