Dodaj do ulubionych

Kolorowana metryka.

06.08.11, 23:00
Gazeta Regionalna napisała w ostatnim numerze, że radny Sejmiku i radca prawny (nazywany w GR "mecenasem", co IMHO zastrzeżone jest dla adwokatów a nie radców) Kazimierz Pańtak urodził się w Szprotawie. Ktoś tu albo celowo naciąga fakty, żeby wprowadzić w błąd wyborców i wesprzeć tym samym kampanię K. Pańtaka, albo robi to z dziennikarskiego niechlujstwa. No chyba, że kłamią na stronie SEJMU... Na pewno wyślę w tej sprawie list do GR, ciekawe czy wyjaśnią mi oficjalnie powody tej rozbieżności, co do miejsca urodzin K. Pańtaka?
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Kolorowana metryka. 13.08.11, 11:03
      No jak można było się spodziewać odzewu żadnego...
      • lizun9 Re: Kolorowana metryka. 13.08.11, 16:23
        A co się dziwisz? Szczecin, Szprotawa? I to nad morzem i to nad morzem...
        • croolick Re: Kolorowana metryka. 14.08.11, 02:51
          lizun9 napisał:

> A co się dziwisz? Szczecin, Szprotawa? I to nad morzem i to nad morzem...

ROTFL:-)
      • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 14.08.11, 01:35
        croolick napisał:

> No jak można było się spodziewać odzewu żadnego...

A kogo to obchodzi?
        • croolick Re: Kolorowana metryka. 14.08.11, 02:51
          p.e.k.o napisał:

> A kogo to obchodzi?

Każdego, kto nie jest baranem podatnym na manipulację.
          • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 14.08.11, 20:03
            croolick napisał:

> Każdego, kto nie jest baranem podatnym na manipulację.

Taaa... miejsce urodzenia jest sprawą najwyższej wagi, wszystko inne odsuwającą w głęboki cień.
            • croolick Re: Kolorowana metryka. 14.08.11, 20:41
              p.e.k.o napisał:

> Taaa... miejsce urodzenia jest sprawą najwyższej wagi, wszystko inne odsuwającą
              > w głęboki cień.

To w jakim celu podano nieprawdę??? Jeśli to był błąd, to dlaczego nie umieszczono sprostowania???
              • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 14.08.11, 21:02
                croolick napisał:

> To w jakim celu podano nieprawdę???

Myślisz, że zrobiono tak z premedytacją? Wietrzysz spisek, zmowę i knowania? Gazeta perfidnie nakarmiła czytelników kłamstwem, które można zweryfikować w kilka sekund, a które - niewykryte - miałoby przynieść komuś niewyobrażalne korzyści? :)

> Jeśli to był błąd, to dlaczego nie umieszczono sprostowania???

Nie ma sensu prostować takich błahostek, no chyba, że zażądał by tego sam "urodzony tu czy ówdzie". Ale jak widać, zainteresowany też uznał to za błahostkę.
                • croolick Re: Kolorowana metryka. 14.08.11, 21:13
                  p.e.k.o napisał:

> Myślisz, że zrobiono tak z premedytacją? Wietrzysz spisek, zmowę i knowania? Ga
                  > zeta perfidnie nakarmiła czytelników kłamstwem, które można zweryfikować w kilk
                  > a sekund, a które - niewykryte - miałoby przynieść komuś niewyobrażalne korzyśc
                  > i? :)

Jeśli nie zrobiono tego z premedytacją trzeba było zamieścić sprostowanie.
                  Mam na swoim koncie zdecydowanie więcej osobistych kontaktów z wyborcami, niż ty i wiem, że większość ludzi ma niestety minimalną wiedzę nt. polityki. Dla bardzo wielu ludzi GR jest jedynym źródłem wiadomości lokalnych. Jeśli tak jak uważasz, każdy powinien sprawdzać rzetelność informacji w gazetach, to po co w ogóle mają pisać prawdę? Niech piszą kłamstwa a niech każdy czytelnik sam weryfikuje wiadomości... Większej bzdury nie mogłeś napisać, więc albo nie wiesz czym jest etyka dziennikarska, albo rżniesz głupa.

> Nie ma sensu prostować takich błahostek,

To nie jest błahostka! Gość chce stworzyć wrażenie, że jest stąd, bo startuje z okręgu żarsko - żagańskiego, choć mieszka pod Zieloną Górą.

> no chyba, że zażądał by tego sam "urodzony tu czy ówdzie". Ale jak widać, zainteresowany > też uznał to za błahostkę.

Skoro to błahostka, to po co w ogóle podawać miejsce urodzenia???
                  • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 15.08.11, 11:37
                    croolick napisał:

> Jeśli nie zrobiono tego z premedytacją trzeba było zamieścić sprostowanie.

Napisz maila do gazety, żeby to sprostowali :)

> To nie jest błahostka!

Moim zdaniem miejsce urodzenia nie ma znaczenia. Bo gdyby miało... no właśnie, przecież Ty nie urodziłeś się w Żarach, a chcesz zostać żarskim radnym. Według Twoich ważnych "urodzinowych" kryteriów, nie masz szans, bo nie jesteś stąd.
                    Uważam jednak, że Twoje miejsce urodzenia nie przekreśla szans dostania się do rady miasta. Podobnie jest w przypadku wspomnianego przez Ciebie (i w gazecie) mecenasa Pańtaka.
                    • croolick Re: Kolorowana metryka. 15.08.11, 14:58
                      p.e.k.o napisał:

> Napisz maila do gazety, żeby to sprostowali :)

Napisałem już wiele dni temu. Ciekawe, dlaczego gazeta nie sprostowała pd razu?

> Moim zdaniem miejsce urodzenia nie ma znaczenia. Bo gdyby miało... no właśnie,
                      > przecież Ty nie urodziłeś się w Żarach, a chcesz zostać żarskim radnym.

ALE TU MIESZKAM OD 34 LAT. Pańtak nie mieszka w powiecie żarskim czy żagańskim, mieszka pod Zieloną Górą od wielu, wielu lat.

> Według Twoich ważnych "urodzinowych" kryteriów, nie masz szans, bo nie jesteś stąd.

Te "urodzinowe kryteria" to sam sobie stworzyłeś.

> Uważam jednak, że Twoje miejsce urodzenia nie przekreśla szans dostania się do
                      > rady miasta. Podobnie jest w przypadku wspomnianego przez Ciebie (i w gazecie)
                      > mecenasa Pańtaka.

TO DLACZEGO GAZETA NIE PODAŁA PRAWDZIWEGO MIEJSCA URODZENIA??? Ja nie ukrywam, gdzie urodziłem się i od zawsze jestem związany tak z Żarami jak również z Żaganiem. JESTEM STĄD W PRZECIWIEŃSTWIE DO PAŃTAKA.

Kolejny raz pozwoliłeś sobie na osobistą wycieczkę pod moim adresem. Teraz krótko odpowiedz (kolejny niemerytoryczna dygresja skończy się usunięciem postu):

Informacja, że ktoś urodził się w Żarach, czy w Lubsku, czy w Szprotawie, czy w Żaganiu, zwiększa czy zmniejsza szanse kandydata, który startuje w tych miastach, powiatach lub okręgu składającego się z tych miast/powiatów?

Nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź, że wydaje ci się, że nie ma to znaczenia, bo w jakimś celu te informacje są podawane a gazeta podała nieprawdę, której dotychczas nie sprostowała.
                      • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 15.08.11, 15:24
                        croolick napisał:

> Napisałem już wiele dni temu. Ciekawe, dlaczego gazeta nie sprostowała pd razu?

Na to pytanie odpowiedziałem już wcześniej.
                        A propos, na który punkt prawa prasowego się powołałeś?

> Pańtak nie mieszka w powiecie żarskim czy żagańskim,
                        > mieszka pod Zieloną Górą od wielu, wielu lat.

A to jakiś problem, żeby zostać na przykład senatorem? Szczecin jako miejsce urodzenia nie dyskryminuje kandydata.

> TO DLACZEGO GAZETA NIE PODAŁA PRAWDZIWEGO MIEJSCA URODZENIA???

Nie krzycz, zapytaj gazety.

> JESTEM STĄD W PRZECIWIEŃSTWIE DO PAŃTAKA.

To skąd właściwie jest Pańtak?

> Informacja, że ktoś urodził się w Żarach, czy w Lubsku, czy w Szprotawie, czy w Żaganiu,
                        > zwiększa czy zmniejsza szanse kandydata

Aaaaa, teraz rozumiem :)
                        Do tej pory myślałem, że szanse kandydata zwiększa lub zmniejsza jego działalność, postawa, poglądy, dotychczasowe dokonania, stosunek do innych ludzi (wyborców)...

> Nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź, że wydaje ci się, że nie ma to znaczenia

Nie wypowiadam się tu dla Twojej osobistej satysfakcji. Takie jest moje zdanie i tyle. Ty masz inne, ale ja na siłę nie będę Cię przekonywał do swoich racji.
                        • croolick Re: Kolorowana metryka. 15.08.11, 22:22
                          p.e.k.o napisał:

> A propos, na który punkt prawa prasowego się powołałeś?

Kpisz?

> A to jakiś problem, żeby zostać na przykład senatorem? Szczecin jako miejsce ur
                          > odzenia nie dyskryminuje kandydata.

Nie dyskryminuje, a jednak nie sprostował samodzielnie tej informacji. A przecież mają tak przyjacielskie relacje z redakcją. Wystarczyłby jeden telefon, czy list do redakcji. A może, jeśli nie wstydzi się skąd pochodzi opowiedziałby na łamach gazety o miejscu urodzin i miejscu w którym mieszka od lat? Bożenna Bukiewicz chętnie przy każdej okazji opowiada jaka z niej "Żarówa", choć od przeszło trzydziestu lat tu nie mieszka a opuszczone i zaniedbane atelier jej ojca najlepiej charakteryzuje jej stosunek do miejsca urodzenia.

> Nie krzycz, zapytaj gazety.

Zapytałem, gazeta wymownie nie raczyła odpowiedzieć.

> To skąd właściwie jest Pańtak?

Jest mieszkańcem gminy Zielona Góra od wielu lat. Na pewno nie jest z powiatów, które zapowiada reprezentować w Senacie.

> Aaaaa, teraz rozumiem :)
                          > Do tej pory myślałem, że szanse kandydata zwiększa lub zmniejsza jego działalno
                          > ść, postawa, poglądy, dotychczasowe dokonania, stosunek do innych ludzi (wyborc
                          > ów)...

Hehe naprawdę jesteś naiwny, czy po prostu...???
                          • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 16.08.11, 00:32
                            croolick napisał:

> Kpisz?

Nie, zupełnie poważnie pytam. Na jaki punkt prawa prasowego powołałeś się, domagając się sprostowania?

> Nie dyskryminuje, a jednak nie sprostował samodzielnie tej informacji.

Bo jak mówiłem, to błahostka i nikt nie będzie sobie głowy zawracał takimi duperelami.

> A może, jeśli nie wstydzi się skąd pochodzi opowiedziałby na łamach gazety o miejscu
                            > urodzin i miejscu w którym mieszka od lat?

Zapytaj Pańtaka.

> Jest mieszkańcem gminy Zielona Góra od wielu lat. Na pewno nie jest z powiatów,
                            > które zapowiada reprezentować w Senacie.

To co on tu ciągle robi w Żarach? No tak, udziela porad prawnych. Z całą pewnością osobom, którym doradzał, wisi to gdzie mieszka, albo gdzie się urodził.
                            • croolick Re: Kolorowana metryka. 16.08.11, 01:00
                              p.e.k.o napisał:

> Nie, zupełnie poważnie pytam. Na jaki punkt prawa prasowego powołałeś się, doma
                              > gając się sprostowania?

Kto poza tobą mówi o sprostowaniu? Ja nie jestem stroną, jako czytelnik wysłałem e-malia z prośbą o wyjaśnienie rozbieżności.

> Bo jak mówiłem, to błahostka i nikt nie będzie sobie głowy zawracał takimi dupe
                              > relami.

Po raz kolejny powtórzę, że nie jest to błahostka, bo można to odebrać jako próbę stworzenia wrażenia, że kandydat jest związany z regionem bardziej niż w rzeczywistości. Zawsze do nieprawdy podchodzisz jako do błahostki? Gratuluję postawy moralnej...

> Zapytaj Pańtaka.

Ha! Jak będę miał okazję to nie omieszkam zapytać. Zapytam także o te osoby, które są podobno tak zadowolone z jego porad, a znam takie, które są bardzo a to bardzo niezadowolone z porad, których on udzielił.

> To co on tu ciągle robi w Żarach? No tak, udziela porad prawnych. Z całą pewnoś
                              > cią osobom, którym doradzał, wisi to gdzie mieszka, albo gdzie się urodził.

Czy on to robi bezinteresownie???!!! Przecież ten układ z gazetą nie dość, że napędza mu KLIENTÓW to z drugiej strony ma ROBIONĄ W GAZECIE KAMPANIĘ WYBORCZĄ.
                              Jeśli dla ciebie Regionalna jest jedynym źródłem wiadomości to faktycznie możesz odnosić wrażenie, że to geniusz prawniczy, tytan pracy, opiekun uciśnionych, ja natomiast znam opinię o jego poradach od osób, które zwróciły się do niego i nie były zadowolone z porad, nie mówiąc już o opiniach innych prawników. Ile ty znasz osobiście osób, które korzystały z jego usług?
                              • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 16.08.11, 01:51
                                croolick napisał:

> Kto poza tobą mówi o sprostowaniu?

Ty: Napisałem już wiele dni temu. Ciekawe, dlaczego gazeta nie sprostowała pd razu?
                                • walter.simx Re: Kolorowana metryka. 16.08.11, 14:05
                                  Panowie, jak się zastanowić to Kaziu nie wypada tak źle na tle Dowhana czy Brzezińskiego. Jeden dorobił się mocząc nogi w Nysie a drugi zassał fedakową synekurkę;)
                                  • croolick Re: Kolorowana metryka. 16.08.11, 22:12
                                    walter.simx napisał:

> Panowie, jak się zastanowić to Kaziu nie wypada tak źle na tle Dowhana czy Brze
                                    > zińskiego. Jeden dorobił się mocząc nogi w Nysie a drugi zassał fedakową syneku
                                    > rkę;)

Wypada, nie wypada, na pewno nie zagłosuję na prawnika, który zamiast w zawodzie szuka sobie roboty w Senacie (tym bardziej, że kompletnie nic nie wiem, co tak naprawdę ten człowiek chce robić w izbie wyższej, jakie ma pomysły legislacyjne etc.). Na pewno nie zagłosuję na nikogo z Bandy Czworga (PO+PSL+PiS+SLD).
                                    • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 16.08.11, 22:29
                                      croolick napisał:

> na pewno nie zagłosuję na prawnika, który zamiast w zawodzie szuka sobie roboty w
                                      > Senacie

Pozostają więc tylko bezrobotni kandydaci na senatorów, bez zawodu?

Wolę chyba tam widzieć kogoś, kto na czymś się zna. Prawo jest akurat jedną z pożyteczniejszych rzeczy.
                                      • croolick Re: Kolorowana metryka. 16.08.11, 22:33
                                        p.e.k.o napisał:

> Pozostają więc tylko bezrobotni kandydaci na senatorów, bez zawodu?

Zawody prawnicze należą do tych najbardziej dochodowych, nieprawdaż? No chyba, że ty znowu masz inne zadnie, niż jest w rzeczywistości...

> Wolę chyba tam widzieć kogoś, kto na czymś się zna. Prawo jest akurat jedną z p
                                        > ożyteczniejszych rzeczy.

No właśnie, z tą znajomością... Zadałem ci pytanie, ile znasz osób, którym rzeczony radca udzielił porad?
                                        • dziadekzsld Re: Kolorowana metryka. 17.08.11, 10:08
                                          croolick napisał:

> Zawody prawnicze należą do tych najbardziej dochodowych, nieprawdaż? No chyba,
                                          > że ty znowu masz inne zadnie, niż jest w rzeczywistości...

Nie prawda,więcej zarabiają np:
                                          parlamentarzyści,
                                          prezydenci,burmistrzowie,wójtowie,
                                          lekarze,informatycy,
                                          managerowie
                                          a nawet straganiarze i budowlańcy.

> No właśnie, z tą znajomością... Zadałem ci pytanie, ile znasz osób, którym rzeczony radca udzielił porad?
                                          Ja znam grubo ponad setkę osób zadowolonych z obsługi prawnej mecenasa K.Pańtaka i drugą setkę niezadowolonych z mecenatu prawnego prawników urodzonych w północnej części województwa lubuskiego.
                                          • croolick Re: Kolorowana metryka. 17.08.11, 10:25
                                            dziadekzsld napisał:

> Nie prawda,więcej zarabiają np:
                                            > parlamentarzyści,

No właśnie:-)
                                            • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 17.08.11, 21:25
                                              croolick napisał:

> No właśnie:-)

Co właśnie? To prawnicy, czy parlamentarzyści?
                                              A w ogóle to co za różnica?
                                              • croolick Re: Kolorowana metryka. 17.08.11, 21:27
                                                p.e.k.o napisał:

> Co właśnie? To prawnicy, czy parlamentarzyści?

To, że marni parlamentarzyści zarabiają więcej niż przeciętni prawnicy.
                                                • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 17.08.11, 21:51
                                                  croolick napisał:

> To, że marni parlamentarzyści zarabiają więcej niż przeciętni prawnicy.

A marni parlamentarzyści zarabiają tyle samo co wybitni.
                                                  • croolick Re: Kolorowana metryka. 17.08.11, 23:09
                                                    p.e.k.o napisał:

> A marni parlamentarzyści zarabiają tyle samo co wybitni.

Ale wciąż lepiej niż marni prawnicy.
                                                  • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 19.08.11, 23:07
                                                    croolick napisał:

> Ale wciąż lepiej niż marni prawnicy.

Czyli kto według Ciebie powinien startować do parlamentu? Tylko bogaci przedsiębiorcy? Bo na przykład nawet najlepsi nauczyciele ciągle jeszcze zarabiają mniej niż parlamentarzyści.
                                                  • croolick Re: Kolorowana metryka. 20.08.11, 00:39
                                                    p.e.k.o napisał:

> Czyli kto według Ciebie powinien startować do parlamentu?

Ludzie, którzy mają określoną wizję swych działań politycznych a nie ci, którzy mają pilnować interesów określonych grup towarzysko - biznesowych.

> Tylko bogaci przedsiębiorcy?

Skąd ta insynuacja?

> Bo na przykład nawet najlepsi nauczyciele ciągle jeszcze zarabiają mniej niż
                                                    > parlamentarzyści.

Na przykład administrator BIP starostwa zarabia mniej niż nauczyciel, ale czy jego frustracja ma być powodem dla którego jest obecnym na internetowych forach? SKUP SIĘ NA TEMACIE WĄTKU.
                                                  • p.e.k.o [...] 20.08.11, 11:02
                                                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                                  • p.e.k.o [...] 20.08.11, 20:54
                                                  • p.e.k.o [...] 21.08.11, 22:46
                                                  • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 22.08.11, 21:58
                                                    croolick napisał:

> Ludzie, którzy mają określoną wizję swych działań politycznych a nie ci, którzy
                                                    > mają pilnować interesów określonych grup towarzysko - biznesowych.

To gdzie stawiasz temat tego wątku - mecenasa Pańtaka?

> Na przykład administrator BIP starostwa zarabia mniej niż nauczyciel, ale czy j
                                                    > ego frustracja ma być powodem dla którego jest obecnym na internetowych forach?
                                                    > SKUP SIĘ NA TEMACIE WĄTKU.

Tematem wątku są kandydaci do parlamentu, a nauczyciele jak najbardziej spełniają to kryterium. O administratorach BIP nie słyszałem, a Ty? No chyba że miała być to zwykła zaczepka ad personam.
                                                  • croolick Re: Kolorowana metryka. 22.08.11, 23:13
                                                    p.e.k.o napisał:

> To gdzie stawiasz temat tego wątku - mecenasa Pańtaka?

Stawiam na twoją inteligencję.

> Tematem wątku są kandydaci do parlamentu, a nauczyciele jak najbardziej spełnia
                                                    > ją to kryterium.

Tak samo jak szeregowi pracownicy samorządowi.

> O administratorach BIP nie słyszałem, a Ty?

Że czego nie słyszałeś?

> No chyba że miała być to zwykła zaczepka ad personam.

Ależ skąd, tak samo jak tobie przyszli do głowy nauczyciele mi przyszli administratorzy BIP.
                                                  • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 22.08.11, 23:40
                                                    croolick napisał:

> Stawiam na twoją inteligencję.

Boisz się odpowiedzi wprost?

> Tak samo jak szeregowi pracownicy samorządowi.

Który szeregowy pracownik samorządowy kandyduje do parlamentu?

> Że czego nie słyszałeś?

Powtórzę jeszcze raz specjalnie dla Ciebie (następnym razem przeczytaj z uwagą). Nie słyszałem o administratorach BIP startujących w wyborach do parlamentu.

> Ależ skąd, tak samo jak tobie przyszli do głowy nauczyciele mi przyszli administratorzy BIP.

Ja mogę wskazać w Żarach co najmniej jednego kandydata do parlamentu - nauczyciela. A Ty ilu wskażesz kandydatów do parlamentu - administratorów BIP ????
                                                  • croolick Re: Kolorowana metryka. 23.08.11, 17:58
                                                    p.e.k.o napisał:

> Boisz się odpowiedzi wprost?

Jak widać wyraźnie - nie.

> Który szeregowy pracownik samorządowy kandyduje do parlamentu?

Pewnie nie jeden w kraju.

> . Nie słyszałem o administratorach BIP startujących w wyborach do parlamentu.

Skoro ty nie słyszałeś, to czemu zakładasz, że żaden nie startuje?

> Ja mogę wskazać w Żarach co najmniej jednego kandydata do parlamentu - nauczyci
                                                    > ela. A Ty ilu wskażesz kandydatów do parlamentu - administratorów BIP ????

W Żarach na razie nie słyszałem, a w Polsce pewnie się znajdzie.
                                                  • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 23.08.11, 19:42
                                                    croolick napisał:

> Skoro ty nie słyszałeś, to czemu zakładasz, że żaden nie startuje?

To Ty tak zakładasz, że startuje. Wskaż choć jednego :)
                                                  • croolick Re: Kolorowana metryka. 23.08.11, 23:01
                                                    p.e.k.o napisał:

> To Ty tak zakładasz, że startuje. Wskaż choć jednego :)

Do 30 sierpnia jeszcze tydzień.
                                                  • p.e.k.o Re: Kolorowana metryka. 24.08.11, 22:53
                                                    croolick napisał:

> Do 30 sierpnia jeszcze tydzień.

Zatem poczekam tydzień na Twojego informacyjnego posta.
                                            • dziadekzsld Re: Kolorowana metryka. 19.08.11, 16:23
                                              croolick napisał:

,więcej zarabiają np: parlamentarzyści

> No właśnie:-)

Ciekawe kto z naszego miasta teraz wystartuje w wyścigu po kasę publiczna.
                                              • croolick Re: Kolorowana metryka. 20.08.11, 01:08
                                                dziadekzsld napisał:

> Ciekawe kto z naszego miasta teraz wystartuje w wyścigu po kasę publiczna.

Z naszego miasta? NIKT!

Żaden z żarskich kandydatów (tych, którzy rzeczywiście w Żarach mieszkają) nie ma jakichkolwiek szans na mandat. Dlaczego?

Jakby tak przez chwilę się zastanowić, to można wysnuć wniosek, że najmniej z Żarami są związani mieszkańcy Żar. Wydawałoby się, że po tylu latach budowania w Żarach struktur partyjnych różnych opcji, w końcu nadszedł czas, żeby to nasi kandydaci znaleźli się na czołowych miejscach na listach do sejmu, a Żary i Żagań wystawiły np. swojego – wspólnego kandydata do senatu. Tak się jednak nie dzieje i nic na to nie wskazuje, żeby miało tak być. Sytuacja, że kandydatem jest ktoś z Żar czy Żagania, ale “związany z Zieloną Górą” jest chyba nie do zniesienia i udźwignięcia mentalnego dla wielu partyjnych decydentów.
                                                Świadczy to niestety o słabości lokalnych polityków, którzy, żeby się nie “narazić”, dla świętego spokoju, stanowisk i poklepania po plecach, wolą cicho siedzieć i czekać na okruchy z pańskiego, zielonogórskiego stołu. Lepiej nie popierać nikogo swojego, bo jeszcze nie daj Bóg będzie “ważniejszy”, będzie mieć “wpływy i pieniądze”. Lepiej więc podlizywać się w Zielonej Górze i na wszystko się zgadzać, a w zamian być tym “ważniejszym” tu na miejscu lub przynajmniej za takiego uchodzić. Lepiej też popierać tego, który zagwarantuje ubicie jakiegoś prywatnego interesu i da możliwość tzw. dojścia do ponadpartyjnych koterii towarzyskich.

politicalmediashow.blogspot.com/2011/07/podpinka-na-lisach-wielosezonowa.html
                                                • dziadekzsld Re: Kolorowana metryka. 20.08.11, 12:15
                                                  croolick napisał:

> Z naszego miasta? NIKT!

A ja uważam,że takim wspólnym kandydatem żarsko -żagańskim może być pan Krzysztof Jarosz.
    • dziadekzsld Re: Kolorowana metryka. 24.08.11, 13:57
      croolick napisał:

> Gazeta Regionalna napisała w ostatnim numerze, że radny Sejmiku i radca prawny
      > (nazywany w GR "mecenasem", co IMHO zastrzeżone jest dla adwokatów a nie radców
      > ) Kazimierz Pańtak urodził się w Szprotawie. Ktoś tu albo celowo naciąga fakty,
      > żeby wprowadzić w błąd wyborców i wesprzeć tym samym kampanię K. Pańtaka, albo
      > robi to z dziennikarskiego niechlujstwa. No chyba, że kłamią na stronie h> ttp://orka.sejm.gov.pl/ArchAll2.nsf/2RP/283... Na pewno wyśl
      > ę w tej sprawie list do GR, ciekawe czy wyjaśnią mi oficjalnie powody tej rozbi
      > eżności, co do miejsca urodzin K. Pańtaka?

To to pryszcz kobiety to są mistrzyniami w tych oszustwach,mało która się przyzna kiedy się urodziła,a doświadczenie to też ważny atut.
    • jedynahania Re: Kolorowana metryka. 28.08.11, 09:22
      Radca prawny to także Mecenas !
      Dziwię się, jak można to kwestionować.
      Zarówno radcy pr. jak adwokatowi przysługuje tytuł Mecenasa !
      • croolick Re: Kolorowana metryka. 28.08.11, 10:15
        sjp.pwn.pl/szukaj/mecenas
        pl.wikipedia.org/wiki/Mecenas_%28prawnik%29
        www.slownik-online.pl/kopalinski/7A235815B3F03940C12565DA0053CAAD.php
        Ani słówkiem nie wspominają o radcach prawnych, jako "mecenasach".
        • jedynahania Re: Kolorowana metryka. 28.08.11, 10:43
          Mecenas to grzecznościowy tytuł, który obejmuje radców prawnych i adwokatów. Prawnie nie istnieje i nie jest uregulowany w przepisach w formie klasyfikacji' jednakże jest przyjęte stosować go w stosunku do radców i adwokatów. Zapytaj w środowisku prawniczym.
          • croolick Re: Kolorowana metryka. 28.08.11, 13:19
            No właśnie zwyczaj. Per "profesor" zwraca się tylko do nauczycieli w szkołach ponadgimnazjalnych, choć nie różnią się zasadniczo od nauczycieli szkół niższego stopnia.
            Co to pytania się prawników, to wiem, że niektórzy wyraźnie zwracają się do radców per "pani, panie radco" a per "pani, panie mecenasie" tylko do adwokatów. No ale petenci jedynych i drugich na pewno nie robią rozróżnienia.
            • jedynahania Re: Kolorowana metryka. 28.08.11, 17:16
              Właśnie miałam podać przykład z profesorem. Chociaż nie mają stopnia naukowego Profesora nazywa się nimi zwykłych magistrów np. w liceum. Podobnie tytuł Mecenasa nie przynależy adwokatom, jest stosowany w stosunku do radców prawnych na równi z adwokatami. (Oba zawody zrównują się obecnie w zakresie kompetencji i radcom przyznaje się powoli wyłączne dotąd przywileje adwokatów/pozostały sprawy karne/).

Powtórzę zatem:
              Zarówno radca prawny jak i adwokat korzysta z tytułu Mecenasa. Nie zależy to od pozwolenia "wikipedii".
              • croolick Re: Kolorowana metryka. 28.08.11, 23:22
                jedynahania napisała:

> Oba zawody zrównują się obecnie w zakresie kompetencji i ra
                > dcom przyznaje się powoli wyłączne dotąd przywileje adwokatów/pozostały sprawy
                > karne/).

Zrównuje się i zrównuje. Od lat... Nic z tego nie będzie - adwokaci będą bronić swej pozycji

> Zarówno radca prawny jak i adwokat korzysta z tytułu Mecenasa.

Wyłącznie grzecznościowo. Tradycja mówi coś innego - zawód radcy prawnego, to historia dość świeża w przeciwieństwie do adwokatury, której przysługiwało to miano od wieków.
                • dziadekzsld Re: Kolorowana metryka. 29.08.11, 10:33
                  croolick napisał:

>
                  > Zrównuje się i zrównuje. Od lat... Nic z tego nie będzie - adwokaci będą bronić
                  swej pozycji

Pozycja adwokata czy radcy prawnego nie wynika z tytułowania go "panie mecenasie",lecz z dokonań na polu mecenatu prawnego nad klientem,który jest ich pracodawcą.

> Wyłącznie grzecznościowo. Tradycja mówi coś innego - zawód radcy prawnego, to historia dość świeża w przeciwieństwie do adwokatury, której przysługiwało to miano od wieków.

Nikt nigdy nie nadawał adwokatom oficjalnych tytułów "mecenas",który należy rozumieć ogólnie jako opiekun prawny.Takim samym a w wielu przypadkach bardziej kompetentnym opiekunem prawnym jest radca prawny i dlatego użycie wobec niego mecenasie nie jest żadnym nadużyciem.W krajach wysoko rozwiniętych w ochronie prawnej jest bardzo zawężona specjalizacja.
                  Podobnie jak lekarzom przypisywany jest od wieków tytuł doktora,w dawnych czasach był on medykiem od wszystkiego co wiązało się z opieką medyczną,a obecnie jest bardzo wąska specjalizacja.Zresztą we wszystkich dziedzinach nauki czy nawet usług to widać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka