IP: *.ziel.gazeta.pl 19.07.01, 23:24
W ramach cyklu ostatnio popularnych wątków - poznaj swój kraj, zapytuje: z czym kojarzy Wam się
Nądnia?
Obserwuj wątek
    • Gość: blibo Re: Nądnia IP: *.ziel.gazeta.pl 20.07.01, 16:08
      No dobrze, pytanie było trudne. Podpowiem. Otóż mnie Nądnia kojarzy sie z
      Marianem. Marian ma pod 40-ke i jest kowalem. Nie tylko swego losu. Kuje też
      żelazo,póki nie uderzy się w palec. Co oznacza że kuje długo, bo facet ten
      wytrenował sobie talką celność, że potrafi wykuć podkowy dla komara, ani razu
      nie waląc się w palce.
      • Gość: legnica Re: Nądnia IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 00:42
        W Legnicy dobry kowal kuje żelazo puki gorące a nie do momentu gdy przywali
        sobie w palec.
        A gdzie ten kowal tak kuje?W Zielonce?
        • Gość: bilbo Re: Nądnia IP: 10.40.193.* 30.07.01, 14:51
          A zęby wyrywa? Ten kowal o którego pytasz kuje we wzmiankowanej Nądni.
          • Gość: legnica Re: Nądnia IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 17:37
            Gość portalu: bilbo napisał(a):

> A zęby wyrywa?
            Nie z zębami to od jakiegos czasu chodzimy do dentysty:))))))
            Ale tylko jak z otworu gebowego jedzie zgorzelem lub potworny ból rozrywa
            czaszke.:)))))))

• Gość: Irek Nadnia - polsko-niemiecka granica IP: 62.67.97.* 31.07.01, 00:30
      Nadnia stary kojarzy mi sie z przedwojenna z 1939 granica polsko-niemiecka...
      mam racje?
      • Gość: bilbo Re: Nadnia - polsko-niemiecka granica IP: 10.40.193.* 31.07.01, 11:29
        Brawo. To dokładnie w tym miejscu. Tuż obok leży miasteczko Zbąszyń z dużym dworcem kolejowym, zwany
        kiedys ostatnią stacją RP. Wzmiankowany Marian mieszka zresztą w owym Zbąszyniu.
        • Gość: Irek Re: Nadnia - polsko-niemiecka granica IP: 62.67.65.* 31.07.01, 21:18
          Ciesze sie... zreszta na Drawsko tez tak mowiono... :-))) a wiesz gdzie
          dokladnie przebiegala granica miedzy Miedzychodem i Przytoczna? Czy stoi cos
          charakterystycznego? :-)
          • Gość: bilbo Re: Nadnia - polsko-niemiecka granica IP: 10.40.193.* 01.08.01, 09:56
            Ze skrucha przyznaje że nie. W rejonie Zbąszynia rzecz jest banalna bo granice wyznaczało jezioro. Z
            Międzychodem obecnie kojarzy mi sie tylko zlikwidowana wiele lat temu linia kolejowa tzw. miedzychódki.
            • Gość: Irek Re: Nadnia i Wierzbno - polsko-niemiecka granica IP: 62.67.82.* 01.08.01, 22:10
              Granica przebiegala miedzy Wierzbnem a Gorzyniem .. byla granica polsko-
              niemiecka idealnie pokrywa sie z obecna granica Ziemi Lubuskiej i
              Wielkopolski... vis a vis tablicy o granicy wojewodztw, stoi budynek-bar byly
              budynek celny, a za nim szosa na Miedzichowo ktora wyznaczala granice do
              Miedzichowa... o ile Zbaszynek byl najwazniejsza stacja graniczna kolejowa na
              zachod, to droga przez Gorzyn do Wierzbna byla najwazniejszym i najbardziej na
              zachod wysunietym przejsciem granicznym II RP
              • Gość: bilbo Re: Nadnia i Wierzbno - polsko-niemiecka granica IP: 10.40.193.* 02.08.01, 16:39
                Ależ z Ciebie regionalista!!! Brawa!!!
                A w okolicach Nądni biegnie jeszcze stary nasyp kolejowy, omijający niemiecki
                Zbąszynek, którym robiłem sobie fajne wycieczki do Babimostu (po niemiecku
                Bomst), w którym to mieszkał mój wuj powstaniec wielkopolski (zmarl w pieknym
                wieku 92 lat). Uff, ale się wynurzyłem.
                • Gość: Irek Re: Nadnia i Wierzbno - polsko-niemiecka granica IP: *.cs.tu-berlin.de 02.08.01, 19:10
                  Postaw dziadkowi znicze ode mnie!
                  • Gość: bilbo Re: Nadnia i Wierzbno - polsko-niemiecka granica IP: 10.40.193.* 03.08.01, 15:40
                    ok. w rocznice powstania. A gdzie dokładnie leży Gorzyn? Bo Miedzichowo znam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka