Dodaj do ulubionych

ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:14
Kazde miasto wojewodzkie w Polsce posiada dogodne polaczenia komunikacyjne
kolejowe, drogowe, a takze lotnicze. Ale w brew tej logice jest takie miasto,
z którego niepowazni politycy nieuwzgledniajac realiow ekonomiczno-
gospodaeczych, utworzyli stolice wojewodztwa. Gore wzielly prowincjonalne
aspiracje za które teraz wszyscy musimy placic. Dla przykladu: Poznan- tu
przecinaja sie wszystkie wazne szlaki komunikacyjne wojewodztwa.Tak samo
Wroclaw, Kielce, Rzeszow itd. Polozone tych i pozostalych miast wojewodzkich
pozwala na dogodne i jak najmniej skomplikowane polaczenie z innymi
miejscowosciami wojewodztwa. Te i pozostale miasta wojewodzkie posiadaja duzy
dorobek naukowo-dydaktyczny i kulturalny. Blisko tych miast znajduja sie
najwieksze skupiska ludnosci w danym wojewodztwie. Mozna tak pisac i pisac.
Ale wladza i tak mysli po swojemu. Dlatego utworzyla stolice wojewodztwa w
Gorzowie, dla sarenek, zajecy, lisow i kilku lesniczowek w okolo, bo 2/3
ludnosci wojewodztwa mieszka w najwiekszych miastach na poludniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: hufu Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.ztpnet.pl 10.01.05, 23:19
      Masz rację -dlatego stolicą samorządową jest Zielona Góra
      która z czasem będzie jedyną stolicą Lubuskiego.
      A gorzów zostanie stolicą dla sarenek i innych wiewiórek!
      • Gość: Alek Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.ztpnet.pl 17.01.05, 22:54
        Gorzow to miasto fanatykow. Wynika to z tego iz nigdy gorzow nie dorowna
        Zielonej Gorze. Taka prawda!!! Wystarczy sie przejsc po obu miastach i widac ze
        to Zielona jest stolica. Narazie sa 2 niestety. GORZOWIACY zal mi was!!!
    • Gość: poludniowiec Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:20
      BUHAHAHHA i tak tego nie zrozumie.
      • Gość: Alan Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.gorzow.mm.pl 10.01.05, 23:43
        A czerwona Zielonka dla idiotów niedouczonych przynajmniej z ortografii.
        Ale żeście sobie barany argumenty stworzyli. Sami czy ktoś pomagał?
        • Gość: dolnoslazak Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 00:03
          żeście - co to znaczy?
          dla idiotów niedouczonych - tak odzywa sie prostak z pod gorzowskiego buszu.
          Aborygenku, patrz z czego masz chlebus, bo przy twoim mysleniu cale
          wojewodztwo pojdzie z torbami. I nie polemizuj , a wnies cos madrego od
          siebie.
          • Gość: Alan Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.gorzow.mm.pl 11.01.05, 00:34
            Z podgorzowskiego pisze sie razem.Miałem rację. Ortografia kłania się nie tylko
            poprzednikom. Następcom też. A poza tym wszyscy zdrowi?
            • Gość: dolnoslazak Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 01:40
              Masz racje, ortografia sie klania, szczegolnie jak sie czlowiek spieszy.
              Jezeli mowa o zdrowiu, to dziekuje za zainteresowanie w imieniu swoim i innych,
              jest OK. Lecz u ciebie widze od dawna postepujace zwyrodnienie jezyka i manie
              wyzszosci. Bardzo lubisz szydzic z ludzi, krytykowac ich i pouczac. Badz
              skromniejszy, a bedziesz zdrowszy. Jezeli inni sa wg. ciebie niedouczeni, a ty
              sam jestes taki madry, to zajmij sie czyms madrym.
              Musisz nad soba popracowac.
        • Gość: ZG Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.01.05, 11:19
          Może tak baranie nie mów o ogóle bo nikt nie obraża ludzi z Gorzowa Wlkp. tylko
          kretyńską decyzję, która nie ma podstaw. No ale przyznać trzeba ze Gorzów to
          wies i jak sie wiedzie juz w nią to strasznie śmierdzi. A mam pytanie bo byłem
          w Gorzownie kilka razy i za nic nie mogłem znaleść ratusza... Gdzie on jest??
    • Gość: RIKI ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:05
      Oświeć mnie proszę zielonogórski kmiocie jakież to ważne szlaki komunikacyjne
      przecinają się w twojej wiosce?
      • Gość: dolnoslazak Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:29
        Wazne!!! Dlatego tez, nikt nie zamyka w Zielonej Gorze dworcow PKP i PKS od
        wieczora do rana. Czesto podrozuje i wiem.
        Wejdz na strone PKP Zielona Gora. Mam tez pytanie. Dlaczego Wy Panowie z
        Gorzowa odpowiadajac, nie potraficie przedstawic konkretnych faktow ?
        ZIELONOGORSKI KMIOCIE - to jest twoja odpowiedz. Nie jestem z Zielonej Gory,
        ale dobrze znam to miasto, znam tez i Gorzow. I uwierz mi, Zielona Gora jest
        OK. Co powiesz o Wroclawiu ? Moze nazwiesz mnie wroclawski wiejski kmocie ?
        • Gość: Tom Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah IP: *.ztpnet.pl 11.01.05, 20:04
          Dolnoślązak, z nimi nie ma co dyskutować. Masz rację, konkretnych faktów nasi
          północni sąsiedzi nie potrafyią przedstawić. Przyczyną jest to, że często ich po
          prostu nie ma. A jedyne na co ich wtedy stać to: "Zielonogórski Kmiocie, knurze"
          itp. Wszyscy dookoła to wieśniaki, bo przecież Goszuffek to metropolia!!
          "Największe miasto od Szczecina po Wrocław i od Berlina po Poznań!!" "Rzym
          północy" (bo niby leży na 7 wzgórzach - ROTFL za każdym razem, gdy słyszę to
          porównanie).
      • boberzary Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah 11.01.05, 19:58
        Przeciż każdy wie że zielona to wiocha . Wrocław, Poznań to stolice a nie u
        nas, gorzów i zielona walczą które jest lepsze, kto ma tramwaje a kto
        uniwersytet. Przecież to paranoja co u nas się dzieję. Na koniec mieszkancy
        zielonej musicie wiedzieć że to gorzów jest stolicą. O co wy walczycie.
        • Gość: ja [...] IP: *.com / *.swiebodzin.net 24.01.05, 16:07
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Robert Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah IP: *.pentor.com.pl 13.01.05, 22:20
        Gorzow Wielkopolski metropolią ...? Ciekawe ...
        Kilka danych statystycznych (źródło GUS, Narodowy Spis Powszechny / Powszechny Spis Rolny 2002):
        Zielona Góra Gorzów Wlkp. różnica
        powierzchnia
        zasiewów 103,74 ha 1 006,55 ha + 870% na korzyść GW
        bydło 23 szt. 309 szt. + 1 243% na korzyść GW
        trzoda chlewna 78 szt. 741 szt. + 850% na korzyść GW
        drób kurzy 165 szt. 43 649 szt. + 26 354% na korzyść GW

obory 18 szt. 98 szt. + 444% na korzyść GW
        chlewnie 8 szt. 67 szt. + 738% na korzyść GW
        kurniki 5 szt. 81 szt. + 1 520% na korzyść GW

pozdrawiam Zieloną Górę i Gorzów Wielkopolski z Warszawy,
    • Gość: RIKI Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.gorzow.mm.pl 11.01.05, 20:21
      No dalej zielonogórski kmiocie, bo to tobie zabrakło argumentów: wymieniaj te
      ważne szlaki. A co do Wrocławia to nie opowiadaj głupot. Dla Wrocławia Zielona
      Góra zawsze była wioską. Dobrze wiem jaką sławą cieszą się we Wrocławiu
      absolwenci słynnego (bo najgorszego w Polsce) "uniwersytetu zielonogórskiego".
      Miastom takim jak Żary i Żagań wcale się nie dziwię, że wolą Dolny Śląsk, niż
      zielonogórskie klimaty prowincjonalne.
      • Gość: dolnoslazak Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:35
        Spora grupa absolwentów bylej WSI pracuje we Wroclawiu i KGHM Polska Miedz.
        Doszlo wielu nowych, juz jako absolwentow U.Z . Sa bardzo cenionymi
        pracownikami i fachowcami. Zapytaj prezesa KGHM. Dla mnie i innych z
        woj.dolnoslaskiego oraz Wroclawia , Zielona Gora nie byla i nie jest wiocha.
        Fakt oczywisty, ze nie jest tak duza jak Wroclaw, ale nie jest tak
        prowincjonalna jak twoj Gorzow. Nie wypowiadaj sie za innych, kup sobie bilet
        na EX.Lubuszanin z Z.Gory do Warszawy, albo Slazaka do Krakowa przez Wroclaw,
        Katowice, i zobacz jak wyglada Polska. Czy wiesz o tym, ze sa pociagi
        elektryczne? Moze z Gorzowa masz tramwaj do Wroclawia? Zapraszam.
        Zary i Zagan byly i sa nadal na Dolnym Slasku. Tak samo Nowa Sól , Zielona
        Gora, Glogow i dalej na poludnie. Porownaj to z twoja prowincja. Napisz dopiero
        jak wrocisz.
        • Gość: RIKI ZIELONA GORA-CHYBA STOLEC? IP: *.gorzow.mm.pl 11.01.05, 21:54
          Takim tonem buraku to mów do twojej starej. zielona góra była, jest i będzie
          zapyziałą, prowincjonalną wiochą z zakompeksionymi mieszkańcami-burakami i
          twoje wywody niczego tu nie zmienią. A pociągiem lubuszanim ze śmierdzącymi i
          klejącymi się siedzeniami, to możesz zabrać na wycieczkę swoją rodzinę. Pociąg
          Ślązak powinien kończyć swój bieg we Wrocławiu, bo dalej jedzie nim tylko kilka
          osób, które powinny podziękować waszemu obleśnemu grubasowi - marszałkowi, że
          załatwił wydłużenie trasy tego pociągu.
          • Gość: dolnoslazak Re: ZIELONA GORA-CHYBA STOLEC? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:00
            Jestes trudnym przypadkiem. Masz kolegow?
            • Gość: bachalski RIKI i koledzy??:) niezłe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:16
              Ten gamoń (RIKI) cały dzień spędza przed komputerem. Wystarczy poczytać jak
              często umieszcza posty. Tak, RIKI ma kolegów, na własne potrzeby stworzył sobie
              kumpli: karolka i Stal Gorzów, co by się nie wydało, ze chodzi o tę samą osobę.
              Tak więc RIKI wpisuje się pod różnymi nickami. Dla mnie nie ma różnicy, gdy ich
              czytam. Wyzwiska, prostactwo, prymitywizm. Nie trzeba zgadywać, że jest z
              Gorzowa. pozdro
        • boberzary Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA 11.01.05, 22:17
          Drogi dolnoślązaku Żary mój drogi nie leżą na dolnym śląsku tylko na łużycach.
          Musisz wiedzieć że jesteśmy stolicą polskich dolnych Łużyc
          • Gość: Wrocławiak Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:32
            A dla mnie Zielona Góra jest wiochą bo... niestety po prostu jest. Male
            prowincjonalne miasto bez silnych stron, przemysłu, kultury i czegokolwiek.
            takie fakty. To wcale nie oznacza ze na prowincji nie mozna dobrze zyc. Alez
            wprost przeciwnie. Wielu sobie ceni zycie na outbacku uciekajac od zgielku
            wielkomiejskiego. Dla kazdego cos dobrego.
            • Gość: dolnoslazak Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 23:04
              RIKI. Zobacz jak mozna bez ublizania wypowiadac sie i miec swoj poglad. Ucz sie
              od wroclawianina i goscia z luzyckiej ziemi. To nie jest trudne. Warto
              sprobowac przed klepaniem po klawiaturze. Pozdrawiam Gorzow, ale zdania nie
              zmienam.
              • Gość: internauta Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.gorzow.mm.pl 12.01.05, 01:29
                A tak naprawdę to wisi nam Twoje zdanie.
      • Gość: Alek [...] IP: *.ztpnet.pl 17.01.05, 22:58
    • Gość: RIKI ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 13:11
      Te dolnoślązak/Wrocławiak masz rozdwojenie jaźni, że piszesz pod kilkoma
      nickami. Poczytaj sobie na temat "pacingu". W skrócie chodzi o to, zeby się
      dostosować do poziomu rozmówcy, żeby jego zdolności percepcyjne objęły
      możliwość zrozumienia tego, co się do niego mówi. Zatem do buraków z zielonej
      góry trzeba mówić (pisać) burackim językiem. I tyle.
      • Gość: dolnoślązak/ Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 21:01
        Jeszcze z tego nie wyrosles? Co to jest tzw. buracki jezyk? Podaj definicje.
        Napisales co to jest pacing, a sam tego nie rozumiesz. Oderwij kilka lisci z
        glowy ( jak na golabki ) i popros kogos, aby zobaczyl czy masz jeszcze kaczan
        na miejscu. Zrozum: piszac i mowiac po buracku dajesz dowod, ze sam jestes
        burakiem i prowadzisz kampanie buraczana na forum. Zegnam, znam ciekawsze
        warzywa. Pozdrawiam i zycze powodzenia.( tylko dolnoslazak )
    • Gość: Beny Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 23:51
      Tak trzymać !!! Zielona Góra jest the best
    • Gość: Lubuszanin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 00:48
      Tak trzymać Zielona Góra jest najlepszym obiektem na stolicę
    • Gość: nobel Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 06:48
      Wnioskuję iż Gorzów to najgorsze z możliwych miasto które ktoś nieopacznie
      uczynił stolicą województwa
      • Gość: michu Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.05, 07:19
        Gość portalu: nobel napisał(a):

> Wnioskuję iż Gorzów to najgorsze z możliwych miasto które ktoś nieopacznie
        > uczynił stolicą województwa

Wlasnie, zobaczcie co alkohol robi z ludzmi na gorze ;)
    • Gość: Częstochowianin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: 80.51.222.* 13.01.05, 07:25
      W 100% sie z wami zgadzam Zielona Góra jest dużo lepsza od gorzowa. A moim
      zdanie to gorzowiaki mówiąc na ZG ze jest wiochą tylko pokazują swoje kompleksy
      bo poprostu wiedza ze jestescie od nich lepsi. Acha a Ślązak ma relacje Zielna
      G.-Kijów-Odessa.
      • Gość: madafaka-Gorzów Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 10:01
        Tylko dlaczego w Zielonce jest tyle czerwonych kmerów.?
        To miasto az kipi czerwonym kolorem.Liderujecie w Polsce i dlatego księża z
        tego miasta uciekają i zakładają rodziny z dala od koloru czerwonego.
        • Gość: ZG Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.01.05, 20:20
          To księża zakładają rodziny??? To jest ciekawe!!!
    • Gość: julka Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 09:47
      Jak najbardziej popieram rozumowanie dolnoślazaka. Zielona Góra idelanie pasuje
      na stolicę
    • Gość: bolo Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 18:42
      mam bardzo prostą receptę na pogodzenie obydwu miast: likwidacja województwa i
      przyłączenie "Zielonki" do województwa wrocławskiego, a "Goszufka" do
      województwa poznańskiego. Proste i racjonalne rozwiązanie, a co najważniejsze
      zaoszczędzi się trochę pieniędzy poprzez likwidację urzędów
      • Gość: hufu Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.ek.zgora.pl 13.01.05, 18:47
        Takich rad nie lubię!
        • Gość: bolo Re: Intrygant do Hufu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 10:08
          Widzę, że Ty również zaglądasz na podwórko drugiej strony[dobra zasada -
          wiedzieć co dzieje się u przeciwnika:)))]
          Ponieważ jesteś zadomowiony na forum Zielonej Góry, odpowiem Ci właśnie tutaj.
          Wysyłasz mnie "na swoje wielkomiejskie podwórko", ponieważ zaproponowałem
          trzecie rozwiązanie (dla równowagi umieściłem je na "podwórku" Zielonej Góry i
          Gorzowa) "pogodzenia obu miast" i umieszczenia ich w różnych województwach,
          myślę ,e otrzeźwiłoby to tych wszystkich harcowników i bojowników stołeczności i
          ZG i GW. Zazwyczaj bywa tak, że gdy dwóch nie może się zgodzić, przychodzi ten
          trzeci i zarządza swoje prawa. [znasz dowcip o partyzantach, Niemcach i gajowym?
          :)))]Myślę, że uspokoiłoby to sytuację (osobiście jestem zwolennikiem osmiu
          dużych regionów). A co do znajomości gorzowsko - zielonogórskich animozji to
          znam je z autopsji, ponieważ mieszkałem w Gorzowie (chodziło się na Stal z E.
          Jancarzem i Z. Plechem w roli głównej), jak również mam czteroletni okres pobytu
          w Zielonej Górze(Jeden taki koleś z ZG "pisał niezłą literaturę 60%" :). A tak w
          ogóle to mieszkam w małym miasteczku :) (z własnego wyboru)
          • Gość: Aston LUBUSKIE TO FIKCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 10:10
            Lubuskie to fikcja. Twór stworzony na potrzeby lokalnych politykierów.
            Zielonogórskie to część Śląska. Gorzów w nazwie ma Wielkopolski. Tak więc o
            czym my tu mowimy?
      • Gość: rys Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 19:28
        tylko likwidacja województwa uratuje Zieloną Góre
    • Gość: Częstochowianin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: 80.51.222.* 13.01.05, 18:58
      Nie ma czegos takiego jak woj. wrocławskie czy poznanskie!
      • Gość: bolo nie ma czegoś takiego.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 09:46
        dolnośląskie = wrocławskie, wielkopolskie = poznańskie, użyłem nazw województw
        jeszcze sprzed pierwszej reformy administracyjnej :). wydaje mi się, że bardziej
        to odpowiada faktycznej sytacji w tych województwach, nie zaprzeczysz chyba, że
        wokół tych miast koncentruje się całe regionalne życie (jak kolwiek je rozumieć) :)
    • Gość: dolnoslazak Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:36
      Kochani. Oswieccie mnie. Jak dojechac do terazniejszej stolicy wojewodztwa
      lubuskiego po godzinie 16-17.00. O ile sie nie myle, w tym miesci zamkniete sa
      na klodke dworzec PKP i PKS. Pociag czeka w lesie do rana ? A w lesie wilki i
      mysliwi z dubeltami.Konec swiata.
      W lesie ciemno, a do najblizszego miasta 100 km.. AApokalipsa dla Lubuskiego ?!
    • Gość: Częstochowianin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: 80.51.222.* 14.01.05, 12:15
      Wiesz Bolo, ja ci powiem ze napewno Poznań by nie chciał Gorzowa, bo to wstyd
      miec takią ułomną wieś w swoim woj. a pomimo tego ze stosunki miedzy Wrockiem a
      ZG są dobre to i tak Zielonka dużo by na tym straciła. Ja to wiem bo moje
      miasto czyli Częstochowa tez duzo straciła na tym ze przyłączyli nas do śląska
      i pod władze Katowic. Wogole cały Region Częstochowsko-Lubliniecki na tym
      stracił.
      • Gość: bolo Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 12:45
        Poznań chciałby na pewno, ponieważ uzyskałby dostęp do granicy, a przez to
        status regionu przygranicznego... i kasa z Unii jest...:))
        Co do innych korzyści - prestiżu itp. to niewiadomo.
        Ja tylko mówię, że sytuacji ZG i GW te dyskusje są zbędne - wystarczyłoby tylko
        sprawiedliwie i uczciwie dzielić władzę, urzędy i środki, bez "mocarstwowych"
        ambicji, tak po stronie Zielonej Góry i Gorzowa Wlkp...
      • Gość: rys Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 19:30
        Więcej już stracić Zielona Góra nie może bo jużstraciła wszystko
    • Gość: Częstochowianin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: 80.51.222.* 14.01.05, 20:08
      Ale wiesz byłe woj. Zielonogórskie było pod kazdym względem wieksze od
      gorzowskiego. ZG miało więcej ludzi, więcej miast, gmin i większa powierzchnie.
      Trzeba rodzielić Lubuskie na dwa woj ze stol. w ZG i GW.
      • Gość: dolnoslazak Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 22:34
        Wiecej miast i gmin. To prawda. Miast najwiekszych w wojewodztwie. Dookola
        tych miast wiecej malych miasteczek i wsi. Wystarczy spojrzec na mape. A za
        miedza zaglebie miedziowe- Glogow ,Lubin, Polkowice...Leszno i itd . Wiec
        gorzowscy koledzy pytam - gdzie jest wies ? Jak daleko macie do najblizszego
        miasta?
        Chyba faktycznie dobrze by bylo oddzielic bogate poludnie od biednej polnocy.
        Nie gniewajce sie koledzy z Gorzowa , ale zyjecie na bezludnej wyspie.
        • Gość: Klar Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: 83.238.11.* 17.01.05, 16:53
          Skąd wy ludzie bierzecie przekonanie o "biednej" Północy?
          Jest tam wieksze nasycenie przemysłem, więcej dużych firm, więcej wpływa
          podatków, miasta maja wyższe budżety (choćby porównując budżet Gorzowa i ZG),
          wyższa jest skala inwestycji, większa absorpcja środków unijnych, szybszy
          rozwój infrastruktury, wyższy poziom ochrony środowiska. Można tak jeszcze
          trochę. I o ile zaawansowanie ZG w aspekcie instytucji kultury jest wyższe niz
          Gorzowa, to skala rozpoczynanych w tym roku inwestycji miasta wyrówna w tym
          zakresie.
          Proponuję pisać o faktach.
          A dworzec PKS w Gorzowie ma znacznie wyższy ruch niż w ZG. PKP odwrotnie.
    • Gość: RIKI Re: ZIELONA GORA-zapadła wiocha IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 18:27
      A w czym jestescie lepsi? zieloa gora jest brudna, obskurna i zasyfiałą wioską,
      która nigdy nie była, nie jest i nie będzie lepsza od Gorzowa. Rozumiem wasze
      kompleksy względem pięknego Gorzowa - stolicy tego województwa i naprawdę wam
      współczuję, ze przyszlo wam mieszkac w takiej dziurze zabitej dechami jak
      zielona góra. Za czasów PRL-u skutkiem kłamstw i przekrętów udało wam się
      wylansować na miasto, ale teraz wszyscy zdrowo myslący się na was poznali.
      Przykład? WSA i TVP chcą mieć swoje oddziały w jedynym miescie wojewodzkim,
      czyli Gorzowie, a nie na waszej wsi. Samoloty (symbol manii wielkości waszej
      wiochy) też za długo nie polatały. Jeszcze troche i spadniecie do rangi
      powiatowego miasteczka, z dwoma autobusami miejskimi na krzyz i pseudo
      uniwersytetem.
      • Gość: CKM Re: Do dolnoslazak IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 20:15
        Berlin 110 km poznan 130 km Szczecin 120 km.
        Gorzów leży na skrzyżowaniu dróg Praga - Szczecin
        i Gdańsk - Berlin, więc prosze nie opowiadaj głupot
        że jesteśmy otoczeni wiochami ;-)

pozdro
        • Gość: goran Re: Do dolnoslazak IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.01.05, 20:28
          macie jedyną szansę bycia miastem wojewódzkim, jeśli to zniszcymy wspólnie, to
          już na zawsze zostaniecie miastem powiatowym /my także/ , o to Ci chodzi ?
        • Gość: dolnoslazak Re: Do CKM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 16:15
          To Wy juz macie Trojmiasto. Berlin-Gorzow-Poznan. Centrum jest w Gorzowie,
          najwiekszej aglomeracji tej czesci Europy. Szczecin chyba tez sie podlaczy?
          Berlin 110 km poznan 130 km Szczecin 120 km - co jest miedzy Gorzowem, a tymi
          miastami? Te lub podobne odleglosci ma niemal kazde miasto i miasteczko
          lubuskiego.
          Przez Zielona Gore przebiega trasa Praga - Szczecin, Z.Gora- Wroclaw,
          Poznan, przez Gubin lub Krosno do Berlina. W poblizu przebiega przyszla A- 2 i
          A-4. Nastepnie linie PKP: Szczecin-Wroclaw-Krakow, Zielona Gora-Poznan, w
          pobliskim Zbaszynku Berlin-Warszawa-Moskwa.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Klar Re: Do CKM IP: 83.238.11.* 17.01.05, 17:00
            Zielonogórzaninie!
            Powinieneś wiedzieć, że droga S2 - łącząca Północ z Południem wzdłuż zachodniej
            granicy ma mieć zgodnie z ZATWIERDZONYM W MINISTERSTWIE planem dwa pasma od
            Szczecina do .... Jordanowa. Potem już wąziutko. Podobno posłów z zielonki
            szlag trafił, jak to zobaczyli, ale nic nie udało im się zdiałac. Bo
            Gorzowianie dogadali się ze Szczeciniakami. Udało sie stworzyć strategię
            radzenia sobie z Falubazami w Sejmie - wynik NSA, TVP etc. A będzie jeszcze
            kilka ciekawostek, np. powrót ARiMR (już w tym roku). Podobnie udało się
            przyłączyć sądowo Gorzów do Apelacji w Szczecinie, Falubaz pozostał w Poznaniu.
            KRS w Gorzowie będzie już w 2005 roku.
            Załatwimy was na cacy, sam się mocno do tego przyłożę.
            Pozdrawiam
            • Gość: spider Re: Do CKM IP: 212.160.138.* 19.01.05, 14:16
              Trzymam kciuki że tak bedzie ale generalnie jestem za koncepcją likwidacji
              lubuskiego i przyłączenia Gorzowa do Wielkopolski. Falubazy od 50 lat
              pasożytują na Gorzowie i wypracowane w tym czasie techniki będą pewnie stosować
              nawet gdyby Gorzów uczynic jedyna wojewódzką stolicą. Gorzów jako korytarz
              Wielkopolski do Niemiec prosperowałby o wiele lepiej niż teraz, Wrocław z kolei
              tak "zaopiekowałby sie" ZG że falubazy roniłyby rzęsiste łzy wspominając obecne
              czasy.
            • Gość: ja Re: Do CKM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:38
              Gość portalu: Klar napisał(a):
              > Gorzowianie dogadali się ze Szczeciniakami. Udało sie stworzyć strategię
              > radzenia sobie z Falubazami w Sejmie - wynik NSA, TVP etc. A będzie jeszcze
              > kilka ciekawostek, np. powrót ARiMR (już w tym roku). Podobnie udało się
              > przyłączyć sądowo Gorzów do Apelacji w Szczecinie, Falubaz pozostał w
              Poznaniu.
              > Załatwimy was na cacy, sam się mocno do tego przyłożę.

Czysty dowod nienawisci Gorzowa do Zielonej Gory.
              I wy nazywacie swoje miasto stolica lubuskiego? Patalachy! Pijawki! Zlodzieje!
              Won smierdziele!

Lubuskie bez Gorzowa Wielkopolskiego albo Slask!!
              Tylko to sa dobre rozwiazania.
      • Gość: xxzz Re: ZIELONA GORA-zapadła wiocha IP: *.ek.zgora.pl 15.01.05, 20:27
        Pięknie i po kolei wymieniłeś wszystkie swoje kompleksy
        względem Zielonej Góry!
        Teraz wiem czego nam zazdroscisz!
        Za twoje obrażliwe i chamskie wyrażenia typu:
        <zieloa gora jest brudna, obskurna i zasyfiałą wioską>
        NIE POZDRAWIAM
        • Gość: Aston LUBUSKIE TO FIKCJA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 10:12
          Lubuskie to fikcja. Twór stworzony na potrzeby lokalnych politykierów.
          Zielonogórskie to część Śląska. Gorzów w nazwie ma Wielkopolski. Tak więc o
          czym my tu mowimy?

• Gość: Częstochowianin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: 80.51.222.* 16.01.05, 10:41
      Kiedyś Gorzó był w Zielonogórskim, a teraz widzimi jaką kulture reprezentują
      sobą gorzowiaki. Jak widać to oni mają kompleksy bo gdyby ich nie mieli to nie
      wyrazali by sie tak o ZG. Zielonogórzanie wam niczego nie zazdroszczą natomiast
      wy najwyraźniej zazdrościcie im wsyztskiego.
      • Gość: nowosolanin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 12:32
        malo tego ze zazdroszcza to jeszcze celowo i po chamsku neguja wszystko co
        zielonogorskie.
        • Gość: ken Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.01.05, 16:17
          mądrzejsi muszą ustąpić
          • Gość: nowosolanin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 19:02
            nieprawda! chamstwu ustepuja nie madrzejsi tylko slabsi.
        • Gość: Tadeusz Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: 212.160.138.* 19.01.05, 14:25
          A co tu można negowac? Mylicie zazdrosc z reakcja na niesprawiedliwosc. W
          czasach I wojewodztwa lubuskiego (do'75 r) Gorzow był systematycznie okradany
          przez rządców z pozal sie Boze stolicy wojewodztwa. Musicie zrozumiec ze jesli
          dzis Zielona odroznia sie jakos od Zarow czy Zagania to stalo sie to wlasnie
          kosztem Gorzowa. Dopoki te rachunki nie zostana wyrownane mieszkancy Zielonej
          beda nadal - jak teraz - uwazani w Gorzowie za zlodziei i oszustow. Pozdrawiam
          • Gość: hufu Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.wrzesnia.ksw-net.pl 19.01.05, 14:35
            A ty Tadzinek musisz zrozumieć -jeśli to do ciebie
            nie dociera ,że ja jako mieszkaniec Zielonej Góry
            w żaden sposób nie okradłem biednego Gorzowa.
            I nie życzę sobie żebyś mnie buraku nazywał złodziejem!!!!!!
            • Gość: Tadeusz Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: 212.160.138.* 20.01.05, 08:49
              Nazywanie kogos burakiem swiadczy o braku kultury ale rozumiem irytacje. Jesli
              ktos mnie zrozumial ze uwazam wszystkich czy nawet wiekszosc mieszkancow
              zielonej gory za zlodziei to przepraszam. Staralem sie uswiadomic skad wziela
              niechec gorzowian do zielonej gory i jakie sa zrodla obecnej negatywnej w
              wiekszosci opinii o mieszkancach winnego grodu. Obrzucanie inwektywami
              uczestnikow dyskusji i snucie opowiesci o tym jaka to z zielonej gory
              metropolia i jaka wiocha jest gorzow raczej nie przyczynia sie do zmiany tej
              opinii. Pozdrawiam
              • Gość: Kielczanin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 00:17
                RACJA!!!! Zielona Góra powinna być stolicą lubuskiego!!!! Ma znakomite
                położenie, ma piękny ratusz /w Gorzowie - brak/, dobre połączenie
                komunikacyjne, o niebo w lepszym stanie i lepiej rozwiązane drogi w mieście,
                ludzie w Zielonej Górze są milsi, a tak wogóle ładniejsza i bardziej zadbana
                mieścina!!!!!!!!!! A kto tak naprawdę wybrał Gorzów na stolicę???
                • Gość: Gorzowianin Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:53
                  A może mi powiesz co za bałwan utworzył woj.świętokrzyskie? Tak sie składa że
                  byłem pare razy w Kielcach i nie sądzę aby wygląd twojego miasta upoważniał cię
                  to krytykowania Gorzowa. Lepiej pooglądaj Kielce bo na pewno mają więcej wad
                  niż Gorzów i Zielona razem wzięte. Ja nie mam nic do ZG, mieszkam w Gorzowie i
                  jestem z tego dumny. Spory GW z ZG uważam za głupotę, zarówno GW jak i ZG mają
                  swoje plusy i minusy i powinny się nawzajem uzupełniać. Nie rozumiem czemu
                  zielonogórzanie mają nas za wrogów, postrzegają nas przez pryzmat małej garstki
                  fanatyków. Powinniśmy żyć w zgodzie bo jak zlikwidują lubuskie to możemy
                  jeszcze za sobą tęsknić. I jeszcze jedno RADOM jest 1000 razy lepszy niż
                  Kielce, Pozdrawiam!
          • Gość: Marek Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.zacisze.zgora.pl 19.01.05, 15:08
            Gość portalu: Tadeusz napisał(a):

> A co tu można negowac? Mylicie zazdrosc z reakcja na niesprawiedliwosc. W
            > czasach I wojewodztwa lubuskiego (do'75 r) Gorzow był systematycznie okradany
            > przez rządców z pozal sie Boze stolicy wojewodztwa. Musicie zrozumiec ze
            jesli
            > dzis Zielona odroznia sie jakos od Zarow czy Zagania to stalo sie to wlasnie
            > kosztem Gorzowa. Dopoki te rachunki nie zostana wyrownane mieszkancy Zielonej
            > beda nadal - jak teraz - uwazani w Gorzowie za zlodziei i oszustow. Pozdrawiam

Drogi Tadeuszu,

Przestań pisać takie brednie, cały czas niektórzy mieszkańcy Twojego miasta za
            wszystkie niepowodzenia Gorzowa obarczają Zieloną Górę, a powinni mieć
            pretensję do swoich władz miejskich. Czytając wasze listy ma się wrażenie, że
            czas zatrzymał się w 1975r. Róbcie coś dla swojego miasta, by się rozwijało.
            Czyżby od 1975r. nic się u Was nie zmieniło? Przecież to 30 lat.

Pozdrawiam!
          • Gość: EDI Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.ztpnet.pl 19.01.05, 22:02
            Czlowieku uposledzony!!!Ja mam 20 lat a Ty mowisz o czasach w ktorych mnie
            jeszcze na swiecie nie bylo!tak wiec nie nazywaj mnie zlodziejem bo to co
            robicie teraz to to jest zlodziejstwo i lajdactwo. Jesli kogos mozna nazwac
            zlodziejami to mieszkancow gorzowa, fanatykami tez, pajacami tez, gamoniami
            napewno!!!Tak wiec gamoniu jeden zastawnow sie co piszesz!!A STAL poplynie
            razem z Warta:) B.mnie to cieszy:) hehehe
    • Gość: LeX ZIELONA GORA-ZAPYZIAŁĄ WIOCHĄ IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.05, 21:29
      Zielonogórskie pachołki nie mogą znieść, że stali się miastem powiatowym i tyle.
      • Gość: drops Re: ZIELONA GORA-ZAPYZIAŁĄ WIOCHĄ IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 16.01.05, 22:11
        w nocy przymrozek - gnojowica ci zamarznie
      • Gość: Marek Re: ZIELONA GORA-ZAPYZIAŁĄ WIOCHĄ IP: *.ztpnet.pl 18.01.05, 22:56
        Gorzow zawsze bedzie przy Zielonce wioska, a mieszkańcy gorzowa to banda
        fanatyków z kompleksami.
        • Gość: Adam Re: ZIELONA GORA-PRAWDZIWA STOLICA IP: *.ztpnet.pl 18.01.05, 23:09
          GORZOWIACY!!!! Za kilka lat urzad wojewodzki zostanie zlikwidowany a Zielona
          Gora zostanie jedyną stolicą woj.''Gorzow plonie a ja stoje na balkonie i
          smieje sie ze wkoncu splonie!!!''
    • Gość: RIKI ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 15:27
      Zdrowo masz napie..ne w łeb kolego, cieszysz sie, ze splonie balkon na
      ktorym stoisz? W Ciborzu maja podobno fajne wczasy dla takich balwanow jak ty.
      • Gość: Adam Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.ztpnet.pl 19.01.05, 18:21
        Nie balkon pajacu!!! TYlko ta wioska co sie gorzow wlp.zwie a ty jak dobrze
        pojdzie razem z nim. A na leczenie to musi isc ok.90% mieszkancow tej
        wioski.Wystarczy poczytac wasze wypowiedzi i ten szmatlawiec ''ziemie
        gorzowska'' Jestescie zdrowo poje..i!!!
      • Gość: ZG Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA? Buhahah IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.01.05, 20:35
        No to widać, że już ludzie z Gorzowa wiedzą o Ciboorzu i pewnie często tam
        bywają. To by dużo tłumaczyło!!
    • Gość: dasia Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:51
      ja powiem tyle:ani ZG ani GW nie powinny byc miastami wojewódzkimi.
      Woj.lubuskie jest zrobione sztucznie i choć jest to zachód POlski to jest to
      prowincja.
      CPWCS
    • Gość: Rapowiec Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.com / *.swiebodzin.net 24.01.05, 16:02
      No to tak na histę musze się nauczyć wszystkich woj. i ich stolic!!!
    • Gość: zg Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.ek.zgora.pl 26.01.05, 18:38
      Tak jest i tak bedzie:)
      • Gość: hufu Re: ZIELONA GORA-STOLICA WOJEWODZTWA IP: *.ek.zgora.pl 26.01.05, 22:10
        Po wsze czasy...
        • Gość: Marcin czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi IP: 81.219.224.* 30.01.05, 18:24
          czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi o co chodzi z tą waszą antypatią pomiędzy
          mieszkańcami Zielonej Góry i Gorzowa?
          to prawda że stolicą lubuskiego jest G.W? a nie Zielona?
          tak pytam kiedyś jeździłem do Zielonej często, miłych ludzi poznałem
          poznałem tylko jednego gościa z Gorzowa, ale on zdaje się handlował czymś
          kradzionym, czy jakoś tak
          pozdrawiam
          • Gość: paranoja Re: czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.01.05, 18:41
            to proste, jako bardziej doświadczeni zaproponowaliśmy Gorzowianom wspólne
            administrowanie województwem, dając Im urząd wojewody, niestety czerpią całą
            ręką i dlatego są coraz bliżej nocnika
            • Gość: TOMEK Re: czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi IP: *.gorzow.mm.pl 30.01.05, 20:18
              W czym doświadczeni? Chyba w okradaniu wojewódzkiego budżetu kmioty. Bez
              Gorzowa jesteście niczym.
              • Gość: 1 [...] IP: *.ek.zgora.pl 30.01.05, 20:25
                • Gość: ja Re: czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 21:10
                  Tak, tak Gorzowiaki. Tak to juz jest. Ten co winien to najglosniej krzyczy, ze
                  to nie on tylko ten drugi. Zlodziejaszki!
                  • Gość: kosiak Re: czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 14:04
                    wszyscy gorzowianie są załośni jesli mysla ze gorzów jest lepszym miastem... to
                    byl czyis blad ze wybrali to miasto jako wojewodzkie. ale widac ze Zielona Góra
                    to prawdziwa stolica.....!!!!!!!!
                  • Gość: 1 Re: czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi IP: *.ztpnet.pl 31.01.05, 16:04
                    fakt, "łapać złodzieja" najgłośniej wołał ober złodziej
                    • Gość: Alek Re: czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi IP: *.ek.zgora.pl 31.01.05, 18:11
                      Mamy 2 stolice!Gorzow tez niestety jest i w tym problem bo kazdy wie jak to
                      jest jak sie chamidlo i zlodziej do koryta dorwie:) Urzad Marszalkowski jest
                      b.wazny a kiedys tylko on zostanie a oni zostana z reka w nocniku pelnego ich
                      g...PZDR
                      • Gość: RIKI ZIELONA GÓRA - WIEŚ Z AMBICJAMI IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.05, 22:00
            • Gość: Psychiatra Re: czy ktos wyjaśni Wrocławianinowi IP: *.gorzow.mm.pl 01.02.05, 00:38
              Ty "paranoja" wybrałeś sobie bardzo dobry nick. Pasuje do Ciebie wyjątkowo
              dobrze. Do zobaczenia na oddziale.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka