Dodaj do ulubionych

Wspinaczka po euro

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.01.04, 19:28
a kto to odda ? moje dzieci ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ekonom Re: Wspinaczka po euro IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 29.01.04, 19:29
      albo zlicytują miasto !
    • kolejarz_zg Re: Wspinaczka po euro 29.01.04, 20:24
      Bardzo dobry plan. Popieram.
      Nie jest grzechem w ogóle się zadłużać, ale zadłużać się na cele, które nie
      rokują na zwrot zainwestowanego kapitału. Odpuściłbym sobie kredyty na
      fajerwerki typu basen, ale kredyty na inwestycje polepszające miejską
      infrastrukturę są jak najbardziej na miejscu. Przecież kredyty po to są.
      Tym bardziej że teraz jest odpowienia pora na zaciąganie zobowiązań przez
      miasto. Z kredytów pokrywamy tylko 25-40% całej inwestycji. niektóre miesta uz
      się tak zadłużyły biorąc kredyty całkowicie finansując inwestycje niezawsze
      celowe. jako przykład można podać Kraków czy bliższe nam pewne miasto na
      Północy.
      • Gość: marek Re: Wspinaczka po euro IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.01.04, 22:07
        Wszystko pięknie. Pytanie tylko kto umie napisać wniosek o dofinansowanie w tym
        naszym UM.Jakoś ciemno to widzę.Nie wiem czy urzędnicy są w stanie przestawić
        swoją mentalność z tak zwanego "załatwiania" na
        proste wypełnienie wniosku.A tak na marginesie, to mimo deklaracji że Zielona
        Góra jest miastem uniwersyteckim urzędnicy miejscy nie wiedzieć czemu edukują
        się w sulechowskim oksfordzie.Może ktoś mi to wytłumaczyć ?
        • kamangoo Re: Wspinaczka po euro 01.02.04, 22:16
          Gość portalu: marek napisał(a):

> Wszystko pięknie. Pytanie tylko kto umie napisać wniosek o dofinansowanie w
          tym
          >
          > naszym UM.Jakoś ciemno to widzę.Nie wiem czy urzędnicy są w stanie
          przestawić
          > swoją mentalność z tak zwanego "załatwiania" na
          > proste wypełnienie wniosku.A tak na marginesie, to mimo deklaracji że
          Zielona
          > Góra jest miastem uniwersyteckim urzędnicy miejscy nie wiedzieć czemu
          edukują
          > się w sulechowskim oksfordzie.Może ktoś mi to wytłumaczyć ?

bo tam jest odpowiedni dla nich poziom
    • Gość: wasal Re: Wspinaczka po euro IP: 217.153.100.* 30.01.04, 11:28
      Budowa "pomników" władzy, to jest to, a w dupie mamy oświatę i dlatego
      oszczędzamy na tych którzy się nie mogą bronić. I w efekcie nieuki oddadzą?
    • Gość: paweł wspinzczka po euro??? raczej paln sponsorowania UZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.04, 18:11
      Hymmmmmmmm......
      Plan inwestycyjny pani Prezydent???? Wspinaczka po euro???? Raczej plan
      sponsoringu Uniwersytetu Zielonogórskiego. 14 mln. darowizny i to na co: prawo
      i administracje ciekawe gdzie ci prawnicy będą pracować) planetarium i
      inkubator przedsiębiorczości. Brawo dla rektora: marketing w najlepszym
      wykonaniu!!!! Udało się przekonać urzędników że miasto Zielona Góra będzie
      miastem akademickim. Nie powiem zawsze wywołuje ten slogan wywołuje u mnie
      uśmiech na ustach: producent bezrobotnych (200 osób kończy co roku dzienny
      marketing 60 dziennikarstwo itd. uniwerek zarabia za studentem idą pieniądze a
      co się później dzieje ze studentami, że są bezrobotni, że nie ma dla nich po
      danych kierunkach pracy nikogo to nie obchodzi), miasto też lubi używać tego
      wytrycha, jak przychodzi co do czego różne opracowania zleca się firmą
      zewnętrznym nie uniwersytetowi.

A co do pozyskiwania funduszy europejskich. Bez opracowania analizy SWOT,
      mocnych i słabych stron miasta, szans i zagrożeń polityka „inwestycyjna” tego
      miasta przypomina sytuacje gdy ślepy prowadzi pijanego. Może dojdą do celu, ale
      jeśli już to dłuższą drogą i mocno poobijani. Obecne analizy tzw. strategia
      rozwoju miasta i plan przestrzennego zagospodarowania miasta są nieaktualne i
      nie uwzględniają aktualnych czynników np. poszerzenie się specjalnej
      ekonomicznej strefy kostrzyńsko – słubickiej, która swym zasięgiem dobiega 20
      km od Zielonej Góry, Nowa Sól.

O budowie basenu trzeba zapomnieć. Wbrew szumnym zapowiedziom włodarzy miasta
      główny ciężar budowy basenu za 30 mln złotych ( kruczę co tam będzie), będzie
      ponowiło miasto; z projektu budżetu miasta na rok 2004 wynika że koszty miasta
      to 19,9 mln złotych ministerstwo da 9,5 mln a fundusz PFRON 600 tysięcy. A
      miało być tak pięknie...

Trzeba też wznieść się ponad podziały polityczne, zachowanie na linii pani
      Prezydent Rada Miasta, przypominające niekiedy zachowanie przypominające
      przedszkolaków: ja cię nie lubię, ty jesteś be, oddaj mi moje zabawki ja idę do
      domu, ja ty rządziłeś tez nie byłeś grzeczny, nie przystoi i jest naganne, a
      jedynym którzy się z tego cieszą i zacierają ręce to okoliczne miasta, które
      przejmują okolicznych inwestorów.
      Pozyskiwanie funduszy europejskich zarządzanie miastem to ciężka robota,
      mozolna. Oczywiście można lata przeznaczyć na fajerwerki, budować basen,
      planetarium, ogród botaniczny, w myśl przysłowia nie ma pracy są igrzyska. Tak
      a propos dlaczego pani Prezydent nie wybudować dysneylandu, najbliższy w
      Paryżu!!!!! Szukamy oszczędności i dlatego likwidujemy szkoły???? Ten argument
      uważam za co najmniej nie stosowny. Gdybyśmy nie pozyskiwali nie pozyskiwali
      funduszy również niektóre szkoły uległyby likwidacji, po prostu obciążenia
      związanego z oświatą nie udźwignąłby budżet. Tylko o tym się nie mówi, lepiej
      przepychać się słownie kto był gorszy lewica czy obecna prawica, a co tam niech
      się coś dzieje.

Mino wszystko życzę pomyślności i rozwagi w kierowaniu swoimi działaniami, aby
      się nie okazało że lata 2003 – 2007 były dla Zielonej Góry stracone, a obecny
      zarząd był najgorszym w dziejach tego miasta.
      • Gość: naskret Re: wspinzczka po euro??? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 18:57
        no ale jak to jest

my dajemy jakis procent a reszte unia

czy moze my dajemy 100 % a potem unia nam ewentualnie odda !!!!!!!!!????????

prosze o wyjasnienie
        • Gość: pawel Re: wspinzczka po euro??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.04, 21:49
          trzeba mieć wkład własny zależy od funduszu 15 - 25 % resztę dorzuca Unia
    • Gość: kami Może coś się ruszy? IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 22:53
      Inwestycje może i troche na wyrost ale dobrze, że jest w poprzednich latach
      jakoś nie słyszałem o żadnych planach inwestycyjnych prócz aquaparku (co się z
      tym projektem stało to chyba wszyscy wiedzą).
      Plany na wyrost ale na pewno część odpadnie i tak. No i wszystkie mają być
      dofinansowane z UE więc mamy tylko opłacić jedną czwartą.
      • Gość: paweł do Kami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 22:33
        to że nie słyszałeś to mnie nie dziwi polityka informacyjna miasta jak leżała
        tak leży co do pozyskiwania funduszy europejskich mamy duże doświadczenie. z
        funduszy przedakcesyjnych głównie PHARE w różnych odnianach pozyskaliśmy
        pieniądze, które zainsestowane zostały m. in. w: Centralną Oczyszczalnie
        Ścieków (2,3 mln. z UE), Trasę Północną (3,3 mln z UE), Stacje Sortownia
        Odpadów (1,3 mln z UE), wybudowano ścieżki rowerowe (realizacja w ramach dwu
        programów łącznie 600 tys. euro), rozbudowano lotnisko w Przylepie (250 tys.
        euro)no i jeszcze parę projektów ale nie będę wyręczał służb informacyjnych
        miasta w końcu to ich brocha. pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka