piwi77 13.04.08, 11:10 a religi całe mrowie, wiele z nich to już przeszłość, pewnie jeszcze niejedna powstanie. Niewiara jest tylko jedna... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariel4ever Re: Prawda jest jedna, 13.04.08, 14:01 piwi77 napisał: > a religi całe mrowie, wiele z nich to już przeszłość, pewnie jeszcze > niejedna powstanie. > Niewiara jest tylko jedna... prawdziwa religia jest tez...tylko jedna :D Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Prawda jest jedna, 13.04.08, 23:38 ariel4ever napisała: **prawdziwa religia jest tez...tylko jedna :D** Szowinizm to żaden układ odniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lilu71 Re: Prawda jest jedna, 13.04.08, 18:40 > Niewiara jest tylko jedna... O i tu się mylisz. Ja na przykład nie wierzę w Allaha (1 niewiara), w Krisznę (2niewiara), nauki Buddy (3 niewiara) itd. Za to wiarę mam jedną. Wierzę w Boga ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jotkajot49 Re: Prawda jest jedna, 13.04.08, 19:21 > > Niewiara jest tylko jedna... > O i tu się mylisz. Ja na przykład nie wierzę w Allaha (1 niewiara), w Krisznę > (2niewiara), nauki Buddy (3 niewiara) itd. Za to wiarę mam jedną. Wierzę w Boga Opierając się na tej Twojej "logice" można stwierdzić , że jesteś, co najmniej potrójnie niewierząca ( może i poszóstnie - bo w Winetou, Wotana i Trygława także nie wierzysz? ) oraz powielokroć wierząca - w Trócę (3), w św.Kościół powszechny (4), w świętych obcowanie (5), grzechów odpuszczenie (6), ciała zmartwychwstanie (7), żywot wieczny (9) ( spokojnie dojechałbym do tysiąca co najmniej). A prawdy są jak mówił Kwicoł trzy... A ta trzecia najważniejsza! Odpowiedz Link Zgłoś
lilu71 Re: Prawda jest jedna, 14.04.08, 13:44 > Opierając się na tej Twojej "logice" można stwierdzić , że jesteś, > co najmniej potrójnie niewierząca No chyba po tysiąckroć niewierząca bo dochodzi jeszcze osławiony Potwór Spaghetti, krasnoludki itp. ;) Z tą niewiarą to był żart ale dla mnie post o istnieniu "jednej niewiary" to też taki żart. Wierzymy lub nie wierzymy w wiele rzeczy. A jeśli chodzi o religię to też w zasadzie dla danej jednostki istnieje jedna wiara. Ktoś jest wyznawcą Islamu, chrześcijaninem,shintoistą itp. Nie można wyznawać dwóch religii jednocześnie tak jak nie można być równocześnie agnostykiem i ateistą. A więc dla danej osoby wierzącej istnieje tak naprawdę jedna religia w którą wierzy i masę innych, które odrzuca (czyli w nie nie wierzy). oraz powielokroć wierząca - > w Trócę (3), w św.Kościół powszechny (4), w świętych obcowanie (5), > grzechów odpuszczenie (6), ciała zmartwychwstanie (7), > żywot wieczny (9) ( spokojnie dojechałbym do tysiąca co najmniej). No tak. Skoro napisałam, że wierzę w Boga to mogę być już tylko katoliczką. Odpowiedz Link Zgłoś
astrotaurus Re: Prawda jest jedna, 13.04.08, 23:35 lilu71 napisała: **O i tu się mylisz. Ja na przykład nie wierzę w Allaha (1 niewiara), w Krisznę (2niewiara), nauki Buddy (3 niewiara) itd. Za to wiarę mam jedną. Wierzę w Boga** Zmyślasz. Nie wierzysz w żadnego boga, tylko boisz się przyznać do prawdy. Boisz się niewiary. Odpowiedz Link Zgłoś
makiawelista Re: Prawda jest jedna, 14.04.08, 16:04 No, wiara w jedynego, miłosiernego Boga zawęża twą wiarę do Chrześcijaństwa, Islamu i Judaizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
aeropostale Prawda jest jedna !!! 14.04.08, 07:58 Społeczność homoseksualistów ma ok. 2% odpowiedzialna jest za 33 % gwałtów dzieci wiadomosci.onet.pl/1468851,240,2,kioskart.html. Nauczyciele - homoseksualiści 12 razy częściej molestują dzieci niż heteroseksualni (Encyklopedia Białych Plam) Nie można oskarżać ateistów o pedofilie pomimo, że większość antyreligijnych protestów organizują organizacje gejowskie, z których tak nieliczny procent (tylko 33%) oskarżona jest o gwałt dzieci. Jestem przeciwko homofobii! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Prawda jest jedna, 14.04.08, 12:12 Dodam, bo widzę niejasności co do niewiary, że niewiara to brak wiary we wszystkich bogów razem wziętych. Wierzący w X jest wierzący w X i nie może już uważać sie za niewierzącego. Odpowiedz Link Zgłoś