Dodaj do ulubionych

Wybór papieża

07.05.25, 23:38
Trwa wybór papieża, już jest po pierwszym głosowaniu, a na forum religia cisza.
Obserwuj wątek
    • internauta81 Re: Wybór papieża 08.05.25, 12:04
      akornelia12345 07.05.25, 23:38
      Trwa wybór papieża, już jest po pierwszym głosowaniu, a na forum religia cisza.
      ======================================================================== z

Droga akorneliu, odpowiem ci słowami z „Czekoladowego kremu” Karin Stanek z 1966 roku:

„Przyjechał cyrk licho z nim”

Właśnie, to jest jedynie, naprawdę jedynie CYRK.Są przebierańce, śpiewy, muzyka itd.To jest jedynie – moim zdaniem – cyrk.
      Tekst linku
      • antares504 Re: Wybór papieża 08.05.25, 15:25
        Witaj ~internauto81, Ty konklawe nazywasz cyrkiem. Ja znowu się zastanawiam, czy wybór nowego papieża poprawi rynek matrymonialny w Polsce. Czy jest szansa, że zwykły facet jak ja, za panowania nowego papieża będzie miał szanse znalezienia swojej Grażynki takiej 4/10, byle tylko mnie kochała i nie zdradzała ???. Moja mama mnie pociesza, że można się zakochać i w wieku 50 lat, a nawet później i przeżywać to podobnie. Czy jednak jest to prawda ???. Wczoraj prawie się popłakałem jak zobaczyłem tą zakochaną parę 16-latków na spacerze. Ja już nigdy nie będę miał 16 lat i nigdy nie przeżyję nastoletniej miłości. Jestem dorosły, mój czas na pierwsze miłości już minął. Ten widok mnie strasznie zabolał, oni na siebie patrzyli jak w obrazki święte, a na mnie chyba nigdy nikt tak nie spojrzy. W wyborze nowego papieża jest jedyna moja szansa.
        • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 16:08
          Beton walczący z Franciszkiem tak łatwo nie odpuści, bo stracił by chyba ostatnie oręże do walki z inaczej myślącymi. Nie wiele to pomoże i prędzej pogłębi narastający kryzys w Kościele. To taka żuma dla Gucia. Albo żuma się wykończy, albo Gucia po raz kolejny szlag trafi, jak to w historii tego Kościoła nie raz bywało.
          • antares504 Re: Wybór papieża 08.05.25, 16:49
            Hejka ~privus, to konklawe jest dla mnie ciekawe. Bo tak... wykluczono włoskiego kardynała Pietro Parolina, że niby chory, a media piszą, że chory nie jest tylko miał chwilowo wysokie ciśnienie krwi. Więc coś czuję, że tym razem dłużej będzie trwało konklawe, co tylko pokazuje jak bardzo wewnętrznie jest podzielony Kościół. Ścierają się ze sobą różne frakcje, jak i w polityce, bardziej radykalne tradycjonalistyczne, centrowe czy liberalne, a jest to odzwierciedlenie naszych czasów. Sam kościół nie wie do końca, w którą stronę iść żeby nie tracić w dalszym ciągu wiernych, bo tempo exodusu przybrało bardzo na sile za czasów Benedykta jak i Franciszka. Boje się tylko, aby przy wyborze papieża nie kierowano się wytycznymi Związku Radzieckiego o czym zawsze tutaj pisał ~oszo-lom-z-rm :-).
            • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 18:07
              Sprawy tej nie da się wyjaśnić w kilku słowach z wielu względów bez kilku zdań odsłaniających nieco kurtynę.. Kościół sam wpakował się po raz kolejny w dołek, z którego nie może znaleźć wyjścia stojąc na gruncie utrzymania swego historycznego konserwatyzmu, a zreformować się nie chce. Reputacja Kościoła Katolickiego już wcześniej mocno ucierpiała po skandalach finansowych po wielu skandalach i można powiedzieć, że zasadniczo nic w tej sprawie się nie zmieniło do dnia dzisiejszego poza nieustannymi pozorami.

Głośnym echem w naszych czasach odbił się fakt przedwczesnej śmierci „papieża uśmiechu” Albino Lucianiego (Jan Paweł I). Wybrany na papieża 26 sierpnia 1978 r. zmarł na bliżej nieznana chorobę, po 33 dniach pontyfikatu - 28 września 1978 r.. Ten nieśmiały i zamknięty w sobie człowiek, po dojściu do władzy zaczął wykazywać inteligencję i charyzmę — cechy niewidoczne poprzednio. Jakby zupełnie nie zaskoczony wyborem na to stanowisko, natychmiast postawił sobie za cel zrewolucjonizowanie papiestwa i przywrócenie go do duchowych korzeni. Po objęciu urzędu, nie życzył sobie aby noszono go w lektyce i nie chciał nakładać na głowę papieskiej tiary, symbolu bogactwa i przepychu.

Jan Paweł I zapewne dzięki swej inteligencji i dziecinnej odwadze rozszyfrował cały ten labirynt korupcji po paru tygodniach sprawowania urzędu. Wieczorem dnia 28 września 1978 roku wezwał kardynała Villota, przewodniczącego swej Kurii, do swojego prywatnego gabinetu, aby omówić z nim zmiany jakie on, papież, zamierzał wprowadzić następnego dnia. Idąc do sypialni na nocny spoczynek, Jan Paweł I trzymał w ręku papiery w których były dowody ciemnych interesów finansowych Watykanu z mafią i jego plany oczyszczenia Kurii z tych którzy byli w nie uwikłani.

Z rana o godzinie 4.30 służąca papieża znalazło go nieżywego. Wezwany kardynał Villot zjawił się w sypialni papieża o godzinie 5 rano, zabrał papiery rozrzucone na jego łóżku, buteleczkę „Effortilu" (lekarstwa na niskie ciśnienie krwi) i kilka rzeczy osobistych ubrudzonych wymiocinami. Wszystkie te przedmioty zniknęły jak kamfora. Nikt ich potem nie widział.

P.S. Krążyły również pogłoski, że Jan Paweł zamierzał także ujawnić treść sławnej Trzeciej Tajemnicy Fatimskiej, która nota bene miała być podana do wiadomości publicznej już wcześniej, bo w roku 1960.

Wydaje się, że podobne zamiary mógł mieć niezbyt mile przyjmowany w tym gremium papież Franciszek, ale chyba mu na to nie pozwolono. Stąd też jego ostra krytyka nawet na tym forum przez oszołoma-z-rm.

Uważam, że Jan Paweł I w najnowszych czasach był on ostatnim papieżem za tą świętą Spiżową Bramą który rzeczywiście chciał odważnie i uczciwie uporządkować nie tylko kwestie finansowe Stolicy Apostolskiej.

Jak domniemam, Kościół sam wpakował się po raz kolejny w dołek, z którego nie może znaleźć wyjścia stojąc na gruncie utrzymania swego historycznego dogmatycznego konserwatyzmu, a zreformować się nie chce. Reputacja Kościoła Katolickiego już dużo wcześniej mocno ucierpiała po skandalach finansowych po wielu skandalach i można powiedzieć, że zasadniczo nic w tej sprawie się nie zmieniło do dnia dzisiejszego poza nieustanie serwowanymi jakimiś nie mającego znaczenia pozorami.
        • jakornelia12345 Re: Wybór papieża 08.05.25, 17:42
          Antaresie, na wspomnienie nastoletniej miłości dostaję ciarek zażenowania.
          Jak można było być taką głupią? Wiem, faza rozwojowa, ale jednak. Brrrr.
          Teraz znacznie lepiej.
          • hrasier_2 Re: Wybór papieża 08.05.25, 18:20
            jakornelia12345 napisała:

> Antaresie, na wspomnienie nastoletniej miłości dostaję ciarek zażenowania.
            > Jak można było być taką głupią? Wiem, faza rozwojowa, ale jednak. Brrrr.
            > Teraz znacznie lepiej.
            Czyli już dojrzalaś z tą miłością? Zaraz poznamy nowego Papieża.
            • jakornelia12345 Re: Wybór papieża 08.05.25, 18:47
              No, w wieku 53 lat po 30 latach małżeństwa to śmiem twierdzić, że raczej tak.
              Nawet przejrzałam, można by rzec. 😁 Szczególnie na oczy.
          • antares504 Re: Wybór papieża 08.05.25, 19:21
            Hejka ~jakornelia12345, oczywiście powiązanie konklawe z rynkiem matrymonialnym w Polsce to był mój żart. Ale w tym co napisałaś masz rację, gdyż prawdziwa miłość to nie jest miłość nastoletnia. To tylko chwilowy, endorfinowy haj. Wiesz, ja już mam 41 lat i ta dzisiejsza młodzieńcza miłość przeżywana w wieku 15 czy 16 lat, jest dla mnie egzotyczna, gdyż polega ona na tym, że musisz nagrywać tik-toki ze swoją Grażynką lub Juleczką, bo jak nie, to uzna cię za mało przebojowego. Jeżeli tak, to jestem wdzięczny, że mnie to ominęło. Też twierdzę, że nastoletnie, szczeniackie zauroczenie nie ma nic wspólnego z prawdziwą, dojrzałą miłością. Dołączam życzenia szczęścia i radości w Twoim życiu.
    • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 15:53
      Czarny dym już był. Teraz powiewa nad Watykanem dym różowy odpalony przez kobiety. Czekam na następne kolory :)
      • olszak-przytycki Re: Wybór papieża 08.05.25, 16:25
        Wybiorą papieża który będzie błogosławił gejów i lesbijki,uzna aborcję za zwykły zabieg i zniesie cellibat.
        Tak,na pewno będziecie zadowoleni:)
        • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 18:11
          Swoich nie musi. Sami się błogosławią :)
          • olszak-przytycki Re: Wybór papieża 08.05.25, 18:15
            privus napisał:

> Swoich nie musi. Sami się błogosławią :)

Też prawda:)
      • dunajec1 Re: Wybór papieża 08.05.25, 17:25
        Diabli dali odpowiedz, czekamy na poslanca z nieba.
        • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 18:10
          :)
          • olszak-przytycki Re: Wybór papieża 08.05.25, 18:19
            Podobno już wybrano papieża.Zobaczmy wkrótce kto nim jest.
            • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 19:32
              Będzie tym, na co mu pozwolą.
              • olszak-przytycki Re: Wybór papieża 08.05.25, 20:09
                Prevost to nazwisko francuskie.
                Podobno od strony ojca jest pochodzenia francusko-włoskiego ,a ze strony matki południowoameykańskiego.
                Chyba będzie bardziej konserwatywny od Franciszka.Oby.
                • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 20:19
                  Jeśli życzysz temu kościołowi dalszej degradacji, to z nadziejami idziesz w dobrym kierunku :)
                  • olszak-przytycki Re: Wybór papieża 08.05.25, 20:26
                    A co wg Ciebie jest degradacją?
                    • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 20:32
                      Uważasz powrót do czarnego średniowiecza za postęp cywilizacyjny?
                      • olszak-przytycki Re: Wybór papieża 09.05.25, 11:05
                        privus napisał:

> Uważasz powrót do czarnego średniowiecza za postęp cywilizacyjny?

Nie ma powrotu do średniowiecza.
                        Współczesna prawica jest tylko za wartościami które są zawsze aktualne,czy to dawniej,czy dzisiaj i w przyszłości też.
                        • privus Re: Wybór papieża 09.05.25, 12:36
                          Wartości są zmienne jak prawa kościelne :)
                • privus Re: Wybór papieża 08.05.25, 20:30
                  olszak-przytycki napisał(a):

> Chyba będzie bardziej konserwatywny od Franciszka.Oby.

„Niewolnicy niech będą poddani swoim panom we wszystkim…"
                  (papież Leon XIII)
    • hrasier_2 Re: Wybór papieża 08.05.25, 21:14
      Pamiętam jak światowe lewactwo zareagowało na wybór poprzednika, była to euforia i zły znak.
      Teraz reagują tak jak komuniści w Polsce po wyborze Karola Wojtyły. Oficjalne uśmiechy i skrywana furia. To dobry znak.
      Mam nadzieję, że nie pozwoli na dalsze piłowanie katolików na całym świecie.
      • ytartu Papież z ku klux klanu? 08.05.25, 22:27
        hrasier_2 napisał:

> Pamiętam jak światowe lewactwo zareagowało na wybór poprzednika, była to eufori
        > a i zły znak.
        > Teraz reagują tak jak komuniści w Polsce po wyborze Karola Wojtyły. Oficjalne u
        > śmiechy i skrywana furia. To dobry znak.
        > Mam nadzieję, że nie pozwoli na dalsze piłowanie katolików na całym świecie.

Papież z ku klux klanu? 🤩
        • privus Re: Papież z ku klux klanu? 09.05.25, 12:37
          Białe znowu straszy? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka