Gość: kl; IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.05.05, 18:33 Wyjezdzajac z Kazimierza Dolnego po lewej stronie drogi wmurowano mecewy w sciane tworzac Pomnik ?Cmentarz? .Jest czysto schludnie i juz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dam Re: Macewy IP: *.uz.zgora.pl 14.05.05, 15:31 No to przeproś jeszcze raz i podaj przy którym wyjezdzie, bo są przy najmniej 4 Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl Re: Macewy IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.05.05, 15:55 Prosze zapytac miejscowych. tez pozdrawiam i nie przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
poranna_kawa Re: Macewy 15.05.05, 21:29 ja nie miejscowa,wiec wiem niewiele, ale... kirkut w kazimierzu został zniszczony ( nie wiem kiedy, ale pewnie w czasie II wojny swiatowej) i potem z kawałkow odnalezionych macew stworzono pomnik. kilkanascie macew ocalało i stoi za tą sciana, w lesie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Co kryje ten cmentarz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:36 Po przeczytaniu tego tekstu mam pytanie do przedstawicieli społeczności żydowskiej w Polsce: Jak to jest, że Wasze działania na rzecz odzyskania własności gmin żydowskich, czy też uzyskania rekompensat za to mienie, nijak się mają do ochrony pozostałości po tych że gminach? Zielona Góra jest pięknym tego przykładem, za kadencji prezydenta Listowskiego, pojawili się w mieście Wasi przedstawiciele i z tego co pamiętam uzyskali sporą rekompensatę za teren na którym przed wojną stała synagoga. Cmentarz został Wam przekazany, i co? I nic. Z artykułu wynika, że nikt nawet nie pojawił się, by go obejrzeć. Posprzątanie cmentarza, lub nawet (!) ogrodzenie go siatką (cóż za wysiłek!), po dwóch latach, nie jest najlepszym sposobem na upamiętnienie miejsca spoczynku żydowskich obywateli Zielonej Góry. Apeluje więc do Fundacji czy też do Związku Gmin Żydowskich, wysilcie się choć trochę by pamięć o mieszkańcach naszego miasta wyznania mojżeszowego, nie zginęła w świadomości zielonogórzan zupełnie. Odpowiedz Link Zgłoś