Dodaj do ulubionych

Remonty w mieście

22.08.11, 12:05
Jeżdżąc przez centrum naszego miasta zadaję sobie pytanie o celowość prowadzonych obecnie remontów dróg. najpierw niemałym nakładem środków zbudowano skrzyżowania z sygnalizacją świetlną po to, aby po 20 latach funkcjonowania zastąpić je rondami. Jestem zwolennikiem rond na przedmieściach miast. Uspokajają one ruch drogowy. Aż jestem ciekaw jak sprawdzą się w centrum.
Osobiście uważam, że środki wydawane na te ronda można by zużyć na przebudowę rynku. Zresztą wyraźnie widać, że tatusiowie miasta wyraźnie nie mają pomysłu na oba żagańskie rynki. Zarówno rynek jak i obecny Plac słowiański (pora by wrócić do tradycyjnej nazwy) zostały zamienione w arterie komunikacyjne i miejsca parkingowe. Może zamiast budowy rond warto by pomyśleć o alternatywnych trasach omijających historyczne centrum? To samo dotyczy parkingów, które można by zbudować na sennym dzisiaj placu gen. Maczka, na skwerach naprzeciw d. kina Meteor, na placu Wolności, czy przy II Armii WP, naprzeciw spichlerza. Przecież z tamtych miejsc jest do centrum przysłowiowy "rzut beretem"! W końcu Żagań to nie jest aglomeracja, w której bez samochodu ani rusz!
Minionego weekendu oglądałem w telewizji rynek w pobliskim Bolesławcu, gdzie zainstalowały się kamery tvn. Aż miło było popatrzeć. A pamiętam jeszcze 3-4 lata temu było to miejsce, którym władze miasta nie chciały się chwalić absolutnie! A u nas? Nie będę się rozpisywał, bo każdy widzi. I to jest miasto, które chce żyć z turystyki :-(
Obserwuj wątek
    • rolnik58 Re: Remonty w mieście 09.12.12, 23:47
      Remonty niestety trzeba przetrwać ale zawsze po nich jest ciut lepiej, więc pewnie warto.

...
      apteki.rolnicy.com/apteki-lubuskie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka