Dodaj do ulubionych

Spowiedz przez internet

11.04.17, 10:50
Na posiedzeniu Rady Parafialnej, zaproponowałem aby rozpocząć dyskusje na ten temat. Zdaje sobie sprawę, że brzmi to nierealne nawet ma graniczenie z fantazją, ale po przeczytaniu mojej propozycji będzie to nawet realne, bo gdy wprowadzono spowiedż, to nie było elektroniki ani internetu. Zdaje sobie sprawę że upłynie jeszcze wiele czasu zamin taką propozycje zacznie sią poważnie dyskutować, ale warto rozpocząć już teraz dyskusję na ten temat. Do tego kroku przyciniła się przerażające zeznanie znajomego księdza króry był spowiednikiem w sąsiedniej parafii.
Powiedział on, że niemal wszyscy ckłopcy którzy się spowiadali, mieli seks z dziewczynami. Natomiast z dziewczyn żadna nie wyznała, że miała seks. Facit, dziewczyny po prostu ze wstydu nie przyznali się do tego grzechu przed męskim spowiednikiem.
Spowiedż taka mogłaby wyglądać nastąpujące. Zaloguję sie na odpowiedni portal spowiedniczy.
Podaję imię, datę urodzenia i płeć.
Klikam na stwierdzenie, że spowiedż będzie szczera.
Znak Krzyża Swiętego
Modlitwa Ojcze Nasz..... Zdrowaś Maria....
Modlitwa do Ducha Swiętego o szczerę spowiedż.
Klikam, że powyższe modlitwy odmówiłem.
Potem wykaż wszystkich możliwych grzechów, klikam które mnie dotyczą i wpisuję ich ilość.
Na zakończenie modlitwa żalu i o odpuszczenie grzechów.
Dodatkowe uwagi i zapytania.
Powinna być grupa spowiedników którzy to analizują i dają w ciągu 24 godz. rozgrzeszenie, z podana pokuta, albo uzasadnią dlaczego tego nie dają. Albo będzie odpowiedni program który to analizuje i da w kilku sekundach odpowiedż.
To jest temat bardzo poważny, i proszę nie wpisujcie drwiń i nie róbcie z tego pośmiewisko.
Niektorzy traktuja grzech jako normalna rzecz, np. zlodziej , prostytutka jako zrodlo zarobku a nie grzech. Wyznawanie grzechow, szczegolnie seks przez kobiety, jest rzecza wstydliwa i krepujaca.
Proszę o rzeczową dyskusję.
Obserwuj wątek
    • grzeg34 Re: Spowiedz przez internet 11.04.17, 11:30
      Wirtualna spowiedź, wirtualna msza, wirtualna kolęda, wirtualne datki na kościół i t.d.
      Uważam, że kościół nigdy nie pójdzie na coś takiego, ponieważ siłą tej organizacji jest konsolidacja wiernych z każdej parafii wokół swojego kościoła i proboszcza.
      Regularny nawyk chodzenia do kościoła, nawyk spowiedzi, jest po to, aby każdy proboszcz mógł znać co najmniej z widzenia każdego parafianina i wpływać na jego postępowanie i "pobudzać" go do regularnych datków.
      Każda korporacja handlowa, która próbuje coś sprzedać, dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że najlepszą formą dotarcia do klienta jest bezpośredni kontakt z klientem. Czego przykładem mogą być sukcesy takich firm jak: Amway, Avon, Oriflame i t.p.
      • grzeg34 Re: Spowiedz przez internet 11.04.17, 13:06
        Nawet tworzone przy kościołach przez proboszczów tak zwane "rady parafialne" są inteligentną sztuczką psychologiczną do aktywowania wolontariuszy i współdzielenia odpowiedzialności za losy i rozwój parafii. W zamian wolontariusze doznają pewnego rodzaju wyróżnienia, dowartościowania i prestiżu wobec innych parafian.
        • nereus1 Re: Spowiedz przez internet 11.04.17, 13:45
          W Polsce Rada Parafialna ma forme doradcza. Natomiast w Niemczech Maja forme ustawodawcza. zatwierdzaja budzet, inwestycje i wszystko co zwiazane jest z gospodarka. Wyjatki sa sprawy teologiczne i organizacyjne kosciola.
          • grzeg34 Re: Spowiedz przez internet 11.04.17, 15:01
            nereus1 napisał:

> W Polsce Rada Parafialna ma forme doradcza.

Więc co takiego ciekawego i wartościowego udało się Wam w Radzie Parafialnej doradzić Waszemu proboszczowi?
          • pandaber Re: Spowiedz przez internet 11.04.17, 16:24
            W Polsce rada parafialna służy do dojenia parafian. Najbardziej było to widoczne w minionym tzw. złym okresie kiedy do parafii wożono dary z zachodu z samochodami włącznie. Wieczorem zajeżdżał TIR zaraz po nim rada parafialna i do rana był rozładunek i podział majątku. Samochody, futra, szynka, czekolada, elektronika dla rady a dla parafian mleko w proszku (nie dla wszystkich) i olej oraz mąka kukurydziana.
    • kolter-r Re: Spowiedz przez internet 11.04.17, 17:04
      nereus1 napisał:
      > Spowiedż taka mogłaby wyglądać nastąpujące. Zaloguję sie na odpowiedni portal
      > spowiedniczy.

jesteście nieludzcy, pozbawicie plebana możliwości pobaraszkowania w kruchcie...
    • jotkajot49 Re: Spowiedz przez internet 11.04.17, 21:19
      Dziesięć lat temu sąd w Białej Podlaskiej skazał faceta na grzywnę , bo się jakiemuś
      wiercy uczucia uraziły:

"...Dwudziestosiedmioletni Radosław R. z Chełma pracuje jako informatyk w jednej z
      krakowskich firm. Na swojej stronie internetowej "spowiadał" internautów.
      - Ta strona nie służy do zabawy. By rozgrzeszenie było prawdziwe, wszystkie
      pola należy wypełnić uczciwie i sumiennie -przekonywał. Potem zamieścił ikony:
      "Trwa łączenie z Bogiem, proszę czekać", "Trwa transfer grzechów", "Trwa
      odpuszczanie grzechów".
      Na koniec można było pobrać sobie certyfikat
      spowiedzi. Jako pokutę spowiadający mógł wybrać sobie m.in. modlitwę do św.
      Zybedeusza 1000 razy, modlitwę o spokój w kuchni trzy razy na kolanach,
      pomalowanie kota w worku na szaro. Na koniec proponował pobranie i wycięcie
      sobie ze strony internetowej hostii.
      "Upewnij się, czy masz w drukarce papier ryżowy, możesz użyć też
      ziemniaczanego" -zalecał informatyk. Ksiądz prof. Leon Dyczewski, kierownik
      katedry socjologii religii KUL, uważa, że szydzenie z sakramentów św. nie
      pozostawia wątpliwości co do obrazy uczuć religijnych. Strona internetowa
      spowiedź On-line cieszyła się dużym zainteresowaniem...

wyrok za parodie spowiedzi
      moherfucker1 13.06.07, 12:59

forum.gazeta.pl/forum/w,29,64109317,64109317,wyrok_za_parodie_spowiedzi.html#p64150618
      • nereus1 Re: Spowiedz przez internet 15.04.17, 09:51
        Gdyby ten informatyk zalozyl wlasna wiare np. "Polski kosciol Ludowy" ktory w programie oferuje spowiedz przez Internet, wtedy jego wiara stalaby pod ochrona panstwa, bo wtedy nie mialby nic wspolnego z kosciolem katolickim ani z uczuciami religijnymi.
    • snajper55 Albo przez telefon 13.04.17, 11:11
      Numer byłby z tych płatnych a pokutą byłby rachunek za telefon. Duzo grzechow to dluzsza spowiedź czyli wyższy rachunek. Logiczne. A i zysk dla parafii pokazny.

S.
      • nereus1 Re: Albo przez telefon 15.04.17, 09:33
        Mnie chodzi o to zeby spowiedz internetowa byla szczera i objela Cale spektrum wszystkich grzechow. Np. kobiety lub mlode dziewczyny wstydza sie przyznania do seksu przed meskim spowiednikiem. Zlodziej nie uwaza kradziez za grzech, to samo prostytutka za swoja prace. Gdyby byl wykaz wszystkich grzechow kazdy by sie przyznawal do wszystkich popelnionych grzechow. Ja chodze do komunii, bo nie popelnilem cienskiego grzechu, a przy lekkim grzechu mozna chodzic. Wiem ze to nie Problem najblizszych lat, ale warto nad tym dyskutowac. Kosciol to nie przedsiebiorstwo handlowe zeby przyciagac klientow, jak powyzej pisano!
    • klikusy Re: Spowiedz przez internet 15.04.17, 20:54
      po co komu spowiedź. wystarczy rachunek sumienia i żal za grzechy. tak postępują wierni innych religii i nikt tego nie kwestionuje. czyżby katolicy nie wierzyli w szczerość wiernych.
      • lumpior Czy może być coś wredniejszego,podlejszego? 15.04.17, 21:44
        Głupszego jak spowiedz uszna? Klecha to nadczłowiek odpuszczający grzechy? Bo tak wymyślił sam kler.To poniżenie i ubliżenie godności,to obelga i nawet gdy spowiada sam papież.
      • fielmon Re: Spowiedz przez internet 15.04.17, 22:08
        Czy wyobrażacie sobie kobiety, żeby jakiś mążczyzna paplał wam grzechy do ucha. Dałyśmy się upodlić.
    • cichwoda Re: Spowiedz przez internet 16.04.17, 02:40
      mnje siem lepjej podobi spowjec napisana na karteluszce I fsadzona w szparke, panie
    • jeremiah833 Re: Spowiedz przez internet 16.04.17, 13:10
      wy lepiej nie żartujcie, bo obrotni księża uruchomią spowiedź na numerach )700 ( duża suma) ....Lepiej im nie podpowiadać. W XVI wieku papież wpadł na pomysł sprzedawania odpustów - skończyło się to Reformacją a teraz i tak ta instytucja rozkłada się.
      • 9rgkh Re: Spowiedz przez internet 16.04.17, 13:29
        Wyobrażam sobie hakerski włam na taki serwer i opublikowanie treści spowiedzi przez WikiLeaks.
        Oj, byłoby co poczytać. :)
    • tomtg123 Re: Spowiedz przez internet 16.04.17, 13:50
      A nie lepsza byłaby tu po prostu anonimowa ankieta i gotowe odpowiedzi .... ;)

"Oj widzę, że w skali od 0-100 masz 70, popraw się. 3 zdrowaśki co wieczór. ".
      "Brawo, 0 punktów na 100, niebawem czeka Cię beatyfikacja"
      "100/100. Spadaj, śmierdzisz siarką.."

Tak już troszeczke bardziej serio, to mi się wydaje, że jeśli już ktoś czuje potrzebę wyspowiadania się, to przezwycięża wstyd o którym piszesz i to właśnie jest jednym z integralnych elementów całej sprawy i to uzasadnia że w ogóle takie
      coś jak spowiedź istnieje. Na tym spowiedź polega, dla spowiadającego się żal za grzechy i potrzeba wyznania ich i uzyskania rozgrzeszenia ma być większy niż niedogodności takie jak wstyd.
      Tak to sobie Kościół wymyślił. Inna spowiedź mija się z celem.
      Jeśli ten spowiadający się sam nie czuje potrzeby by wyznać grzechy pomimo wstydu, no to cała sprawa staje się szopką, a co za różnica czy szopka jest przez internet, czy live ?
      ;)
      Obrazowo mówiąc wymyśliłeś świetny sposób jak dawać kartę pływacką tym, co nie umieją pływać i nie zamierzają się nauczyć, bo mają lęk przed wodą.
      I OK, można tak, tylko w zasadzie po co ?
    • feelek Re: Spowiedz przez internet 19.04.17, 05:28
      to b. ciekawy temat do dyskusji
      nasuwają się pytania:
      1. po co komuś modlić się o szczerą spowiedź i prosić o to, aby była szczera? Nie może być tak, aby taka była i już?
      Czy ten problem dotyczy jakiejś grupy ludzi, która ma problem z tym, aby być uczciwymi nawet podczas tak symbolicznego czegoś, jakim jest spowiedź? Przecież nieszczera spowiedź jest z gruntu nieważna.
      2. czemu ten ksiądz publicznie ujawnia tajemnicę spowiedzi, do której zachowania jest przecież zobowiązany?
      3. jakiej kategorii grzech popełnia ów ksiądz i czy jest on odpuszczalny? Przez kogo: biskupa? Papieża?
      4. Czy ksiądz ów nie popełnia błędu logicznego, bo przecież ci chłopcy mogą te grzechy przeciw czystości seksualnej popełniać gdzieś na zewnątrz, w jakimś nieznanym temu księdzu burdelu?

PS. pełna zgoda, że to temat poważny i że nie można robić z niego pośmiewiska.
      Nie ma takiej potrzeby.
      Tobie udało się to w 100%.
      • nereus1 Re: Spowiedz przez internet 21.04.17, 11:22
        proszę księdza,pięć lat u spowiedzi nie byłam,wie ksiądz,kościołów w świecie wiele ewangelickich jest a ja chrześcijanka,grzechów ciężkich nie mam bo nikogo nie zabiłam,jedynie powszechne,znaczy się życiowe,
        - to powiedz mi czy wspólżyłaś w tym czasie
        no wie ksiądz by z przyszłym mężem się dopasować,
        to nie powiem że nie, -co przez to mam rozumieć,odpowiada ksiądz
        to nie raz proszę księdza, bo to z namiętności było
        i wie ksiądz wcale się tego wstydzę,bo mam to co chciałam
        -ale wiesz że przed ślubem jest to grzechem,
        to chyba ksiądz tak myśli,ja jestem innego zdania
        chyba przed ślubem warto spróbować niż po ślubie
        szybko się rozstać,choć nie powiem ślub już wzięłam
        cywilny bo wie ksziądz, Państwo to jak kościół
        rozwód daje albo separację,a ja rozwodu nie biorę
        jedynie grzech swoje wyznaję,czy da mi ksiądz rozgrzeszenie
        -wiele zgrzeszyłaś kobieto,przyjdź do mnie później
        ale po,co ?,proszę księdza jak teraz nie dasz mi rozgrzeszenia
        to powiedz czy za pieniądze chcesz je dać,że mówisz
        bym przyszła potem,a potem to nogi śmierdzą
        tak że proszę księdza,już podziękuję
        choć się czerwienię,jakbym nie wiem jakie grzechy miała
        by mnie tak trzymać całą godzinę bez rozgrzeszenia
        to dziękuję księdzu,choć jestem chrześcijanka
        tak to jest moja sprawa z kim idę do łóżka
        a ksiądz sam,po kontach się szlaja - Bóg zapłać
        • 9rgkh Re: Spowiedz przez internet 23.04.17, 19:24
          Świetna rozmowa.

> to chyba ksiądz tak myśli,ja jestem innego zdania...

Wierny czyli posłuszny katolik z reguły nie ma własnego zdania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka