oszol-lom-z-rm 22.08.24, 23:02 www.fronda.pl/a/Oto-12-stopni-do-piekla-wg-sw-Bernarda-z-Clairvaux-2,233724.html - mam wrażenie że droga do piekła staje się coraz krótsza i prostsza niestety … Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dunajec1 Re: 12 stopni do piekła 23.08.24, 15:35 Nie pozna, przeciez to czlowiek a nie osiol. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: 12 stopni do piekła 23.08.24, 15:36 Dowcip spod budki z piwem Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: 12 stopni do piekła 23.08.24, 16:39 Tonie podpiduj się na drugi raz pod taki zdjęciem. Odpowiedz Link Zgłoś
mim1656awo Re: 12 stopni do piekła 23.08.24, 17:41 Interesujące rozważania filozoficzo-psychologiczne pochodzące z XII wieku.Pewne, liczne, aspekty odnoszące się do postępowania ludzkiego nie uległy zmianie.Znaczna większość odnosi do kleru, oraz do klas , uwcześnie, rządzących.Nie zapominajmy, że wtedy słońce krążyło dookoła Ziemi.Przeczytałem wszystko z ciekawym zainteresowaniem.Przeszło tyle wieków, lecz mentalność ludzka została- jako baza- taka sama. Odrzucam kategorycznie majaczenia o ciekawości, ale wtedy nie było jeszcze ugruntowanych podstaw, aby móc rozumować inacze (może się mylę)/ P.S. Oczywiści wzmianki o "piekle" itp to są średniowieczne bzdury, tak jak wilkołaki, czarownice itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: 12 stopni do piekła 23.08.24, 18:57 oszol-lom-z-rm napisał: > - mam wrażenie że droga do piekła staje się coraz krótsza i prostsza niestety … Niestety Radio Maryja już sporo lat temu zakończyło współpracę z autorem tekstu, panem Stanisławem Krajskim, więc może dla równowagi jego opinia o przyczynach postępującego upadku RM. Przerywam zmowę milczenia wokół Radia Maryja - Stanisław Krajski Odpowiedz Link Zgłoś