Dodaj do ulubionych

Znowu podwyzki dla nauczycieli

18.08.11, 14:27
Do jasnej cholery !! Przecież jak się czyta o radnych z okolicznych gmin to większość z nich to nauczyciele. Ale "jasną cholerę " można zainfekować sobie dopiero wtedy , kiedy ci radni podają dochody jakie osiągają w ciągu roku. "Państwo" belfrowie stoją na czele rankingu najlepiej zarabiających zawodów. Sprawdzcie w naszej G.Lubuskiej . Rzadko zdarza się nauczyciel który ma roczne dochody poniżej 50000 zł. Dzieląc przez 12 m-cy wychodzi niezła sumka : 4200 zł. miesięcznie . I im jeszcze mało ??? Od 1 września mają znowu dostać podwyżkę ???? To przekracza już wszelkie granice ludzkiej przyzwoitości.Piszcie rozsądne posty bo jak się dorwią jacyś historycy i .....ogowie to zobaczymy jaka to ciężka praca , a zarobki wcale nie rekompensują wysiłku jaki wkładają w swoją pracę.
Obserwuj wątek
    • Gość: AJ Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 14:46
      Uważasz,że 4200 brutto za meczarnie ze zdebilałą młodzieżą to dużo? Oj chyba lepiej zebys nie wiedziała ile zarabiają lekarze czy prawnicy ( 10-12 tys na miesiąc to minimum) .....ile zarabia byle sensowny dekarz czy kafelkarz? ....i nie jestem nauczycielem coby podejrzeń nie było - mam nauczyciela w rodzinie i ....BARDZO bym nie chciał ,że moje dziecko zostało w przyszłości nauczycielem....
      • Gość: gość do AJ IP: *.aster.pl 18.08.11, 17:15
        Też czytam w G.Lubuskiej oświadczenia radnych z Sulechowa,Swiebodzina,Bytnicy,Krosna etc.Te 4200zl miesięcznie to przede wszystkim , po pierwsze : netto .A po drugie : jest to gaża zwykłego nauczyciela.Wystarczy,że jest tylko jakimś dyrektorkiem /np. szkółka gminna 110 dzieciaków / a gaża urasta do 7000 zł-8000zł. miesięcznie. Podając przykłady dekarza,kafelkarza nie masz racji. Oprócz niebezpiecznej pracy / dekarz/ ,żmudnej pracy /układanie dzień w dzień płytek / jest to praca w zasadzie sezonowa.Są okresy / ostra zima / że faceci ci siedzą w chałupach czekając na zlecenia. Zgodzę się z Tobą,że wynagrodzenia jakie otrzymują lekarze czy prawnicy to kolejna paranoja. Ech ! Szkoda ciągnąć ten temat. Chociaż przydałoby się już walnąć od czasu do czasu " piąchą w stół ".
        • Gość: AJ Re: do AJ IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.08.11, 17:35
          W ZG nauczyciel dyplomowany( najwyzszy stopien) z 20 letnim stażem lacznie z wychowawstwem i nadgodzinami nie ma nawet 3000 netto( wiem bo widziałem- sam nie mogłem uwierzyc w to co mówi moja ciotka -pokazała mi przelew bankowy ) ...znajdzcie dobrego -doswiadczonego kafelkarza czy dekarza ,który bedzie robił cały miesiąc za mniej niz 8 000- 10 000 netto -w Zielonej Górze....nie wiem skąd wzieliscie te 4- 5 tys netto dla "byle nauczyciela"...
          • Gość: Gość Re: do AJ IP: *.aster.pl 18.08.11, 22:26
            Nie wiem skąd wzięliście te wynagrodzenia 4200 zł netto. Znam wielu nauczycieli i nikt z nich przy jednym etacie tyle nie ma!!! Nigdy nie miał. Kontraktowy dostaje nie całe 2.000 zł - to jest dużo???? Jeśli uważacie, że tak to współczuje ;-(
            Ja w życiu bym nie poszła do takiej pracy za takie marne grosze. Podziwiam ich. I należą im się podwyżki, bo w UE nauczyciel to jest ktoś - to jest jeden z najlepiej zarabiających zawodów. A w Polsce - szkoda gadać - żenada.
            Jak chcesz, żeby Twoje dzieci były dobrze wykształcone to trzymaj kciuki, aby nauczyciele zarabiali tyle ile im się należy, tyle ile zarabiają w UE.

A co do podwyżek - mało kto wie, że za takimi podwyżkami idą dodatkowe godziny pracy - tak było w poprzednim roku - prawda, dostali podwyżki, ale też dostali dodatkową godzinę do etatu - w sumie wyszło na to samo!!! I to jest cała prawda.

Nie jestem nauczycielem, ale mam wielu przyjaciół nauczycieli i wiem jak jest, a wierzę im, nie takim, którzy wypisują głupoty nie znając całej prawdy.

Pozdrawiam
            • Gość: mimizg Re: do AJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 12:08
              Aj jak tak zazdroscisz nauczyciela tych "kokosow" to pedadgogika na UZ i za 5 lat tez bedziesz je zarabial :D bu ha ha :D
              • badbotx Re: do AJ 29.08.11, 18:54
                Hahaha za 5 lat?! 4500 zł brutto to ja i za 20 lat mieć nie będę ;D Ludzie bzdur się nasłuchają i potem te bzdury w świat posyłają.
        • Gość: Magda Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa.. IP: 212.109.132.* 02.09.11, 08:40
          Znowu idioci wypisują tu kłamstwa, aby skłócić Polaków ze sobą.
          Stawki są jawne:

Stażysta z tytułem magistra: 2182 PLN Brutto

Kontraktowy z tytułem magistra: 2246 PLN Brutto

Mianowany z tytułem magistra: 2550 PLN Brutto

Dyplomowany z tytułem magistra: 2995 PLN Brutto

Pracuję od 10 lat w Zielonej Górze, jestem nauczycielem mianowanym po dwóch fakultetach i wczoraj dostałam przelew po podwyżce dokładnie 1887 złotych. (Pensja netto wyjdzie mi 1927 PLN, gdyż 40 złotych płacę za ubezpieczenie).

Moja podwyżka wyniosła dokładnie 167 złotych brutto.

Skoro kłamco to dla ciebie taki miód, to zostań nauczycielem.

Polak Polakowi Polakiem...
          • Gość: gość Re: Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa, kłams IP: 212.109.132.* 02.09.11, 13:27
            Oczywiście jawne są tylko MINIMALNE pensje na danych stanowiskach ;-)
          • Gość: b.o.b.a.s. Re: Do zdenerwowanej Magdy IP: *.aster.pl 02.09.11, 14:09
            Szanowna Magdo! Weż dzisiejszą G.Lubuską /02.09.br./ ,otwórz na stronie 5 i prześledż oświadczenia radnych gminy Bojadła za 2010r. Trafisz w pewnym momencie na jednego z nich , który jest nauczycielem osiągającym dochód roczny 56000zł. O dziwo wspomniany radny /kobieta/ mający kupę kasiory z innych żródeł nie ma żadnych oszczędności , samochodu itp. Gdybyś wróciła do wcześniejszych wydań G.Lub. / z minionego miesiąca/ to oszczędnie szafowałabyś określeniami : kłamcy . Pozdrawiam.
            • Gość: Henryk Re: Do b.o.b.a.s. IP: *.zg1.do.owoc1.pawluk.org 02.09.11, 20:44
              Ale co kogo obchodzą pensje radnych? Wątek jest o nauczycielach. 99.9% z nich nie jest radnymi i zarabia stawkę minimalną plus ewentualne nadgodziny od takiej stawki, szczególnie w naszym regionie.
              56000 złotych brutto rocznie to także jest pensja względnie wysoka, gdyż przecietny radca prawny potrafi tyle zarobić przez miesiąc i to netto. Skoro cytujesz pensje radnych nauczycieli, to sprawdź pensje radnych prawników i lekarzy...
              Nie zmienia to faktu, że nauczyciele i tak zarabiają skandalicznie mało i piep..rz..enie o 4-5 tysiącach miesięcznie może ich wkurzyć. Na szczęście nie jestem nauczycielem, ale wiem ile wpływa na konto mojej żony, która siedzi nad zeszytami i dziennikami od rana do nocy, w weekendy a nawet święta - jeszcze mniej niż na pani Magdy.
              Zmiana programów nauczania co roku, to nie tylko wydatek dla rodziców na nowe książki, to także coroczne pisanie nowych konspektów przez nauczycieli (przynajmniej tych rzetelnych) przed każdą lekcją.
              PZDR
    • bellagnos Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli 19.08.11, 13:46
      Jestem nauczycielem kontraktowym i dostaje netto ok 1750 więc nie wiem skąd masz takie informacje.
      • Gość: airinka49 Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.aster.pl 19.08.11, 14:21
        Kurka wodna ! Nie czytacie naszej G.Lubuskiej ? Przecież od ponad 2 tygodni prezentowane są dochody radnych gmin w n/województwie. Tam stoi jak ten na corridzie ! Są przytaczane dochody m.innymi nauczycieli , którzy są w czołówce najlepiej zarabiających. Sprawdzcie !. Propozycja studiów /pedagogika/ na UZ ? Nie trafiona dla mnie . Skończyłam studia techniczne i nawet o 2,3 w nocy bez zajaknięcia wiem , że 2x2=4. A Wy po tych różnych kierunkach humanistycznych to musicie buty zdejmować przy takich rachunkach .
        • bellagnos Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli 19.08.11, 14:36
          Nie obchodzi mnie jak kłamią media, może przytaczają pensje jakiś wysoko postawionych, ja ci napisałam jak rzeczywistość wygląda, jeszcze 4 lata temu jako stażysta dostawałam na rękę 800 zł !!! To że były podwyżki to dobrze, bo to był pensje głodowe dla młodszych zaczynających prace, tak naprawdę gdybym mieszkała sama tez z pensji 1700 trudno się utrzymać jeśli chciałoby się wziąć kredyt choć na kawalerkę. Pracy jest dużo szczególnie z małymi dziećmi gdzie nie ma podręczników i trzeba samemu pomoce przygotowywać. Każdy studiuje to co lubi więc dlaczego zazdrościsz??
        • Gość: ele! Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.aster.pl 19.08.11, 15:06
          arinika49 to ja.wasz ele! pogromca chazarów zydów i nauczycieli!!
          • Gość: śledczy Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.aster.pl 19.08.11, 17:13
            Do ele! /fałszywego/ - jeżeli arinika49 to " ja wasz ele! " - to ty jeden z trójki: JBDSSM.
            • Gość: ele prawdziwy! Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.aster.pl 19.08.11, 17:25
              i co z tego zydzie sledzczy ze pisze sam do siebie pod róznymi nickami?!!
              • Gość: Żyd śledczy Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.aster.pl 19.08.11, 17:38
                Dodaj do tej trójki jeszcze pisarza gazetkowego.Byłby z nich kwartet lepszy niżli grupa Mo Carta.
        • badbotx Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli 29.08.11, 19:10
          Nie wiem czym się zajmujesz, ale sadząc po wypowiedziach Twój umysł nie jest ścisły, lecz nieco ściśnięty, skoro uważasz, że po pedagogice budząc się w nocy nie wiem ile jest przysłowiowe 2x2 ;p Zrób 2 kierunki studiów jak ja, wszystkie kursy z podyplomówkami, które są niezbędne (w ramach kształcenia ustawicznego nauczycieli), doczytaj w literaturze nieco bardziej fachowej niż gazeta.pl, a wtedy porozmawiamy ;) (Nie tylko na poziomie rachunków typu 2x2=4 ;p )

A skąd podwyżki? Ano stąd, że gdy inni już "wywalczyli" dla nauczycieli zawsze zdążyło jakimś cudem zabraknąć, a teraz po prostu zostało wyrównane (i tak zresztą nie tyle, co obiecano).
          Tyle w temacie.

Pozdrawiam.
          • Gość: inż. Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.09.11, 21:53
            Piszesz tak, jakby tylko nauczyciele musieli się dokształcać. Jestem inżynierem i też muszę poświęcać swój czas wolny na poszerzanie wiedzy. Niestety czasu wolnego mam mniej niż ty, bo mój tydzień pracy to 40 godzin.
    • Gość: bzdura Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.play-internet.pl 29.08.11, 19:30
      ale bzdury piszesz, 4000 netto dla nauczyciela, hahahaha, chciałabym, zresztą chyba nie tylko ja :))

sama jestem kontraktowym na całym etacie /na szczęście nieprzedmiotowcem, a może nie na szczęście bo wtedy miałabym szansę korepetycji/ i z dodatkami mam jakieś 1700 zł

Najwięcej mają dyplomowani, czyli ci którzy mają najwyższy stopień awansu - w ZG dyplomowany z kilkudziesięcioletnim stażem pracy i dodatkami nie ma więcej jak 3000 zł.
      W Warszawie może ma więcej bo tam mają tzw. dodatek stołeczny.

Aby zostać dyplomowanym na dobrą sprawę trzeba mieć ok 13 lat nieprzerwanej pracy w zawodzie min na pół etatu, bez L4 dłużej niż 30 dni, zrobione podyplomówki, dziesiątki kursów, zdobyte wcześniejsze stopnie, więc dla młodych nauczycieli to bardzo odległa perspektywa, szczególnie dla kobiet, którym albo wyskoczy urlop macierzyński albo wychowawczy itd....

Najlepiej zapoznać się z treścią rozporządzenia i tabelą angażu:
      bip.men.gov.pl/images/stories/DS_opublikowane_stawkiminimalne.pdf
      od tych stawek odejmij jeszcze jakieś 35% potrąceń i wyjdzie Ci netto.

Nauczyciel może mieć kilka dodatków:
      - motywacyjny - zależy od UM ZG i dyrekcji, ok 100 zł netto ale to nie wszyscy nauczyciele dostają
      - za wychowawstwo - też ok 100 zł netto a znacznie więcej pracy
      - za wysługę lat - 1% za każdy rok pracy od podstawy wynagrodzenia

Więc choćby nie wiem jak liczyć nie wyjdzie 4000 ://// a szkoda :///

• Gość: dociekliwy Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 11:42
        Piszesz "bzdura" , że nauczyciele mają takie gaże ??????? To otwórz sobie dzisiaj -onet.pl poczta- i poczytaj co mówią ludzie , którzy sporządzali PiT-y dla nauczycieli za miniony rok.Kopara opadnie - zobaczysz!!!!
    • Gość: boa Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.aster.pl 30.08.11, 19:38
      airinka49 - w odniesieniu do nauczycieli aktywistów (kiedyś nazywano ich społecznikami)
      trzeba wziąć poprawkę. Chodzi mianowicie o to, że nauczyciel "wydelegowany" przez
      dyrektora szkoły do rady, ma zadanie "czuwać", by organ prowadzący szkołę nagradzał
      dyrektora, nie żałował kasy na remonty, na premię motywacyjną, na nagrody, itd.
      Taki nauczyciel w oczach dyrektora to skarb i trzeba go odpowiednio wynagrodzić.
      Ale jest cała rzesza nauczycieli, ambitnych, pracowitych i skromnych, którzy są
      prawdziwymi społecznikami. W szkole. Pracują za marne pieniądze, bo wszelkie
      profity (premie, nagrody, odznaczenia i medale) są przypisane aktywistom.

• Gość: Rodzic Re: do boa IP: *.aster.pl 01.09.11, 16:23
        W takim razie napisz do jakiego typu radnych /aktywista-społecznik / zaliczysz tych co obecnie są w składzie Rady Miasta . Bedzie to ciekawa klasyfikacja.
        • Gość: ele! Re: do boa IP: *.aster.pl 01.09.11, 16:29
          znowu was chazarzy nabralem!! raz jestem boa a raz rodzic!!! Trzeba sprawdzic ilu zydow jest wsrod nauczycieli! KONIECZNIE! Oni ucza nasze Dzieci!
          • Gość: ele sprostowanie Re: do boa IP: *.aster.pl 02.09.11, 19:47
            Ele z 16,29 to mosiek [smierdziel ] który wmawia internutom ze ja jestem rasiasta !!
            bo podobno ciekawy jestem kto uczy dzieci w szkołach !! tania prowokacja !!!!

Prawdziwy rasiszm jest w !!!

stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/07/22/wedlug-zydowki-barbary-engelking-boni-smierc-dla-polaka-jest-czysto-biologicznahttp://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/07
            • Gość: ele prawdziwy! Re: do boa IP: *.aster.pl 02.09.11, 22:48
              Ele z 19,27 to mosiek [smierdziel ] chazar! Ja jestem prawdziwy ele!
              • Gość: ele do prawdziwego Re: do boa IP: *.aster.pl 04.09.11, 11:21
                Mosiek ! ty jestes tak prymitywny ze az mi cie żal ! tak po ludzku żal ze natura nie dała tobie
                minimum inteligencji !

Poseł jest najbardziej znienawidzna profesja w Polsce 1!
    • Gość: kaja Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.home.aster.pl 02.09.11, 21:50
      Halo! Tu nauczyciel dyplomowany-20 lat stażu pracy. Wczoraj na moje konto wpłynęło 2300 zł. Dostanę jeszcze jakieś 300 za nadgodziny. Kto nie wierzy,to prześlę oryginalny kwitek z wypłaty. I powiem Wam -z tym, co robię w domu, uczciwie przepracowuję swoje 40 godzin. Ale kto nie przepracował całego roku w szkole ( nie miesiąca, nie tygodnia), ten pewnie nie uwierzy.
      • Gość: kaja Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.home.aster.pl 02.09.11, 21:53
        Przepraszam, prostuję. Na konto wpłynęlo 2600 zł:-)
        • Gość: Biedak Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.11, 09:32
          G.Lubuska z 06.09.2011r. - radni Kargowej :
          - nauczycielka dochód roczny 61600 zł.,
          - dyrektor szkoły dochód roczny 65400 zł.
          Ale mam satysfakcję bowiem przebił Was /nauczycieli/ głowny specjalista w agencji nieruchomości rolnych /chyba członek PSL/ - 101900zł. dochód roczny.Miód na moje serce.PA
          • Gość: gosc Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.11, 10:28
            Polski nauczyciel 3 godziny pracy dziennie. Średnia ilość uczniów jaką ma pod opieką- 10 , słownie: dziesięciu !!! Chętnie się z wami /nauczycielami/ zamienię : mam studia wyższe , pracuję na 3-zmiany,zarabiam śrenio 1700zł. netto . Jeżeli ktoś będzie chętny podam w następnym poście swoje namiary.Proszę o poważne oferty .
            • parasol_1 Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli 22.09.11, 23:13
              Kolejne bzdury o polskich nauczycielach. Jakie 3 godziny dziennie? W pracy jestem od 7.30 do 14 - 15, bo mam kółko, zajęcia wyrównawcze, masę papierów. Jak dziecko pójdzie spać, to siadam do biurka i pracuję jeszcze ze 3-4 godzinki. Pracuję tzn. przygotowuję lekcje, sprawdzam prace uczniów, sporządzam dokumenty. W tygodniu wyrabiam ok. 60 godzin, bo niektóre rzeczy nadganiam w weekendy. Wiem, wiem, pewnie powiesz, że to bajki, a skąd to wiesz? Bo tak ułożyło się w twojej zawistnej główce. Na moje konto wpłynęło po podwyżkach 1770 zł, w tym jest dodatek za wychowawstwo i stażowy. Pod koniec miesiąca otrzymam jeszcze ok. 100 zł za nadgodziny. Nie narzekam na swoją pracę, to mój wybór. Ale tez nie życzę sobie, aby byle kto oceniał mnie, jak pracuję, bo taki byle kto nie ma pojęcia o mojej robocie. W normalnych krajach nauczyciele zarabiają nawet na starcie dwie średnie krajowe, u nas nieco ponad połowę średniej i sa obiektem zawiści. To takie cudownie polskie - dokopać komuś, ocenić i opluć.
              • Gość: . Re: Znowu podwyzki dla nauczycieli IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.09.11, 21:19
                swieta słowa, po 15 latach pracy i 3/4 etatu mam 1500 zl, pracuje po 7 g dziennie w przeliczeniu na paierologie plus uczenie, nie narzekam bo lubie ale nie pisz bzdur o 5 tys.
    • parasol_1 Airinka 22.09.11, 23:15
      dasz się zaprosić, aby pobyć w nauczycielskim domu? Zobaczysz ile mam czasu wolnego, pokażę Ci przelewy z wypłatą. No, nie tchórz! Zapraszam serdecznie.
      • Gość: gość Re: Airinka IP: *.aster.pl 24.09.11, 22:50
        Polski nauczyciel stoi przy tablicy 3 godz.dziennie. Jest to przedostatnie miejsce w świecie.Krócej stoją jedynie Grecy. Vide: dzisiejsza poczta onet.pl. Wystarczy ??????
        • Gość: ottak Re: Airinka IP: *.aster.pl 26.09.11, 17:34
          sliwerski-pedagog.blogspot.com/2011/09/pesymistyczne-wiesci-ws-polskich.html
          • Gość: łopaciarz Dość tych podwyżek IP: *.aster.pl 13.10.11, 16:22
            Zobaczcie na dzisiejszym onet.pl poczta biznes co się dzieje z wieloma gminami wskutek ciagłej presji płacowej ze strony nauczycieli na samorządy. Jeszcze trochę i gminy będą bankrutować z uwagi na nadmiernie rozdmuchane apanaże nauczucieli. Naprawdę dość już tych podwyżek dla tej grupy zawodów. Ale im ciągle mało - 72 osoby z grona nauczycieli wybrało się do Sejmu.
            • Gość: gość Re: Dość tych podwyżek IP: *.183.177.197.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.10.11, 20:23
              Oczywiście - nauczyciel pracuje 3 godziny dziennie. Masz dziecko w szkole? Ma sprawdziany? Ma notatki w zeszycie? Był na lekcji? Byłeś na wywiadówce? Pytałeś ile szkoleń i rad mają nauczyciele twojego dziecka? Czy nauczyciele dzwonili do ciebie w sprawie problemów wychowawczych? Czy interesowałeś się jaka jest dokumentacja na temat twojego dziecka i i kto ją zrobił? Czy interesowałeś się w ogóle jaką dokumentację prowadzi się w szkołach? Kto to wszystko robi? Aniołki? Domyślam się, że w ogóle nie masz pojęcia o pracy w szkole, ale za to potrafisz oskarżać. Zapraszam do mnie, abyś zobaczył ile czasu poświęcam na pracę i jaki mam poziom życia z nauczycielskiej pensji. ZAPRASZAM! Problem polega na tym, że nauczyciel nie wyrabia PKB, jak to się ładnie nazywa, bezpośrednio. Jadnak jego praca jest potrzebna, nauczanie jest w PL bezpłatne, ale temu kto naucza trzeba zapłacić. W Polsce nauczyciele dostają jedną z najniższych pensji wśród belfrów w Europie jeśli wziąć średnie płace w poszczególnych krajach. Ja jako nauczyciel pracuję ok. 60 godzin na tydzień, bo tyle potrzebuję czasu, aby wypełnić moje wszystkie obowiązki. dostaję za to niewiele powyżej 2000. A słyszałeś o presji płacowej mundurowych, sędziów? Wiesz, ile oni zarabiają w porównaniu z Tobą? Może tez im nie płacić, bo w końcu nic nie produkują. Żałosne.
              • Gość: gość Re: Dość tych podwyżek IP: *.183.177.197.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.10.11, 20:28
                sliwerski-pedagog.blogspot.com/2011/09/pesymistyczne-wiesci-ws-polskich.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka