Dodaj do ulubionych

autostrada A2

08.12.05, 12:03
za GL:

Pojedziemy w jedną stronę

Z Trzciela dojedziesz autostradą A2 do Berlina, ale do Poznania - nie.
Wczoraj w starostwie w Nowym Tomyślu przedstawiciele powiatów z woj.
lubuskiego i wielkopolskiego oraz samorządu województwa spotkali się z
prezesem Autostrady Wielkopolskiej Andrzejem Patalasem. Mówili m.in. o
zjeździe z autostrady A2 w Nowym Tomyślu i połączeniu go z lokalną siecią
dróg.
A. Patalas podtrzymał wczoraj wcześniejszą obietnicę, że w Trzcielu powstanie
węzeł. Ale w uboższej postaci - z A2 będzie można swobodnie zjechać,
natomiast wjadą na nią tylko podróżujący do Świecka. Kierując się na Poznań,
trzeba będzie dotrzeć do Jordanowa lub Nowego Tomyśla i dopiero stamtąd
wjechać na A2.
Przyczyną takiego rozwiązania jest brak pieniędzy. Budowa lubuskiego odcinka
A2 z Nowego Tomyśla do Świecka może być opóźniona. Wcześniej planowano jej
zakończenie w 2007 r., dziś spółka podaje termin: 2009-2010. Zmieniły się
przepisy ochrony środowiska i potrzebne będą dodatkowe kosztowne zezwolenia.

jak czytam takie glupoty, to mnie szlag trafia. przeciez to jest kpina z
podatnikow. zrobienie 200 metrowego zjazdu to moze promil, a gdzie tam, setna
promila kosztow budowy 50 km odcinka autostrady. niech pan patalas nie
pieprzy glupot, tylko nazwie sprawe wprost - chodzi o to, ze wjezdzajac na
autostrade w kierunku poznania ominie sie bramke w jordanowie! identyczna
sytuacja jest na wezle w buku. sek w tym, ze ja chetnie zaplace za
przejechany odcinek. wystarczy, ze bramki beda na kazdym zjezdzie/wjezdzie i
problem z glowy. to skandal, ze mozna wjechac na autostrade tylko w tym
kierunku, za ktory mozna za chwile zaplacic! panie patalas - budowa takich
zjazdow wam sie oplaca, co?? apeluje z tego miejsca do urzedu
marszalkowskiego-jest szansa sie wykazac. spowodujcie, aby zarzad autostrady
nie pozwolil sobie na kpiny z kierowcow! jak beda sie wykrecali brakiem kasy,
to sfinansujcie te 200 metrow asfaltu a ich podajcie do sadu!
Obserwuj wątek
    • Gość: piter Re: autostrada A2 IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 08.12.05, 12:18
      To samo sobie pomyślałem jak przeczytałem ten artykuł. Mam jednak obawę czy
      Urząd Marszałkowski coś z tym będzie potrafił zrobić. O jego drogowych
      kompetencjach dyskutujemy w innym watku ;)
      • Gość: marian Re: autostrada A2 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 08.12.05, 13:40
        tajk jest jak z lewej Niemcy , z prawej Wielkopolska a w środku niedorajdy
    • Gość: Tomek Re: autostrada A2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 14:29
      Bo to jest mafia która ma za zadanie wysiągnać jak najwięcej pieniędzy od
      panstwa, A2 to nie jest autostrada dla ludzi...
      • miro-cin40 Patalas-człowiek z Gorzowa działa na naszą szkodę 08.12.05, 16:56
        Panie Patalas nie szkoda panu oszwabiac województwo??
    • Gość: M Re: autostrada A2 IP: *.ztpnet.pl 08.12.05, 20:51
      Masz rację Zasieki!

Ale jeśli miałyby być bramki na autostradzie przy każdym zjeździe to ja
      dziękuję za taką autostradę... Już teraz trzeba zatrzymywać się co 50 km
      wysupływać kaskę i oczekiwać, aż panie (tudzież panowie) zweryfikują
      prawdziwość winietek okazywanych przez Tirowców... Często podróżuję A2 i równie
      często trafia mi się stanąć za TIR'em u którego jest coś nie tak z winietką. A
      wydłuża to podróż okrutnie. A bramki co 25 kilometrów to byłaby kpina, nie
      autostrada. :-)

Pozdrawiam
      M
      • Gość: zasieki1 Re: autostrada A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:00
        otoz wlasnie nie. taki tir i tak jedzie od poczatku do konca odcinka
        (najczesciej). wtedy stawalby raz w swiecku, drugi w strykowie i po zawodach.
        na autostradzie nie byloby zadnych bramek. na wezlach bardziej uczeszczanych
        byloby tych bramek wiecej, a np. w trzebielu tylko dwie. tak jest w chorwacji o
        ile dobrze pamietam. i zdaje to egzamin. placisz za faktycznie przejechany
        odcinek i mozesz wjechac na autostrade w dowolnym miejscu, a nie tam, gdzie pan
        kulczyk/patalas/kowalski chce
        • nickii Re: autostrada A2 08.12.05, 21:06
          Ale skandal z tym zjazdem w Trzcielu! Po co mi w tym miejscu, jadąc od ZG
          jechać na Berlin? Chyba jakis przygłup jechałby tamtędy. W Trzcielu powinien
          byc przede wszystkim wjazd na Poznań, bo to przecież blizej niż pchać się aż do
          Jordanowa na północ. Ale mamy debilne władze. Jak juz miał byc nie pełny ślimak
          to owszem ale tylko w kierunku na Poznań!!
          • Gość: zasieki1 Re: autostrada A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:12
            jakby slimak mialbyc niepelny w kierunku na poznan, to wszyscy omina bramke w
            jordanowie i tu jest pies pogrzebany. ja jezdze do poznania do pracy, idealnym
            rozwiazaniem dla mnie bylby zjazd z autostrady w buku w kierunku na lawice i
            jadac z powrotem wjazd w buku w kierunku na nowy tomysl. niestety, "ze wzgledow
            finansowych", takiej mozliwosci nie ma. oczywiscie mozna wjechac na autostrade
            w buku, ale tylko w kierunku na poznan. czemu? ano temu, ze za 5 km jest bramka
            z poborem oplat. sek w tym, ze ja chetnie zaplace za przejazd odcinkiem nowy
            tomysl - buk, a taka mozliwosc daja tylko bramki na kazdym wjezdzie/zjezdzie. a
            to polska wlasnie!
            • Gość: zibi Re: autostrada A2 IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.12.05, 00:50
              Racja.Bramki powinny być na każdym wjezdzie/zjezdzie co nie blokuje jadących
              głównym ciągiem autostrady.Wjeżdżając na autostradę pobieram bilet z automatu i
              płacę dopiero na dowolnym zjezdzie za konkretną długość przejechanego dystansu
              gdzie obsługa kasy wrzuca bilet do komputera a ten oblicza należność.NIE JEST
              TO NIC ODKRYWCZEGO.Takie rozwiązania były już we Francji 10 LAT TEMU,kiedy
              podróżowałem w rejonie LYONU i GRENOBLE. Dlaczego nie stosuje się u nas
              sprawdzonych rozwiązań.....
              • Gość: zasieki1 Re: autostrada A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 14:45
                odpowiedz jest banalna. u nas nie buduje sie autostrad po to, aby jezdzily po
                nich samochody. przeciez one niszcza drogi. u nas autostrady buduje sie dla
                pospolitych walkow. podobno umowa kredytowa dotyczaca autostrady wielkopolskiej
                jest tak skonstruowana, ze jesli po danym odcinku nie przejezdza wystarczajaca
                ilosc pojazdow na dobe (aby wyjsc przynajmniej na zero), to roznice w kasie
                zarzadcy uzupelnia skarb panstwa. dlatego przejazd jest taki drogi a wlasciciel
                zadowolony, bo przynajmniej asfalt sie nie niszczy
                • Gość: Włodek z Poznania te zjazdy i te bramki co 50 km to absurd IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.05, 21:09
                  zgadzam się z Wami-nie znam kraju, gdzie tak idiotycznie by to rozwiązane (choć
                  prawdą jest, że bramki na wjeździe/wyjeździe są kosztowne, czy automaty, czy z
                  kasjerem, a A2 należy do najtańszych autostrad w Europie).

Ale tak na dobrą sprawę - czy ktoś z Was jechał kiedyś drogą z Zielonej do
                  Trzciela? Jeśli nie to bez offroada nie polecam. A ze Zbąszynia, to już lepiej
                  się cofnąć.
            • Gość: Tomek Autostrada powinna być dla ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.05, 15:28
    • Gość: alvaro Re: autostrada A2 IP: *.ztpnet.pl 10.12.05, 12:54
      Pomysł, by prywatne firmy zarządzały autostradami jest bez sensu.
      Nie w Polsce. Państwo daje się obrabiać jak ostatni idiota.
      Dlaczego tych zjazdów i wjazdów nie zapisano w koncesji?
      Trzeba wyrzucić połowę urzędników.

W istocie ta autostrada będzie eksterytorialnym korytarzem.
      Hitlerowi się nie udało, ale Kulczykowi się powiedzie.
      • Gość: vts Re: autostrada A2 IP: *.ztpnet.pl 10.12.05, 13:11
        100 % racji
        • fars Re: autostrada A2 10.12.05, 16:59
          tak jest jak za drogi odpowiadają autostradowi dyletanci
          • Gość: zasieki1 Re: autostrada A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 21:32
            tak jest, jak prawo jest slabe. wystarczy, ze za wałki gnilo by sie w pierdlu a
            nikt by nawet policjanta nie staral sie przekupic. najwieksza kase w
            skorumpowanych krajach robi sie na styku wlasnosci panstwowej i prywatnej
    • Gość: mj Re: autostrada A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 09:37
      "Budowa lubuskiego odcinka
      A2 z Nowego Tomyśla do Świecka może być opóźniona. Wcześniej planowano jej
      zakończenie w 2007 r., dziś spółka podaje termin: 2009-2010."

to jest ku#wa jedna wielka granda!!!
      ten odcinek już w 2005 miał być w budowie!, jakieś pieprzone przepisy maja
      opóźnić A2 o nawet 3 lata???
      Gdzie my żyjemy? :/
    • Gość: zasieki1 Re: autostrada A2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 16:53
      i porcja nowych niusow. nedza.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3077062.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka