Dodaj do ulubionych

Świat wszystkich

18.01.23, 00:28
Od 30 lat mamy coś, co zaszczepili nam Amerykanie&Zachód.
Polega to na tym: myśl, uważaj co chcesz, ale nie narzucaj tego innym.
....
Nikt nas nie zmuszał abyśmy to zaakceptowali i tego chcieli.
Tak, jak chcemy i akceptujemy.
....
Obecnie Ukraińcy każdego dnia, w każdej sekundzie, od roku udowadniają, że też tego chcą bardziej niż czegokolwiek.
...
Właściwie to wszystko.
Jest jedno ale:
przychodzą tutaj różni, którym przeszkadza coś tak oczywistego jak fakt, że można myśleć co kto uważa, byle to nie krzywdziło innych.
....
Hej katoliku!
: katoliku- wyznawco/ Oszolomie/Qwardianie/ - jedynie słuszny wyznawco jedynie słusznego sposobu myślenia:
bądź sobie kim chcesz: muzułmaninem, ateistą, judaistą, ale przestań uważać za ludzi jedynie katolików takich jak ty.
To kazał ci i Karol Wojtyła, i Joseph Ratzinger, i Kard. Bergolio, i Achille Ratti, jeśli wiesz katoliku o kim mowa.
....
Twój Świat odchodzi do lamusa. Świat gdzie jedyna słuszna, to twoja droga i tylko twoja.
Jeśli nie znajdziesz sobie miejsca w tym co będzie po tym twoim Świecie - twój wybór, twoja sprawa.
Obserwuj wątek
    • feelek Re: Świat wszystkich 19.01.23, 10:04
      Czy brak jakiejkolwiek reakcji tutejszych dyskutantów - katolików oznacza waszą zgodę na to, że zaczęliście tolerować inne niż katolickie postawy?
      To by było b. dobrze.
      Czy jest tak, że nie jedynie wy - katolicy macie rację w waszym dążeniu aby życie miało sens?
      Czy tak pp. katolicy myślicie?
      • zaczarowanyogrod Re: Świat wszystkich 19.01.23, 10:16
        Ja zawsze tolerowałam dlatego się nie wypowiedziałam
      • antares504 Re: Świat wszystkich 19.01.23, 15:21
        Hejka ~feelek, wspomniałeś o tej Ukrainie i zadałeś takie pytanie : " Czy brak jakiejkolwiek reakcji tutejszych dyskutantów - katolików oznacza waszą zgodę na to, że zaczęliście tolerować inne niż katolickie postawy? ". A jakie są w tym temacie te nasze katolickie postawy ???. Ja wymienię ich kilka jako przykłady dotyczące postawy Kościoła katolickiego wobec Ukraińców: 1) Matki z małymi dziećmi powitała w Polsce fundacja Kai Godek rozdając im tysiące ulotek rodem z horroru. Drastycznie rozbryzgane wnętrzności płodu groziły w języku ukraińskim konsekwencjami prawnymi dokonania aborcji. 2) W akcji przygarniania potrzebujących pod dach tylko polscy chrześcijanie wpadli na pomysł selekcji uchodźców wg wyznania !!!. Pewien ksiądz w otoczeniu swoich parafian publicznie uznał nie-katolików oraz zwierzątka domowe za nie godne humanitarnej pomocy. 3) No i na koniec to na co natknąłem się nie tak dawno w necie - katolicki kanał YouTube "Jednym Sercem" przekonuje wierzących, że Bóg wybaczy masowe ludobójstwo Putinowi i namawia katolików do okazywania mu chrześcijańskiej miłości oraz przebaczenia win. Hmm, jest to trochę dla mnie kontrowersyjne.
      • snajper55 Re: Świat wszystkich 19.01.23, 21:02
        feelek napisał:

> Czy brak jakiejkolwiek reakcji tutejszych dyskutantów - katolików oznacza waszą
        > zgodę na to, że zaczęliście tolerować inne niż katolickie postawy?

Ależ katolicy nigdy katolickich postaw nie przejawiali. Czy znasz katolika, który by nadstawiał drugi policzek? Dosłowni i w przenośni? Choćby jednego katolika? A może znasz katolika, który by miłował swoich wrogów? Bycie katolikiem to pusta deklaracja, za którą nic nie idzie. Katolicy zachowują się jak poganie - kradną, kłamią, nienawidzą (Oszoł jest tu świetnym przykładem), gwałcą, zabijają.

S.
        • hana2 Re: Świat wszystkich 20.01.23, 22:48
          Myślę, że katolicy nam zazdroszczą braku lęku przed boża ręką. Wymyślili swoje kodeksy i się umartwiają, gdy nie potrafią sprostać tym wszystkim przykazaniom. A się okaże u bram nieba, że wystarczyło po prostu żyć i dać żyć innym.
          • feelek Re: Świat wszystkich 20.01.23, 22:55
            hana2 napisała:

> A się okaże u bram nieba, że wystarczyło po prostu żyć i dać żyć innym.
            ....
            z całą pewnością to jedynie słuszna postawa
            ....
            (nawet jeśli się okaże, że wszystko kończy się z chwilą smierci).
            • hana2 Re: Świat wszystkich 20.01.23, 23:08
              Dla tych co po nas ma duże znaczenie to, co zostawimy po sobie. Tak jak i miało znaczenie to, w jak urządzony świat my wkroczyliśmy.
          • snajper55 Re: Świat wszystkich 21.01.23, 00:12
            hana2 napisała:

> Myślę, że katolicy nam zazdroszczą braku lęku przed boża ręką. Wymyślili swoje
            > kodeksy i się umartwiają, gdy nie potrafią sprostać tym wszystkim przykazaniom.

Naprawdę sądzisz, że się tym umartwiają? Czy Morawiecki umartwia sie bo kłamie? Czy ksiądz pedofil się umartwia, bo udało mu się przelecieć ministranta? Czy złodziej się umartwia z powodu tego, że kradnie? Już pisałem, polscy katolicy mają w dudzie przykazania. W Polsce katolicyzm jest jedyni deklaratywną religią, martwą.

> A się okaże u bram nieba, że wystarczyło po prostu żyć i dać żyć innym.

Powidz mi, czy uważasz, że jesteś bardziej kompetentna w sprawach nieba i piekła od duchownych? Powidz mi, czy ci duchowni żyją tak, jakby niebo i piekło istniały? Czy raczej żyją tak, jakby w żadne niebo i piekło nie wierzyli?

S.
            • feelek Re: Świat wszystkich 21.01.23, 00:24
              snajper55 napisał:
              > Powidz mi [ _ _ _ _]?
              >
              > S.
              ....
              Treść twojego wpisu została usunięta z powodu absurdu, jaki tu uprawiasz:
              oceniasz, rozpisujesz się na temat cudzych wpisów, albo je usuwasz.
              .....
              PS. Musisz uważać: biorąc udział w absurdzie, ryzykujesz, że zwariujesz.
    • qwardian [...] 19.01.23, 13:39
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • hana2 Re: Świat wszystkich 19.01.23, 20:31
      Ja nie jestem katoliczką, a nic nie napisałam,
      bo jedyne, co mogę napisać, to że się z tobą zgadzam.

Mam wrażenie i wierzę w to, że ludzkość z pokolenia na pokolenie wzrasta.

• snajper55 Re: Świat wszystkich 19.01.23, 20:56
        hana2 napisała:

> Ja nie jestem katoliczką, a nic nie napisałam,
        > bo jedyne, co mogę napisać, to że się z tobą zgadzam.

To tak jak ja.

> Mam wrażenie i wierzę w to, że ludzkość z pokolenia na pokolenie wzrasta.

Co to znaczy "wzrasta"? Liczebnie?

S.
        • hana2 Re: Świat wszystkich 20.01.23, 23:03
          Mam na myśli to, co zawsze piszę, że człowiek z pokolenia na pokolenie coraz bardziej rozwija swoją wrażliwość na krzywdę. Mogłabym podać przykład okrutnych praktyk, które były czymś naturalnym w średniowieczu, a dziś gotują krew w żyłach. Ale wolę zachować to tylko w mojej głowie. Pewne zbrodnie wojenne przeciwko kobietom, od niedawna są uważane za zbrodnie, wcześniej były czyms "normalnym". I można mnożyć przykłady na to, że z biegiem lat zasypywane są podziały na kolor skóry, płeć, pochodzenie i inne. Historia nie zatacza koła. Dzieje ludzkości to spirala. Im wyżej tym jaśniej.

• elka-sulzerowa2 Re: Świat wszystkich 19.01.23, 23:21
      feelek napisał:

> Od 30 lat mamy coś, co zaszczepili nam Amerykanie&Zachód.
      > Polega to na tym: myśl, uważaj co chcesz, ale nie narzucaj tego innym.
      > ...

Problem w tym, ze amerykanski zachod ... wszystko narzuca innym; a to politycy nieodpowiedni, a to danina niedostateczna, a to czolobitnosc niezbyt donosna, ... od konca II WS.

> Nikt nas nie zmuszał abyśmy to zaakceptowali i tego chcieli.

Eeee ... lata izolacji i sankcjj gospodarczych po II WS to co, tylko nasz wymysl?

> Tak, jak chcemy i akceptujemy.
      > ....
      > Obecnie Ukraińcy każdego dnia, w każdej sekundzie, od roku udowadniają, że też
      > tego chcą bardziej niż czegokolwiek.
      > ...

I dlatego tez, moszcza sie w jednym lozu z Banderami i innymi naziolami?

> Właściwie to wszystko.
      > Jest jedno ale:
      > przychodzą tutaj różni, którym przeszkadza coś tak oczywistego jak fakt, że moż
      > na myśleć co kto uważa, byle to nie krzywdziło innych.
      > ....
      > Hej katoliku!
      > : katoliku- wyznawco/ Oszolomie/Qwardianie/ - jedynie słuszny wyznawco jedynie
      > słusznego sposobu myślenia:
      > bądź sobie kim chcesz: muzułmaninem, ateistą, judaistą, ale przestań uważać za
      > ludzi jedynie katolików takich jak ty.

Tu, pelna zgoda.

> To kazał ci i Karol Wojtyła, i Joseph Ratzinger, i Kard. Bergolio, i Achille Ra
      > tti, jeśli wiesz katoliku o kim mowa.
      > ....
      > Twój Świat odchodzi do lamusa. Świat gdzie jedyna słuszna, to twoja droga i tyl
      > ko twoja.
      > Jeśli nie znajdziesz sobie miejsca w tym co będzie po tym twoim Świecie - twój
      > wybór, twoja sprawa.
      • feelek Re: Świat wszystkich 20.01.23, 00:05
        elka-sulzerowa2 napisała: Problem w tym, ze amerykanski zachod ... wszystko narzuca innym; a to politycy nieodpowiedni, a to danina niedostateczna, a to czolobitnosc niezbyt donosna...
        ....
        f: 1....ale my tego chcemy, a to, co piszesz to pizdryki wobec tego, co było za komuny,
        2. masz co lepszego? Rosja? Chiny?
        3. wolę poprawiać, uczestniczyć w Świecie Zachodu niż w Świecie Rosji, Chin, Iranu
        >
        f: > > Nikt nas nie zmuszał abyśmy to zaakceptowali i tego chcieli.
        >
        ES: > Eeee ... lata izolacji i sankcjj gospodarczych po II WS to co, tylko nasz wymysl?
        ....
        f" ... np. pomoc w postaci Planu Marshalla, którą komuna odrzuciła, a za którą Europa Zachodnia zbudowała autostrady?
        > > > ....
        f: Obecnie Ukraińcy każdego dnia, w każdej sekundzie, od roku udowadniają, ż
        > e też
        > > tego chcą bardziej niż czegokolwiek.
        > > ...
        >
        > I dlatego tez, moszcza sie w jednym lozu z Banderami i innymi naziolami?
        . ..
        f: pomimo tego
        • elka-sulzerowa2 Re: Świat wszystkich 20.01.23, 00:24
          feelek napisał:
          > ....
          > f: 1....ale my tego chcemy, a to, co piszesz to pizdryki wobec tego, co było za
          > komuny,

Pizdryki tylko dlatego, ze malo wiemy o "wspanialomyslnosci" zachodu ... tu brak wiedzy czyni z kata dobroczynce. Niestety narody poddane wspanialomyslnosci kata nigdy nie beda wdzieczne.

> 2. masz co lepszego? Rosja? Chiny?

Lepszego w sensie "pana nad nami" ?
          A jakaz to miedzy nimi roznica?

> 3. wolę poprawiać, uczestniczyć w Świecie Zachodu niż w Świecie Rosji, Chin, Iranu

Dobrze byloby nie ogladac sie za panami i nie toczyc wiecznie poddanczego zycia.

> f: > > Nikt nas nie zmuszał abyśmy to zaakceptowali i tego chcieli.

Pozornie ... Co wiemy o pozakulisowych grach i naciskach? Wyglada na to, ze jestesmy rozgrywani ku interesom innych.

> ES: > Eeee ... lata izolacji i sankcjj gospodarczych po II WS to co, tylko
          > nasz wymysl?
          > ....
          > f" ... np. pomoc w postaci Planu Marshalla, którą komuna odrzuciła, a za którą
          > Europa Zachodnia zbudowała autostrady?
          > > > >

...plan ktory skutecznie zrobil z Europy .... zakladnikow.

> f: pomimo tego
          • feelek Re: Świat wszystkich 20.01.23, 00:58
            ES: ....
            ....
            Rozumiem, że się pani w "Świecie Zachodu" nie podoba.
            W Świecie NATO, wolnych wyborów, wolności wypowiedzi....
            Nazywa to pani, że się ma tych czy tamtych panów...
            Proszę to powiedzieć Ukraińcom, co do tego dążą...
            ... a i Finom, Szwedom ....
    • privus Re: Świat wszystkich 19.01.23, 23:42
      feelek napisał:

> Hej katoliku!
      > : katoliku- wyznawco/ Oszolomie/Qwardianie/ - jedynie słuszny wyznawco jedynie
      > słusznego sposobu myślenia:
      > bądź sobie kim chcesz: muzułmaninem, ateistą, judaistą, ale przestań uważać za
      > ludzi jedynie katolików takich jak ty.
      > To kazał ci i Karol Wojtyła, i Joseph Ratzinger, i Kard. Bergolio, i Achille Ra
      > tti, jeśli wiesz katoliku o kim mowa.

Karol Wojtyła niestety zwalczał teologię wyzwolenia. Zwróciła mu na to Indianka krytykując zorganizowanie katolickich uroczystości z okazji 500-lecia odkrycia Ameryki w miejscu lądowania Kolumba.
    • edico Re: Świat wszystkich 20.01.23, 23:03
      Obawiam się, że katolicy zdecydowanie wniosą swój sprzeciw zgłaszając do niego swoją wyłączność :)
      • privus Re: Świat wszystkich 21.01.23, 09:03
        Nie zdziwił bym się. Mają pretensje do wszystkiego. Nie widzę jednak żadnych powodów, by chrześcijańskie wierzenia traktować inaczej niż mity greckie czy skandynawskie. Tym bardziej, że gnębienie inaczej myślących stało się nieustanną historią tej religii.
        • feelek Re: Świat wszystkich 28.01.23, 02:35
          privus napisał:
          " Tym bardziej, że gnębienie inaczej myślących stało się nieustanną historią tej religii."
          ....
          ...historią, histerią i obsesją...
          Weźcie tego tu Oszoła: przychodzi ktoś jak F1, co chce znaleźć jakiś wspólny mianownik... ale to beznadziejne - przecież wiemy to od zawsze z matmy: w mianowniku nie może być ziobro.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka