Dodaj do ulubionych

Jezus oskarżony

18.04.24, 21:01
Najpierw oskarżano Jezusa.
Później oskarżał Jezus.
Teraz znowu Jezus na ławie oskarżonych.

|Co za kołomyja?
www.youtube.com/watch?v=UVc0CJ-xcA8
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Jezus oskarżony 18.04.24, 21:28
      Jezus nikogo nie oskarżał i nie potępiał
      • ivonette21ivonette Re: Jezus oskarżony 18.04.24, 21:51
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Jezus nikogo nie oskarżał i nie potępiał

osieł , mało wiesz :
        www.empik.com/chrzescijanstwo-amoralna-religia-nowak-artur-zieminski-ireneusz,p1412839925,ksiazka-p?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=20803772060&utm_id=20803772060&utm_term=empik_ksiazka&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIwIy5rMTMhQMVpYVoCR06zgn7EAYYASABEgKlaPD_BwE&gclsrc=aw.ds
        • privus Re: Jezus oskarżony 29.04.24, 21:38
          Jezus nazywany raz Setem a innym razem Adamem
          • privus Re: Jezus oskarżony 29.04.24, 22:00
            znacznie bliższy jest wprowadzanej tradycji nowotestamentowej, niż to na początku by się wydawało. W dialogu pytań uczniów i Judasza skierowanych do Jezusa, w odpowiedziach nie znajdziemy nauki ewangelistycznej, ale nawiązanie do gnostyckich wyjaśnień, wynurzeń i pouczeń, które można porównać z innymi gnostyckimi pouczeniami zawartymi w apokryfach. Wydaje mi się, że mim1656awo
            po raz ierwszy poruszający swego czasu na tym forum kwestię ewangelii Mateusza ma w znacznie lepsze rozeznanie w tej kwestii.
      • antares504 Re: Jezus oskarżony 18.04.24, 22:54
        Witaj ~oszol-lom-z-rm, ja nie znam Pisma Świętego tak dobrze jak Ty, Jezusa nie krytykuję gdyż był Polakiem. Wiem, że przemawiał z Łodzi. No ale Ty nie lubisz lewaków, więc powiem Ci, że Jezus to lewak komunista, Pierwszy Sekretarz Komunistycznej Partii Judei, skazany na śmierć przez Poncjusza Piłata za wszczynanie rewolucji w krajach bloku rzymskiego, organizowanie rewolucyjnej komórki znanej jako 12 Apostołów, nielegalne praktyki lekarskie jak wskrzeszenie Łazarza oraz produkcja i przemyt alkoholu przez granicę galilejsko-judejską. No i złodziej, wiem, że kazał ukraść oślicę, cytat : " Odwiążcie je i przyprowadźcie tutaj! A gdyby was kto pytał: Dlaczego odwiązujecie?, tak powiedzcie: "Pan go potrzebuje !!!". No to teraz krytykuj ~oszol-lom-z-rm lewaka Jezusa.
        • privus Ewangeia Judasza 29.04.24, 18:45
          antares504 napisał:

> Witaj ~oszol-lom-z-rm, ja nie znam Pisma Świętego tak dobrze jak Ty, Jezusa nie
          > krytykuję gdyż był Polakiem. Wiem, że przemawiał z Łodzi. No ale Ty nie lubisz
          > lewaków, więc powiem Ci, że Jezus to lewak komunista, Pierwszy Sekretarz Komun
          > istycznej Partii Judei, skazany na śmierć przez Poncjusza Piłata za wszczynanie
          > rewolucji w krajach bloku rzymskiego, organizowanie rewolucyjnej komórki znane
          > j jako 12 Apostołów, nielegalne praktyki lekarskie jak wskrzeszenie Łazarza ora
          > z produkcja i przemyt alkoholu przez granicę galilejsko-judejską. No i złodziej
          > , wiem, że kazał ukraść oślicę, cytat : " Odwiążcie je i przyprowadźcie tutaj!
          > A gdyby was kto pytał: Dlaczego odwiązujecie?, tak powiedzcie: "Pan go potrzebu
          > je !!!". No to teraz krytykuj ~oszol-lom-z-rm lewaka Jezusa.

www.youtube.com/watch?v=iE8uRnzTNd0
      • snajper55 Re: Jezus oskarżony 20.04.24, 02:03
        oszol-lom-z-rm napisał:

A ty, jego przeciwieństwo, wszystkich wokół oskarżasz i potępiasz.

Kto jest przeciwieństwem Jezusa? Kogo na forum reprezentuje Oszołom?

S.
        • privus Re: Jezus oskarżony 30.04.24, 00:40
          Oszoł jest kolejnym schizmatykiem tej religii uzdrawiającym ją na swój szołomski strój :)
      • privus Re: Jezus oskarżony 20.04.24, 02:28
        No to masz głąbie przykład, że Jezus oskarżał nawet swego ojca.
        Którego?
        Pozostawiam domysłom.

"Jezus im odpowiedział: Mój Ojciec działa aż dotąd i ja działam. Dlatego Żydzi tym bardziej usiłowali go zabić, bo nie tylko łamał szabat, ale mówił, że Bóg jest jego Ojcem, czyniąc się równym Bogu. Wtedy Jezus im odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam: Syn nie może nic czynić sam od siebie, tylko to, co widzi, że czyni Ojciec. Co bowiem on czyni, to i Syn czyni tak samo. Bo Ojciec miłuje Syna i ukazuje mu wszystko, co sam czyni. I pokaże mu większe dzieła niż te, abyście się dziwili. "
        (Ewangelia według św. Jana 5:17-20)
        • privus Re: Jezus oskarżony 29.04.24, 21:31
          Popełnia ten sam błąd katolickiej oceny Judasza.
      • privus Re: Jezus oskarżony 01.05.24, 12:25
        oszol-lom-z-rm napisał:

• olszak-przytycki Re: Jezus oskarżony 01.05.24, 17:44
          Jezus oskarżał i potępiał faryzeuszy.
          • privus Re: Jezus oskarżony 01.05.24, 21:04
            Tylko?

Uli Weyland: Jezus oskarża,
            Tłumacz: Z. Wiśniewska
            Wydawca: Uraeus,
            Data wydania: 1996-01-01
            ISBN: 8385732357