Można się poprzyglądać różnym deklaracjom i zapowiedziom, a także poziomom. Oczywista oczywistość, że Prezio wziął na wstrzymanie i stara się, jak może (np. b. mało o Smoleńsku). Ale czy wytrzyma, biedaczysko, czy wytrzyma, bo szwy leciutko pękają. Demokratyczny przedsmak albo posmak, jak kto woli:
Nie wiem, kto będzie premierem, ale wiem jedno - ktokolwiek nim będzie, w moim przekonaniu powinien złożyć mu dymisję z podpisem, bez daty. To, czego dokonał, to poparcie społeczne daje mu legitymację, której nikt inny nie ma - mówił w Telewizji Republika Jarosław Kaczyński. Dzięki takiemu dokumentowi in blanco prezydent miałby możliwość odwołania premiera w dowolnym momencie.
Duda też zapowiadał. Na razie, oczywista to oczywistość, nie możemy być pewni, że nie uratuje Polski przed zagładą, nie rozkręci gospodarki i nie zagwarantuje dobrobytu, nie uzdrowi służby zdrowia-to wciąż niewiadome. Może nawet nie poleci do Watykanu z pierwszą wizytą roboczą. Natomiast błyskotliwie rozpoczął w ramach prezydentury godzenia i nie-dzielenia od pomnika na Krakowskim.
Pomnik smoleński powinien stanąć na Krakowskim Przedmieściu - przekonuje w jednym z pierwszych wywiadów po wygranej Andrzej Duda.
Kontynuował zaś demokratycznym przedsmakiem, skróciwszy kadencję prezydencką (a także parlamentarną) o kilka ładnych miesięcy.
Na zakończenie tego wystąpienia chciałbym prosić w tym okresie przejściowym, kiedy jest nowo wybrany prezydent oraz prezydent urzędujący, aby zachowano taką powagę w pracach parlamentarnych i pracach rządu. Mówię tutaj przede wszystkim do pani premier, panów ministrów, przedstawicieli większości parlamentarnej.
Nie ominął też, jako prezydent wszystkich Polaków, mniejszości:
Na pytanie, czy homoseksualiści mogliby pracować w jego kancelarii, odpowiada jednak: "Chyba nie wyobraża pan sobie, że będę pytał ludzi, których chcę zatrudnić, z kim i jak żyją? Choć oczywiście nie wyobrażam sobie, żeby mi ktoś półnagi paradował po kancelarii...".
Mam nadzieję, że to tylko taka niezręczność spowodowana syndromem Zelnika (zapominanie o słowie 'często’

, a zatem poprawne zdanie powinno brzmieć: Choć oczywiście nie wyobrażam sobie, żeby mi
często ktoś półnagi paradował po kancelarii...".
Przypuszczam, że ciąg dalszy nastąpi.
wyborcza.pl/1,91446,18012234,Szydlo__rzad_PiS_u_bedzie_realizowal_program_Dudy.html
www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,18008704,Duda_w_pierwszych_wywiadach_po_wyborach__Mowil_m_in_.html