Dodaj do ulubionych

Zmienić nazwę Rondu im. Dmowskiego-bo to faszysta

IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.04.05, 12:33
Bo przecież ten roman dmowski to przedwojenny faszysta i żydożerca był.
Polska Wschechpolska, żydzi na madagaskar i te sprawy. Na zdjęciu to ten
dmowski jak jakiś brat hitlera wygląda: fryzura ta sama, wąsik tez...

www.super24.pl/images/okladka%20mysli%20mala1.jpg

Proponuję nazwę inną, żeby się z faszyzmem nie kojarzyła.
Obserwuj wątek
    • Gość: Alicja Re: Zmienić nazwę Rondu im. Dmowskiego-bo to fasz IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.04.05, 12:36
      Znalazłam jeszcze jedno piękne zdjęcie z charakterystycznym wąsikiem.

www.dm.lpr.pl/images/dmowski.jpg
      Proponuję akcję: wywieśmy zdjęcie p. Dmowskiego na tym rondzie wraz z jakimś
      jego faszystowskim, rasistowskim albo nazistowskim cytatem! Taka akcja
      polityczno-kulturalna.
      • Gość: NORMALNY Re: Zmienić nazwę Rondu im. Dmowskiego-bo to fasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:44
        No MOŚKI najlepiej by było pejjsiasteggo ADASIA MICHNIKA. SZALOM !!
    • Gość: satyr Re: Zmienić nazwę Rondu im. Dmowskiego-bo to fasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 18:16
      Jasne każdego faceta z wąsikiem do obozu !!!
    • Gość: urwis Alicjo zmień imię na Kretynicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 20:11
      Tylko dyletant nie znający historii własnego kraju,
      nie mający elementarnego pojęcia o procesach historycznych,
      jakie miały miejsce w Europie może publicznie
      opowiadać takie gigantyczne bzdury.

Świat wg Kretynicji dzieli się na lewicę i faszystów.
      Zupełna paranoja, gdzie ja żyję... w Zielonce, mieścince nieduzej, w której
      mieszka Kretynicja.

Napisz Głupoto Swiatowa, że zakładał gułagi ze Stalinem.
      • Gość: Kaninchen Re: Alicjo zmień imię na Kretynicja IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.04.05, 20:34
        Gość portalu: urwis napisał(a):

> Tylko dyletant nie znający historii własnego kraju,
        > nie mający elementarnego pojęcia o procesach historycznych,

no, no "procesy historyczne", toz to cuchnie dialektyka marksistowska na
        kilometr. Urwis przyznaj sie, ze twoja prawicowosc jest wynikiem odreagowania
        kursow pobieranych w WUML* :-)

> Napisz Głupoto Swiatowa, że zakładał gułagi ze Stalinem.

"...a firody to mi z reki jadly", przypomnial mi sie dowcip. Byl tylko jeden
        GUŁag czyli Glawnoje Uprawlijenije Łagrow co po polsku znaczy Glowny Zarzad
        Obozow (pracy) ale wiem, ze o "okresie bledow i wypaczen" to na WUMLu nie
        dyskutowaliscie :-P

* WUML, czyli Wieczorowy Uniwersytet Marksizmu - Leninizmu - przepustka do
        kariery w PRLu "nie matura, lecz chec szczera..."
        • Gość: hipek Re: Alicjo zmień imię na Kretynicja IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.04.05, 21:53
          Gość portalu: Kaninchen napisał(a):

no, no "procesy historyczne", toz to cuchnie dialektyka marksistowska na
          > kilometr.

Na czym polega (lub co to jest) ta cuchnąca dialektyka marksistowska ?
          Czy możesz to bardziej rozwinąć ?
          Tylko tak po naszemu, po chłopsku, proszę.
          • Gość: Kaninchen Re: Alicjo zmień imię na Kretynicja IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.04.05, 23:55
            No dobra, to bylo uproszczenie, bo ow proces dziejowy (historyczny) wprowadzil
            Hegel ale Marks rozwijal heglizm i wulgarnej wersji marksizmu naduzywano
            okreslen "proces dziejowy/historyczny" i "koniecznosc dziejowa/historyczna".
            Poczytaj sobie teksty klasykow marksizmu - leninizmu...
        • Gość: urwis Re: Alicjo zmień imię na Kretynicja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 23:23
          Głodnemu chleb na myśli.

Moje pojęcie procesu historycznego
          ma tyle wspólnego z dialektyką marksistwską -
          ile krzesło z krzesłem elektrycznym.

Resztę pozostawiam bez komentarza.
      • Gość: Alicja Urwis nie bluzgaj tutaj IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.04.05, 07:28
        Wszyscy wiedzą że dmowski był nazistą. Jego wymysłem był nacjonalizm katolicki.
    • Gość: Alicja R. Dmowski to znany faszysta IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.04.05, 07:44
      Dmowski w 1926 pisze cykl art. “Nacjonalizm i faszyzm” – pochlebnie o
      Mussolinim.

(...)

Kwestia żydowska – przed wojną D. był antyżyd. w imię unarodowienia życia
      gospod. Po 1920 – obsesyjny antysemityzm, demonizował rolę Żydów, chciał
      pracować nad krzewieniem sił zdolnych do m.-narod pogromu Żydów. Po zamachu
      staje ponownie na czele OWP.

(...)
      wg www.republika.pl/dyku/xxwiek/obozendec.html

Dziś chyba pójdę na to rondo i wywieszę tam jego fotografiję oraz rysunek
      Polski- Chrystusa Narodów otoczonej gwiazdą Dawida z drutu kolczastego.
      Widziałem to na protestach w sprawie księdza Jankowskiego. Niech ludzie się
      dowiedzą kim on był.
      • Gość: urwis Byłem, jestem i będę przeciwko niedouctwu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 10:07

Zawsze gdy osoba niedouczona
        bierze się za interpretację historii,
        nie mając pojęcia o metodologii,
        a przy tym nie ma koniecznej pokory,
        wobec złożoności zagadnień,
        narażona jest na popełnianie kardynalnych błędów,
        gdy usiłuje iść na skróty.

Gdy osobnik taki na podstawie tego,
        zabiera się za zmianę otoczenia,
        to mamy do czynienia z sytuacją podobną w zarodku do
        wykluwania się klimatu zacietrzewienia ideologicznego,
        co jest glębą na której może powstawać, w przypadku
        gdy trafi się paru takich gierojów,
        to mamy do czynienia z kandydatami na bojówkarzy.
        Rzecz jest dobrze opisana w literaturze przedmiotu.
        Czasami, gdy następuje zbieg różnych okoliczności,
        kończy się to terroryzmem. Tak było w przypadku
        rosyjskich grup terrorystycznych, czy w nowszych czasach
        Frakcji Czerwonej Armii w latach 70' w Niemczech Zachodnich,
        a współcześnie tą ścieżką poszedł niejaki Bin L. z Bliskiego Wschodu.
        A początek jest zawsze prosty - lektura, czyste intencje i marzenia
        o zbawieniu świata ... i wnioski. A później ich ewolucja i radykalizacja,
        na końcu towarzysz mauzer i koktail mołotowa.

Dmowski jest naszym dziedzictwem historycznym,
        to on reprezentował Polskę na Konferencji w Wersalu.
        Robił to bardzo dobrze, dlatego,
        że wcześniej był dobrze do tego przygotowany.
        Poglądy Dmowskiego ewoluoawały,
        ich rekonstrukcję trzeba robić na tle epoki,
        a to wymaga sporej wiedzy
        z różnych dziedzin takich jak:
        historia ideii, filozofia polityczna, historia
        dyplomacji itd.

Ale to wymaga wysiłku, pokory i roztropności,
        czego serdecznie życzę osobie podpisującej się Alicja.
        • Gość: iga Re: Byłem, jestem i będę przeciwko niedouctwu IP: *.com / 82.177.166.* 29.04.05, 10:15
          uwazam,ze alicja idzie na skroty w historii
        • Gość: Alicja Urwis sam jestes niedouczony IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.04.05, 10:44
          Drogi urwisie, historią to się trochę interesuję, i uważam że smutne jest gdy
          patronem jakiegoś placu/ronda etc. zostaje osoba chorobliwie antysemicka, która
          na owej konferencji wersalskiej takie rzeczy robil (węszył spisku żydowskie i
          wykrywał, hi hi, zakamuflowanych żydów) ze wszyscy tylko tam po kątach
          szeptali. Poczytaj sobie normana daviesa, boże igrzysko, tom II, jak się
          dmowski wsławił przekonywaniem rządów zachodnioeuropejskich do światowego
          spisku żydowskiego!
          Mi się wydaje że nie powinno się popierać żadnych form rasizmu.
          • Gość: urwis Trochę w ciąży trochę nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 18:40
            Droga Alicjo

Piszesz, ze "historią trochę się interesujsz"
            i tym co ma mnie przygwoździć jest powołanie się na Normana Daviesa
            (bardzo nie podoba mi się Twoja maniera pisania małymi literami imion,
            nazwisk i tytułów książek - kandydatko na inteligentkę popraw się).
            Pisał i co z tego, ze pisał.
            Czytałem i Daviesa i Zarembę i Pobóg-Malinowskiego
            i paryskie "Zeszyty historyczne" i parędziesiąt innych pozycji.
            Czytałem sporo prac Dmowskiego podobnie jak Piłsudskiego.
            I do głowy nie przyszłoby mi, żeby Dmowskiego załatwiać
            "poprawnością polityczną". Bo czymże jest Twój wywód ?
            Tak, Dmowski był narodowcem, ale na pewno nie faszystą.
            Podobnie jak Żabotyński jeden z ideologów i ojców duchowych państwa Izrael
            też był narodowcem. Żabotyńskiemu wolno być narodowcem, a Dmowskiemu nie ?
            Wg stosowanych przez Ciebie kryteriów, nacjonalistami są również
            Chirac czy Schroeder, bo mówią, ze interes narodowy jest czymś ważniejszym
            od interesu innych członków Unii Europejskiej.

Warto żebyś wiedziała, że najpierw trzeba ustalić fakty, a fakty są takie:

twórca faszyzmu Benito Mussolini urodził się w rodzinie Alessandro Mussoliniego,
            który " miał uspobienie awanturnika, lubił alkohol, sporo czytał, pisywał do
            prasy miejscowej, w poglądach zbliżał się do anarchistów. Wszczepił synowi
            tendencje lewicowe i nienawiść do religii. ... Ogromnie popularny, został
            dyrektorem głównego organu prasowego socjalistów - 'Avanti'. ... w czerwcu 1912
            r. Mussolini pisał 'potwierdzamy swa herezję. Nie możemy zrozumieć socjalizmu
            patriotycznego. Dla nas ojczyzna to fikcja, mistyfikacja, utarte kłamstwo."
            Mieczyław Żywczński "Włochy nowożytne"PWN 1971 s.262-263.

Pisząc że trochę interesujesz się historią, pamiętaj o jednej maksymie -
            nie można trochę być w ciąży, a trochę nie.
    • Gość: olo proponuję rondo adolfa hitlera IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.04.05, 14:55
      A tam dmowski taki, nic specjalnego. Ten to dopiero żydożercą był! Dmowski
      tylko język strzępił.
      • Gość: karolus O czym my tu mówimy droga Alicjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 23:34
        Przeczytaj ten tekst, który być może rozjaśni ci to co u innych istot nazywa
        się umysłem.

czeplu.i8.com/
    • Gość: novy Re: Zmienić nazwę Rondu im. Dmowskiego-bo to fasz IP: *.uz.zgora.pl / *.uz.zgora.pl 30.04.05, 09:15
      dość dziwne, bo na forum gazety wyborczej w rzeszowie też dyskutują o faszyście
      dmowskim; może to jakaś ogólnopolska akcja?
      • Gość: urwis Re: Zmienić nazwę Rondu im. Dmowskiego-bo to fasz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 10:21
        Poprawni politycznie wzięli się po bolszewicku za poprawianie historii.
        • Gość: Karolus a lewicowiec A. Hitler stworzył.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 22:19
          narodowy socjalizm, to jak rozumiem lewicowcy(ta sama retoryka co u hitlera -
          wszystkiemu winni kapitaliści, bankierzy i Żydzi) są spadkobiercami jego
          filozofii.
          • Gość: michu czerwoni za ural!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.04.05, 22:56
            Ja nie przepadam za Dmowskim, uwazam ze mial swoje bledy ale nalezy mu sie
            pammiec. co powiecie na to ze w innych miastach sa nadal ulice
            Swierczewskiego,22 lipca czy Rozy Luksemburg? To jest dopiero syf, komunizm
            najgorsza ideologia w historii winna najwiekszych zbrodni. Czerwoni za
            ural,dosc motlochu w Europie...
            • Gość: Chaim Weizmann Re: czerwoni za ural!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.05.05, 13:11
              Rondo Dmowskiego to bardzo zły pomysł. Masz Alicjo całkowitą rację, lepiej
              byłoby, jakby rondo to było nazwane rondem Dawida Ben Guriona. Wogóle to
              Zielona Góra powinna zmienić nazwę na Izraelską Górę i wtedy wszystko będzie ok.
              • Gość: Alicja Re: czerwoni za ural!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.05.05, 14:44
                Oż ty rzucasz takimi skrajnościami, normalnie dyskutowac nie chcesz. Żaden
                radykalizm nawołujący do przemocy, spod beretu czy to dawida, czy to romana,
                nie powinien w demokracji byc popierany i tyle.
                • Gość: urwis zgodnie z zasadą: trochę w ciąży - trochę nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 18:27
                  pzdr
    • Gość: zielonogórzanka NIe zmieniac nazwy ronda !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 19:35
      Jesli w tamtych czasach byla niechęc do Żydów to głównie ekonomiczna.Wtedy
      Polak który chciał otworzyc swój własny interes nie miał szans bo wszystkie
      hurtownie nalezały do zydów i oni siebie nawzajem chronili. Zreszta wszytkie
      ówczesne gazety pisały negatywnie o Żydach- tak wynika z badan na prace mgr
      kolegi,który czytał oryginały tych gazet.
      Dla mnie dmowski był wielkim człowiekiem0 przydałby sie dzis taki ktos
      wywalczyłby troche interesu polskiego w UE.
      • Gość: gaucho Alicjo do szkoły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 20:36
        Jeśli szanowna Alicja znałaby namiastkę faktów, to wiedziałaby, że Traktat
        Wersalski po zakończeniu I Wojny Światowej podpisywali między innymi wielcy
        Polacy - I.Paderewski i R.Dmowski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka