Dodaj do ulubionych

Rewitalizacja

07.12.04, 08:23
Poniżej dołączam link na oficjalną stronę miejską:
www.um.zagan.pl/index.php?lng=pl&id=0&idi=343&PHPSESSID=db839fb0ddf75a3734ff59b2e44ecab1
Tekst o podobnej treści ukazał się w Niezależnym Portalu Miejskim. Szkoda, że
władze miasta dyskutując o tak poważnym dla Żagania przedsęwzięciu zapomnieli
o forum GW, czyli o najpopularniejszym w Polsce forum duskusyjnym.
Co do samego tematu, to mimo zachęty ze strony władz miasta trudno się doń
odnieść. Weźmy choćby możliwości w zakresie rewitalizacji. Czy starczy
pieniędzy na zapełnienie ścisłego centrum, które bezmyślnie wyburzono na
przełomie lat 60. i 70.? Zakreślone granice obszaru, jaki ma być poddany
rewitalizacji obejmują niemal cały Żagań! Czyzby aż tyle pieniędzy było na to
przedsięwzięcie? Skoro tak, to dlaczego zamiast remontować zabytkowe kamienice
świadomie się je okalecza, usuwając sterczyny, wieżyczki i inne elementy
dekoracyjne (mogę podać przykłady), gdyż ich stan zagraża bezpieczeństwu?
Chciałbym także poznać opinię decydentów co do tego, co mają na myśli mówiąc
"rewitalizacja"? Czy mają na myśli także odbudowę zabytków zniszczonych przez
Wallensteina podczas budowy pałacu? :-)
Na Niezaleznym Portalu Miejskim wyczytałem coś o ankietach, ale klikając na
link zobaczyłem normalne okno outlocka i ani śladu jakiejkolwiek ankiety.
Szkoda! Skoro stać miasto na zamieszcenie wspaniałej podróży witualnej po
Żaganiu, to wydaje się oczywiste, że powinno je być stać na zamieszczenie
rzeczonej ankiety w sieci!
Na zakończenie ponowię apel DJ Dlugiego: jeśli ktoś w UM nas czyta, niech da
znać, że w ogóle obchodzi go pisanina żaganiaków - "aktualnych" i
"emigrantów", którym dalej po żagańsku w duszy gra!
A może Pan V-ce Burmistrz Żar, piszący pod nickiem "mariuszzary" (niestety nie
miałem przyjemności być przedstawionym), w natłoku obowiązków znajdzie chwilę,
aby "wykonać telefon" (jak ja lubię ten zwrot) do swego odpowiednika w Żaganiu
i chwilę z nim pogawędzi o doświadczeniach wyniesionych z wizyt na żarskim forum?
Obserwuj wątek
    • dj_dlugi Re: Rewitalizacja 07.12.04, 14:40
      Zapewniam Was, że czytani to już my napewno jesteśmy (a i bez komentarza sie nie
      obchodzi)... Ale jak to w UM Żagań bywa jakaiś zakaz mają czy coś? (pamiętam jak
      kilka lat temu forum na stronie o żaganiu - nieoficjalnej ale autoryzowanej
      przez UM było CENZUROWANE)

Na moje pytanie czemu nie piszą odpowiedź jest delkiatnie mówiąc wymijająca "nie
      mam czasu", "kupa roboty" itp. szkoda tylko, że większość z nich w domu też ma
      dostęp do internetu...

Apropo rewitalizacji, to uważam, że w pierwszej kolejności należy zrobić pożądek
      ze ścisłym centum - RYNEK, BRACKA, PL. SŁOWIAŃSKI (cancro czeu uważasz że należy
      zmienić tą nazwe??) Czyli wywalamy "nowe budynki" postawione w zamian za
      kamienice, i na ich miejsce stawiamy nowe "kamienice" w stylu dokładnie takim
      jak przed wojną. (kurcze ale to kasy trzeba - przypuszczam, że dofinasowanie z
      UE nie pomoże)
      • cancro Re: Rewitalizacja 07.12.04, 19:40
        dj_dlugi napisał:

> PL. SŁOWIAŃSKI (cancro czeu uważasz że należ y zmienić tą nazwe??)
        Nazwa Plac Słowiański została wprowadzona w czasch stalinowskich i nawiązuje do
        carskiego panslawizmu - "wszyscy Słowianie pod berłem jednego monarchy".
        Wprawdzie batiuszka Stalin miał gębę pełną socjalistycznych frazesów, ale ta
        idea wyjątkowo mu pasowała!

Czyli wywalamy "nowe budynki" postawione w zamian za
        > kamienice, i na ich miejsce stawiamy nowe "kamienice" w stylu dokładnie takim
        > jak przed wojną. (kurcze ale to kasy trzeba - przypuszczam, że dofinasowanie z
        > UE nie pomoże)
        No chyba tak to należy rozumieć i byłbym za! Tylko czy dobrze to rozumiemy? Z
        artykułu w żaden sposób nie wynika zakres prac, a byłoby co robić. Myślę, że w
        pierwszej kolejności ścisłe centrum ograniczone ulicami: Długa, Sobieskiego, pl.
        Klasztorny, bulwarem wzdłuż kanału rzecznego aż do pałacu, nieszczęsny pl
        Słowiański i Bracka. Chyba nie ma co liczyć na rekonstrukcję przedwojennych
        kamienic, ale marzy mi się choć coś takiego co zrobiono w Głogowie. Wprawdzie
        możnaby się długo czepiać kamieniczek, za to ratusz choć postawiony od piwnic -
        palce lizać i mlaskać! Ale cóż, Żagań to jednak nie Głogów...
        Zostaje wobec tego tylko czekać, aż ukażą się jakieś precyzyjniejsze plany. Ze
        swej stony obiecuję, że jeśli burmistrz Kowal zrealizuje w tym zakresie choć
        część planów, namówię całą moją rodzinę w Żaganiu do głosowania na niego!
        PZDR!
    • cancro Re: Rewitalizacja? Bardzo proszę! 09.12.04, 09:18
      Dziwne, że temat nie wzbudzil zainteresowania! Czyżby tlko mnie i Długiemu
      zależało na tym, aby nasze miasto odzyskało blask? Inna sprawa, że mój wstępniak
      mogł zniechęcic do zabierania głosu. Jeśli tak to teraz zachęcam i robię
      pierwszy krok:
      1. W pierwszej kolejności chciałbym odbudowy Kościoła Łaski (ewangelicki), to
      naprawdę unikat na skalę światową. Wiem, że ewangelicy w Niemczech robią na ten
      cel zbiórkę. Chwała im za to! Sądzę, że wobec braku ewangelików w Żaganiu
      przełknęliby oddanie świątyni na potrzeby katolików, w przeciwnym razie historia
      się powtórzy...
      2. Widziałem w żagańskim pałacu rycinę przedsstawiającą jego budowę. Otóż
      wyobraźcie sobie, że piastowski zamek obronny został obudowany pałacem, a jego
      ściany posłużyły za budulec na fundamenty pałacu. Wiem, że to mżonka, ale marzy
      mi się rakonstrukcja zamku Piastów na wyspie parkowej. Obiekt nie był olbrzymi,
      skoro mieścił się na dziedzińcu obecnego pałacu. Także koszta nie byłyby
      wielkie, bo wystarczyłoby pozbierać polne kamienie na polach,a dalej to
      elementarna murarka, no i oczywiście dokumentacja.
      • jelmar Re: Rewitalizacja? Bardzo proszę! 09.12.04, 10:53

Jestem za budowa zamku na wyspie i odbudową koscioła łaski dobry pomysł, jeśli
        Żagań ma utrzymywac sie głównie z turystyki to tzreba w nia inwestować, a w
        przyszłości kto wie może na wycieczke szlakiem śląskich zamków będzie
        przyjeżdzać więcej osób niz do Nadrenii albo nad Loare??????
      • dj_dlugi Re: Rewitalizacja? Bardzo proszę! 09.12.04, 15:10
        cancro napisał:

> 1. W pierwszej kolejności chciałbym odbudowy Kościoła Łaski (ewangelicki), to
        > naprawdę unikat na skalę światową. Wiem, że ewangelicy w Niemczech robią na ten
        > cel zbiórkę. Chwała im za to! Sądzę, że wobec braku ewangelików w Żaganiu
        > przełknęliby oddanie świątyni na potrzeby katolików, w przeciwnym razie histori
        > a
        > się powtórzy...

Wiesz, palany są takie aby wokół wieży zbudować parking także odbudowa raczej
        nie w tym dziesiącioleciu :(

> 2. Widziałem w żagańskim pałacu rycinę przedsstawiającą jego budowę. Otóż
        > wyobraźcie sobie, że piastowski zamek obronny został obudowany pałacem, a jego
        > ściany posłużyły za budulec na fundamenty pałacu. Wiem, że to mżonka, ale marzy
        > mi się rakonstrukcja zamku Piastów na wyspie parkowej. Obiekt nie był olbrzymi,
        > skoro mieścił się na dziedzińcu obecnego pałacu. Także koszta nie byłyby
        > wielkie, bo wystarczyłoby pozbierać polne kamienie na polach,a dalej to
        > elementarna murarka, no i oczywiście dokumentacja.

Pomysł dobry, ale może na początek wyremontować wszystkie dolne kondygnacje
        Pałacu (słyszałem że kilka ich tam jest). To była by dopiero atracja
        turystyczna!!! Takie podziemia to sie może podobać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka