01.06.04, 15:16
Swego czasu, gdy forum żagańskie jaeszce nie istniało korzystałem z
gościnności forum żarskiego. Jednym z pasjonującuch mnie wątków była dyskusja
prowadzona przede wszystkim z dzisiejszym administratorem żarskiego forum -
croolickiem. Chciałbym w tym wątku zainteresować mieszkańców Żagania i
powiatu żagańskiego "mową herbów". Mile widziane będą wypowiedzi i komentarze.
Obserwuj wątek
    • vratislavius Re: Heraldyka 03.06.04, 12:21
      W swoim "Alfabecie heraldycznym" Paweł Dudziński napisał, że "herby mówią,
      tylko trzeba nauczyć się ich słuchać". W herbach zamkinięta jest historia
      miasta, bądź rodu. A cóż takiego mówi herb Żagania?
      Zacznijmy od tego, który uchwałą rady miejskiej obowiązuje obecnie. Został on
      zaczerpnięty z pieczęci odciśniętej na XIII dokumencie, przechowywanym w
      archiwum w Zielonej Górze.
      Na tarczy przedstawiono w polu czerwonym bramę miejską z wieżą. Znak to widomy
      miejskiego harakteru miasta i faktu posiadania przezeń fortyfikacji miejskich.
      W bramie miejskiej widnieje postać księcia w postawie suwerena, z tarczą i
      włócznią. Po obu stonach wieży umieszczono: po stronie prawej (heraldycznej)
      herb ze strusimi piórami - klejnotem rodowym Piastów Śląskich- niestety
      przedstawienia herbu, które są dostępne przeciętnemu obywatelowi, nawet przy
      dużej dozie wyobraźni nie pozwalają dostrzec na herbie naszego miasta pawich
      piór. Kiedyś w dyskusji na żarskim forum użyłem porównania tego czegoś, do
      grzebienia jaszczurów z Galapagos, czym wywołałem wesołość croolicka. Po lewej
      stronie wieżuy umieszczono tarczę herbową z herbem Dolnego Śląska. I
      choćby "Gazeta Lubuska" oraz inni niedouczeni obywatele, nie wiem jak
      długo "gęgali" o "ziemii lubuskiej" (która notabene także stanowiła część
      Śląska), to w herbie Żagania zapisano dowód na przynależność Ziemii Żagańskiej
      do wspaniałej historią i dokonaniami ziemii śląskiej.
      Poniżej zamieszczam link, z którego można dowiedzieć się , jak ewoluował śląski
      orzeł.
      akromer.republika.pl/ter_slask.html
      Śląskiego (dolnośląskiego) orła w herbie oprócz Żagania mają także
      inne "lubuskie" miasta: Bytom Odrz.,Krosno Odrz., Nowa Sól, Nowe Miasteczko,
      Sulechów, Szprotawa, Świebodzin I wreszczie "stolica Ziemii Lubuskiej" (zawsze
      myślałem, że jest nią Lubusz) - Zielona Góra. A oto link dla niedowiarków:
      akromer.republika.pl/woj_lubuskie.html
      Poniżej adres, pod którym można zobaczyć herb dolnego Śląska w pełnej krasie:
      www.ngw.nl/indexgb.htm
      Herb niestety pochodzi sz czasów monarchii habsburskiej, ale spełnia wszystkie
      wymagania heraldyczne. Z czasów Habsburskich zostala mu na głowie korona,
      której żaden ze śląskich orłów nie miał. Ów błąd powtórzono na pomniku
      Chrystusa na pl. Wolności. No cóż mniemam, że w dobrej wierze.
      • vratislavius Re: Spoko wiem, że nie chodzi 03.06.04, 12:27
        ale próbuję dalej.
        territories and claims used by the Emperor in his official title.
        Po odnalezieniu Austrii należy kliknąć na napis "ziemie dawnego imperium", a
        następnie odnaleźć "Lower Silesia". Powodzenia!
    • vratislavius Re: Herb Ziemii lubuskiej 01.08.04, 14:23
      Gość portalu: a napisał(a):

> Inny bardziej prozaicznym wytlumaczeniem zlotego pola moze byc rowniez takie
      > jakie wyczytalem w objasnieniu pochodzenia kolorystyk herbow dolnoslaskiego i
      > gormoslaskiego, ze zlote tlo bylo popularne w krajach niemieckich i tam gdzie
      > niemieckie wplywy kulturowe byly silne.
      Oczywiście masz rację, Ale kombinacja barw złota i czerni nie wynikała z tego,
      że takie barwy były popularne w krajach niemieckich, a właściwie należałby
      powiedzieć: w cesarstwie, a to z wielu powoidów. Kombinacja czerni i złota
      oznacza w heraldyce "starożytność rodu". Piastowie Śląscy po oderwaniu Śląska
      od królestwa polskiego pragnęli uwierzytelnić swoje rządy na Ślasku. Odwoływali
      się więc do swoich protoplastów - Piastów w Polsce, ale także sugerowali, że
      ich władza pochodzi od najwyższej władzy świeckiej - od cesarza, co zresztą
      (zgrubsza biorąc) było prawdą. Symbolika cesarska także posługiwała się
      kombinacją złota i czerni. Wszak cesarze niemieccy wywodzili swoje prawa do
      władzy zwierzchniej nad ludami i monarchiami Europy, jeszcze ze starożytnego
      Cesarstwa Rzymskiego!
      > Reasumujac herb dolnoslaski to orzel
      > piastowski przemalowany wg "mody" niemieckiej, a gornoslaski wg "mody"
      > francuskiej.
      No i tu się mylisz! To śląski orzeł (ten czarny), został jak
      piszesz "przemalowany", na polskiego. Pisze o tym prof. Haisig w swej
      pracy "Ślaski rodowód państwowego godła Polski", Wrocław 1993. Są oczywiście
      także inne teorie, reprezentowane np. przez A. Jaworską, która twierdzi, że oba
      znaki powstały i rozwijały się niezależnie od siebie, przy czym podaje
      przykład "orła" z denara B. Chrobrego. Wziąłem "orła" w cudzysłów,bo o to co
      jest przedstawione na tej monecie spory trwają do dziś. Nie miejsce tu na
      przytaczaniu wszystkich hipotez, powiem tylko, że jedna z nich zakłada, że może
      to być... paw! Co by nie pisać, to nie ulega kwestii, że Piastowie na Ślasku
      znacznie wcześniej zaczęli używać znaku orła niż ich kuzyni w Polsce.
      Co do orła górnośląskiego, to rzeczywiście masz rację. Wielu heraldyków
      dopatruje się wpływów francuskich w górnośląskim herbie, ale nie bardzo wie
      dlaczego. Ja też nie.

> Ale oczywiscie to tylko jedna z mozliwosci na wytlumaczenie zlotego tla herbu
      > lubuskiego.
      Oczywiście to możliwe, wszak Ziemia Lubuska była częścia Dolnego Śląska -
      zastawił ją u biskupów brandenburskich książę legnicki Bolesław Rogatka,
      musiała woięc należeć do niego.
      Jeśli dalej będziesz tą problematyką zainteresowany - obiecuję kopać razem z
      Tobą. Co Ty na to?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka