Dodaj do ulubionych

Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr!

09.11.10, 22:30
Nie chcę być tu zaczepny ale wzorujcie się na Teatrze im.T. Osterwy w Gorzowie.... Tam się udało. W lubuskim mamy przecież podobne gusta.
Obserwuj wątek
    • Gość: zg48 Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.centertel.pl 09.11.10, 22:48
      Pan Czechowski odkrył, że nic tu po nim! Szkoda, że tak późno; od 50 lat nie było w teatrze zielonogórskim takiego dna jakie zafundował nam Pan Czechowski!
      • Gość: Danny 22 Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.10, 10:02
        Jak Zielona Góra Zieloną Górą tak zawsze jak coś się tu działo to na jedną osobę robiącą przypadały trzy nie robiące nic i dziesięć krytykujących. Lepiej siedzieć sobie z piwkiem i krytykować bez sensu niż zrobić coś samemu. Mnie się Lustro w lustrze podobało bo nie muszę wszystkiego rozumieć i nie mam klapek że taki spektakl może być a taki nie. Ludzie! W kinie też są różne rzeczy. Dajcie żyć. Lubię Teraz na zawsze i Lustra bo to są inne spektakle. Mogę lubić?
      • Gość: Detergent Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.11.10, 23:43
        Prowincja wymaga aby dyrektor tetru był szczególną osobowością. Czechowski jest conajwyżej przeciętny. Facet o małych potrzebach estetycznych. Nie nadaje się na dyrektora teatru. Wpisuje się w krajobraz agentury niszczącj Polską kulturę.
    • Gość: laspalmas Teatr Lubuski? IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.10, 23:03
      Nic z tego nie rozumiem, jak teatr lubuski może być w mieście, które nie leży na Ziemi Lubuskiej i nigdy nic nie miało z nią wspólnego? Zielona Góra leży na Śląsku i powinna mieć teatr śląski!
    • irenan12 Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! 10.11.10, 01:01
      Jasne. A Gorzów leży w Brandenburgii, więc powinien w nim być "Teatr Brandenburski". Aaaa...
      • syx11 Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! 10.11.10, 08:20
        co to za teatr?
        Dża dżu dża - przedstawienie dla dzieci. W tygodniu o 9 rano - chyba dla dzieci co siedzą z dziadkami w domu. Aco z tymi w przedszkolach? Rodzice z pracy maja się urwać?
        A jak w niedzielę spektakl był o 12 to poszła moja córcia z tatą cała podekscytowana - jej pierwsza wizyta w teatrze. a tu... spektakl odwołany. oczywiście na stronie internetowej spektakl aktualny - sprawdziłam przed wyjściem.
        Moje dziecko już nie chce do teatru, bo tam i tak nic nie ma. Bardzo dziękujemy Panie Dyrektorze za krzewienie kultury w naszych dzieciach...
    • seks-pir Czy d..pa p. Wandy jest odpowiednie parametry ? 10.11.10, 11:43
      Czekamy na pokaz na deptaku przed teatrem na św. Mikołaja !
      • Gość: nasty_wanda Re: Czy d..pa p. Wandy jest odpowiednie parametry IP: 188.93.160.* 10.11.10, 12:19
        Sądzę, że ma...Ona ma "tam" wiele rzeczy, czemu nieraz dawała publicznie świadectwo. Nota bene gdyby to od niej zależało LT byłby imienia Agnieszki Osieckiej. A "Biała bluzka" to typowa logoreja wieloletniej alkoholiczki(i nie przejmuję się co o tym pomyślą wielbiciele AO). Pokazywać to na scenie...brrrr
      • Gość: qand Re: Czy d..pa p. Wandy jest odpowiednie parametry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 13:22
        Nawet komentarz powinien byc ze stylem,
    • Gość: Maks55 Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 20:27
      Witam Piszę , bo mnie już naprawdę ruszyło.Mam wrażenie, że pan dyr. Teatru Lubuskiego zaczyna gonić w piętkę albo tupet i szczególnego rodzaju bezczelność pozwala mu na tak idiotyczne wypowiedzi.Jak może długoletni człowiek Teatru, wykładowca i nauczyciel młodzieży powiedzieć , że dykcja czyli podstawy warsztatu aktorskiego to rzecz mało ważna. Przecież cały sens obecności widza w teatrze zasadza się na zrozumieniu przesłania, które niesie się ze sceny( obojętne jaka to forma spektaklu). A jakie to przesłanie i zrozumienie( nie mówiąc już o jakimkolwiek katarsis), kiedy widz nie rozumie, co aktor bełkocze na scenie?!
      I pan pracował w Szkole Teatralnej? Wierzyć się nie chce! Panie Dyrektorze... pora nam umierać!!! Zaczynam rozumieć, dlaczego to wszystko się wali. I tyle się o Panu źle mówi ! Jeżeli aktor szwęda się po scenie, trzaska drzwiami i nie wie co, jak i po co mówi a Pan nie widzi w tym nic złego...to pora Pana i Pańskich aktorów przenieść do pantomimy w jakimś odosobnionym ośrodku...! I zakazać publicznych występów. Wstyd mi za Pana. A tak przy okazji i na marginesie. - stał się Pan alfą i omegą zielonogórskiej kultury. Jak nie uroczytość przy Filharmoni to winobraniowy korowód. No brawo. I wszystko na jedno kopyto.Jak się nie ma na coś pomysłu to sięga się po zwierzęta i dzieci. Albo wielkie lalki. One wszyćko uratują. A ja pamiętam, że kilka lat temu zakazano udziału dzieci w winiarskim korowodzie.Ale czasy się zmieniają. Na coraz bardziej barbarzyńskie. Gratuluje pomysłu z tubą i jak słyszałem , zamierzonym efektem- brakiem nagłośnienia na trasie korowodu. Fajne!!!
      Z teatralnym pozdrowieniem
      Maksio- ale coraz bardziej zdegustowany.
      • Gość: czarek Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.icpnet.pl 10.11.10, 21:21
        Zgadzam się z panią Wandą. Każdy z nas boi się niezrozumiałego teatru.
        Nic tu po wielkich, nadętych, abstrakcyjnych sztukach. To zupełnie bez sensu.
        • Gość: ela Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.10, 22:35
          Popieram pania Wandę, bo awangarda też mnie nie interesuje i myślę, że takich ludzi jest więcej.
          Najlepiej lubię komedie, w tym roku byłam na Kwartecie i Przyjazne dusze. To dla mnie rozrywka.
        • Gość: gość Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 23:08
          Byłem na wspaniałych dwóch spektaklach muzycznych: "Bar Moskwa" i coś o cyganach. Czemu nie grają takich przedstawień, to było super! Że lekkie i łatwe? Ale większość czegoś takiego oczekuje.
      • Gość: ulala Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.11.10, 01:09
        Mnie uczył Pan Dyrektor. Dykcja nigdy nie była ważna. Wychodząc z założenia, że dostając się do szkoły, umiem mówić (pierwszy raz nie dostałam się do szkoły z powodu dykcji, przez rok bardzo ciężko pracowałam i wyprowadziłam dykcję na prostą). Pan Czechowski nigdy nie prowadził zajęć z dykcji i nie to było w kręgu jego zainteresowań. Zapraszając spektakl na festiwal ma sprawdzać dykcję aktorów? Nie. Jeśli skończyli szkoły to umieją się posługiwać poprawną dykcją jeśli tego wymagają od nich okoliczności (proszę mi uwierzyć, nie "bełkotaliby" "Pana Tadeusza"). Są spektakle, w których inne "rzeczy" są ważniejsze.
        Drogi Teatrze Lubuski, widziałam wasz spektakl poza siedzibą, poza Dolnym Śląskiem i opowiadam o nim do dziś. Do dziś mam w pamięci niektóre sceny. "Stworzenia sceniczne" to jeden z najlepszych spektakli jakie widziałam, a widziałam dużo. Mówi się o Zielonej Górze, mówi się o waszym teatrze... w Łodzi dobrze się mówi. Powodzenia......... dyrektorowi, widzom........ wszystkim
        • Gość: do eli Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.10, 11:38
          już nie pooglądasz komedii, bo pan dyrektor zapowiedział w gazecie, żeby widz nie liczył na komedie w tym teatrze.
          • Gość: gość Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 23:09
            A szkoda, bo te komedie najlepiej wychodzą...
            • Gość: arra Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.11, 23:02
              Byłam z koleżankami na dwóch muzycznych przedstawieniach z piosenkami rosyjskimi i włoskimi i było super. Do śmiechu też.
        • Gość: Maksio Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.10, 15:09
          Tak się zastanawiam...czy każde poruszenie kupy musi kończyć się jej rozgrzebywaniem. Młoda aktorko, wróć do szkoły albo do szeregu. Marna obrona jest gorsza od milczenia. Jeszcze Twoja pora chyba nie nadeszła. Wypisywanie głupot zawsze było nędzną stroną internetu ale czy każdy musi pisać ?
          Wracając do tematu.
          Teatr Lubuski był znany z dobrych spektakli daleko przed panem Czechowskim i zjeździł kawał Europy zanim przyszłaś na ten zabazgrany pierdołami świat. Odnowicieli Teatru i twórców prowincjonalnych "Laboratoriów teatralnych" z własną, chłopską wizją programów artystycznych zawsze było mnóstwo. Wybitnych twórców , będącymi cudownymi ludźmi Teatru pracującymi w Z.G. było tylko kilku. Można ich zliczyć jedną ręką. Pan Czechowski raczej uzdrowicielem ani wizjonerem nie jest. Rozumiem, że teraz nastały czasy, których znakiem szczególnym jest bylejakość i bezczelność pseudozawodowa. Ze w zawodowym teatrze mogą zaistnieć artyści, którzy bełkocą,seplenią i i jeszcze na dodatek znajdują obrońców swego marnego wykształcenia zawodowego. Zdolny jeszcze jestem( ale tylko w stanie upojenia alkoholowego) to zrozumieć, ale nie można usprawiedliwiać tego żadną inscenizacją czy zamierzeniem artystycznym. Bo w pojemnej "teatralnej dupie" mieści się, jak słyszę i widzę, pogarda i szacunek do własnego zawodu i widza. Mało, to jest całkowite zlekceważenie głównego przesłania Teatru.Mówiło się kiedyś, że jeżeli na widowni znajdzie się choć jeden widz, który po wyjście z Teatru , po spektaklu, zatrzyma się i pomyśli:" Boże, ależ to było ....", no właśnie ...ale było!!!(Masz rację- "Stworzenia sceniczne" brawo dla aktorek.)
          Żal , że się skończyło. Tylko wtedy realizatorzy przedsięwzięcia wygrali. A w przypadku ekstremalnym? Kiedy widz nie rozumie tego co ogląda...mało...za to jeszcze zapłacił!
          I nie jest w stanie usłyszeć i pojąć , co aktor brzęczy pod nosem. I najnormalniej robi się wściekły, obojętnie czy ten knot wydumał i zrealizował nieznany nikomu"rezyser" czy wielka ale już lekko przepocona wybitna osoba z teatralnego świecznika. Ja żądam tylko szacunku dla widza i zawodowego, poważnego podejścia do wykonywanego zawodu czy funkcji a nie eksperymentowania i tak już zabiedzonym widzem.
          A dyrektor państwowej instytucji jest odpowiedzialny za wszystko co się w niej dzieje. Przy okazji...jeżeli dla pana dyrektora "bohomaz" to dzieło to gratuluję wiedzy.
          Chyba , że mówił o ukraińskim malarzu świętych obrazów. I jeszcze jedno. Rozpisywanie ankiet zawsze świadczyło o nieudolności, niepewności i repertuarowym błądzeniu dyrekcji teatrów. Przerabialiśmy to już nie raz . To podobna sprawa jak powoływanie Rad artystycznych. ..."Nie daję sobie rady podeprę się innymi...".
          Niech w razie czego odpowiedziałność spadnie na nich. Przecież sami tego chcieli. Papier to wytrzyma.
          Jak świat światem a teatr teatrem - wszystko już było. Tylko trzeba o tym wiedzieć,proszę młodej aktorki.
          I bronić pana dyrektora chyba nie trzeba - Jak silny , to się sam obroni. Swoją pracą i wynikami owej. Czego z mojego dobrego serca szczerze mu życzę! Bo cierpliwość widza ma swoje granice !!!
          • Gość: ulala Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.11.10, 23:07
            nie uczestniczę w życiu kulturalnym teatru w Zielonej Górze, nie jestem koleżanką dyrektora Czechowskiego (jestem zaledwie jedną z wielu jego studentek), nie wiem jakie są potrzeby widzów w Jeleniej Górze.... zastanawiam się tylko czy warto tak od razu "skreślać" wizję dyrektora.
            Jak mam uwagę od reżysera "za wyraźnie mówisz, mniej wyraziście" to bełkoczę, a jak reżyser oczekuje ode mnie wyrazistego mówienia to na "pstryk" mu to robię. Taki job. Taki moje miejsce w szeregu.
            • Gość: ulala Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 11.11.10, 23:14
              oczywiście, że w Zielonej Górze a nie w Jeleniej :))))
              • kordua Re: Teatr Lubuski? W d... nie mam takiego teatru! 15.11.10, 00:19
                A ja moge powiedziedziec ze teatr jest wspanialy i tak jak Pan Dyrektor mysle ze trzeba to powolutku przyznac bo po pierwsze kiedy bylam na WIZYCIE PANI ANI to wszysko zrozumialam co mowili a po drugie to wlasnie ze teraz beda komedie!!! bo czytalam w internecie ze pan Przemek Grzesiulinski pisze takie smieszne o zuzlu i o tym panu co kablowal na milicje i mial klopoty bo oni jezdzili na starych oponach. podobno to bedzie takie smieszne ze nie wiem i ja bede chodzila na to jak na WIZYTE PANI ANI
                • Gość: gość Re: Teatr Lubuski? W d... nie mam takiego teatru! IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 23:13
                  To nareszcie coś dla ludu...
          • Gość: Putin Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.183.134.8.dsl.dynamic.eranet.pl 02.02.11, 03:27
            Szanowny Panie Maksio, niezły z Pana FRAJER!
            Zacznij Pan żyć, bo niedługo zeżrą Pana te wszystkie "mądre" i elokwentne wypowiedzi!
            Mam nadzieję, że nie poznam Pana na ulicy ani tym bardziej w teatrze.
            Gdyby jednak tak sie stało nasikam Panu na buta.
            Ciekawe jak to zdarzenie Pan podsumuje. Co do Pana wypowiedzi na temat teatru : gó... Pan robisz i gó... Pan wiesz. Dykcja, akcentowanie, oddychanie - sranie w banie!
            Dobra dykcja to fikcja, ważne jest to czy aktor patrząc na Pana jest w stanie obudzić jakiekolwiek emocje, nawiązać relację przez te kilka chwil.
            Maksiu, pora umierania, Twoja pora.
      • Gość: Piotrek Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.11.10, 11:34
        I znowu zamiast rozmowy są wylewane pomyje "nieszczęśliwych i pokrzywdzonych obrońców KULTURY"- aktorów którzy ładują ile się da w swoich kolegów i dyrekcję. Niektórym się nie dogodzi nigdy - chyba tylko wtedy gdyby to oni grali we wszystkim pierwsze skrzypce. Maks55 nie masz jedynej licencji na teatr. Weź jeszcze krzyż i się podpal w akcie protestu bo wiesz lepiej. Nietolerancja i tyle.
        • fuyarka Fe 15.11.10, 23:01
          Uważam że nie powinno się mówić że miejsce takiego miejsca jak teatr jest w takim miejscu jak dupa. Obie strony dupę obciążały balastem, ale tak się dzieje zawsze gdy pod wpływem nerwów gwałtownie intensyfikuje się proces napierania mas kałowych. A przecież kierownictwo artystyczne teatru dba o każdego widza i w repertruarze można znaleźć i mydło i powidło. Jeśli nie toleruje ktoś mydła czy powidła to znaczy że być może kultura mu już zbrzydła
          • wompierz sztukmistrz z lubina 16.11.10, 23:36
            Umiejętność wzbudzania chwilowego entuzjazmu przy jednoczesnym oczywistym paraliżu twórczym, umiejętność tworzenia pozoru przychylności dla procesów twórczych przy jednoczesnym blokowaniu możliwości pracy rzeczywiście utalentowanym reżyserom, umiejętność tworzenia pozoru pracy, umiejętność sprzedawania wykorzystywanych wcześniej, gotowych już produkcji zamiast takich, które powinny pojawić się w miejscu, w którym sztukę chce się komuś tworzyć - a nie odtwarzać z braku lepszych pomysłów, umiejętność dzielenia ułatwiającego rządzenie, umiejętność utrzymywania się na stanowisku mimo oczywistego stanu nagości kompetencyjnej. No i nikt tak pięknie nie puszcza dymu, żeby nic nie było widać. Zresztą to nie koniec - kiedy podnosi się krzyk, że ciemno i duszno - nikt tak pięknie nie zapala starej, dobrej świecy i nikt tak pięknie nie mówi: proszę, zostań. Właśnie zaczyna się sztuka
        • Gość: Maksio Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 20:11
          Te Piotruś. Za młodyś aby pieprzyć takie farmazony. Nikt tu nie będzie się podpalał i to jeszcze z krzyżem bo cały wasz teatr niewart takiego stosu. Kiedyś za wiarę i przekonania umierały na krzyżu tysiące , więc lepiej przemilczę ten idiotyczny ale zarazem "przeuroczy" wpisik swiadczący o bezdennej indolencji umysłowej Piotrusia. Nic z mojego wpisu nie zrozumiałeś. Licencję na teatr, zwłaszcza dobry, jeszcze nikt nie wymyślił. Ale trzeba próbować a nie kombinować jak koń pod górkę! A jak ktoś wystawia "Czerwonego Kapturka" ( ostatnia premiera dla dzieci?!)to gratuluje inwencji, dobrego samopoczucia i samozaparcie. Niezłe zatwardzenie z tego wyjdzie. A pomyje wylej sobie, Piotrusiu, na główkę. Zimne!!!
        • Gość: Boze mój Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 22:18
          Piotrus
          Tsymaj tak dalej.Jestem ztoba. Ja tez uwazam ze teater lubuski w zielonej guze jest fenomenalny. nie dajcie sie gupkom. robta to co dotychcas. a napewno bedzie teater niemicki abo ten noooo...agencyjny...nie.Fajne.
    • aniku_k Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! 18.11.10, 11:33
      ja byłam ostatnio na "wizycie starszej pani" i był to świetny spektakl. szczerze polecam.
      • kordua Re: Teatr Lubuski? W d... nie mam takiego teatru! 19.11.10, 15:06
        No ja terz tak mowie ze to jest piekny spektakl zawsze to mowie! I Terz tak mysle jak pani Kleparska ze to musi tak byc ze wszyscy by zazdroscili tym ze Zielonej Gory ale ja sie nie martwie bo jak jest Pan Dyrektor to wszysko jest bardzo dobrze
    • Gość: widz Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.11.10, 07:55
      Dramat o teatrze
      • Gość: kika Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.aster.pl 07.02.11, 18:16
        Teatr o dramacie!!!
    • Gość: Aktoreczka Re: Teatr Lubuski? W d... mam taki teatr! IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.02.11, 15:44
      Dyrektor przez duże D jak du...a, ktora robi w Zielonej Górze!!! Pamietam teatr za czasow poprzedniego dyrektora, spektakle byly o niebo ciekawsze a przede wszystkim aktorzy wykonywali swoja prace z pasja. No wlasnie gdzie oni sie podziali??? Przeszkadzali dyrektorowi w tworzeniu go..na w TL?! Aktualnie na deskach widac samych mlodych aktorow, ktorych warsztat aktorski nalezaloby stanowczo poprawic i wlozyc duzo pracy w ich rozwoj. Przede wszystkim polecam na wstepie popracowac nad kultura osobista. Drodzy aktorzy nie chodzcie z tak wysoko zadartymi noskami, bo nie macie do tego najmniejszych predyspozycji a powiedzenie " dzien dobry" nie ujmie waszej godnosci !!! Poki co proponuje glowki w dol, wziac sie porzadnie do pracy i calowac publike po rekach, ze w ogole odwiedza TL ogladac wasze wypociny. Hm...w sumie ludzie potrzebuja kultury...mam nadzieje, ze kiedys idac do teatru bede miala pelne przekonanie , ze ide ogladnac cos wyjatkowego, a nie liczyc , ze kolejna sztuka moze bedzie tym czyms wyjatkowym. Poki co jest wielkie rozczarowanie... Zycze zaskoczenia nas ( PUBLICZNOSCI) czyms wyjatkowym na miare TEATRU LUBUSKIEGO. Ps. Panie dyrektorze skup sie panie na pracy a nie na niszczeniu TL !!! Please...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka