Gość: bilbo IP: *.ziel.gazeta.pl 19.07.01, 23:24 W ramach cyklu ostatnio popularnych wątków - poznaj swój kraj, zapytuje: z czym kojarzy Wam się Nądnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blibo Re: Nądnia IP: *.ziel.gazeta.pl 20.07.01, 16:08 No dobrze, pytanie było trudne. Podpowiem. Otóż mnie Nądnia kojarzy sie z Marianem. Marian ma pod 40-ke i jest kowalem. Nie tylko swego losu. Kuje też żelazo,póki nie uderzy się w palec. Co oznacza że kuje długo, bo facet ten wytrenował sobie talką celność, że potrafi wykuć podkowy dla komara, ani razu nie waląc się w palce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: legnica Re: Nądnia IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 00:42 W Legnicy dobry kowal kuje żelazo puki gorące a nie do momentu gdy przywali sobie w palec. A gdzie ten kowal tak kuje?W Zielonce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilbo Re: Nądnia IP: 10.40.193.* 30.07.01, 14:51 A zęby wyrywa? Ten kowal o którego pytasz kuje we wzmiankowanej Nądni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: legnica Re: Nądnia IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 30.07.01, 17:37 Gość portalu: bilbo napisał(a): > A zęby wyrywa? Nie z zębami to od jakiegos czasu chodzimy do dentysty:)))))) Ale tylko jak z otworu gebowego jedzie zgorzelem lub potworny ból rozrywa czaszke.:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Nadnia - polsko-niemiecka granica IP: 62.67.97.* 31.07.01, 00:30 Nadnia stary kojarzy mi sie z przedwojenna z 1939 granica polsko-niemiecka... mam racje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilbo Re: Nadnia - polsko-niemiecka granica IP: 10.40.193.* 31.07.01, 11:29 Brawo. To dokładnie w tym miejscu. Tuż obok leży miasteczko Zbąszyń z dużym dworcem kolejowym, zwany kiedys ostatnią stacją RP. Wzmiankowany Marian mieszka zresztą w owym Zbąszyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Nadnia - polsko-niemiecka granica IP: 62.67.65.* 31.07.01, 21:18 Ciesze sie... zreszta na Drawsko tez tak mowiono... :-))) a wiesz gdzie dokladnie przebiegala granica miedzy Miedzychodem i Przytoczna? Czy stoi cos charakterystycznego? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilbo Re: Nadnia - polsko-niemiecka granica IP: 10.40.193.* 01.08.01, 09:56 Ze skrucha przyznaje że nie. W rejonie Zbąszynia rzecz jest banalna bo granice wyznaczało jezioro. Z Międzychodem obecnie kojarzy mi sie tylko zlikwidowana wiele lat temu linia kolejowa tzw. miedzychódki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Nadnia i Wierzbno - polsko-niemiecka granica IP: 62.67.82.* 01.08.01, 22:10 Granica przebiegala miedzy Wierzbnem a Gorzyniem .. byla granica polsko- niemiecka idealnie pokrywa sie z obecna granica Ziemi Lubuskiej i Wielkopolski... vis a vis tablicy o granicy wojewodztw, stoi budynek-bar byly budynek celny, a za nim szosa na Miedzichowo ktora wyznaczala granice do Miedzichowa... o ile Zbaszynek byl najwazniejsza stacja graniczna kolejowa na zachod, to droga przez Gorzyn do Wierzbna byla najwazniejszym i najbardziej na zachod wysunietym przejsciem granicznym II RP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilbo Re: Nadnia i Wierzbno - polsko-niemiecka granica IP: 10.40.193.* 02.08.01, 16:39 Ależ z Ciebie regionalista!!! Brawa!!! A w okolicach Nądni biegnie jeszcze stary nasyp kolejowy, omijający niemiecki Zbąszynek, którym robiłem sobie fajne wycieczki do Babimostu (po niemiecku Bomst), w którym to mieszkał mój wuj powstaniec wielkopolski (zmarl w pieknym wieku 92 lat). Uff, ale się wynurzyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Nadnia i Wierzbno - polsko-niemiecka granica IP: *.cs.tu-berlin.de 02.08.01, 19:10 Postaw dziadkowi znicze ode mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bilbo Re: Nadnia i Wierzbno - polsko-niemiecka granica IP: 10.40.193.* 03.08.01, 15:40 ok. w rocznice powstania. A gdzie dokładnie leży Gorzyn? Bo Miedzichowo znam Odpowiedz Link Zgłoś