z2006 02.12.07, 10:30 Rozpoczął się Adwent, czas przygotowania na ostateczne przyjście Pana i na świętowanie Bożego narodzenia. Ja postanawiam nie oglądać telewizji za wyjatkiem programów religijnych. A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fleuret Re: Postanowienia adwentowe 04.12.07, 19:21 z2006 napisał: > Rozpoczął się Adwent, czas przygotowania na ostateczne przyjście Pana i na > świętowanie Bożego narodzenia. > > Ja postanawiam nie oglądać telewizji za wyjatkiem programów religijnych. A Wy? minimalistyczne...bardziej dla siebie: pójść choć raz na roraty. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Postanowienia adwentowe 05.12.07, 09:42 A czy roraty są dla dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś
fleuret Re: Postanowienia adwentowe 05.12.07, 10:18 z2006 napisał: > A czy roraty są dla dorosłych? sądzę, że dla wszystkich... Przekazy historyczne mówią, że roraty odprawiano w Polsce już za czasów panowania Bolesława Wstydliwego. Przez całe wieki Król, umieszczając w czasie rorat na ołtarzu zapaloną świecę, oświadczał: "Gotów jestem na sąd Boży", za nim czynił to Prymas Polski, mówiąc "Sum paratus ad adventum Domini" (Jestem gotów na przyjście Pana), po nich zaś kolejno: senator, ziemianin, rycerz, mieszczanin i chłop, powtarzając słowa króla. Odpowiedz Link Zgłoś