arturwaskiewicz 26.01.13, 08:51 maaakabraa i znowu wszyscy zarobia tylko niePolska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ws21 I czego to dowodzi? 26.01.13, 09:17 Że kierowcy nie znają zasad ruch drogowego. I to jest przyczyna wypadków w RP. a nie predkość. Ja, jeżdżąc sporo, w życiu przejechałem ponad 1 200 000 km, to widzę codziennie. Wystarczy np. ustawić na 4 wylotach z tzw. ronda z 2 pasami ruchu policjantów, i gwarantuję że mandatów by na miesięczną normę. I w dodatku bez kosztów paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqryq Re: I czego to dowodzi? IP: *.home.aster.pl 26.01.13, 12:55 Problem polega na tym, że ronda z dwoma pasami ruchu są konstrukcjami wyjątkowo niebezpiecznymi. Jedynie ronda typu turbinka mają uzasadnienie. Niemniej zgadzam się z opinią, że brak znajomości przepisów to źródło pewnej, niewielkiej części wypadków. Znacznie gorsze jest natomiast cwaniactwo (lewy pas do skrętu zapchany? to pojadę sobie prawym (wolnym) i wbiję sie na samym początku kolejki. Najwyżej zablokuję ruch na jakis czas na drugim pasie), które wywołuje frustrację i nerwowość. To się powinno tępić z całą surowością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butapren Re: I czego to dowodzi? IP: *.hsd1.tn.comcast.net 26.01.13, 19:25 "Problem polega na tym, że ronda z dwoma pasami ruchu są konstrukcjami wyjątkowo niebezpiecznymi." ... i w wielu krajach (np. USA) nikt takich "rond" nie buduje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Z rondem problem ma większość egzaminatorów IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 17:18 przynajmniej w Warszawie. Tutejsze WORDY uważają, że rondo nie różni się od zwykłego skrzyżowania. Przed rondem nie mówią "proszę zjechaś na trzecim zjeździe" tylko "na rondzie w lewo". Lewy kierunkowskaz ma być włączony przed rondem i ma migać aż do zjazdu. Jakiś specjalista od pasienia krów tak wymyślił, więc wszystkie szkoły jazdy tak uczą. Jak widzę takiego migającego w lewo na rondzie to nigdy nie wiem czy zapomniał o kierunkowskazie, czy może chce zmienić pas na lewy lub zjechać na wysepkę. Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Re: Z rondem problem ma większość egzaminatorów 26.01.13, 17:36 Z rondami jest problem w całej Polsce, wychodzą jeszcze debilne poradniki gdzie kaze mi sie jechać lewym/środkowym pasem na wprost, inaczej drugi zjazd, a wtedy o stłuczkę łatwo. Radzą abym własnie uważał gdyż jestem w punkcie konfliktowym z autem jadącym prawym pasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymek Re: I czego to dowodzi? IP: *.hosts211.ostrowski.pl 26.01.13, 20:02 "wg." - byk czy ja wam muszę błędy poprawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Re: I czego to dowodzi? IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.13, 22:07 Udowodniono już, że można jeździć bezpiecznie bez znajomości większości przepisów jeśli kierujesz się zasadami logiki, fizyki, przyrody, zdrowego rozsądku i uprzejmości. Ta cała szopka z kursami i egzaminami na takim poziomie jest nie potrzebna. Klucz tkwi w doborze materiału na kierowcę bo też nie każdy kto opanuje sztukę prowadzenia pojazdu się na niego nadaje. A testów psychologicznych i na podstawową inteligencję niestety nie robi tu się nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fenrise Re: I czego to dowodzi? IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 27.01.13, 05:32 A ja się nie zgodzę. Przyczyną większości wypadków na drogach przede wszystkim jest mentalność kierowców. To że ktoś bez wyobraźni, lekkomyślny wykuje kodeks drogowy na pamięć, będzie znał wszystkie parametry i odległości, wszystkie zasady i powinności, nie zmieni tego że za kierownicą pozostanie niebezpiecznych "przygłupem". I tak będzie przekraczał prędkość i łamał przepisy, bo głęboko gdzieś ma to, że należy ich przestrzegać dla swojego i innych bezpieczeństwa. Z kolei jeśli ktoś ma trochę oleju w głowie, to nawet jeśli w jakiejś sytuacji nie będzie pewny jak powinien postąpić, zwolni, zastanowi się i będzie miał się na baczności. A na następny raz będzie pamiętał, gdyż wyniesie to z praktyki a nie suchej symulacji i teorii. W Polsce niestety ciągle kładzie się nacisk na teorię i przepisy, nie przyglądając się w ogóle kandydatom. Pomijam już to, że prócz odpowiedzi na 3000 pytań, lepiej byłoby uczyć zdolności praktycznych które pomogą z niebezpieczeństwa się wydostać, przykładowo jak wyprowadzić auto z poślizgu, bezpiecznego wyprzedzania itd. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał... 26.01.13, 09:21 > Z drugiej strony były też zadania wyjątkowo proste. To wcale nie są proste pytania, panie Dyrektorze: > Kierowca na filmie widzi postać leżącą na poboczu. - Czy musi się zatrzymać i udzielić jej pierwszej pomocy? Pewnie Pani wcisnął TAK, a poprawnie byłoby: TAK, jeśli ma pewność, że jest to ofiara wypadku drogowego i jemu samemu nie grozi niebezpieczeństwo przy ratowaniu. > I kolejne: czy widoczny znak (przejście dla pieszych) ostrzega przed miejscem, gdzie może występować niebezpieczeństwo? Nie wiemy, jak znak pokazali Panu na teście: Jeśli ostrzegawczy A-16 to TAK, a jeśli informacyjny D-6 to NIE. > Albo: czy musimy ustąpić pierwszeństwa tramwajowi, który nadjeżdża z prawej strony. Tu odpowiedź jest naprawdę trudna, bo TAK, jeśli to skrzyżowanie równorzędne, NIE, jeśli jesteśmy na drodze z pierwszeństwem; jeśli jesteśmy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym tylko znakiem C-12, to TAK, jeśli na rondzie oznaczonym znakiem A-7, to tylko wtedy gdy tramwaj jest pojazdem zjeżdżającym z ronda, a my jesteśmy na rondzie, NIE, jeśli do tego ronda dojeżdżamy. > Nie pamiętałem, jakie przepisy obowiązują przy lekkiej przyczepie i przyczepie kempingowej, bo z takimi nie jeżdżę - mówi dyrektor. Ja też takimi nie jeżdżę, ale służę informacją: jeśli przyczepa do 3,5 tony, to max. prędkość w obszarze zabudowanym taka jak bez przyczepy (50/60 km/h), poza obszarem zabudowanym na drodze jednopasmowej 70 km/h, w pozostałych przypadkach 80 km/h). Odpowiedz Link Zgłoś
didja Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. 26.01.13, 11:52 Demodee, robisz podstawowy błąd: myślisz. A to na testach niewskazane :). Nie bronię dyrektora WORD-u, ale przypomnę, że z nowej matury poloniści, którzy próbnie ją rozwiązywali, też zwykle nie odpowiadają na 100%: bo klucz zawiera tylko jedną odpowiedź, a realnie poprawnych jest więcej, bo polecenia są dwuznaczne i z racji dwojakiego znaczenia można odpowiedzieć dwojako, a klucz uwzględnia tylko jedną wersję odpowiedzi, itd., itd. Pamiętacie, jak oblał część pisemną autor tekstu, który to tekst był przedmiotem części dotyczącej czytania ze zrozumieniem? Wyszło na to, że nie wiedział, co napisał w tym tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. 26.01.13, 12:01 Co do myślenia na testach, to masz rację, na teście i na drodze jest już za późno na myślenie, tu trzeba działać instynktownie. Myśleć i zastanawiać się trzeba na etapie przygotowań. A co do wielu poprawnych odpowiedzi, to nowe testy zostały (podobno) dlatego to wprowadzone, że stare zawierały pytania, w których było więcej niż jedna poprawna odpowiedź. A nowe też są obciążone tą wadą? Odpowiedz Link Zgłoś
onbielskoo Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał... 26.01.13, 09:51 Osoby które nie zdały teorii są niedopuszczone do egzaminu praktycznego. Zatem Word odnotowuje teraz mniejsza ilosć osób na egzamin praktyczny co generuje straty, a za auta stojące na placu trzeba płacić. Jeśli tak dalej potrwa, pewnie zmienią punktację, aby więcej osób zdawało. Lub podniosą koszty egzaminu z teorii. Word ma się teraz nad czym zastanawiać. Zwłaszcza jak teorii nie może zdać nawet dyektor Wordu. Kpina aby raz mówił o egzaminie jedno, a później sam go nie zdał. Właściwie powinni mu prawo jazdy zabrać. Dla przykładu. Co to za tłumaczenia, że nie jeździ, stąd nie wiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. 26.01.13, 12:04 > Jeśli tak dalej potrwa, pewnie zmienią punktację, aby więcej osób zdawało. Lub podniosą koszty egzaminu z teorii. Lub wprowadzą przepis, że egzamin praktyczny trzeba zdać w tym samym dniu co teoretyczny... Odpowiedz Link Zgłoś
rob.in.hood Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał... 26.01.13, 10:31 Tłumaczenie dyrektora jest hm... głupie. Ale brawo za odważną decyzję. Okazuje się (w mojej ocenie) że problem tkwi w niejednoznaczności sytuacji której dotyczą pytania. Wiekszość pytań jest banalna ale wpadną dwa, trzy z którymi faktycznie można miec problem z tzw kontekstem. Ciekaw jestem kto ułożył owe pytania, kto je zatwierdził? Czy była jakaś weryfikacja? Co to za komisja, co za liudzie? Jakie mają kwalifikacje metodyczne i dydaktyczne? Należy szybko przeanalizować te pytania - w skali całej Polski - na których potknęli się egzaminowani. Na pewno uda się wychwycić jakąś prawidłowość w tej patologii. Bo że mamy do czynienia z patologią (nie zdają zawodowcy), to jest pewne. Jeżdżenie autem nie jest sztuką tajemną to raz. A dwa, to widać że ten kij ma dwa końce. Tym drugim oberwały WORD-y. Sprawy nie mozna pozostawić samej sobie, bo nam zabraknie kierowców :)) Odpowiedz Link Zgłoś
panalist Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał... 26.01.13, 10:56 Drodzy kandydaci na kierowców. Zachęcam do podejścia do tego debilnego egzaminu. Po oblaniu najlepszym wyjściem będzie pozew zbiorowy do sądu. Powodzenia. Należy zacząć nareszcie walczyć z państwem nastawionym wrogo do obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esw A kursanci k&*# jeżdżą z lekką przyczepką? IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 11:34 Chyba prokurator z urzędu powinien się zająć prawem jazdy kat. B pana dyrektora? Wszak udowodnił, że nie ma kwalifikacji do prowadzenia pojazdów do 3,5t. W tym przypadku chyba powinen również stracić stanowisko jako osoba niekompetentna i niespełniająca minimalnych wymagań. polsza - kraj po wjeździe do którego dobra podstawowe stają się luksusowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: A kursanci k&*# jeżdżą z lekką przyczepką? 26.01.13, 12:08 > Chyba prokurator z urzędu powinien się zająć prawem jazdy kat. B pana dyrektora ? Wszak udowodnił, że nie ma kwalifikacji do prowadzenia pojazdów do 3,5t. Nie wiadomo, czy przepisy nakazują dyrektorowi WORDu mieć prawo jazdy w ogóle. Może on tam jest tylko dyrektorem? I jako dyrektor może jest wożony limuzyną z kierowcą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.multimo.pl 26.01.13, 12:01 powinna być zasada, że wszyscy z WORD muszą zdać egzamin teoretyczny zanim będą mieli prawo egzaminować innych - oni dlatego oblewają ludzi, bo nie znają się i oblewają za przestrzeganie przepisów a puszczają dyletantów Odpowiedz Link Zgłoś
bowl1 Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. 26.01.13, 13:11 Ja również jak dyrektor bym oblał. Mam prawo od 1962 roku. O ilosci przejechanych kilomertrów nie będe pisał. Nigdy w życiu nie jechałem z przyczepką, gdbym musiał, to przed jazdą dowiedziałbym się jak bezpiecznie jeżdzić. Do dzisiaj jest to mnie niepotrzebna informacja. Natomiast kierowca, który jeżdzi z przyczepkką, gdyby się znalazł na Manhattanie, zesrałby się z strachu, chociaż zdał egzamin z jazdą z przyczepką. Reasumując, egzaminy w Polsce to jedno z licznych dochodów , niie wiem, państwa, szakali czy też cwaniaków, których pełno jest wokół. A głupota to na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.bredband.comhem.se 26.01.13, 13:32 Ale w starych testach tez byly pytania o przyczepke. Tego czlowiek uczy sie na kursie, kurs jest obowiaskowy, wiec argument zbeddny. Poza tym trzeba kodeks przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. 26.01.13, 14:42 Czyli, jak odczytuję z Twojej wypowiedzi uważasz, ze kierowca wcale zasad nie powinien znać, bo to nabijanie "im" kasy? Gratuluję pomysłu. Ja tam bym wolał, aby za zdjęcia z fotoradarów nabijac punkty karne. Ja delikwent straci prawo jazdy i za 20 razem zda ponownie, to bedzie jeżdził nad wyraz przepisowo. Dla mie ten egazamin to jeszcze jeden pozytyw. Ludzie o ograniczonej inteligencji nie będa siali postrachu na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 15:19 i tu sie mylisz, będą siali jeszcze wiekszy, bo będą jeździć bez prawka i kursu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Przeczytałeś ale nie zrozumiałeś IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 17:02 Znajomość przepisów na temat jazdy z przyczepką nie jest potrzebna kierowcy, który jeździ bez. Wiedza ta nie sprawia, że jest on lepszym kierowcą. Swoją drogą do testów w pierwszej kolejności powinni przystapić egzaminatorzy, ci co nie zdadzą nie prowadzą egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: Przeczytałeś ale nie zrozumiałeś 26.01.13, 18:11 Filozofujesz, ale sprawy nie przemyślałeś. Mam prawo jazdy kat. B. Nigdy nie jeżdziłem z przyczepką, więc Twoim zdaniem, przepisy z tym związane nie sa mi potrzebne. Ale ja jutro przyczepię sobie to coś na hak i pojadę. Kto sprawdzi moja wiedzę? Pogląd, że trzeba znać komplet przepisów związanych z uprawnieniami jest mi bliższy. Z takim publicznie ogłoszonym poglądem dyrektor WORD powinien w poniedziałek stracić stanowisko. Bo mnie to w najmniejszym stopniu nie bawi. Podobnie jak policjanci łamiący prawo, sędzia - paser itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przeczytałeś ale nie zrozumiałeś IP: *.67.125.91.dyn.plus.net 26.01.13, 19:31 Idac tym tropem, powinnismy znac na pamiec wszystkie przepisy krajow w ktorych obowiazuje polskie oprawo jazdy, w szczegolnosci, w Unii. Jak juz wkuwac to wszystko co moze obowiazywac w zwiazku z (polskim) prawem jazdy danej kategorii. Dlaczego nie ma egzaminu z kodeksu cywilnego, karnego, etc. przed otrzymaniem dowodu osobistego? Przeciez to prawo tez mnie obowiazuje, a nikomu nie przyjdzie do glowy egzaminowac z losowo wybranych paragrafow. Wprowadzanie szczegolowych egzaminow nie rozwiaze zadnych problemow, jedynie utrudni dostep dla przecietnego obywatela (ale nie dla przestepcy, jak to ktos wczesniej zauwazyl). Edukacja, trening praktyczny, dobra kadra instruktorska, respektowanie prawa - to sa elementy nad ktorymi trzeba przede wszystkim pracowac, a egzamin powinien byc tylko forma sprawdzenia podstawowych umiejetnosci. Cos musi byc nie tak z egzaminem i szkoleniem skoro az taki procent osob nie zdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Rosyjska ruletka. 26.01.13, 20:02 Ja jako obywatel i uzytkownik dróg na takie rozwiązanie się nie zgadzam. Nie wyobrażam sobie kierowców nie mających pojęcia o przepisach jakie ten ruch regulują. I mam nadzieję że myślących jak ja jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butapren Re: Przeczytałeś ale nie zrozumiałeś IP: *.hsd1.tn.comcast.net 27.01.13, 04:34 "Filozofujesz, ale sprawy nie przemyślałeś. Mam prawo jazdy kat. B. Nigdy nie jeżdziłem z przyczepką, więc Twoim zdaniem, przepisy z tym związane nie sa mi potrzebne. Ale ja jutro przyczepię sobie to coś na hak i pojadę. Kto sprawdzi moja wiedzę?" Mozna wtedy odpowiednie przepisy przeczytac i sprawdzic samemu... Tak postepuja wystarczajaco inteligentni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Genialne podejście. 27.01.13, 08:05 I my wszyscy mamy wierzyć, ze przeczytał. W takim razie wszystkie egzaminy tracą sens. Toż "młody" kierowca na pewno zapozna się z odpowiednimi przepisami. Mamy inteligentną młodzież. Wiesz jak się o takim gadaniu w moich młodych latach mówiło". P.... kotka za pomocą młotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tslmkdc Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.szczecin.mm.pl 27.01.13, 00:38 a po co wogole prawo jazdy mozna jezdzic bez za jazde bez prawa andat 50zl i moga cmoknac tylko frajerzy robia prawka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewr Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 09:26 "Mam prawo od 1962 roku" Najwyższy czas na badania psychiatryczne gimnazjalisto Odpowiedz Link Zgłoś
teczowa-szmata Bardzo dobrze, 26.01.13, 17:38 będzie mniej niedouczonych kierowców w pojazdów na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butapren Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.hsd1.tn.comcast.net 26.01.13, 19:23 Polski system ksztalcenia i egzaminowania kierowcow to jeden wielki nonsens! p.S. Prosze, zobaczyc jak wyglada to, np. w takich krajach jak USA i Kanada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tores Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 20:53 @ butapren, to nie jest nonsens, to jest strach przed kompletnym zakorkowaniem całego kraju, przecież w Polsce tak praktycznie nie ma dróg dla coraz większej ilości samochodów, najlepszym wyjściem dla rządzących jest powstrzymanie tego poprzez odbieranie i nie wydawanie nowych pozwoleń, stąd takie a nie inne są cele obecnego rządu, wiem od dobrze poinformowanej osoby będącej przy ustanawianiu nowych przepisów, że,... utrata prawa jazdy za "punkty",24, ma być utratą DOŻYWOTNIĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchacz Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.internetia.net.pl 27.01.13, 07:40 Moim zdaniem w pytaniach są błedy. Zdający powinien dostac swoje pytania po egzaminie, dla celów dowodowych w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: word men Re: Kto zda egzamin? Nawet dyrektor WORD-u oblał. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 12:39 Mysle, ze dyrektor wordu powinien oddac swoje prawo jazdy i zdawac egazminy od nowa, oczywiscie w jakims innym miescie :) Odpowiedz Link Zgłoś