tessa18 15.08.06, 21:31 www.watchtower.org/languages/polish/library/g/2005/4/22/article_01.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dodecahedron Re: Kim jest Jezus Chrystus 11.10.06, 09:55 Ciekawę dla czego Jezus, nazywając Boga Ojcem, nie używał imienia Jehowa? Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 13.10.06, 18:40 Skąd wiesz ,że nie używał?Kiedy cytował z Pism Hebrajskich w których występowało to imię z pewnością go nie pomijał.Jaki fragment miał do odczytania w synagodze ? Fragment z Izajasza który zawierał imię Boże.Czy Jezus pominął go i nie odczytał? Jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 16.10.06, 14:59 Konkretny tekst zawarty jest w Łukasza 4:17-21 Brzmi on: "Podano mu więc zwój proroka Izajasza ,a on otworzywszy zwój ,znalazł miejsce ,gdzie było napisane: "Spoczywa na mnie duch Jehowy , gdyż on mnie namaścił ,abym oznajmiał dobrą nowinę biednym,, posłał mnie abym ogłaszał uwolnienie jeńcom a ślepym odzyskanie wzroku, .... abym ogłaszał jeńcom uwolnienie ,a ślepym odzyskanie wzroku, abym zdruzgotanych odsyłał jako uwolnionych abym ogłaszał rok dobrej woli Jehowy". Te słowa Jezus czytał w Nazarecie.W tekście hebrajskim księgi Izajasza widniał tetragram imienia Bożego JHWH.Czy Jezus nie czytał tego imienia?Czy zastąpił to imię jakimś innym słowem? Nie sądzę.Z jego wypowiedzi do uczniów ,wynika,że jednak wymawiał to święte imię W Jana 17:6 czytamy jego słowa: "Ujawniłem twoje imię ludziom ,których mi dałeś ze świata..." Skoro tak,to jest pewne ,że Jezus uświęcał to imię wymawiając je z szacunkiem.W przeciwieństwie do Jezusa faryzeusze nie wymawiali tego imienia ,gdyż uważali je za "zbyt święte".Ale to był tylko żydowski przesąd. Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Kim jest Jezus Chrystus 17.10.06, 09:50 Iz. 9;5 "... Albowiem Dziecię nam się narodziło , Syn został nam dany , na Jego barkach spoczęła władza. Nazwano GO imieniem : Przedziwny Doradca , Bóg Mocny , Odwieczny Ojciec , Książę Pokoju ." A co mówi o sobie Jezus nasz Pan ? Marek 14; 62 : "... Jezus odpowiedział :<< Ja jestem. A ujrzycie Syna Człowieczego ,siedzącego po prawicy Wszechmocnego i nadchodzącego z obłokami niebieskimi>> ..." oraz Łukasz 10;22 :"... Ojciec mój przekazał mi wszystko . Nikt też nie wie , kim jest Syn , tylko Ojciec ; ani kim jest Ojciec , tylko Syn i ten komu Syn zechce objawić >>..." oraz Jan 8 ;23 :"... Jeżeli bowiem nie uwierzycie , że JA JESTEM ... " Jan 8 ;28 :"... Rzekł więc do nich Jezus :<< Gdy wywyższycie Syna Człowieczego , wtedy poznacie , że JA JESTEM i że Ja nic sam z siebie nie czynię , ale że mówię to , czego Mnie Ojciec nauczył . A Ten , który Mnie posłał , jest ze Mną , nie pozostawił Mnie samego, bo Ja zawsze czynię to , co się Jemu podoba>>..." Jezus nie jest Bogiem Ojcem , lecz Jego Synem i jest jednocześnie tak zjednoczony z Bogiem Ojcem , ze mówi<< JA JESTEM >> . Jest to wyrażna wskazówka iż Jezus JEST Bogiem .<< JESTEM >> to przecież Imię naszego Ojca Mówi przeciez Bóg do Mojżesza w krzaku Ognistym Wj 3; 14: "...Odpowiedział Bóg Mojżeszowi :<<JESTEM, KTÓRY JESTEM>>.I dodał :<<Tak powiesz synom Izraela : JESTEM posłał mnie do was>> . Jezus JEST Bogiem , jest JEGO Synem i Pochodzi od Boga Ojca , jest Zjednoczony z Ojcem ale jednak czyni wszystko dla Ojca !!! Jezus mówi w Jan 14 ,28 :"...bo Ojciec większy jest ode Mnie ... "- część Ojców Kościoła w przymiotniu "większy" - widziała to , że Syn pochodzi od Ojca jako prapoczątku wszystkiego . Pozdrawiam wszystkie Siostry i Braci w Miłości Chrystusa . Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 18.10.06, 21:30 Jezus nie jest Bogiem,tylko Synem Boga.Nie można być jednocześnie daną osobą i jej synem. Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Kim jest Jezus Chrystus 19.10.06, 09:04 Naszym rozumem trudno to objąć , jednak Pismo daje nam możliwość zrozumienia : nazwano Go ..."Odwieczny Ojciec " . Sam Jezus mówi:" Ja i Ojciec jedno jesteśmy ". Jezus Jest Synem Boga a nie Ojcem - lecz Ojciec JEST Bogiem i Syn Jest Bogiem . Najdoskonalszy Obraz Ojca będący w NIM poza czasem od Zawsze ! Czyż my ludzie nie jesteśmy częścią naszych Rodziców ? A przecież nie jesteśmy nimi lecz sobą . Tak samo Odwieczny Syn - Słowo Ojca - "Słowo Było u Boga i Bogiem Było Słowo ". Ja jestem synem mego ziemskiego Ojca - czyż nie powstałem z Jego nasienia ? Czyż nie wyszedłem z Niego a i z łona mej Matki ? Czyż nie jestem po części Nimi . Jestem sobą a jednak jestem z rodu mego Ojca i mej Matki. Kod genetyczny i sam zalążek życia / nasienie /pochodzi od Ojca no i Matki oczywiście .Czyż Człowiek zrodzony z Człowieka nie jest Człowiekiem ? Czyż Bóg zrodzony z Boga - Syn Boży zrodzony z Boga Ojca nie JEST BOGIEM ? Jezus JEST Synem Boga i Bogiem jak Ojciec . Ciało ziemskie pochodziło z Maryji Dziewicy , jednak Duch Jezusa pochodzi od Odwiecznego i w świecie duchowym poza czasem Zawsze Był i JEST z Ojcem . Wiele razy Pismo mówi , że Jezus JEST BOGIEM !Jezus JEST Bogiem - jak Ojciec ! Nie OJCEM ! SYNEM - lecz JAK OJCIEC JEST BOGIEM - TAK SYN JEST BOGIEM ! Ile mam jeszcze przytaczać przykładów ? Pozdrawiam w Miłości Chrystusa . Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 19.10.06, 13:02 Piszesz ,że naszym rozumem trudno to pojąć.Zazwyczaj księża tak mówią ,jeśli chodzi o naukę o "trójcy". Ale Biblia nie ma tajemnic jeśli chodzi o naturę Boga.Jasno wskazuje,że "Bóg jest duchem",że jest osobą -Bogiem żywym,że ma imię Jehowa. Jana 4:24 Hebrajczyków 9:14 Psalm 83:19 Tak prostej nauki nie mogą pojąc tylko filozofowie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 19.10.06, 14:29 Tessa recytowanie z pamięcui wyuczonych formułek w stylu "Bog nie mieaszka wszędzie tylko w niebie" absolutnie nie swiadczy o tym ze ty cokolwiek rozumiesz. raczej o brakiu jakiejkolwiek refleksji. Biblia nie ma tajemnic??? To wytłumacz mi co to znaczy "jest duchem" czyli CZYM??? jaka jest bibli8jna definicja ducha. I nie serwuj mi żadnego cytatu, tylko wytłumacz to jzykiem polskim potocznie uzywanym w tym kraju w 21 wieku. W kólko powtarzarzasz ten zwropt "osoba-Bóg". Co to znaczy? Osoba taka jaka osoba jest pani kowalska? Co znaczy słowo osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
wladi3 Re: Kim jest Jezus Chrystus 19.10.06, 21:25 Kochana Siostro ! Różnice w interpretacji nie zmieniają dla mnie faktu , ze Kochasz Boga Ojca - JAHWE - JEHOWĘ i to jest dla mnie Najważniejsze . Pomijam też fakt , że zmieniłaś temat . Nie pierwszy i nie ostatni raz , ale i tak to dla mnie nic nie zmienia - gdyż Szanuję kazdego kto szuka i wielbi Boga ! Rozmawialiśmy przecież o tym KIM JEST JEZUS ? Szanuję Świadków Jehowy za Waszą Miłość do Boga Ojca , a pomijam to co nas dzieli i że niektóre Prawdy interpretujecie inaczej . Twoja uwaga zaś o rozumie i pojmowaniu Boga iż tak mówią księża - jest tendencyjna , gdyż o tym że Boga nie można pojąć i że jak ktoś mówi że pojął to nawet nie rozpoczął a jak się zatrzyma - nie wie co robić dalej - pisze właśnie Biblia ! Wszyscy wszczepieni w Chrystusa - Jesteśmy Chrystusem ! Rozum oddziela i kłóci nieraz Siostry i Braci , dlatego dla mnie Najważniejsza jest Miłość i w Miłości Chrystusa wszystkich Pozdrawiam i Błogosławię . Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek . Jestem cząstką Boga ! forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29975 Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 19.10.06, 10:59 Równie dobrze można powiedziec że nie możńa stworzyc czegos z niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
jonesku Re: Kim jest Jezus Chrystus 13.12.06, 01:36 tessa18 napisała: Jezus nie jest Bogiem,tylko Synem Boga.Nie można być jednocześnie daną osobą i jej synem. moim ojcem jest człowiek i ja jestem człowiekiem Tesso jak to mozliwe? czy jednorodzony Syn Boga nie jest Bogiem? czy Bóg zrodził mutanta, hybrydę...? to oczywiste, że Bóg zrodził syna, który jest tym samym co on sam tak wygląda świat duchowy, a materialny jest jego odbiciem Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi to jakaś megalomania... 17.10.06, 22:11 "Rzymscy historycy żyjący w I i II wieku n.e. rzadko pisali o Jezusie, ponieważ ówcześni władcy imperium próbowali zahamować rozwój chrystianizmu." może i faktycznie zwalczano chrześciaństwo, ale pewnie bardziej to przypominało zwalczanie niebezpiecznych sekt tak jak to sie robi obecnie - czyli nikt poprostu się nie interesuje podstawami kultu, tylko pietnuje się organizację i aspołeczne zachowania. pewnie nikogo nie interesowało kto jest "Bogiem niewolników", nie iteresowano sie tez przecież koleją sektą/wyznaniem - wszak poza panteonem rzymskim znanych było wiele wyznan i sekt tak więc niby dlaczego akurat chrześciaństwem mieli sie zajmować ówcześni historycy? a i sami chrześcianie nie spisywali swej historii (w znaczeniu dokumentalnym/kronikarskim) gdyż uważali że że koniec tego świata jest bliski. Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Re: Kim jest Jezus Chrystus 04.11.06, 21:17 Droga Tesso pewnie i tym razem mi nie odpowiesz ale mam dla Ciebie do przemyślenia pewien fragment z Pisma św jestem bardzo ciekaw jak ŚJ go tłumaczą otóż fragment ten pochodzi z Listu Św. Pawła do Tytusa rozdział 2 wers 13: "Oczekując błogosławionej nadziei i objawienia chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Chrystusa Jezusa" Czyżby Paweł pisał iż Chrystus jest wielkim Bogiem i Zbawicielem naszym? Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 06.11.06, 21:03 Skąd taka wątpliwość,że ci nie odpiszę.Już odpisuję.W Biblii Warszawskiej czytamy: Tytusa 2:13 "Oczekując błogosławionej nadziei i objawienia chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego ,Chrystusa Jezusa". Podobnie jest w Biblii Tysiąclecia ,Biblii Poznańskiej ,Romaniuka . Natomiast w przekładzie Nowego Świata "Oczekując szczęsnej nadziei i chwalebnego ujawienia się wielkiego Boga ,a także naszego Zbawcy ,Chrystusa Jezusa." Podobnie jest u Kowalskiego. Które z tych tłumaczeń jest zgodne z Tytusa 1;4,które brzmi; "Życzliwość niezasłużona i pokój od Boga Ojca i od Chrystusa Jezusa naszego Wybawcy." Chociaż Pismo Święte mówi o Bogu Ojcu jako Zbawcy,to jednak ten werset wyrażnie go odróznia od Chrystusa Jezusa przez którego Bóg zapewnia zbawienie. Niektórzy Tytusa 2:13 rozumieją tak,że Jezus zarówno jest Bogiem jak i Zbawcą. Ciekawe jednak jest ,że dopuszczono takie tłumaczenie w Tytusa 2:13 ,a odstąpiono od tej reguły w II Tesaloniczan 1:12 gdzie czytamy: BT III wydanie "Aby w was zostało uwielbione imię Pana naszego Jezusa Chrystusa -a wy w nim-za łaską Boga naszego i Pana Jezusa Chrystusa." Widać tu róznicę między Bogiem i Jezusem Chrystusem.Tak samo tłumaczenie Tytusa 2:13 w sposób wyrażny wskazuje na róznicę między Bogiem Ojcem a Jezusem Chrystusem. Sprawdż też: II Tesaloniczan 1:1 "Paweł ,Sylwan i Tymoteusz do Kościoła Tesaloniczan w Bogu Ojcu i Panu Jezusie Chrystusie". I Tymoteusza 1:1 "Paweł apostoł Chrystusa Jezusa według nakazu Boga naszego Zbawiciela i Chrystusa Jezusa naszej nadziei...." I Koryntian 8:6 "dla nas istnieje jeden Bóg Ojciec ,,,oraz jeden Pan Jezus Chrystus...." W tych wszystkich tłumaczeniach zaznaczono wyrażnie róznicę między Bogiem Ojcem a Panem Jezusem Chrystusem.Dlaczego więc nie zaznaczyć jej również w Tytusa 2:13? Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Re: Kim jest Jezus Chrystus 07.11.06, 15:31 monikaannaj napisała: > A jak jest w oryginale? > Dziś wieczorem sprawdzę Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Re: Kim jest Jezus Chrystus 07.11.06, 22:05 Zaczne od tego, że mój wniosek iż mi nie odpiszesz Tesso wynikał z tego faktu iż często kiedy prosze Cię o konkretna odpowiedź przestajesz odpowiadać na moje pytania A teraz przechodzę do właściwego tematu. Przedewszystkim zacytowany przezemnie fragment pochodził z Bibli wydanej przez "Brytyjskie i zagraniczne Towarzystwo Biblijne", a więc z tak zwanej "Biblij Protestanckiej". Po drugie jeżeli chodzi o dokładne tłumaczenie bez interpretacji i zmian to cytując z "Grecko -Polskiego Nowego Testamentu wydanie interlinearne z kodami gramatycznymi" wydanego przez Oficynę wydawniczą Vocatio w 1997 r fragment ten powinien brzmieć: "Do Tytusa 2, 13 czekając na szczęśliwą nadezieję i pokazanie się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Jezusa Pomazańca" - niestety z powodu braku trzcionki greckiej nie jestem wstanie przepisać tu tekstu po grecku. Podsumowując tylko i wyłącznie Tłumaczenie ŚJ tak bardzo różni się od oryginału że śmiem tutaj postawić taki wniosek iż organizacja ta jeżeli już nie jest wstanie czegoś wytłumaczyć na swój sposób to zmienia tekst który niewygodny. A mam jeszcze dla Ciebie Tesso jeden fragment - cytat pochodzi z przekładu "protestanckiego" Jana 10, 25 - 33 " Odpowiedział im Jezus: Powiedziałem wam a nie wierzycie: dzieła, które Ja wykonuję w imieniu Ojca mojego, świadczą o mnie; Lecz wy nie wierzycie, bo nie jesteście z owiec moich. Owce moje głosu mojego słuchają i Ja znam je, a one idą za mną (...) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. Żydzi znowu naznosili kamieni aby go ukamienować. Odrzekł im Jezus: Ukazałem Wam wiele dobrych uczynków z mocy Ojca mojego; za który z tych uczynków kamienujecie mnie? Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy Cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem czynisz siebie Bogiem." Współcześni Jezusowi Żydzi chcieli ukamienować Go za to iż czynił siebie Bogiem, a wiec Tesso czy chcesz ukamienowaś Jezusa za to że czyni siebie Bogiem? A może staniesz po stronie Jezusa i powiesz nie kamienujcie Go on Jest Bogiem bo wierzę w Jego słowa. A on sam powiedział o sobie (Jana 8, 58 B) "Jam jest". Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 09.11.06, 12:29 Dlaczego uważasz ten tekst za niewygodny? Żaden tekst z Pisma Świętego nie jest niewygodny.Należy tylko poprawnie zrozumieć jego sens. Jaki jest sens tego wersetu? Czy objawić się ma tylko sam Pan Jezus? Nie. Według Biblii ma się objawić rónież sam Bóg.Pierwsi chrześcijanie mieli czekać na objawienie Jezusa I Koryntian 1:7,ale także Boga Jehowy.Objawienia 1:4-5 "Życzliwość niezasłużona od Tego ,który jest i który był i który przychodzi i od siedmiu duchów ,które są przed jego tronem,i od Jezusa Chrystusa Świadka Wiernego Pierworodnego z umarłych i Włądcy królów ziemi." O kim jest tu mowa ,że "przychodzi"? To Bóg WSzechmocny siedzący na tronie. Daniela 7:13-14 Objawienia 1:8 Więc tłumaczenie ŚJ,że ma się objawić zarówno Bóg Wszechmocny jak i Jezus Chrystus jest zgodne z Biblią. Tytusa 2:13 "chwalebne ujawnienie się wielkiego Boga i Wybawcy Jezusa Chrystusa. Jest tu mowa o dwóch osobach a nie jednej. W Biblii Warszawskiej jest podobnie: "Oczekując błogosławionej nadziei i objawienia się chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego ,Chrystusa Jezusa." Spójnik "i" wskazuje,że jest mowa o dwóch osobach.A jeżeli ktoś inaczej rozumie ,to jest to jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 09.11.06, 19:07 Specjalistka od jezyka sie znalazła. Tesso nie pisz ewidentnych bzdur, bo przez to kazde twoje zdanie traci wiarygodnosc! Jak napiszę ze w TV widziałam przewodniczącego PIS i naszego premiera - to wcale nie znaczy ze widziałam dwie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 10.11.06, 06:40 Dla studiujących Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami. Słowo "Bóg" odnosi się do Boga Ojca,słowo "Pan" do Jezusa. II Piotra 1;2 "Łaska i pokój niech się wam rozmnożą przez poznanie Boga i Pana naszego Jezusa Chrystusa." Kto jest tym Bogiem? Jana 17:3 "A to jest żywot wieczny ,aby poznali ciebie ,jedynego prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa ,którego posłałeś". A więc tym Bogiem jest Ojciec Jezusa,Bóg Jehowa do którego Jezus się modlił. Chyba przyznasz ,że Ojciec i Syn to dwie różne osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 13.11.06, 15:38 Oczywiście. Ojciec i Syn to dwie osoby BOGA. Jest jescze Duch swięty. Razem - trojca. W sumie - jeden Bóg. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 13.11.06, 16:48 Brak u ciebie czytania ze zrozumieniem.Jezus nazwał swego Ojca "jedynym prawdziwym Bogiem".Skąd więc wniosek ,że Bóg jest "trójcą"? Sam Jehowa oznajmia: Izajasza 46:9 "Przypomnijcie sobie rzeczy pierwsze ,dawne ,że ja jestem Boski i nie ma innego Boga ,ani nikogo podobnego do mnie". Jak rozumiesz te słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
szadrach7 <a href="http://www.watchtower.org.pl/doktryny.php#jezus" target=" 08.11.06, 12:37 Gorąco poleca stronę polemizującą z doktrynami ŚJ. Odpowiedz Link Zgłoś
szadrach7 Polecam powyższą stronę,abyście mogli skonfrontowa 08.11.06, 12:38 to co twierdzi tessa z tym co mówi BIBLIA Odpowiedz Link Zgłoś
szadrach7 Ewentualnie stronnę ŚJ pod lupą 08.11.06, 22:53 www.brooklyn.org.pl bardzo dobry serwis polemizujący z organizacją brooklyńską Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Re: Kim jest Jezus Chrystus 12.11.06, 21:47 tessa18 napisała >Dla studiujących Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami. >Słowo "Bóg" odnosi się do Boga Ojca,słowo "Pan" do Jezusa. >II Piotra 1;2 >"Łaska i pokój niech się wam rozmnożą przez poznanie Boga i Pana naszego Jezusa >Chrystusa." >Kto jest tym Bogiem? >Jana 17:3 >"A to jest żywot wieczny ,aby poznali ciebie ,jedynego prawdziwego Boga i >Jezusa >Chrystusa ,którego posłałeś". >A więc tym Bogiem jest Ojciec Jezusa,Bóg Jehowa do którego Jezus się modlił. >Chyba przyznasz ,że Ojciec i Syn to dwie różne osoby? I znowu Tesso kłamiesz z znanego ci wstępu do trzeciego wydania Biblii Tysiąc lecia: "w niniejszym wydaniu wprowadza się w miejsce wyrazu JAHWE, stosowanego w dwóch pierwszych wydaniach BT, tradycyjne zwroty "Pan" lub "Pan Bóg" czy też "Bóg". Znać ten fragment i tak kłamać. Studjujący biblię - tłumacze "tysiąclatki", zastepowali imię Boże wyrazem Pan, a więc Pan odnosi sie także do Boga Ojca. I wrócę jeszcze raz do tłumaczenia tego fragmentu w bibli ŚJ. Wasi Tłumacze nie przetłumaczyli fragmentu o którym pisaliśmy powyżej tylko dokonali jego interpretacji, a więc dokonali zmian w Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 13.11.06, 16:52 yazonisyn napisał: > tessa18 napisała > > >Dla studiujących Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami. > >Słowo "Bóg" odnosi się do Boga Ojca,słowo "Pan" do Jezusa. > >II Piotra 1;2 > >"Łaska i pokój niech się wam rozmnożą przez poznanie Boga i Pana naszego J > ezusa > >Chrystusa." > >Kto jest tym Bogiem? > >Jana 17:3 > >"A to jest żywot wieczny ,aby poznali ciebie ,jedynego prawdziwego Boga i > >Jezusa > >Chrystusa ,którego posłałeś". > >A więc tym Bogiem jest Ojciec Jezusa,Bóg Jehowa do którego Jezus się modli > ł. > >Chyba przyznasz ,że Ojciec i Syn to dwie różne osoby? > > I znowu Tesso kłamiesz z znanego ci wstępu do trzeciego wydania Biblii Tysiąc > lecia: > "w niniejszym wydaniu wprowadza się w miejsce wyrazu JAHWE, stosowanego w dwóch > > pierwszych wydaniach BT, tradycyjne zwroty "Pan" lub "Pan Bóg" czy też "Bóg". > Znać ten fragment i tak kłamać. Studjujący biblię - tłumacze "tysiąclatki", > zastepowali imię Boże wyrazem Pan, a więc Pan odnosi sie także do Boga Ojca. > > I wrócę jeszcze raz do tłumaczenia tego fragmentu w bibli ŚJ. Wasi Tłumacze nie > > przetłumaczyli fragmentu o którym pisaliśmy powyżej tylko dokonali jego > interpretacji, a więc dokonali zmian w Biblii. W I Koryntian 8:6 wyrażnie napisano: "dla nas wszakże jest jeden Bóg Ojciec z którego jest wszystko ,a my dla niego i jeden Pan Jezus Chrystus ,przez którego jest wszystko i my przez niego". Ojciec został nazwany Bogiem,a Syn Panem.Więc nie kłamię ,mówię prawdę. > Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Re: Kim jest Jezus Chrystus 14.11.06, 15:30 tessa18 napisała: >Dla studiujących Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami. tu skłamałaś bowiem znając wstęp do 3 wydania Biblii tysiąc lecia napisałaś iż studjujący Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami a jak wykazałem w poprzedniej odpowiedzi tak nie jest. Zastanawia mnie jeszcze jak wytłumaczysz ten fragment: z listy do Hebrajczyków rozdział 1 "8 Do Syna zaś: Tron Twój, Boże na wieki wieków, berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego. 9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość, dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy." zwłaszcza zastanawia mnie Twoje tłumaczenie fragmentu "namaścił Cię, Boże, Bóg Twój" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 14.11.06, 16:06 yazonisyn napisał: > tessa18 napisała: > > >Dla studiujących Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami. > > tu skłamałaś bowiem znając wstęp do 3 wydania Biblii tysiąc lecia napisałaś iż > studjujący Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami a jak wykazałem > > w poprzedniej odpowiedzi tak nie jest. > > Zastanawia mnie jeszcze jak wytłumaczysz ten fragment: > z listy do Hebrajczyków rozdział 1 > "8 Do Syna zaś: > Tron Twój, Boże na wieki wieków, > berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego. > 9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość, > dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój > olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy." > > zwłaszcza zastanawia mnie Twoje tłumaczenie fragmentu "namaścił Cię, Boże, Bóg > Twój" > > pozdrawiam > Nie interesują mnie wstępy do przekładów Biblii,lecz Słowo Boże. Biblia przedstawia Boga Ojca i Jezusa Chrystusa jako dwie odrębne osoby. Przeczytaj Jana 8:16-19 Czy nie jest wyrażnie mowa o dwóch osobach? "Jest to cytat z Psalmu 45:6 Psalm ten pierwotnie był skierowany do człowieczego króla Salomona. To Bóg sprawił,że Salomon wstąpił na tron i w prawidłowym przekładzie ten werset Psalmu brzmi: "Bóg jest twoim tronem po czas niezmierzony na zawsze ,berło twej prawicy królewskiej jest berłem prostolinijności". Jednak Psalm ten proroczo zapowiadał wywyższenie Jezusa na króla w Królestwie Bożym.To Bóg wywyższył Jezusa na tak wysokie stanowisko.Uczynił go królem w Królestwie Bożym. Daniela 7:13-14 "Patrzyłem wwizjach nocnych ,a oto nadchodzi z obłokami niebios ktoś podobny sdo syna człowieczego /to Jezus/ i uzyskał dostęp do Isniejącego od Dni Prawdawnych /to Bóg Wszechmocny Jehowa/ i przyprowadzono go tuż przed Niego. I dano mu panowanie i dostojeństwo oraz królestwo ,aby jemu służyły wszystkie ludy,grupy narodowościowe i języki. Panowanie jego to panowanie po czas niezmierzony ,które nie przeminie ,a jego królestwo nie będzie obrócone wniwecz". Zatem i tutaj w wizji nieba są dwie osoby:Najwyższy Bóg Wszechmocny i Syn Człowieczy czyli Jezus. > > Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 14.11.06, 16:26 > Nie interesują mnie wstępy do przekładów Biblii,lecz Słowo Boże. I w Słowie bożym znalazłaś tekst "Dla studiujących Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami."? Nie znalazłas wytycznych co do fragmentu listu do Hebrajczyków? Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Re: Kim jest Jezus Chrystus 15.11.06, 12:53 tessa18 napisała: > yazonisyn napisał: > > > tessa18 napisała: > > > > >Dla studiujących Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobam > i. > > > > tu skłamałaś bowiem znając wstęp do 3 wydania Biblii tysiąc lecia napisał > aś iż > > studjujący Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami a jak wyk > azałem > > > > w poprzedniej odpowiedzi tak nie jest. > > > > Zastanawia mnie jeszcze jak wytłumaczysz ten fragment: > > z listy do Hebrajczyków rozdział 1 > > "8 Do Syna zaś: > > Tron Twój, Boże na wieki wieków, > > berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego. > > 9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość, > > dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój > > olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy." > > > > zwłaszcza zastanawia mnie Twoje tłumaczenie fragmentu "namaścił Cię, Boże > , Bóg > > Twój" > > > > pozdrawiam > > > Nie interesują mnie wstępy do przekładów Biblii,lecz Słowo Boże. To dlaczego je cytujesz? Nadal unikasz odpowiedzi. Twierdziłaś w swojej wypowiedzi że dla studjujących Biblię >Dla studiujących Biblię Bóg Ojciec i Jezus Chrystus są dwiema osobami. >Słowo "Bóg" odnosi się do Boga Ojca,słowo "Pan" do Jezusa., a napewno osobą studjującą Biblię jest osoba pisząca wstęp do trzeciego wydania Biblii Tysiąclecia tak nie jest dlatego Tesso stwierdziłem, że kłamiesz napisałaś że dla ludzi studjujących Biblię, a znasz ten wstęp a więc wiesz że dla osób studjujących Biblię nie jest tak jak napisałaś. Dlatego też stwierdziłem, iż kłamiesz. > Biblia przedstawia Boga Ojca i Jezusa Chrystusa jako dwie odrębne osoby. > Przeczytaj Jana 8:16-19 > Czy nie jest wyrażnie mowa o dwóch osobach? > "Jest to cytat z Psalmu 45:6 > Psalm ten pierwotnie był skierowany do człowieczego króla Salomona. > To Bóg sprawił,że Salomon wstąpił na tron i w prawidłowym przekładzie ten werse > t > Psalmu brzmi: > "Bóg jest twoim tronem po czas niezmierzony na zawsze ,berło twej prawicy > królewskiej jest berłem prostolinijności". > Jednak Psalm ten proroczo zapowiadał wywyższenie Jezusa na króla w Królestwie > Bożym.To Bóg wywyższył Jezusa na tak wysokie stanowisko.Uczynił go królem w > Królestwie Bożym. unikasz ponownie odpowiedzi na pytanie chcodziło mi o wers 9 "9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość, dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój" Zwróć uwagę na sformułowanie "namaścił Cię, Boże, Bóg Twój" - Bóg namaścił Boga. Co Ty na to? Dalsza Twoja wypowiedź nie dotyczy tego wersu, jest ponowną próbą zmiany tematu. Bardzo proszę Cię o konkretną odpowiedź, co do wersu 9. Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Milczenie ŚJ - czyżby brak argumentów 20.11.06, 13:11 I ponownie spotykam się z milczeniem ŚJ czyżby brak argumentów? A może brak umiejętności lub wiedzy? Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Uprzejmie proszę o odpowiedź Tesso 30.11.06, 15:49 Proszę odpowiedź na moje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Kim jest Jezus Chrystus 02.12.06, 09:36 Sam Jezus powiedział,że Bóg i on są dwiema osobami. Jana 8:16 "A jeśli już osądzam ,to mój sąd jest prawdziwy ,ponieważ nie jestem sam ,lecz jest ze mną Ojciec ,który mnie posłał". Jest tutaj mowa o dwóch osobach.Ojciec posyła swego Syna.Gdy Jezus był na ziemi modlił się do swego Ojca.Nie modlił się do siebie ,tylko do innej osoby. To chyba jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
jonesku Re: Kim jest Jezus Chrystus 02.12.06, 10:45 nie wiem Tesso komu próbujesz udowodnić to, że Jezus i Bóg Ojciec to dwie osoby jest to oczywiste dla wszystkich(mam nadzieje) chrzescijan Twoje teksty, próbujące udowodnić nam, a raczej obalić nasze poglady na temat Trójcy, świadczą o Twojej bardzo płytkiej znajomości tego tematu jezeli chcesz pokonac wroga musisz go wpierw dogłebnie poznać www.apologetyka.katolik.pl www.czterdziestu.pl Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 04.12.06, 09:13 Wydaje mi sie ze tessa doskonale wie na czym polega trojca, tylko odmawia Bogu możliwości bycia JEDNYM Bogiem w TRZECH osobach. Rozumiesz - skoro [pan Kowalski za chiny nie moze byc jednoczesnie panem Nowakiem, to Bog tez nie moze by7c w kilku osobach. Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Kim jest Jezus Chrystus 04.12.06, 12:21 Ale za to smok może być z kilkoma głowami. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 04.12.06, 14:49 Już przerabiałes z grupa bajkę o smoku? gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Kim jest Jezus Chrystus 04.12.06, 16:23 Z jaką grupą? Ja nie należę do żadnej sekty. To maja własna nauka. Ale jak trafna. Trójca - trójgłowy bóg-smok. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 05.12.06, 09:00 miałam na myśli grupe przedszkolną.... Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Kim jest Jezus Chrystus 05.12.06, 11:00 No widzisz, jak ważne jest co autor ma na mysli. Biblia nic nie mówi, ze Bóg to trzyosobowa Trójca. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 05.12.06, 11:09 Tobie nie mówi. Ktoś inny słyszy to bez problemu. A w ktorym miejscu (poza spisem tresci) Biblia mówi z czego składa sie Biblia? Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Kim jest Jezus Chrystus 05.12.06, 12:12 Ciekawe ilu by doszło do tej "prawdy", gdyby jej nie usłyszeli od innych? Miałem na myśli tą Biblię ze spisem treści. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: Kim jest Jezus Chrystus 05.12.06, 13:08 No ciekawe. opowiadaj jak doszedłes do prwdy o tym z czego składa sie Biblia nie dysponując spisem treści. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj ja myśle ze tajemnica! 05.12.06, 16:31 jeszcze żaden chrześcijanin, z tych odżegnujacych sie ze wszystkich sił od KK i jego tradycji, nie odpowidział mi na to pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: ja myśle ze tajemnica! 05.12.06, 19:01 I ja Ci nie odpowiem. A ja nawet nie jestem chrzescijaninem. Jestem nikim. Biblie są u nas dwojakiego rodzaju: katolickie i protestanckie. Te drugie niejako bardziej wiarygodne, bo tylko z księgami kanonicznymi. Ale w zadnych nie ma nauki o Trójcy, z tego co wiem. Ale ja wszystkiego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: ja myśle ze tajemnica! 06.12.06, 09:33 A kanoniczne to jakie? Kto i na jakiej podstawie zdecydował co jest a co nie jest kanoniczne? I niby dlaczego opowieśc o Zuzannie i starcach wywalona przez protestantów nie jest kanoniczna? Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Hebrajczyków 1:9 02.12.06, 09:48 Jest to cytat z Psalmu 45:7 "Umiłowałeś prawość ,a nienawidzisz niegodziwości. Dlatego Bóg ,twój Bóg ,namaścił cię olejkiem radosnego uniesienia bardziej niż twoich towarzyszy". Pierwotnie słowa tego psalmu odnosiły się do człowieczego izraelskiego króla. Z pewnością Bóg nie nazwał tego króla "Bogiem". Dlatego poprawny przekład w Hebrajczyków brzmi: "Umiłowałeś prawość ,a znienawidziłeś bezprawie.Dlatego Bóg ,twój Bóg ,namaścił cię olejkiem radosnego uniesienia bardziej niż twoich towarzyszy". Jednak Jezus nazywał swego Ojca swoim Bogiem. Jana 20:17 "Jezus powiedział do niej: Przestań się mnie kurczowo trzymać .Jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca. Ale idż do moich braci i powiedz im:"Wstępuję do Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego". Zatem Bóg Ojciec był też Bogiem dla Jezusa. Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn Re: Hebrajczyków 1:9 06.12.06, 15:50 Tak myślałem. Powiedz mi dlaczego w trakcie dyskusji - poczatków dyskusji podajesz cytaty za Biblią 1000 lecia ale kiedy dochodzimy do problematycznych wersetów przechodzisz na Waszą interpretację Bibli. (interprtację gdyż według mnie jak to wykazałem w innych tematach Wasi tłumacze nie dokonali wiernego tłumaczenia Biblii z języków oryginalnych a zinterpretowali niektóre teksty tak aby zgadzało się to wszystko z nauką ŚJ) Odpowiedz Link Zgłoś
yazonisyn I ponownie milczenie 08.12.06, 22:18 Muszę przyznać jest to metoda przemilczeć trudne pytanie? -- Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Re: Hebrajczyków 1:9 11.12.06, 16:24 Hebrajczyków 1:9 nie jest interpretacją ,lecz wiernym tłumaczeniem . Jak już wykazałam jest to cytat z Psalmu skierowanego do ludzkiego króla. Czy sam Bóg Wszechmocny zwracałby się do człowieka "Boże"? Pomyśl sam:) Ten Psalm tłumaczyli i inni tłumacze ,nie tylko Świadkowie Jehowy. Z poprzednich wersetów wynika,że mówi tu Bóg a nie ktoś do Boga. Werset Hebrajczyków 1:9 zawiera słowa:"Boże!Bóg twój..." co świadczy ,ze adresatem tych słów nie jest Bóg Najwyższy ,lecz ktoś kto Mu podlega.Jana 20:17 Jak już pisałam Psalm z którego ten cytat pochodzi 45:6,7 słowa te skierowane były pierwotnie do ludzkiego króla izraelskiego.Rzecz jasna pisarz tego Psalmu nie uważał tego króla za Boga Wszechmocnego.Królowie w Izraelu byli pomazańcami Jehowy Boga. I Samuela 16:12-13 Psalm ten tłumaczył Czesław Miłosz,w jego przekładzie Psalm 45:8 brzmi: "Umiłowałeś sprawiedliwość,nienawidziłeś nieprawość przeto cię namaścił Bóg ,Bóg twój olejkiem wesela nad rówieśników twoich". Zatem nie tylko ŚJ tak tłumaczą ten werset:) Czyni to dość dużo tłumaczy Biblii Odpowiedz Link Zgłoś
szadrach7 Miłosz nie był biblistą 11.12.06, 17:12 Jego tłumaczenie nie ma wartośći teologicznej a tylko artystyczną.Nie można w takich dysputach powoływac się na niego Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 Miłosz nie był uprzedzony 12.12.06, 12:19 Tak samo jak Romaniuk,Kowalski ,Dąbrowski oraz biblista B.F. Westcoot. Oni wszyscy oddali prawdziwy sens słów Psalmu 45. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa18 I czytał Psalmy,nie tak jak ty 14.12.06, 12:24 W Psalmie 45:8 w Biblii Tysiąclecia czytamy: "Miłujesz sprawiedliwość wstrętna ci nieprawość dlatego Bóg ,twój Bóg namaścił ciebie olejkiem radości hojniej niż równych ci losem". Więc o co chodzi? To Bóg nam,namaścił Jezusa na króla.Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś