Dodaj do ulubionych

Kobiety w Islamie

27.01.08, 17:28
Oto forum na temat doli kobiet w Islamie
Spodziewam się, że każdy napisze że są dyskryminowane. Ale może ktoś
ma inną opinię i nie boi się do niej przyznać. Ja napiszę, dlaczego
uważam że poligamia to nie dyskryminacja, o ile ktoś się
zainteresuje.
Obserwuj wątek
    • hugo43 Re: Kobiety w Islamie 27.01.08, 20:14
      jestem zona turka i mialam przyjemnosc popatrzec jak
      to "uciemiezone" sa kobiety w panstwie islamskim we wschodniej
      turcji.
      -pracuja gdy chca,z reguly na szanowanych stanowiskach
      tj,nauczycielka,lekarz,farmaceutka,urzednik.zaden facet nie pozwoli
      by jego zona byla poslugaczka dla obcych za mierne pieniadze
      tj.kasjerka w sklepie,kelnerka itp.
      -pol dnia spedzaja lezac pod morela na perskich dywanach i plotkujac
      do bolu
      -ewentualnie spotykaja sie w kilka kolezanek na wspolne
      gotowanie,depilacje itp,gdzie zaden facet d.... im zawracac nie
      bedzie
      -dzieci wszedzie jest sporo,zajmuja sie same soba
      -poza tym robia to co my tj.dbaja o dom,a ze faceci im w tym za
      bardzo nie pomagaja,to nie szkodzi bo maja naprawde duzo czasu na
      wszystko
      -nie musza uzerac sie z alkoholem.tam gdzie bylam nie
      sprzedaja.tak,sa takie miejsca na swiecie.

wierzcie mi,nie widzialam przemocy,alkoholizmu,wystraszonych
      dzieci.i one naprawde sa szczesliwe,zyja tak od setek lat i chwala
      im,ze nie zmieniaja tego.sa bardziej tolerancyjne,otwarte niz nam
      sie wydaje.po prostu,ja mysle,ze maja wieksze pole manewru.moga
      pracowac,ale nie musza.jesli sa ambitne,to sie ucza,koncza
      studia.porownujac los kobiety w islamie,a w kulturze europejskiej,to
      europejki maja ciezki los,wsrod niezaradnych,dziecinnych
      pseudofacetow,urabiajac sie po pachy,bo do gara nie ma co wlozyc.to
      nie regula u nas,ale powiedzmy sobie szczerze,wsrod moich znajomych
      90%gdyby moglo to by zrezygnowalo z pracy,ale nie moga.wiem,ze to
      niepopularne,co pisze,ale taka jest prawda
      • kolter_hugh Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 09:06
        hugo43 napisała:
        wierzcie mi,nie widzialam przemocy,alkoholizmu,wystraszonych
        dzieci.i one naprawde sa szczesliwe,zyja tak od setek lat i chwala
        im,ze nie zmieniaja tego.sa bardziej tolerancyjne,otwarte niz nam
        sie wydaje.po prostu,ja mysle,ze maja wieksze pole manewru.moga
        pracowac,ale nie musza.jesli sa ambitne,to sie ucza,koncza
        studia.porownujac los kobiety w islamie,a w kulturze europejskiej,to
        europejki maja ciezki los,wsrod niezaradnych,dziecinnych
        pseudofacetow,urabiajac sie po pachy,bo do g
        ara nie ma co wlozyc.to
        nie regula u nas,ale powiedzmy sobie szczerze,wsrod moich znajomych
        90%gdyby moglo to by zrezygnowalo z pracy,ale nie moga.wiem,ze to
        niepopularne,co pisze,ale taka jest prawda

Przestań idealizować jest to śmieszne, jesteś w stu % przykładem syndromu sztokholmskiego

pl.wikipedia.org/wiki/Syndrom_sztokholmski
        www.gazetawyborcza.pl/1,86756,3523480.html
        kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,2235578.html
        www.lgeringer.pl/arch26.htm
        www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2005-0287+0+DOC+XML+V0//PL
        www.wprost.pl/ar/?O=57074
        www.neww.org.pl/pl.php/news/news/1.html?&nw=1497&re=2
    • antybyt Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 09:21
      Ja mam trochę inną opinię.
      Jeżeli chodzi o dyskryminację kobiet,to po prostu zależy od regiony w którym
      muzułmanka mieszka,jeśli nie otacza ja grupa fanatyków,to wcale nie jest tak źle
      z kobietami, chociażby fakt że w Pakistanie kobieta była premierem (Benazir
      Bhutto)i pomimo tego,że ciemni fundamentaliści ja zamordowali,miała wielu
      zwolenników (Arabów)
      Poza tym, życie muzułmanki(np.takiej z haremu np.)to pasmo wygód i luksusu,
      gdzie znajduje się rynek zbytu najbardziej przednich towarów??oczywiście w
      bogatych krajach arabskich. Gdzie mężowie obwieszaja kobiety złotem i jedwabiem.
      Poza tym w domu arabskim rządzi mamusia, a jak Arab chce mieć kilka żon,to musi
      go być na to stać.
      Już wiele razy wypowiadałam się na temat obecnego wypaczenia w Islamie, gdzie
      fanatycy całkowicie skrzywili obraz tej religii, więc nie będę się powtarzać.
      Wiadomo, że feminizacja kobiet w Islamie jest dopiero w toku,ale ona trwa, a w
      krajach rozwiniętych osiąga wysoki poziom. A poza tym, muzułmanki są o wiele
      bardziej szanowane,niż np. kobiety przez kościół katolicki. Tam kobiety mają być
      najcenniejszym skarbem,w katolicyzmie są pomiotem szatana, odpowiedzialnym za
      wypędzenie z raju...
      • kolter_hugh Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 09:34
        antybyt napisała:

w katolicyzmie są pomiotem szatana, odpowiedzialnym za
        wypędzenie z raju...

No tak u arabów kobiety chodzą w złocie u żydów za jabłko życie oddała He he he he

Powiedz to żonie turka który na moich oczach ją zlał tylko za to że przez okno
        za nim wyglądała, i w cale to nie było w Turcji ale w centrum,, kulturalnej
        "europy w XXI wieku, innym zaś razem kiedy poszedłem tam siedziała zamknięta w
        spiżarce , do dziś nie wiem za co była tak ,,dobrze traktowana"
        • antybyt Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 09:46
          Powiedz to mojej sąsiadce (katoliczce),która dostała lanie, bo nie chciała
          mężowi dać pieniędzy na wódkę (zarobionych przez nią,bo on nie pracuje),żeby móc
          nakarmić dzieci,które notorycznie są bite i psychicznie terroryzowane, powiedz
          to mnie kiedy ten drań wybił mi okno,kiedy doniosłam na niego na policje...tak
          Europa XXI wiek, Katolicyy...heheh...bo pęknę!!!
          • kolter_hugh Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 10:58
            antybyt napisała:

> Powiedz to mojej sąsiadce (katoliczce),która dostała lanie, bo nie chciała
            > mężowi dać pieniędzy na wódkę (zarobionych przez nią,bo on nie pracuje),żeby mó
            > c
            > nakarmić dzieci,które notorycznie są bite i psychicznie terroryzowane, powiedz
            > to mnie kiedy ten drań wybił mi okno,kiedy doniosłam na niego na policje...tak
            > Europa XXI wiek, Katolicyy...heheh...bo pęknę!!!

Zanim pękniesz to wiedz ze wszędzie są patologie i niema co wybielać
            jakiejkolwiek religii, islam jest oparty na starym testamencie niema w całym
            stary testamencie księgi tak podobnej do Tzw pięcioksięgu jak Islamski koran,
            można powiedzieć ze to prawie to samo ,więc arabskie fobie są typowe do
            zachowań ludów z bliskiego wschodu
            • antybyt Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 11:05
              Więc dlaczego szykanujesz patologiczne zachowania Arabów, ale Katolików i innych
              chrześcijan już nie, czy taka wybiórczość jest w porządku, czy takie zachowanie
              przystoi człowiekowi oświeconemu, posiadającemu szeroki horyzonty?
              Jak już o czymś mówimy,bierzmy pod uwagę szersze spektrum.
              Poza tym nie tylko bliskiego wschodu, ale całego świata, chrześcijaństwo też
              opiera się na Torze. A sam Jezus był Żydem i wcale się tego nie wstydził i
              początkowo nawracał TYLKO Żydów, bo ICH uważał za naród wybrany;))
              • kolter_hugh Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 11:17
                antybyt napisała:

> Więc dlaczego szykanujesz patologiczne zachowania Arabów, ale Katolików i innyc
                > h
                > chrześcijan już nie, czy taka wybiórczość jest w porządku, czy takie zachowanie
                > przystoi człowiekowi oświeconemu, posiadającemu szeroki horyzonty?
                > Jak już o czymś mówimy,bierzmy pod uwagę szersze spektrum.
                > Poza tym nie tylko bliskiego wschodu, ale całego świata, chrześcijaństwo też
                > opiera się na Torze. A sam Jezus był Żydem i wcale się tego nie wstydził i
                > początkowo nawracał TYLKO Żydów, bo ICH uważał za naród wybrany;)

Może poczytaj jaką ,,miłością" darze katolickie nauki, inkwizycje , krwawe wojny
                krzyżowe i ITP,ITD, ale jak raz ostatnio to nie krzyżowcy atakują ,ale al kaida
                która jest pewno inspirowana przez watykan ::)))))
                • antybyt Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 11:26
                  No w sumie wiem...ale to nie zmienia faktu, że masz stereotypowe poglądy w
                  kwestii Islamu, Ta religia jak każda inna ma pozytywne i negatywne strony,tak na
                  prawdę to ludzie czynią ją taką jaka jest i to od nich zależ jakie oblicze ma
                  Islam, tak samo jak w przypadku Katolicyzmu innych chrześcijańskich odłamów
                  ,Hinduizmu etc. Więc po co patrzeć jednostronnie i widzieć tylko zło,wiele
                  więcej wysiłku kosztuje zrozumienie czegoś i dostrzeżenie pozytywnych aspektów
                  sprawy...
                  • kolter_hugh Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 11:38
                    antybyt napisała:

> No w sumie wiem...ale to nie zmienia faktu, że masz stereotypowe poglądy w
                    > kwestii Islamu, Ta religia jak każda inna ma pozytywne i negatywne strony,tak n
                    > a
                    > prawdę to ludzie czynią ją taką jaka jest i to od nich zależ jakie oblicze ma
                    > Islam, tak samo jak w przypadku Katolicyzmu innych chrześcijańskich odłamów
                    > ,Hinduizmu etc. Więc po co patrzeć jednostronnie i widzieć tylko zło,wiele
                    > więcej wysiłku kosztuje zrozumienie czegoś i dostrzeżenie pozytywnych aspektów
                    > sprawy...

To nie ma nic wspólnego ze stereotypem !! jakoś ja mam pecha znać tylko raczej
                    ,,walniętych" wyznawców proroka, to powoduje u mnie niechęć do nawiązywania
                    nowych kontaktów !!na pewno są tam fajni ludzie , jednak już nie mam ochoty o
                    tym się przekonywać, od czasu kiedy niby całkiem normalny turek okazał sie być
                    kompletnym idiotą !!
                    • antybyt Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 12:18
                      Życzę ci w takim razie, żebyś poznał normalnego muzułmanina;))
                      I nam obojgu ,tak na marginesie, życzę spotkania normalnego, inteligentnego
                      Katolika(o ile to się samo przez się nie wyklucza;P)

Kurcze,chyba teraz to ze mnie wylazło stereotypowe i nietolerancyjne babsko...
                      • kolter_hugh Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 12:23

> Życzę ci w takim razie, żebyś poznał normalnego muzułmanina;))

Po jakie licho mi to ????

> I nam obojgu ,tak na marginesie, życzę spotkania normalnego, inteligentnego
                        > Katolika(o ile to się samo przez się nie wyklucza;P)

Ja znam ich sporo ,nawet Henia wikarego z Oławy okrutny z niego babiarz i
                        pijaczura ,ale przynajmniej przy kielichu nie (umoralnia );;))

> Kurcze,chyba teraz to ze mnie wylazło stereotypowe i nietolerancyjne babsko...

He he he
                    • makiawelista Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 18:29
                      Ja też życzę spotkania normalnego muzułmanina - ja znam paru. Ba,
                      pewnien Syryjczyk islamista jest moim dobrym przyjacielem. Naprawdę,
                      żadna WIARA nie ogranicza rozsądku - robią to tylko klechy.
                      • dr_kidler66 Re: Kobiety w Islamie 28.01.08, 18:32
                        makiawelista napisał:

> Ja też życzę spotkania normalnego muzułmanina - ja znam paru. Ba,
                        > pewnien Syryjczyk islamista jest moim dobrym przyjacielem. Naprawdę,
                        > żadna WIARA nie ogranicza rozsądku - robią to tylko klechy.

Wszędzie są ludzie i (kler) ludziska ;;-))))
    • ryjek76 Re: Kobiety w Islamie 25.04.08, 11:45
      Natknęłam sie na informacje o błedzie zapisu w smsie, ktory doprowadzil w Turcji
      do zabójstwa. Brak kropek w tekście wypaczył sens zdania i doprowadził do
      tragedii. Przykład jak surowe może być prawo rodzinne.
      www.wykop.pl/link/59399/jeden-sms-i-widzisz-gdzie-jedziesz
      • kolter_hugh Re: Kobiety w Islamie 25.04.08, 12:00
        ryjek76 napisał:

> Natknęłam sie na informacje o błedzie zapisu w smsie, ktory doprowadzil w Turcj
        > i
        > do zabójstwa. Brak kropek w tekście wypaczył sens zdania i doprowadził do
        > tragedii. Przykład jak surowe może być prawo rodzinne.

Nie jest surowe a idiotyczne !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka