Dodaj do ulubionych

APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE

03.04.05, 18:04
Z forum na onecie:

APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE
Apeluję po raz kolejny do wszystkich Polaków aby poparli ideę którą chcę
nazwać " Pamięć o Wielkim Polaku ". Chodzi o to aby w każdą sobotę Ku Czci
Pamięci po Ojcu Świętym Janie Pawle II o godz. 21,37 zabiły wszystkie dzwony
we wszystkich kościołach w Polsce. Niech to będzie nasza pamięć i cześć oddana
Papieżowi jakiego już nie będzie. Jeżeli nasze wnuki zapytają się dlaczego w
każdą sobotę o godz.21,37 biją dzwony we wszystkich kościołach w Polsce
odpowiemy im, że o tej właśnie godz. Odszedł Największy z Polaków Jan Paweł
II- Papież. Proszę Was o poparcie tej idei. Pozostaję w głębokim Zalu.
info.onet.pl/1,15,11,10629033,31272096,1536320,0,forum.html
Popieram
Obserwuj wątek
    • yola13 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 19:03
      Pomysł jest napewno dobry, ale obawiam sie że nie będzie można liczyc na
      wszystkie kościoły, a juz napewno nie na te w moim mieście, mam żal do dwóch
      największych kościołow w moim mieście że nie biły w nich dzwony wczoraj w dniu
      śmierci papieża.
      • mjankosik Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 04.04.05, 09:47
        Ja też popieram pomysły.
        Ale co my możemy skoro u mnie dzwonów nie słyszałam, nawet falgi kościół nie
        wywiesił. Wszędzie w niedzielę o 12:00 ludzie łapali się za ręce i łączyli się
        u nas nie. Mieszkam w Warszawie (Żoliborz)
        Serce mi się ściskało.
        • Gość: Leopold To wyraźny sygnał żeby zmienić Kościół! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 13:29
          A może nie chodzisz do Kościoła i nie wiesz jakie są obyczaje na Żoliborzu?
          • mjankosik Re: To wyraźny sygnał żeby zmienić Kościół! 04.04.05, 15:10
            Chodzę do kościoła ale nic nie słyszałam o nie wywieszaniu flag w takich
            sytuacjach.
            Może mnie w takim razie oświecisz ?
          • Gość: Luka Popieram zrobmy to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:55
      • grazyna44 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 04.04.05, 11:00
        Popieram, ale czy w kraju, gdzie głowa państwa nie wie gdzie powinien być,
        kiedy wystawione zostało ciało papieża jest to mozliwe?
        JEST, bo ON nam pokazał, że nawet w pojedynkę można zmieniać świat.
        Trzymajmy sie razem, tak jak nas tego nauczał.Grażyna Piotrowska
      • Gość: Euralia Ludzie nie głupiejcie! Za miesiąc zapomnicie!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 13:32
        Prawda jest taka że jak w jakimś roku o tej 21:37 zadzwonią w jakimś kościele to wiekszość z tych dzisiekszych "entuzjastów" nawet nie będzie kojarzyć co to za okazja!!
        • Gość: Boguśka Re:szkoda że tak myslisz... IP: 195.47.201.* 04.04.05, 16:13
          kazdy niech sięwypowiada za siebie... jeżeli Ty zapomnisz-to nie oznacza że
          inni tez zapomną... widocznie nie chcesz pamietać...
          • Gość: anniczka opamiętajcie się ludzie!!!!!! IP: *.chello.pl 07.04.05, 23:33
            ludzie opamietajcie się!!!!! to zbiorowa histreia i paranoja, jesli chcecie
            uczcic Jego pamieć, ZRÓBCIE realnie cos dobrego.
        • Gość: ewa Re: Ludzie nie głupiejcie! Za miesiąc zapomnicie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 21:21
          nie jestes sama. pozdrawiam
        • Gość: blekitnooka Re: Ludzie nie głupiejcie! Za miesiąc zapomnicie! IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 00:43
          obawiam sie ze masz racje, ale moze cos sie ruszy narod, przydaloby sie.miejmy
          nadzieje ze nie bedzie tak zle, bardzmy optymistami
        • Gość: Marta to nie prawda IP: 213.76.213.* 07.04.05, 08:35
          Możliwe lecz trzeba o to zadbać by najmniejsze pokolenie wiedziało o tym,
          dzięki temu każdy człowiek będzie wiedział że te dzwony biją na jego cześć!
        • Gość: agik Re: Ludzie nie głupiejcie! Za miesiąc zapomnicie! IP: *.aster.pl 07.04.05, 23:09
          Myślę że i Ty Euralio i ja oraz wiele milionów osób będzie kojarzyło do końca
          swoich dni bicie dzwonów o 21.37 z odejściem Jana Pawła. Myślę, że nie musi być
          to akurat bicie dzwonów, może być to inny symbol, który uczci pamięć Wspaniałego
          Człowieka- Przyjaciela Wszystkich Ludzi i Stworzeń. Ja również nie mam złudzeń,
          że część ludzi wróci do dawnego życia , sprzecznego z nauką Jana Pawła II. Ale
          cieszę się , że teraz wiele osób odmieniło swoje życie. Dla mnie to wszystko co
          się z nami teraz dzieje jest cudem. Tak , można rzec że miliony ludzi stały się
          wariatami, ale Bożymi wariatami. Zobaczcie ile dobra ma w sobie człowiek i
          niepotrzebnie to dobro w sobie spychamy, nie pozwalając mu zaistnieć na co dzień.
          Uwielbiam patrzeć na ludzi, którzy są sobie życzliwi. I za to teraz wszystkim
          tym ludziom jestem wdzięczna.
      • Gość: magga24 popieram IP: *.wiley.co.uk 05.04.05, 12:27
        popieram
      • Gość: Ewa Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: *.vn.shawcable.net 07.04.05, 07:04
        W moim kosciele tez nie bily dzwony bo jest tak daleko od tej wspanialej
        Polski.
      • Gość: Beata Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 08:34
        nie należy mieć pretensji do kościoła ani jako wspólnoty ani jako gmachu.
        Kościół ma przecież swojego proboszcza. To świadczy tylko o nim
    • kinia.pszczolka Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 20:02
      pomysł dobry, ale może choć w jedną sobotę miesiąca niech zabiją dzwony, bo
      rzeczywiście nie wszystkie kościoły sie na to zgodzą..a powinny.
    • j_dobrowolska Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 20:11
      popieram ta ideę, w ten sposób uczcimy pamięć o Naszym Ojcu...
    • r.robercik Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 20:24
      Gorąco popieram taki pomysł. Jestem za. tak
      • Gość: pawel 20 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: *.wzieu.univ.szczecin.pl 04.04.05, 11:46
        mysle,ze to glupi pomysl...wiem,wiem zaraz zostane zlinczowany ale ten
        niezwykle skromny czlowiek,watpie by chcial aby robiono z niego Boga,przeciez
        to on sluzyl bogu,byl tylko niezwykle zrecznym nzrzedziem w jego rekach i fakt
        bedzie nam go brakowalo...oj bedzie..
    • ewunia_dreamseller Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 20:29
      POPIERAM!!!!!
      • kruszynka70 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 21:13
        Jestem za !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Tylko czy kler się zgodzi?
    • luki-92 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 20:35
      Moim zdaniem to wspaniały pomyśł bo przecierz takiemu POLAKOWI należy się chociaż to
    • deep5 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 20:38

• dumny_z_czewy Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 20:52
        Ja też bardzo gorąco popieram. Nie wiem tylko czy nasi kochani księża na to
        przystaną. Wyobraźcie sobie, że wczoraj wieczorem, kiedy jeszcze Papież żył
        kościół w samym centrum Częstochowy był zamknięty. Moja parafia, za którą nigdy
        nie przepadałem, nie dała mi się pomodlić za Ojca Świętego w środku. To jest
        skandal.
        • Gość: j Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 11:34
          niech bija codziennie od 21 do 22, nie chce wdawac sie w durne dysputy, szanuje
          Wasz smutek, ale zastanowcie sie troche i zlapcie dystans do tego co piszecie
          • Gość: wowa Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 04.04.05, 15:37
            Porazka!Ja myslalam ze pojawila sie wreszcie sensowna idea zaglebienia sie w
            lekture tego o czym Papa pisal. Ja mam takie postanowienie. Ksiazki z kraju juz
            zamowilam i rozpoczynam moja wlasna podroz na spotkanie z Papa: czuje ze bede
            zalowala ze dopiero po jego smierci...Dzwony, kordony, lancuchy,wszystko to
            ladne ...ale praca, ciezka praca nad samym soba aby isc droga wskazana przez
            Pape to jest to co zadowoliloby Go moim zdaniem najbardziej i ta droga pojde
            ja.Dzwony sa mi niepotrzebne.
          • Gość: Ale Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: 217.153.88.* 04.04.05, 17:11
            właśnie swoim wystąpieniem udowadniasz jak bardzo szanujesz... myśle, że to ty
            sie powinieneś zastanowić...
    • michalkaminski1 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 21:06
      TAK TO JEST GENIALNY POMYSŁ!!
      TYLKO TRZEBA BY COŚ Z TYM ZROBIĆ TO, ŻE PISZEMY NA FORUM NIC NIEDA. A JEŻELI
      JESTESMY NA FORUM GAZETY WYBORCZEJ MOZE GAZETA BY NAGŁOSNILA TE INICJATYWE.
      SUPER POMYSŁ!!!

• grenivia Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 21:17
      popieram!
    • madalena16 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 22:01
      Jak najbardziej popieram i uważam, że to świetny pomysł
    • niebieska-zaneta Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 22:21
      Uważam że to bardzo dobry pomysł.
      Prawdą jest to że nie każdy kościół może się na to zgodzić,
      więc może lepiej będzie jak dzwony będą biły w każdą pierwszą sobote miesiąca o
      21:37.
      Przecież Ojciec Święty zmarł właśnie w pierwszą sobote miesiąca.

• aniazpoznania Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 22:33
      Popieram.
      Bardzo zaluje tego, ze moje dzieci nie beda wiedzialy tak naprawde, co znaczyl Papiez Polak dla nas. Nie beda go znaly. Pozostaje nadzieja, ze bedziemy mogli najlepiej jak potrafimy przekazac pamiec o NIM.
      Pozdrawiam,Ania
    • mapid Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 22:35
      tomacz napisał:

> Z forum na onecie:
      >
      > APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE
      > Apeluję po raz kolejny do wszystkich Polaków aby poparli ideę którą chcę
      > nazwać " Pamięć o Wielkim Polaku ". Chodzi o to aby w każdą sobotę Ku Czci
      > Pamięci po Ojcu Świętym Janie Pawle II o godz. 21,37 zabiły wszystkie dzwony
      > we wszystkich kościołach w Polsce. Niech to będzie nasza pamięć i cześć oddana
      > Papieżowi jakiego już nie będzie. Jeżeli nasze wnuki zapytają się dlaczego w
      > każdą sobotę o godz.21,37 biją dzwony we wszystkich kościołach w Polsce
      > odpowiemy im, że o tej właśnie godz. Odszedł Największy z Polaków Jan Paweł
      > II- Papież. Proszę Was o poparcie tej idei. Pozostaję w głębokim Zalu.
      > info.onet.pl/1,15,11,10629033,31272096,1536320,0,forum.html
      > Popieram

• musorgsky Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 22:41
      Popieram. To by nas umacnialo. Obawiam sie jednak, że wieksze
      prawdopodobienstwo bedzie jesli dzwony beda bily kazdego roku o tej porze.
      Staje jednak do tego apelu calym sercem.
    • grammatik Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 23:15
      A ja nie popieram. A tak w ogóle, to powinniście być wdzięczni językowi
      polskiemu, że ma duże litery, bo Wy już nie wiecie, jak macie okazać swą boleść.
      To wygląda jak sprzeczka małych dzieci: a ja go bardziej kooocham!!!! Jakoś to
      tak wychodzi, że żałoba na pokaz jest fałszywa. Pozdrawiam i życzę umiarkowania
      tak w żalu jak w radości.
    • sakramento Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 23:45
      Popieram z całego serca. Bardzo dobry pomysł.Może zainteresować Episkopat
      Polski?
    • olkkaa Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 23:49
      Popieram, popieram, popieram!

Nasz Papież na to zasługuje. Ja na pewno nigdy o nim nie zapomnę.
    • umbu Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 23:52
      sam jesteś chłopiec, skoro uważasz, że bicie dzwonów może cokolwiek w kimkolwiek zmienić. Zastanów się ilu z tych co tak wielce go opłakują, tak naprawdę serio traktuje jego nauki moralne (aborcja, antykoncepcja, etc.).
      Najpierw należy zmienić swoje wnętrze a potem dopiero obwieszczac to biciem dzwonów. Ostatni rozmówca słusznie napisał: ŻAŁOBA NA POKAZ!!
    • rbrbr Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 03.04.05, 23:55
      Piękna idea, ale może wystarczy, jeśli dzwony będą biły co roku 2 kwietnia?
    • kamila.renion Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 04.04.05, 00:07
      Popieram!!!!!!!!!! Papież Jan PawełII zasłurzył na to
      • magenna Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 04.04.05, 00:19
        WIELKI CZLOWIEK O CZYSTYM SERCU KTORE MIAL OTWARTE DLA CALEGO
        SWIATA!!! POPIERAM!!!!!!!!!!!!!!
    • panbox ZAMIAST WALIC W DZWONY PO NOCY.... 04.04.05, 00:17
      ZMIENCIE SWOJE POSTEPOWANIE CHOC TROCHE, BY BYLO BLIZEJ TEGO, CO PRZEZ 26 LAT
      MOWIL WAM PAPIEZ...
      • alex.schmid W peli zgadzam sie z Kolega 04.04.05, 06:23
        Najlepiej uczcimy Jego pamiec postepujac zgodnie z tym czego nas nauczal i
        nasladujac jego postepowanie. Nie chodzi mi o to, aby kazdy nagle stal sie swiety ale o
        to aby kazdy przestrzegal w swoim zyciu przynajmniej jednej z wielu zasad, które chcial
        nam wpoic Jan Pawel II a zktorych zaakceptowaniem mielismy trudnosci. Taka zasada
        na pewno jest tolerancja wobec ludzi innych ras, narodowosci czy wyznania. Wiem ze to
        dla niektorych moze byc trudne ale chcac uczcic tak wielkiego czlowieka powinnismy
        sie zdobyc na jakis wysilek prawda? Walenie w dzwony czy stawianie monumentalnych
        pomnikow to zwyczajne pojscie na latwizne.
        Zamiast tego budujmy Mu pomniki naszymi czynami On na pewno by tak wolal a juz z
        pewnoscia nie chcialby zeby na jego czesc co tydzien bic w dzwony bo tego co robil nie
        robil dla slawy czy rozglosu, nie po to aby uwielbialy go tlumy. Robil to po prostu dla
        ludzi z czystej dobroci serca. A poza tym byl czlowiekiem niezwykle skromnym i wlasnie
        na tym polegala jego wielkosc> On by tego nie chcial wiec nie depczmy jego woli tylko
        dlatego, ze chcemy aby ktos co tydzien biciem dzwonow przypominal co niektorym
        zakompleksionym "Polaczkom", ze mielismy jednego wielkiego Polaka. Ten kto cos
        takiego pisze nie ma pojecia kim byl Jan Pawel II. O nim nie powinno sie mowic wielki
        Polak bo takie stwierdzenie to oznaka szowinizmu. On byl po prostu wielkim
        czlowiekiem bo kochal wszystkich ludzi bez wzgledu na wyznanie i narodowosc i bardzo
        wielu ludzi na calym swiecie odwzajemnialo mu to uczucie. Nie mozemy zawlaszczac
        Go dla siebie , On by tego nie chcial, owszem urodzil sie w Polsce z pewnoscia czul sie
        polakiem ale przede wszystkim byl Papiezem katolikow na calym globie i Obywatelem
        Swiata...
        • tofik991 CZYTAJCIE POWYŻSZY POST I WEŹCIE GO SOBIE DO SERCA 04.04.05, 09:23
        • Gość: Tomasz TO JEST BLIŻEJ PRAWDY IP: 193.109.212.* 04.04.05, 09:34
        • Gość: momba Popieram IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.05, 11:59
          W pełni Alex popieram!
          Niech kazdy z nas wspomina Go wtedy, gdy potrzebuje, a nie, gdy zaczną bić w
          dzwony.
          I również nie wydaje mi się, że Ojciec Święty byłby zadowolony.
          Lepiej każdy z nas postąpi słuchając Jego nauk.

Łączę się w bólu ze wszystkimi.
        • ba-siek ja też sie z tym zgadzam 04.04.05, 12:08
          najważniejsze jest to, bysmy nie zmarnowali tego całego dorobku Jego zycia i
          pontyfikatu, który nam zostawił.Jesli bedziemy chociaz starać sie postepowac
          tak jak on pokazywał przez całe swoje zycie, to będzie dla Niego najlepszy
          pomnik naszej pamięci.On zawsze w nas wierzył (szczególnie w młodych ludzi, ale
          nie tylko)Nie zawiedźmy Go!
        • Gość: Ada Nie masz racji Szmid IP: 142.94.86.* 07.04.05, 23:45
          Szmid,
          Co za brednie wypisujesz?
          - "O nim (Papiezu) nie powinno sie mowic wielki
          Polak bo takie stwierdzenie to oznaka szowinizmu."

Zagladnij do encyklopedii i sprawdz definicje slowa szowinizm
          zanim cos takiego jeszcze raz napiszesz.

Oczywiscie mozemy byc dumni z tego ze byl POLAKIEM.
          Wcale przez to nie "zawlaszczamy"(!)
          Go dla siebie.
      • Gość: MAREK RACJA! TO KOGUCIE PIANIE PÓJDZIE W ZAPOMNIENIE. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 13:35
        Prawda jest taka że jak w jakimś tam kiedyś roku o tej 21:37 zadzwonią w jakimś kościele to wiekszość z tych dzisiekszych "entuzjastów" nawet nie będzie kojarzyć co to za okazja!!
      • Gość: Adam Re: ZAMIAST WALIC W DZWONY PO NOCY.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 21:53
        W pełni popieram...Może teraz przesłanie dotrze...
    • Gość: charlie Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: 213.17.170.* 04.04.05, 08:10
      BARDZO POPIERAM !!
    • Gość: agnes Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: 195.47.201.* 04.04.05, 08:18
      Sprawa jest słuszna. Myślę, że na tyle lat posłannictwa chociaż to powinno mu
      się należeć. To będzie wyraz naszego szacunku dla służby i nauk, które krzewił
      wśród tylu narodów świata.
      • Gość: fidelis veritas Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: 217.8.166.* 04.04.05, 11:48
        Wyrazem szacunku dla Niego i Jego nauk bedzie stosowanie sie do tych nauk a nie
        zagłuszanie tych nauk waleniem w dzwony.
        Czy wy naprawdę nie rozumiecie że waleniem w dzwony, pomysłami jak tu się
        przelicytować w uczczeniu Jana Pawła II ani nie będziecie bliżej Boga ani też
        nie zrobicie tego czego by Jan Paweł II by oczekiwał?
        W ten sposób jedynie popełniacie grzech pychy i okazujecie małość swojej wiary.
        Może lepiej licytowac się miłością Chrystusową, zrozumieniem posłannictwa Jana
        Pawła II, ale w czynach a nie hasłach!
        Zastanówcie się czy Jan Paweł II nauczał by bić mocno w dzwony i narzekać na
        księzy czy też nauczał by kochac ludzi, szanować ich godność bez względu na to
        kim są ....
        • inia25 Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE 04.04.05, 11:51
          pomysł lekko poroniony. Nie ulega wątpliwości, że szacunek i pamięć tak
          wielkiemu Człowiekowi się należy, ale myślę że walenei w dzwony to absurd. Nie
          każdy musi to tolerować. Mimo wielkiego szacunku jestem przeciw!
    • Gość: U. Dobrowolska Re: APEL DO WSZYSTKICH - PROSZĘ CZYTAJCIE IP: 80.48.162.* 04.04.05, 08:35
      Uważam, że to genialny pomysł. Ojciec Święty tak wiele uczynił dla narodu
      polskiego - zasługuje na wieczną pamięć. Głosy rozbrzmiewających dzwonów w
      rocznię śmierci Wielkiego Papieża Jana Pawła II będą jednały i solidaryzowały
      dorosłych i dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka