32osoby
29.07.24, 21:18
Karma to ważny element religii, które można traktować poważniej. Głównie dlatego, ponieważ prawo karmy można zauważać w swoim życiu i jeżeli poważnie się do niego podejdzie z niego korzystać. Nie chodzi mi tu o karmę w stylu jeżeli zrobię coś dobrego to spotka mnie coś dobrego, ponieważ to przedszkolne rozumienie karmy.
Natomiast można zauważyć, że jeżeli działamy pod wpływem zbyt silnego pragnienia to spowoduje ono nawyki, które spowodują, że mniej lub bardziej świadomie stracimy kontrolę nad swoim życiem i będziemy działać pod ich wpływem. Zbyt silna niechęć spowoduje to samo. A zbyt silna obojętność spowoduje szkodliwy brak zainteresowania życiem, co powoduje przeróżne problemy wewnętrzne. Tak więc dobre działania przynoszą pozytywne skutki ale najważniejsze rzeczy dzieją się na głębszym, psychologicznym poziomie. Ten kto nie działa pod wpływem nawyków, potrafi znaleźć się w każdej sytuacji, ponieważ nie musi się do nich dostosowywać. I w ten sposób staje się nie tykalny. Podobno w ponad tysiąc lat można się tego nauczyć:) ale jeszcze tego nie sprawdzałem, więc nie wiem czy to prawda:).