Dodaj do ulubionych

Refleksja na temat głupoty

24.07.07, 11:32
Refleksje na temat zachowania włądzy i współobywateli po wypadku we Francji :

Budzi sprzeciw chory system który wymaga sztucznego współczucia, który
powoduje ze 26 osób pod Grenbole strasznie szkoda, ale 54 zmarłych w weekend
na naszych drogach już nie. Zbijanie kapitału politycznego, idiotyczne
przekazywanie pieniędzy, totalne zanegowania idei egalitaryzmu czy
sprawiedliwości społecznej, szopka medialna - a ludzie to łykają jak osławione
pelikany. Przecież to chwilami już obrzydliwe się staje. Nie szkoda mi tych
ludzi, tak samo jak nie szkoda mi tych którzy codziennie giną w tragiczny
sposób - nie znam bowiem ani jednych ani drugich - dlaczego zatem mam
przestrzegać jakąś odgórnie ustanowioną żałobę, dlaczego ktoś narzuca mi
sposób w jaki mam czuć i przeżywać to wydarzenie?
W naszym kraju trzeba umierać grupowo...

A prezydent powinien nie wtrącać się do tej sytuacji, po co, w jakim celu -
poza chęcią zdobycia poparcia? Media powinny przedstawić tą informacje w
jednych wiadomościach - bo po co rozwlekać się o tym przez 3 dni już
niemal?Firma ubezpieczeniowa płaci odszkodowanie - i koniec kwestii.
Dehumanizujemy tą dla wielu tragedie zaglądając w każdy jej szczegół.
Trzeba byłoby jednak aby mogła ta sytuacja wyglądać zdrowo zmienić mentalność
ludzi - a to w naszym kraju wśród obywateli tak mocno podatnych na
indoktrynacje chyba nie jest możliwe.
Obserwuj wątek
    • obraza.uczuc.religijnych Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" 24.07.07, 11:49
      A prezydencki minister Misio Kamiński powoedział dziś w radiu, że żałoba
      narodowa to obywatelski obowiązek. Toż to jest skandal.
      • Gość: ferment Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" IP: *.chello.pl 24.07.07, 12:12
        > Toż to jest skandal.<

Dlaczego skandal.
        Takie ma zdanie.
        • 33qq Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" 24.07.07, 12:17
          Dlatego, że misio to mówi jako minister
          • hypatia69 Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" 24.07.07, 12:35
            Bo Misio prywatnie może sobie tak sądzić, a jako osoba urzędowa nie powinien
            narzucać.
          • Gość: ferment Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" IP: *.chello.pl 24.07.07, 12:36
            >> Dlatego, że misio to mówi jako minister,

Jako minister traci prawo do wypowiadania własnych opinii? Chyba nie straszył
            paragrafami, mam nadzieję, ale odwoływał się do obowiązku moralnego, a to chyba
            mu wolno?
            • 33qq Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" 24.07.07, 15:31
              Ty, ferment, możesz sobie wygadywać co chcesz, a misio reprezentuje Państwo
              Polskie i gdy się wypowiada, wypowiada się jako jego organ.
              • Gość: ferment Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" IP: *.chello.pl 24.07.07, 22:25
                >3qq napisał:

> Ty, ferment, możesz sobie wygadywać co chcesz, a misio reprezentuje Państwo
                > Polskie i gdy się wypowiada, wypowiada się jako jego organ.<

jeżeli, jako jego organ, to powtórzę:

>że żałoba
                narodowa to obywatelski obowiązek.<

>
                • Gość: obo Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" IP: *.chello.pl 24.07.07, 22:42
                  CO ZA OBOWIĄZEK???? JUŻ SIĘ WSZYSTKIM W GŁOWIE PRZEWRACA?? JESZCZE POUBIERAJCIE
                  SIĘ NA CZARNO W RAMACH ŻAŁOBY.
                  • hypatia69 Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" 25.07.07, 00:54
                    A jak ja zazwyczaj na czarno chodzę, to w ramach buntu mam sie rozebrać?
                • 33qq Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" 25.07.07, 13:52
                  To ładnie, że powtarzasz. A ja powtarzam, że mam gdzieś takie obowiązki które
                  wymyślają idioci po to żeby zrobić sobie PR.
                  Możesz chodzić ubrany na czarno, mnie ci ludzie nie obchodzą, nikogo z nich nie
                  znałem.
                  • Gość: ferment Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" IP: *.chello.pl 25.07.07, 14:38
                    . 33qq napisał:

> To ładnie, że powtarzasz.<

Do mnie?

>A ja powtarzam, że mam gdzieś takie obowiązki które
                    > wymyślają idioci po to żeby zrobić sobie PR.<

Zaraz idioci.
                    A gdzie?

> Możesz chodzić ubrany na czarno, mnie ci ludzie nie obchodzą, nikogo z nich nie
                    > znałem.,

Mam podobny problem, jak hypatia. Często chodzę na czarno
                    Nie znałem. ale za nic nie chciałbym być na ich miejscu. Współczuję im.
                    • 33qq Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" 25.07.07, 15:49
                      - no przecież powtarzasz, więc do ciebie.
                      - może być błazny
                      - masz dobre serce, ja szczerze nie mogę tego powiedzieć, też nie chciałbym być
                      na ich miejscu ale nic nie czuję. Może gdybym widział zapłakane twarze czy coś,
                      ale widziałem, że jakiś ojciec stwierdził, że to jest dowód na istnienie Boga
                      (czy powód żeby wierzyć, nie pamiętam) - zginęła jego córka i wnuczka a przeżył
                      zięć i wnuk. No jak czytam takie rzeczy ro nie jestem w stanie wykrzesać z
                      siebie żadnych ciepłych uczuć.
                      • Gość: ferment Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" IP: *.chello.pl 25.07.07, 15:58
                        >No jak czytam takie rzeczy ro nie jestem w stanie wykrzesać z
                        > siebie żadnych ciepłych uczuć.<

Przeszkadza Ci to? może jesteś jeszcze młody, bez bagażu cierpień, rozstań z
                        najbliższymi. To dobrze. jest czas na wspólodczuwanie, trzeba się cieszyć takim
                        zyciem, jakie sie ma.
                        pozdrawiam
              • mila.pani_niewiadomo.z.kont Re: Zaraz cię zjedzą za "brak współczucia" 25.07.07, 16:04
                a organ nie uzywany zanika
    • baltazarus Re: Refleksja na temat głupoty 24.07.07, 14:32
      Raz już jeden polityk powiedział coś sensownego w takiej sytuacji (nawiasem
      mówiąc to było chyba najmądrzejsze zdanie, które wygłosił), chodzi oczywiście o
      Cimoszewicza i jego stwierdzenie na temat konieczności ubezpieczania się
      skierowane do powodzian. Wtedy media zaszczuły tego polityka, a bezmyślny
      motłoch wypomina mu to do dzisiaj. Niestety w demokracji politycy muszą
      podlizywac się głupocie ludu, bo dzięki temu mają poparcie.
      Gdyby Kaczyńscy nie wykonali tych skandalicznych posunięc media (różne "Fakty"
      i TVN-y) od razu skoczyły by im do oczu, wrzeszcząc, że są bezduszni, olewają
      obywateli w potrzebie itd.

PS. A tu taki jeden co jest nazywany przez lud pajacem, bo czasem wali prosto w
      oczy co myśli: korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID234464440,index.html
      • 33qq Re: Refleksja na temat głupoty 24.07.07, 18:35
        ha, kierowca tego autobusu musiał być zwolennikiem twojego pajaca, też miał za
        nic jakieś tam głupie zakazy.
        • mila.pani_niewiadomo.z.kont Re: Refleksja na temat głupoty 25.07.07, 16:06
          a może on miał widzenie? a w widzeniu kazali mu to zrobić?
      • facet123 Re: Refleksja na temat głupoty 25.07.07, 07:38
        Ja byłem w szoku gdy zobaczyłem reakcję społeczeństwa na słowa Cimoszewicza.
        Facet powiedział prawdę i zajął sprawiedliwe (a nie histeryczno-emocjonalne)
        stanowisko, a ludzie poprostu go zjedli.

> Gdyby Kaczyńscy nie wykonali tych skandalicznych posunięc media (różne "Fakty"
        > i TVN-y) od razu skoczyły by im do oczu, wrzeszcząc, że są bezduszni, olewają
        > obywateli w potrzebie itd.

Oj, myślę, że bardziej by go Radio Maryja zaatakowało, niż TVN. "Fakt" szczeka
        na wszystkich i wszystko równo, więc też by się przyłączył.
    • facet123 Re: Refleksja na temat głupoty 24.07.07, 15:23
      Niestety masz rację. Ta i podobne jej refleksje prowadzą to oczywistego
      wniosku: ludzi głupi i płytcy zawsze stanowią większość. Na tym bazują wszelkie
      akcje polityków, tą zasadą również kierują się media.
      Ja nawet myślę, że prezydent sam z siebie nie odczuwał potrzeby popisywania się
      wyreżyserowanym smutkiem i szczodrością. Po prostu jego doradcy powiedzieli mu,
      że naród takiego zachowania od niego oczekuje. I niestety mieli rację.
    • a.giotto Re: Refleksja na temat głupoty - twej własnej 24.07.07, 17:31
      bikul20 napisał:

> Refleksje na temat zachowania włądzy i współobywateli po wypadku we Francji :
      >
      > Budzi sprzeciw chory system który wymaga sztucznego współczucia, który
      > powoduje ze 26 osób pod Grenbole strasznie szkoda, ale 54 zmarłych w weekend
      > na naszych drogach już nie.

to tylko ty w swojej główce sobie to dopowiedziałeś

> Zbijanie kapitału politycznego, idiotyczne
      > przekazywanie pieniędzy, totalne zanegowania idei egalitaryzmu czy
      > sprawiedliwości społecznej,

??? co nie jest sprawiedliwe? Że to nie ty spadłeś w przepaść?? Puknij się w
      łepetynę

szopka medialna - a ludzie to łykają jak osławione
      > pelikany. Przecież to chwilami już obrzydliwe się staje.

Fajnie, żę dopiero dzisiaj zauważyłeś jak funkcjonują media.

> Nie szkoda mi tych
      > ludzi, tak samo jak nie szkoda mi tych którzy codziennie giną w tragiczny
      > sposób - nie znam bowiem ani jednych ani drugich - dlaczego zatem mam
      > przestrzegać jakąś odgórnie ustanowioną żałobę, dlaczego ktoś narzuca mi
      > sposób w jaki mam czuć i przeżywać to wydarzenie?

ja też nie znałem żadnej z ofiar holokasutu. Ale to nie znaczy, że będę
      przeciwny obchodom ku czci ofiar.

> W naszym kraju trzeba umierać grupowo...

zupełnie chyba o.ujałeś

• henryczek-czewa Re: Refleksja na temat głupoty - twej własnej 24.07.07, 18:26
        a.giotto napisał:

> ??? co nie jest sprawiedliwe? Że to nie ty spadłeś w przepaść?? Puknij się w
        > łepetynę

ty chyba nie rozumiesz o czym się tu rozmawia więc wytłumaczę ci to niemal obrazkowo
        Wyobraź sobie następującą sytuację: twoja rodzina (dajmy na to mama, siostra, zona, synek) jedzie sobie w niedzielę na wyczieczkę na mazury samochodem. Nagle jakis dupek wyjeżdża im z podporządkowanej i twoja rodzinka ląduje na drzewie - wszyscy giną na mijescu. Wielka trragedia.W tym samym czasie gdzies na drugim koncu Europy w przepaść spada autobus i zabija 26 osób
        Czy widzissz gdzies różnicę w ogromie tragedii twojej, a tragedii rodzin tych, którzy zginęli w autokarze? Chyba nie. Dlaczego więc tamci mają odstać od państwa jałmużnę, dlaczego tvn każe wysyłać na nich smsy? Dlaczego Kaczysnki i tvn nie zorganizują zbiórki kasy dla a.giotto, przecież jego rodzina zginęła tragicznie? Ba, odwołajmy się do prwadziwych zdarzeń z weekendu - 5 osób zginęło w Bieszczadach w awionetce. Dajmy ich rodzinom po 100 tysięcy
        Tu jest właśnie łamana zasada sprawieliwości społecznej i jeśli tego nie potrafisz zrozumieć to za przeproszeniem puknij się w wiesz co
    • Gość: re chore to jest co innego!!! to że usprawiedliwia IP: *.gdynia.mm.pl 24.07.07, 17:49

się 'przestępcze' działanie, bo to była wycieczka katolików, do tego z 3 księżmi

zwykle, gdy następuje wypadek - ewidentnie powodowany głupotą kierującego i
      łamaniem przepisów (choćby duża prędkość), jakoś nikt nie staje w obronie
      takiego debila, ale od razu (słusznie) potępia się tego typu zachowanie

a tu pisdzielniki nagradzają je 110 tysiącami jeszcze....
    • Gość: Matylda Re: Refleksja na temat głupoty IP: 85.112.196.* 24.07.07, 18:51
      To Forum jest ogólnie dostępne. Za dzień, dwa, jak ochłoną, moga tu zajrzeć
      rodziny tych zmarłych. Co będą czuli ci ludzie przeczytawszy Wasze opinie, czy
      ktoś z Was zastanowił sie nad tym? Przecież oni nie prosili ani o pieniądze ani
      o przesadne zainteresowanie mediów, narodu ich nieszczęściem. Oni stracili
      bliskich a to, że jakiś cwaniak zbija kapitał polityczny na ich tragedii to nie
      ich wina. Nawet większość z Was przełknęłaby bez zadławienia tę medialną żałobę
      narodową...gdyby nie pieniądze. Niektórzy z Was zachowują się tak jakby chcieli
      im te pieniądze wywlec z gardeł. Pieniądze, pieniądze, pieniądze...niedobrze
      się robi...
      • Gość: Marta50 Re: Refleksja na temat głupoty IP: *.pools.arcor-ip.net 24.07.07, 18:59
        Przeciez to juz napietnuja media polskie a spoleczenstwo jeszcze nie rozumie.
        Wstyd!!!
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4084230.html
        • henryczek-czewa Re: Refleksja na temat głupoty 24.07.07, 19:06
          matyldo, przepraszam ale twoje argumenty są płytkie. Ja podobnie jak spora częśc forowiczów kieruje się zdrowym rozsądkiem a nie materializmem. To zdrowy rozsądek zapala mi w głowie lampke, gdy oglądam w tv tą obłudę, i mówi: coś tu qrwa jest nie tak, to jest chore i niesprawiedliwe, to jest polityczny i medialny żer na ofiarach tego alpejskiego zakrętu i ich rodzinach
          • Gość: Matylda Re: Refleksja na temat głupoty IP: 85.112.196.* 24.07.07, 19:33
            A co Ty myślisz, że ja jestem pozbawiana wzroku, słuchu, zdrowego rozsadku?
            Myślisz, że mnie się lampka nie zapala? ale tak chciałoby sie
            powiedziec "ciszej nad tymi trumnami..."
            • Gość: spragniony Re: Refleksja na temat głupoty IP: *.chello.pl 24.07.07, 19:40
              a może jakaś stypa dla współczujących???
      • Gość: dd A co powie żona mojego sąsiada IP: *.icm.edu.pl 24.07.07, 23:05
        który wczoraj zginął w wypadku i nie nikt o tym nie mówi.
        Zastanów się co piszesz!
      • facet123 Re: Refleksja na temat głupoty 25.07.07, 07:42
        > To Forum jest ogólnie dostępne. Za dzień, dwa, jak ochłoną, moga tu zajrzeć
        > rodziny tych zmarłych. Co będą czuli ci ludzie przeczytawszy Wasze opinie, czy
        > ktoś z Was zastanowił sie nad tym?

Jeżeli będą mieli odrobinę przyzwoitości to zgodzą się z tymi opiniami.
        Gdyby moja rodzina zginęła w wypadku i za to dostałbym mnóstwo pieniędzy od
        rządu, to oprócz osobistej tragedii czułbym pewien niesmak, na myśl, że
        codziennie giną ludzie których rodziny nie dostają ani pomocy pieniężnej, ani
        psychologa, ani nikt się ich tragedią nie interesuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka