Dodaj do ulubionych

JP2 - jak go ocenić.

15.03.25, 21:05
Hejka, przypadkowo teraz wszedłem na niemiecką stronę i znalazłem tam artykuł pt. " Postacie historyczne, które były złymi ludźmi ".

www.msn.com/de-de/nachrichten/panorama/historische-figuren-die-schlechte-menschen-waren/ss-AA1wb38Y?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=83d1cafef8a3409fa5f53a33ae99c4ef&ei=47#image=9
No i obok kilku postaci mamy tam naszego papieża JP2. Oczywiście w kontekście Wojtyły chodzi o pedofilię. Warianty są tutaj dwa : 1) Wiedział o pedofilii. 2) JP2 o niej nie widział, gdyż Karol Wojtyła mu nie powiedział. Ale zastanawiam się, jak usprawiedliwić JP2, czym było podyktowane jego milczenie bo tutaj trzeba obrać odpowiedni kontekst. Hmm, ja myślę, że on był człowiekiem wychowanym jednak w ubogiej i zabobonnej Galicji. W czasach gdzie ksiądz był niemal równy z Bogiem i to ukształtowało jego pogląd na relacje Kościół - wierni. Na 100 % wiedział co się dzieje ale nie przyjmował tego do wiadomości. Coś co widać w małych miejscowościach dziś. Proboszcz jest podejrzany o pedofilię ale znajdą się ludzie, którzy będą go bronić bo to dobry proboszcz i organy wyremontował. JP2 też zdawał sobie sprawę z tego, że Kościół to dogmaty i fundamenty, które jak się ruszy to mogą wszystko zawalić bo jak się przyzna, że są księża o złych skłonnościach to może to pójść w kierunku obalania innych dogmatów. Znał tę instytucję od kuchni, być może zadał sobie pytanie czy opłaca się wywracać cały dom jeśli tylko ściana nośna jest trochę zagrzybiona. Niemcy poruszyli ten temat, ale czy to istotne ???. Przecież nasz TW Bolek jest w USA nadal uważany za bohatera, tak samo JP2 ma w świecie ogromny autorytet który bezpośrednio przekłada się na wizerunek Polski.
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: JP2 - jak go ocenić. 15.03.25, 21:22
      No smrod sie za "naszym" swietym ciagnie, ale niektorym to pachnie.
      • antares504 Re: JP2 - jak go ocenić. 15.03.25, 21:32
        Tak masz rację ~dunajec1. Jednak ja Ci powiem co mnie Polaka najbardziej wkurza - ta spuścizna po JP2. To cudowne pomnożenie diecezji i metropolii, cuda na patyku w nauczaniu religii, cudowne cyckanie Polski na bazie wymuszonego Konkordatu, rozmnożenie liczby biskupów. Bo to mnie wkurza jako podatnika. No ale JP2 do Polaków powiedział wyraźnie - " nie lękajcie się i tak was wycyckamy ".
        • privus Re: JP2 - jak go ocenić. 17.03.25, 13:59
          Jedni lubią czekoladą a drudzy rozstawianie stojących skarpetek po kątach :)
      • antares504 Re: JP2 - jak go ocenić. 15.03.25, 21:51
        To jeszcze ja ~dunajec1, Ty nie interpretuj mojego wątku, że ja popieram i bronię JP2. Absolutnie nie !!!. Zastanawiałem się tylko co nim mogło kierować. To nie jest tajemnica, że Jan Paweł II systemowo lekceważył problem pedofilii w Kościele. Nie chcę teraz strzelić błędu, ale on podobno uchwalił kodeks prawa kanonicznego, który wyłączył czyny pedofilne z rzędu najcięższych przestępstw przeciw wierze katolickiej !!!.
        • privus Re: JP2 - jak go ocenić. 05.03.26, 13:26
          Lepiej chyb przemilczeć. Sam upływ czas go ocenia.
      • privus Re: JP2 - jak go ocenić. 05.03.26, 14:44
        dunajec1 napisał:

> No smrod sie za "naszym" swietym ciagnie, ale niektorym to pachnie.
        >

Już w 1985 r. na jego ręce trafił poufny 92-stronicowy raport o 30 księżach lub przełożonych kościelnych oskarżonych w doniesieniach prasowych o wykorzystywanie seksualne i ostrzegał, że jest to "prawdopodobnie najpoważniejszy i najbardziej dalekosiężny problem, przed jakim stoi dziś nasz Kościół". Jak zwykle konsekwencje ponieśli sygnaliści, bo o brzydkich i złych rzeczach w Krk się milczy.

Raport koncentrował się przede wszystkim na ochronie finansów i reputacji Kościoła, a nie na ujawnieniu pełnej skali wykorzystywania czy pomocy ofiarom. Mimo to dokument — przeznaczony dla amerykańskich biskupów — został w dużej mierze zignorowany także w Watykanie.

Ray Mouton był jednym z pierwszych, którzy próbowali ostrzec Kościół katolicki przed skandalem pedofilskim, który może jeszcze kosztować miliardy dolarów i podkopać wiarę wiernych. Jego wysiłki, choć początkowo zignorowane, przyczyniły się do zwiększenia świadomości społecznej na temat problemu wykorzystywania seksualnego w Kościele. Mouton pozostaje postacią symboliczną dla walki o prawdę i sprawiedliwość w Krk.
    • privus Re: JP2 - jak go ocenić. 15.03.25, 22:28
      JP2 już został oceniony za sprawstwo kierownicze i ukrywanie przestępstw "fizycznego i psychicznego torturowania osób na całym świecie". Wypełniało to w pełni definicję zbrodni przeciw ludzkości zawartej w statucie rzymskim. Nie zdążył stanąć przed MTK, ponieważ jego rolę i funkcję przejął Benedykt XVI, który abdykując zdezerterował przed odpowiedzialnością, na miesiąc przed uprawomocnieniem się wyroku unikając w ten sposób skazania na 25 lat pozbawienia wolności przez Międzynarodowy Trybunał d/s Zbrodni Kościoła i Państwa.
      Wszystkie oficjalne informacje sądowe o wyroku na papieża są tutaj:

itccs.org

Watykan jest siedzibą najwyższych władz Kościoła katolickiego, gdzie dotychczas rezydowali wszyscy papieże.
      Ponieważ papież Franciszek nie przejął rezydencji watykańskiej a tylko ją odwiedza zamieszkując na co dzień u sióstr zakonnych, unika w ten sposób grożących mu sankcji jako szefa organizacji przestępczej. Zresztą wychodzący w Watykanie oficjalny magazyn „Donne Chiesa Mondo” (Kobiety Kościół Świat), będący comiesięcznym dodatkiem do watykańskiego dziennika „Osservatore Romano” piętnuje w artykule istniejący wyzysk i dyskryminację zakonnic służących Kościołowi i jego hierarchom, co już dawno sygnalizowały bez skutku zakonnice na całym świecie.
      Jak widać, żaden problem z Krk i w Krk dotychczas nie został rozwiązany.
      • antares504 Re: JP2 - jak go ocenić. 15.03.25, 23:08
        Hmm ~privus, tak się zastanawiam czy w temacie tych zbrodni i odpowiedzialności przed MTK Cię trochę nie poniosło. OK, ja tylko wiem, że beatyfikował jakiegoś chorwackiego biskupa zbrodniarza wojennego skazanego na wieloletnie więzienie za udział w rzezi prawosławnych Serbów przez katolickich Chorwatów. Ale to stare czasy. Natomiast można na upartego podciągnąć do "zbrodni" na Polakach to, że wcisnął nas w ramiona zachłannego materialnie i słabego intelektualnie i osobowościowo kleru, naszą duchowość i mentalność cofnął do poziomu tzw. ciemnogrodu. Ale to moje zdanie.
        • privus Re: JP2 - jak go ocenić. 16.03.25, 09:39
          Polski katolicyzm, to kwestia zastana. Natomiast JP2odbył pielgrzymkę do Ruandy niemalże w przeddzień tragicznej rzezi katolików przez katolików konferując z przywódcą HUTU. Po co, skoro w tym ludobójstwie brała udział hierarchia katolicka?
          • antares504 Re: JP2 - jak go ocenić. 16.03.25, 18:37
            Wiesz ~privus, co do Rwandy to powiem, że te morderstwa i ten temat jest moim zdaniem mroczniejszy od Holocaustu ze względu na swoją niewyobrażalną brutalność i skalę w niewielkim kraju. Też twierdzę, że to za zgodą JP2 księża odpowiedzialni za mordy w Rwandzie zostali wywiezieni i ukryci podobno w Belgii. Czytałem kiedyś na angielskiej stronie relację szefa misji ONZ w czasie ludobójstwa pokazującą jak mało znaczył milion ludzi posiekanych na śmierć dla Kościoła. OK, były to zatargi plemienne, jednak JP2 nic nie zrobił aby księża tych waśni nie podsycali. Czyli wniosek jest prosty... katolicka religia przekazuje to co prezentują katolicy !!! A co prezentują katolicy ???. Widać to chociażby po tzw polskich moherach. I to nie jest wina ludzi którzy źle rozumują, tylko tego co im się mówi z ambony i oni na tej podstawie rozumują. Z nauk Jezusa w tej religii nie zostało nic, tylko to co widzimy - morderstwa, gwałty, kłótnie, spieranie się, molestowanie dzieci.
            • privus Re: JP2 - jak go ocenić. 16.03.25, 20:07
              Polski pozytywizm z powodzeniem wprowadzał naukę pod strzechy. Na dzień dzisiejszy tę naukę się wyprowadza zastępując ja dogmatami. Skutków nie trzeba szukać i to po obu stronach tej barykady.
    • jarek3579 Re: JP2 - jak go ocenić. 15.03.25, 22:31
      Jedni zapewne ocenią dobrze inni źle tak jest zawsze. Są tacy którzy oceniają dobrze Stalina czy Lenina . Jedni stawiają pomniki nazywając kogoś bohaterem a inni nazywają go zbrodniarzem tak jest np. z Banderą. Ja papieżowi daję ocenę trzy z minusem.
      • antares504 Re: JP2 - jak go ocenić. 15.03.25, 22:51
        Tak ~jarek3579, zgadzam się z Tobą. A to dlatego, że oceniając JP2 z jednej strony mamy uwielbienie a z drugiej szkalowanie. Ci pierwsi są starsi i pamiętają nadzieję jaką przynosiły pielgrzymki JP2 w latach 80., ci drudzy znowu są młodzi i pamiętają jedynie nachalny kult uprawiany w szkole, w domu i kościele. Jedni i drudzy mają bardzo dużo do powiedzenia o JP2, choć zwykle nie czytali ani jednej jego książki. Moim zdaniem JP2 nie zdawał sobie sprawy ze skali problemu pedofilii. Wiele wskazuje, że otoczenie nie dopuszczało do niego trudnych informacji. Podkreślam, że dla mnie JP2 był intelektualistą, w jego książkach jest głębia, oczytanie, świetna orientacja w literaturze, filozofii i kulturze. Wprowadził sporo nowych wątków do nauczania Kościoła lub rozwinął już istniejące. Dzisiaj mamy marzec 2025, ale pamiętam te wcześniejsze ataki na niego. Więc dlaczego te ataki na JP2 ???. Hmm, a po to, aby u Polaków wywołać ból 4liter, bo sami tutaj przesadziliśmy już dawno - akademie papieskie, konkursy o papieżu, lekcje i filmy o papieżu, konkursy plastyczne o JP2 i jego pomniki. Wszystko na zasadzie "papież wielkim człowiekiem był", bez większej dyskusji i wnikania w temat. Nic dziwnego, że pojawił się bunt np. na forach internetowych.
        • privus Re: JP2 - jak go ocenić. 16.03.25, 10:04
          Odpowiedź na pytanie, czy Jan Paweł II tuszował pedofilię czy z nią walczył tkwi w jego krakowskiej przeszłości. Pomijając jego okres seminaryjno-naukowy (np. doktorat obronił wcześniej, niż magisterkę), sama analiza okresu krakowskiego życia i posługi dostarcza takich odpowiedzi. Dotyczy to głównie lat 1962-1978, gdy najpierw (1962-1964) był administratorem archidiecezji krakowskiej, a potem od 1964 roku metropolitą krakowskim.

Marcin Gutowski, autor reportażu w TVN24 pt. „Franciszkańska 3” oraz Ekke Overbeek, autor książki „Maxima culpa. Jan Paweł II wiedział”, na podstawie tych samych dokumentów wyciągnęli o Karolu Wojtyle wnioski.

Więcej na ten temat:
          www.rp.pl/kosciol/art38137981-spor-o-jana-pawla-ii-co-o-sprawie-pisalismy-w-rzeczpospolitej
    • petrus1981 Re: JP2 - jak go ocenić. 15.04.26, 22:51
      ciekawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka