Dodaj do ulubionych

Kościół włoski traci twarz

01.06.23, 18:03
Robię przegląd prasy włoskiej on-line.Włochy to przez antonomazję, przykład kraju katolickiego (rzymsko).Od połowy maja do końca czerwca, w tym kraj, trzeba robić deklarację zarobków i zadeklarować dla kogo ma iść 0,8% podatków np. dla Państwa na szkoły lub na różne kościoły, z katolickim na czele.Z tych deklaracj Kościól otrzymał w 2022 roku 1 miliard 111 milionów 579 tysięcy €, czyli trzy czwarte (75 %) całej sumy (potem, jak robione są rachunki, to już inna sprawa, niestety.) Te ogromne pieniądze, cash, są tlenem dla tej organizacji.Jeśli kilkanaście, nawet klika lat temu ta ogromna masa pieniędzy pochodzących z deklaracji zarobków i podatkw była -+ stabilna (koło 1,5 miliarda €), od paru lata coraz bardziej zmniejsza się, jako skutek zmniejszania się ilości osób, które deklarują krk dla przeznaczenia kwoty.
W 2016 roku 80% deklarowało krk, w 2021 roku ten wybór zrobiło tylko 29,2% osób

OtoTo co znajduję:
Abbasanta (małe miasteczko na środku Sardyni), szokujące rewelacje proboszcza: „byłem ofiarą gwałtów seksualnych”.
Don Paolo Contini, który opiekuje się też (jako proboszcz nota mim) gminami w Ghilarza i Norbello „wyspowiadał ” własny dramat poprzez chat z wiernymi : „Niesłychane gwałty w seminarium.Odpowiedzialny za to został wysłany (za kaę nata bmim) na parę miesięcy do Świętej Ziemi”.
On miał wtedy tylko 14 lat.
Ta wiadomość ma ogromny rozgłos, bo interesuje bezpośrednio całą wyspę, mówi to ksiądz, nie laik. Negatyna fotografia kościoła dana na całe Włochy.Ilość osób deklarujących 0,8% na kkrk spadnie jeszcze bardziej.Wiadomość w lokalnej gazecie w niedzielę, pierwsze 3 strony.

W internecie, pod informacją z Abbasanta, znajduję informację sprzed 5 lat :
„Orgie na plebanii, don Andrea „miał nie mniej niż 15 kochanek, seks w dni i noce”. (don, oznacza księdza mim)
Don Andrea Contin, proboszcz parafii San Lazzaro w Padwie.Wychodzą na jaw obrzydzające szczegóły jak ciągnięcie zysku z prostytucji, zastraszanie, przemoc, wyszukiwanie poprzez inernet kochanków do swoich kobiet.....
Jedna z parafianek zadeklarowała: “ ja też robiłam seks z don Andrea.Seks coraz bardziej ostry i z przemocą, z biciem, policzkowaniem, opluwaniem, zabawkami erotycznymi.Seks skończył się, kiedy żądając coraz więcej zaczął wymagać abym robiła seks z innymi mężczyznami.....wtedy odmówiłam”
Jak tu nie dać racji snajperowi:
Kościół katolicki (hierarchia kościoła) jest organizacją ateistycznych mężczyzn odmiennych seksualnie - homosi, pedofilów, nekrofilów, zoofilów itd i mam nadzieje, że nie przetrwa. To nie wiara ich łączy, gdyż w żadnego boga czy życie po śmierci nie wierzą i czerpią z życia doczesnego pełnymi garściami. To dewiacje ich łączą.

Pomyśleć, że tylko kilkanaście lat temu nikomu nie przeszłoby na myśl, nawet w przewdsionku umysłu, że kler to taka śmierdząca zgnilizna.

Obserwuj wątek
    • antares504 Re: Kościół włoski traci twarz 01.06.23, 21:26
      Witaj ~mim1656awo, Ty piszesz o Kościele włoskim. Ja języka włoskiego nie znam, ale znam niemiecki, też często tam jestem bo mam dużo znajomych. Więc Niemcy też mają rekordową liczbę apostazji. Tam w ostatnim okresie to im spada nawet na rok prawie 370 tys. osób. Też dodam, że w Niemczech należąc do Kościoła trzeba płacić miesięcznie podatek wynoszącą jakiś tam procent zarobków. Tak na moje oko od brutta 3000 Euro płaci się gdzieś 37 Euro na miesiąc. Znani mi Polacy przez tą wartość 5 paczek papierosów, zaraz wypisali się z Kościoła. Kwestia inna... Niemcy momentalnie reagują apostazją na afery w Kościele. Byłem tam u kumpla kiedyś, wchodzę na stronę Der Spiegel a tam afera, że biskup chyba z miasta Limburg kupił sobie kryształową wannę. Na drugi dzień, kilka tysięty ludzi dokonało apostazji. A w Polsce ???. Nie do pomyślenie, bo nam bóstwa służą. No to jak służą, to " Matkę Boską w kierat, niech się nie opierdziela. Roboty w Polsce dużo a bóstwa nam tu służą ". No i Kolego ~mim1656awo, byłem w tym roku na I Komunii... ci polscy katolicy, to komedia, na słowa "Pan z wami" odpowiada tylko organista, bo reszta totalnie nie ma pojęcia, co na to odpowiedzieć. To farsa. No i coś jeszcze, zawsze się zastanawiałem jak można kogoś kto ma zdrowe zmysły oszukać metodą "na wnuczka". Mnie kuzyn oszukał metodą "na chrzestnego", musiałem kupić quada.
    • tade-k53 Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 10:56
      Jest tylko jeden prawdziwy Bóg i jedna prawdziwa religia objawiona przez Boga. Wszystkie fałszywe religie pochodzą z piekła. Każdy kto wierzy w więcej niż jedyną prawdziwą religię jest bałwochwalcą, czyli uprawia duchowy nierząd. Dlatego posoborowa organizacja to Wielka Nierządnica. Ap 17 Pismo Święte musi się spełnić. "Cała ziemia w podziwie spogląda na bestię" (Apok. 13, 3) Warto poznać prawdę objawioną przez Boga.
      tradycja2012.blogspot.com/
      • privus Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 12:28
        Poproś papieża tade-k53, by swoją stolicę przeniósł gdzieś do Afryki lub Ameryki Płd., ponieważ losy chrześcijaństwa w Europie wydają się być już z grusza policzone. Nie życzę oczywiście mieszkańcom tych kontynentów aż tak źle, ale wszystko wskazuje na to, że czekać ich będzie długa droga przejścia z uparcie głoszonych cudownych właściwości nowin religijnych do tych zwykłych powszechnie obowiązujących w świecie cywilizowanym. Oby tylko ich nie czekało kolejne 1000 lat chrześcijaństwa na Oświecenie.

A tak na marginesie. Jeśli Darwin pogonił pana boga z obszaru między bakterią i człowiekiem, to wcale nie oznacza, że poszedł z nim na jakiś układ w kategoriach - do bakterii ty, a od bakterii to już ja. M.in. wiele świadczy o tym, że katecheci w szkłach stali się przyczynkiem do powstania kolejnego dowodu na nie istnienie takiego boga. Jeśli bowiem istnieje bóg mający być samą mądrością, to jak mógł dopuścił do tego, że jego naziemny personel jest taki głupi?
        • antares504 Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 15:59
          Tak ~privus, Kościół w EU jest już trupem. Bo ta katolicka religia to taka intelektualna egzotyka. Wiara w namiestników Boga pogrążonych w ukrywaniu deprawacji. Dogmatyczna wiara w słowo napisane przez ludzi nierozumiejących otaczającego świata. Idź Kolego ~privus na mszę dzisiaj i posłuchajcie struktury tego obrzędu. Na klęczkach, zginając kark, dowiesz się tylko o swoich winach, a kapłan Cię nakarmi jak zbłąkaną owieczkę. Bo katolik musi mu jeść z ręki. No nie wiem... w/g mnie w XXI wieku jeżeli ktoś podaje się za przedstawiciela Boga, powinien być ścigany z urzędu jako oszust. No, poza przypadkami, kiedy powinien interweniować psychiatra. Oczywiście ludzie jeszcze w Polsce chodzą ludzie do kościoła, gdyż w naszym kalifacie smoleńskim czarownicy katoliccy mają ostoję spokoju i dobrobytu, a ludziska u nas potulne i głupie jak przed wojną.
      • snajper55 Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 12:32
        tade-k53 napisał:

> Jest tylko jeden prawdziwy Bóg i jedna prawdziwa religia objawiona przez Boga.
        > Wszystkie fałszywe religie pochodzą z piekła.

Masz rację. Tylko wiara w Allaha, tylko prawdziwa wiara jest ścieżką do zbawienia. Wszelkie inne religie to ścieżki prowadzące na msnowce, prosto w objęcia Złego. Allahu akbar!

S.
        • tade-k53 Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 13:41
          Tylko religia katolicka jest oprawdziwa.
          Św. Piotr, pierwszy papież przestrzega:
          Bądźcie trzeźwi! Czuwajcie! Przeciwnik wasz, diabeł, jak lew ryczący krąży szukając kogo pożreć. Mocni w wierze przeciwstawcie się jemu!!! 1P 5.8
          "A bez wiary nie można podobać się Bogu. Hbr 11:6
          "Jeślibym się jeszcze ludziom podobał, nie byłbym sługą Chrystusa” Ga 1.10
          • privus Czy myślisz tade-k53 co i o czym piszesz? 02.06.23, 15:05
            Otóż katolicki apologeto, za wyjątkiem siedmiu listów Pawła (Szawła), księgi NT nie pochdzą od osób, którym przypisuje się autorstwo. Dotyczy to szczególnie apostolskich ewangelii Mateusza, Jana a także listów Piotra, Jana, Jakuba i Judy oraz Apokalipsy. Po prostu byli analfabetami i jako tacy absolutnie nie byli zdolni do skomponowania tych pism.

Spośród 12 apostołów 4 było rybakami, jeden celnikiem a o pozostałych nic nie wiadomo poza tym że pochodzili z rolniczej Galilei. Świadczy o tym m.in. fragmenty chociaż by z Dz 4,13: "... dowiedziawszy się, że są oni ludźmi nieuczonymi i prostymi...".

Nie mam nic przeciwko twoim prywatnym dywagacjom i przekonaniom, ale nie wciskaj tych swoich mantr innym w sposób pozbawiony logicznego myślenia.
      • antares504 Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 15:36
        Hejka ~tade-k53, napisałeś tak : "Jest tylko jeden prawdziwy Bóg i jedna prawdziwa religia ". Napisałeś to z przekonaniem i powiem Ci, że te Twoje słowa to dobry temat na pracę doktorską. Dlaczego ???. Bo na świecie istnieje bardzo dużo religii. Około 85 % populacji identyfikuje się z jakąś grupą religijną. Zastanówmy się teraz ~tade-k53, nad dwoma istotnymi tematami. Mianowicie, co decyduje o tym jaką religię wyznaje dany człowiek, oraz dlaczego ów człowiek myśli, że jego religia jest prawdziwa a inne już nie. Kolego z tego co ja wiem, to pierwsze udokumentowane oznaki religijności to 50 tys lat p.n.e !!!. Czujesz tego bluesa ???. Ja na tej podstawie to nawet powiem, że pomiędzy Tobą a ateistą to nie ma dużej różnicy. Gdyż obecnie na świecie istnieje ok 4000 religii, Ty odrzucasz 3999, a ateista 4000. To powiedz mi, jaka to różnica ???.
        • mim1656awo Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 19:17
          22 maja 2023
          W dzienniku lokalnym Sardynii (L-Unione Sarda) w tydzień po publicznym ogłoszeniu przez proboszcza z Abbasanta gwałtów seksualnych w seminariu, kiedy on miał tylko 14 lat, inny fakt wstrząsa kościołem tej cudownej wyspy: główna kropielnica ze „święconą wodą” w kościele św.Franciszka w Macomer została napełniona psimi kupami.Odktycie zostało zrobione przez posługaczki.Pomiędzy wierzącymi snuje się niezadowolenie.
          „Akt świętokradztwa został popełniony wewnątzr kościoła świętego Franciszka w Macomer.W kropielnicy ulokowanej przy wejściu do kościoła, późnym popołudniem, w sobotę, zostały znalezione odchody psie, wrzucone do wody święconej przez kogoś kto, prawdopodobnie, wykorzystał fakt, że brama kościoła pozostała otwarta po mszy popołudniowej.Sprofanowanie kropielnicy zostało zauważone przez kobiety zajmujące się czyszczeniem kościoła, jego otwieraniem i zamykaniem.Kobiety natychmiast wyczyściły wszystko, zdezynfektowały kropielnicę i pozostawiły ją pustą do mszy niedzielnej.Nikt nie pomyślal aby poinformować o tym fakcie policję i nawet proboszcz, ojciec Mario Pesenti przedłożył nie komentowanie tego, co się wydarzyło.
          Oczywiście to wszystko spowodowało niezadowolenie między wierzącymi i teraz starają się pojąć kto mógł zrobić coś takiego.Ten sam kościól ubiegłego 2 lutego był obiektem wandali, którzy popełnili czyny świetokradczych jak zabazgranie czerwoną i brązową farbą ołtarza i serwet wyszywanych, niscząc je całkowicie.”

Sparafrazuję Hamleta: “źle dzieje się w państwie kościelnym”.Fakty opisane miały kilkanaście komentarzy czytelników tej gazety (przynajmniej opublikowano kilkanaście po oczywistej cenzurze).Ktoś napisał : „ do kościoła? Lepiej z psem na spacer”.I jesteśmy tu w „chrzścijsńskich” Włoszech, a zwłaszcza na pieknej wyspie z której pochodzi ex 3-cia figura Watykanu ex kardynał Angelo Becciu zamieszany w aferę londyńską, sprzeniewierzeniem 450 milionami Euro ze świętopietrza.Oskarżony o pekulat i branie udziału w organizacji przestępczej (nieżle jak na 3-cia figurę Watykanu ).Jest obecnie pod procesem, bodajże 55 sesja.O tym media mówią mało. Oczywiste.Ale wiadomości pozostają.Ludzie to widzą i pamiętają.Takie krople, które głaz niszczą.
          Podaję linki do skopiowania i przyklejenia dla tych, nielicznych, którzy chcieliby obejrzeć oryginalne artykuy.A jest ich dużo, nie tylko te 2.
          • mim1656awo Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 20:12
            oto dane do artykułów.Trzeba zrobić kopię i przykleić na Goola

macomer chiesa escrementi di cane

rivelazioni choc parroco abbasanta abusi sessuali
        • tade-k53 Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 20:24
          Diabeł walczy z Kościołem i wymyśla fałszywe religie by ściągnąć ludzi do piekła.
          Ten pogański świat (na 8 mld ludzi ponad 7 mld pogan) istnieje tylko dzięki temu, że prawie wszyscy idą do piekła.
          Szaleństwem jest iść dobrowolnie w ogień piekielny!
          Nie dbasz o zbawienie duszy?
          Zbawienie tylko w Kościele przedsoborowym!

• antares504 Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 21:44
            Wiesz ~tade-k53, Ty bardzo często używasz tego określenia diabeł i może to być dla Ciebie, dla Twojej wiary niebezpieczne. Ja już jestem przekonany, że jakiś głos Ci podpowiada, wspomnij we wpisie o diable, a być może już niedługo usłyszysz głos samego Lucyfer i będziesz stracony. Kolego... już Freud wspominał, że w czlowieku tkwią dwie siły. Jedna to skłonność do dobra, a druga to energia agresji, niemoralnych pożądań, egoistycznych zachcianek - i tego nie ruszaj. Jestem przekonany, że Ty oprócz Anioła Stróża, masz już osobistego diabła. No i piszesz tak : " ...prawie wszyscy idą do piekła ". Zauważ że ja gorącemu katolikowi ~oszol-lom-z-rm raz odpowiadam popierając Go, innym razem atakuję. Wiesz dlaczego ???. Bo moja lewa półkula mózgowa jest ateistą, a prawa wierzy bardzo w Boga. Powiedz mi, po śmierci pójdę do nieba czy piekła ???.
          • privus Re: Kościół włoski traci twarz 02.06.23, 21:58
            A skąd ta pewność, że ta twoja religia nie jest FAŁŁSZYWA?
            • elka-sulzerowa2 Re: Kościół włoski traci twarz 03.06.23, 17:32
              privus napisał:

> A skąd ta pewność, że ta twoja religia nie jest FAŁŁSZYWA?

No wlasnie! Skad on ma wiedziec, czy ta jego religia jest falszywa czy nie? Z wzajemnie sprzecznych bajan spisanych przez niewiadomo kogo? No ale myslenie jest w tej religii jest grzechem wiec rozmyslal nad tym zdecydowanie nie bedzie.
              Skoro ten jego milosciwy, wszechmogacy bog dopuscil istnienie szatana to myslacemu automatycznie nasuwa sie pytanie czy aby ten bog jest milosciwy i wszechmogacy za jakiego sie podaje? Jesli mogl zapobiec istnieniu szatana a tego nie zrobil to nie jest milosciwy. Jesli chcialby zapobiec ale nie moze to nie jest wszechmocny. Jesli chce i moze to dlaczego mamy szatana? Jesli ani chce ani moze to dlaczego nazywac go bogiem?
              • antares504 Re: Kościół włoski traci twarz 03.06.23, 18:27
                Witaj ~elka-sulzerowa2, więc jeśli ktoś twierdzi, że jedynie jego religia jest prawdziwa, to z tym człowiekiem coś nie gra. Dla mnie prawdziwy katolik powinien jedynie twierdzić, że chrześcijaństwo jest jedną z wielu dróg prowadzących do duchowości, celowo Boga tutaj nie wymieniam. Ja się naprawdę zgadzam z Twoim poglądem który kiedyś przedstawiłaś na temat bytu astralnego i emocji. Bo masz 100% racji, nasze życie nie ma żadnego większego metafizycznego sensu. Podobnie jak nasze pojawienie się na Ziemi jest przypadkowe i nikomu i niczemu nie jest potrzebne. OK, może na upartego jakieś informacje pozostaną po naszej śmierci w formie tej duszy. Też mnie wkurza to ględzenie, że katolicy są moralni, dobrzy, ateiści źli. Bzdura... prawo Pitagorasa znane z podstawówki ani nie jest sprawiedliwe, ani niesprawiedliwe, dobre czy złe, to prawo po prostu istnieje. I koniec. I tak jest z ludzką miłością, nienawiścią, plus inne uczucia, bo to tylko reakcje fizyko-chemiczne, ruchy atomów czy reakcje między cząstkami chemicznymi w naszym organizmie. I po cholerę w XXI wieku mieszać do tego jakiegoś Boga i jeszcze się upierać, że nasza religia to ta jedyna prawdziwa. OK, ja nie ukrywam że twierdzę, że istnieje jakaś inteligencja, która jest przyczyną sprawczą i porządkującą całość rzeczywistości we Wszechświecie. Ale nigdy nie powiem, że przemiana materii w naszym żołądku jest powiązana z Bogiem, a spalanie w silniku benzyny już nie. I to i to jest dla mnie identycznym procesem.
                • mim1656awo Re: Kościół włoski traci twarz 03.06.23, 18:52
                  Dlaczego don Paolo Contini, proboszcz z Abbasanta, po prawie 30 latach ogłosił na 4-ry wiatry wieloletnie gwałty seksualne popełniane na nim, kiedy miał 14 lat, przez innego kleryka?To związane jest z Franciszkiem i jego Vos estis lux mundi, z maja 2019 roku.Don Paolo zgłasza wszystko do kurii.Ta rusza się natychmiast.Jak martwy cielec ogonem.Oskarżenie don Paolo zostaje umorzone z racji dziesiątek lat od faktów i braku konkretnych dowodów. (jakby ksiądz mógł kłamać i robić fałszywe świasdectwo, absurd.).W rok pózniej umiera jego mama i don Paolo otrzymuje dużo kondolencji.Między innymi od jego gwałciciela (który wtedy miał 28 lat).Po niedługim czasie ksiądz pedofil kontaktuje na komurkę don Paolo, aby zaproponować mu wspólne zorganizowanie manifestacji religijnej.Wtedy, don Paolo nawiązuje z nim korespondencję sms, mail , wraca do strasznych dla niego czasów a gwałciciel, myśląc, że to już historia, potwierdza wszystko.Don Paolo zwraca się kurii, aby wznowić dochodzenie i uniemożliwić księdzu pedofilowi kontakty z dziećmi, silny w swoich krokach właśnie Vos estis lux mundi Franciszka i konkretnymi dowodami.
                  On ujawnia też to wszystko publicznie, aby k(n)uria nie zatuszowała wszystkiego i pozwoliła pedofilowi na kontynuowanie kontaktów z dziećmi.
                  Zadaję pytanie, bez odpowiedzi : ile setek dzieci ten katolicko rzymski ksiądz pedofil zomordował psychicznie i moralnie?Powtarzam, wiadomość trzymała pierwsze strony lokalnych (i nawet włoskich) gazet przez 5 dni, potem cisza.
                  Podaję słowa kluczowe, które skopiowane i przyklejone na Google pozwolą zainteresowanym forumowiczom na dotarcie do oryginalnych artykułów.

don Paolo Contini Abbasanta prove abusi frate pedofilo

• privus Re: Kościół włoski traci twarz 03.06.23, 23:52
                  antares504 napisał:

> ... Dla mnie prawdziwy katolik powinien jedynie twierdzić, że chrześcijaństwo jest jedną z wielu dróg
                  > prowadzących do duchowości, celowo Boga tutaj nie wymieniam.

Jest jedno ale. Otóż pogląd ten jest jak najbardziej słuszny w wypadku myślącego chrześcijanina a nie parafialnego katolika.
              • privus Re: Kościół włoski traci twarz 05.08.23, 16:47
                elka-sulzerowa2 napisała:

> Skoro ten jego milosciwy, wszechmogacy bog dopuscil istnienie szatana to mysla
                > cemu automatycznie nasuwa sie pytanie czy aby ten bog jest milosciwy i wszechmo
                > gacy za jakiego sie podaje? Jesli mogl zapobiec istnieniu szatana a tego nie zr
                > obil to nie jest milosciwy. Jesli chcialby zapobiec ale nie moze to nie jest ws
                > zechmocny. Jesli chce i moze to dlaczego mamy szatana? Jesli ani chce ani moz
                > e to dlaczego nazywac go bogiem?

Ta starożytna bajeczka o boskiej wszechmocy i miłosierdziu jest utopią sprzeczną samej w sobie. Czy Jahve, korzystając ze swojej rzekomej wszechmocy, nie mógł np. przemieścić Kananejczyków z tzw. ziemi obiecanej i zrobić przestrzeń dla swoich koczowniczych wybrańców, tylko musiał ich wydać Jozuemu na niemalże całkowitą eksterminację?
                Ta boska praktyka powtarza się niemal do dnia dzisiejszego. Tak więc albo nie ograniczona w niczym wszechmoc, albo miłosierdzie. Niestety tego drugiego jakoś trudno jest dostrzec. .
          • zaczarowanyogrod Re: Kościół włoski traci twarz 03.06.23, 19:24
            tade-k53 napisał:

> Diabeł walczy z Kościołem i wymyśla fałszywe religie by ściągnąć ludzi do piekł
            > a.
            > Ten pogański świat (na 8 mld ludzi ponad 7 mld pogan) istnieje tylko dzięki tem
            > u, że prawie wszyscy idą do piekła.
            > Szaleństwem jest iść dobrowolnie w ogień piekielny!
            > Nie dbasz o zbawienie duszy?
            > Zbawienie tylko w Kościele przedsoborowym!
            >
            > tradycja2012.blogspot.com/
            >
            >
            A co z tymi ludźmi co żyli wcześniej?
            A co z tymi co będą żyć jak już kościół upadnie?
            Oni nie mieli/ nie będą mieć wyboru.
            Co szatan wymyślał fałszywe religie zanim ta prawdziwa powstała? Bez sensu.
            Wcale nie ma jednej prawdziwej religii każda ma coś w sobie prawdziwego i nieprawdziwego.

• privus Re: Kościół włoski traci twarz 03.06.23, 21:30
      Już dawno stracił. Pozostała mu już tylko mitologia.
      • mim1656awo Re: Kościół włoski traci twarz 02.08.23, 17:26
        Tekst linku
        Trzecia figura Watykanu, ex kardynał Angelo (nomen omen) Becciu jest pod procesem za londyńską aferę.Watyasn stracił 225 milionów €, z 15 milionów nie ma śladu.Prokurator żąda 7 lat i 3 miesiące pozbawienia wolnośći, zapłacenie kosztów procesu i konfiskę dóbr na 14 milionów €.Wiadomość została podana przez wszystkie dzienniki telewizyjne włoskie, prasę narodową i lokalną.Kardynał jest zgorzkniały, ponieważ zawsze i wszędzie pracował dla dobra krk, żądanie takiej kary.Proces powinien skończyć się w grudniu.
        Kościół włoski traci twarz i coraz mniejsza ilość Włochów przeznacza 8 tysięcznych z podatków na koścół katolicki
        • privus Re: Kościół włoski traci twarz 05.08.23, 18:38
          Jeden skandal watykański zastępuje drugi i tak to już trwa.
    • privus Re: Kościół włoski traci twarz 05.08.23, 15:41
      Po prostu maska nareszcie opadła nie tylk we Włoszech, ae na całym świecie. Polscy biskupi też nieustannie pkazują tę prawdziwą twarz kościoła.

• mim1656awo Re: Kościół włoski traci twarz 07.08.23, 10:55

Robię przegląd włoskiej prasy i oto co znajduję: „San Teodoro (Sardynia nota mim) sprzedawczyni straganu z balonikami wyrzucona przez proboszcza z placu przed kościołem „ precz handlarze ze świątyni°.
        Zaciekawiony czytam komentarze czytelnikw.Są jednostronne, surowe i krytyczne w stosunku do proboszcza i kościoła jako instytucji.Prawdopodobnie efekt ex kardynała Becciu, pod procesem za defraudację setek milionów Euro ze świętopietrza i za fabrykowanie dowodów przeciw Pellowi za 700 tys. Euro.Tego Franciszek mu nie przebaczy.Ludzie czytają, kiwają głowami i dają coraz mniej na tacę.Oto komentarze:
        1.Co złego robiła?Sprzedawała baloniki
        2.Z pewnością nie dawała mu procentów z utargu.
        3.Uśmiać się tylko.Czy ksiądz zdaje sobie sprawę z tego co mówi. Niech nie myśli że jesteśmy jeszcze w średniowieczu.Dzisiaj w kościele wszystko trzeba płacic.On jest pierwszym handlarzem.Każdy krok w kościele ma swoją cenę i trzeba płacić.I to wszystko bez płacenia podatków, a zarobki są wysokie.Sprzedaż hostii, wody święconej, błogosławienie normalne i xxl, przemowy na pogrzebach, śluby i moc innych świadczeń w tym sklepiku, przepraszam, kościele.Z waszej łaski, nie róbcie z nas głópców.
        4.Jestem absolutnie zgodny.Niech deklarują wszystko i płacą podatki.
        5.Gdybym był sprzedawcą baloników, to przywiązałbym księdza di nich aby poleciał daleko stąd i poza Włochy.
        6.Umiłowanie chrześcijańskie.....jesteście niszczycielami państwa włoskiego.
        7.Zabrakło zdrowego rozsądku…..” sługa boży oddalił kupców ze świątyni, ponieważ miejsce Boga nie może być placem handlowym”.Słudzy boży nie powinni handlować usługami religijnymi za które nic nie może być żądane.....lecz wiadomo, są taryfy ofert w za świadczenia.Oczywiście to wszystko aby „lepiej służyć Bogu”, lecz beneficjantami są inni.
        8.Prawdziwym handlarzem jest ksiądz.......powinien zostać wyrzucony.
        9.Jaki „sługa boży ?”.Hipokryta i sługa pieniędzy.
        10.Według mnie, wygoniłbym księdza.Żądają zapłat – i nie małych – za jakąkolwiek rzecz, jeśli nie jest to „handlem w świątyni” to co nim jest?
        11.Nie ma żadniego „Boga” i proboszcz wie o tym doskonale. (Zupełnie zaskakujące nota mim)
        12.Szkoda, że ten proboszcz zapomina, że każda funkcja jest płacona.Znana „wolna oferta” to 200 € w kopercie.Jeśli nie jest to handel, to co nim jest?Natychmiast zrobić ustawę, aby plebanie płaciły podatki.
        • wariant_b Re: Kościół włoski traci twarz 07.08.23, 14:07
          mim1656awo napisał:

>
          > Robię przegląd włoskiej prasy i oto co znajduję: „San Teodoro (Sardynia nota mim)
          > sprzedawczyni straganu z balonikami wyrzucona przez proboszcza z placu przed
          > kościołem „ precz handlarze ze świątyni°.

Gdyby to było u nas, to pewnie baloniki byłyby z wizerunkami Papieża Polaka,
          a tak to nie wiadomo co o tym sądzić. Dlaczego nie podobały się proboszczowi?
          • privus Twarz polskiego Kościoła też się ma nie najlepiej 07.08.23, 14:57
            wariant_b napisał:

> Gdyby to było u nas, to pewnie baloniki byłyby z wizerunkami Papieża Polaka,
            > a tak to nie wiadomo co o tym sądzić. Dlaczego nie podobały się proboszczowi?

Stosownie do art.196 kk w Polsce grozi nie tylko rozpędzenie takiego zgromadzenia przez policję ale także pozbawienie wolności do lat dwóch.

Gdyby tego było mało, to Solidarna Polska złożyła do sejmu propozycję zmiany w prawie, która umożliwi ściganie obrazy uczuć religijnych nawet wówczas, gdy nikt nie został obrażony. Jest to kolejne już zagrożenie dla wolności słowa oraz dodatkowe przywileje dla i tak już uprzywilejowanej grupy.

www.prawo.pl/prawo/zaostrzenie-odpowiedzialnosci-za-obraze-uczuc-religijnych-196-kk,514616.html
    • privus Re: Nie bez kzery 21.08.23, 22:30
      Do wspieranego i biednego Biedny Watykanu należy 4072 luksusowych nieruchomości, z tego 92 proc. znajduje się w Rzymie. Ale posiada także w Szwajcarii, Francji, Anglii i USA przede wszystkim przeznaczone na wynajem. Łączna powierzchnia tych nieruchomśc, to prawie 1,5 mln. m. kw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka