ii3 29.12.05, 18:01 ATP wraca do gry? Zapiszemy się całą rodziną (rodzinnie)! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: l Ankieta czy Sapa iTwardowski powinni odejsć? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 18:03 100% Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ankieta czy Sapa iTwardowski powinni odejsć? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 18:04 0% Nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Ankieta czy Sapa iTwardowski powinni odejsć? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 18:04 100% Tak.I zająć sie handlem na bazarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Ankieta czy Sapa iTwardowski powinni odejsć? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 18:05 100 % Tak. I zając czymś innym - byle nie przewodniczeniem i leczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nm Re: Ankieta czy Sapa iTwardowski powinni odejsć? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 18:09 100% TAK .I wyjechać za granice miasta.Np. do Nowego Kisielina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loni Re: Ankieta czy Sapa iTwardowski powinni odejsć? IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 18:58 do tej emigracji zapraszam także Radkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red-tu Re: Ankieta czy Sapa iTwardowski powinni odejsć? IP: *.gorzow.mm.pl 29.12.05, 20:05 Nie znam ani Sapy,ani Twardowskiego, nie wiem jacy z nich lekarze,ale dobrze,że walczą o większe wynagrodzenia dla lekarzy rodzinnych.Jako pacjentka popieram protest,choć wolałabym żeby przychodnie były czynne.Mąż i ja odprowadzamy dość duże składki na uz i na prawdę niewiele z tego mamy-nie chce mi się wymieniać ile wydaję na prywatne wizyty u okulisty,stomatologa,ginekologa i innych, na badania zlecone przez tych lekarzy.Dlatego chcę,żeby przynajmniej mój lekarz rodzinny był należycie wynagradzany, bo mu się to należy jak psu kość.A przezes NFZ nich porówna swoje zarobki z zarobkami przeciętnego lekarza rodzinnego z prowincji,który obsługuje np.kilka wsi i wszędzie musi mieć miejsce przyjęć,dojechać też jakoś musi itd.Niech też sprawdzi ile kosztują np.remonty budynków,w których mieszczą sie praktyki LR, a które to remonty muszą oni finansować sami.Mówiąc ile dostaja,trzeba też mówić ile wydają i wtedy może lepiej będzie się rozumiało ten protest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Zagadka..... IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 19:00 Czy ktoś z WAS zna biednego lekarza( w wieku 35 lat lub więcej)?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BIEDA Re: Zagadka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:21 Kto ma księdza lub lekarza w rodzie, Tego bieda nie ubodzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Zagadka..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 19:43 wstyd mi za dra Sapę,ani z niego lekarz , ani radny. Patrzyłem dzisiaj na obrady sesji , tam też spóźnił się bo dawno rada pracowała jak on sie pojawił. Potem zniknął jak kamfora i już go do końca sesji nie było. Wszędzie jest wplątany niby pracuje , a tak naprawdę to tylko podpisuje listy obecności , ulatnia sie i bierze pieniądze jak inni lekarze czy radni , którzy funkcjonują według prawa.Wywaliłbym na zbity p...!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja Re: Zagadka..... IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 20:19 Mam dosc tych lekarzy a tak swoja droga to kiedys bylem swiadkiem pozegnania ordynatora takich samochodow w zyciu nie widzialem. A jak nie chca leczyc to moze zmienia zawod, proponuje pracowni administracji publicznej wyksztalcenie wyzsze 5 lat stazu pensja 1200 brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emkl Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.gorzow.mm.pl 29.12.05, 20:17 Jak długo NFZ chce płacić 18zł za każdego przyjętego pacjenta? Stać go na takie szastanie naszymi pieniędzmi?A jeśli protest będzie trwał dłużej,niż się to szefom z NFZ wydaje,to co dalej?Może jednak lepiej będzie dołożyć rodzinnym tę 1 zł-jestem ZA i popieram ten protest,choć modlę się,żebym nie musiała po Nowym Roku biegać po mieście i szukać kogoś,kto mi pomoże.Choć biorąc pod uwagę,że i tak mimo płaconej/sporej w skali rodziny/składki do NFZ sporo pieniędzy wydaję na wizyty w prywatnych gabinetach/bo czekanie w kolejce do "bezpłatnego" specjalisty byłoby narażaniem zdrowia/, jedna wizyta więcej nie zrujnuje mi budżetu.Tyle,że nie po to te składki płacimy,żeby nie móc z nich korzystać i nie mieć żadnego wpływu na to, jak są wydawane.A teraz tak jest,niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: animru Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 20:33 A jak 18 zł za każdego przyjętego pacjenta ma się do 5 czy 6 zł stawki kapitacyjnej na każdego zapisanego? Niejeden zapisany nie wie nawet jak jego rodziny się nazywa ani jak wygląda a stawka płynie regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 21:58 Wirtualnie/medialna katastrofa. U rodzinnego byłem raz w życiu i to towarzysko bo to kolega. Niech sie lepiej od 02.01.2006 sami leczą u siebie - złośliwi twierdzą że szybciej wyg.... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.12.05, 21:58 Wirtualnie/medialna katastrofa. U rodzinnego byłem raz w życiu i to towarzysko bo to kolega. Niech sie lepiej od 02.01.2006 sami leczą u siebie - złośliwi twierdzą że szybciej wyg.... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:20 Minister DORN zrobił porządek jak w stanie wojennym. Do woja i robić bez kasy dla dobra III Ojczyzny. To jest mądre posunięcie i przemyślana decyzja rządu Brawo niech się Doskonali medycy martwią co z tym porozumieniem zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMASZ Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.gorzow.mm.pl 29.12.05, 23:28 Daliśmy nierobom-górnikom, dopłacamy do leniuchów z PKP, więc przyszła pora na lekarzy... Ciekawi mnie tylko jedna rzecz: 2.500 pacjentów (tyle średnio ma lekarz) x 5 zł od jednego = 12.500 zł. miesięcznie!!! Mało!? Jeżeli te ćwoki się nie dogadają, to od stycznia przestaję płacić składkę na ubezpieczenie zdrowotne i wszystkim polecam to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piterek Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.ztpnet.pl 29.12.05, 23:35 Najgorsze jest to, że nie mamy wyboru i składki są nam automatycznie potrącane. Proponuję tym lekarzykom z PZ, żeby od 02.01.06 wzięli się za szufle i miotły i odśnieżali ulice to przynajmniej będzie większy pożytek z nich a NFZ nie powinien im ulegać to za miesiąc sami przyjdą i będą skomleć o kontrakt nawet za 3,5 PLN byle tylko dalej chapać mamonę bo do tego są przyzwyczajeni a dobro pacjentów to niech Sapa zostawi w innych rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
ydnal Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie 30.12.05, 00:26 te 12500 na cala praktyke czlowieku gdzie pracuja ze 4 pielegniarki ktora trzeba ogrzac kupic srodki czystosci jakies podstawowe leki opatrunki zaplacic media podatki mysl troche czlowieku... nienawisc zaslepia ci oczy niechby dostali te 5 zlotych ale egzekwowac warunki kontraktow zwlaszcza ilosc badan laboratoryjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanborys Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: 213.172.177.* 30.12.05, 08:34 Pielegniarki są opłacane osobno.z tych 5 zł nie są one opłacane Nie psuj ludzim w glowach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kastru Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: 213.199.238.* 30.12.05, 14:36 Ci lekarze co chcą zamknąć swoje praktyki od nowego roku zostawiając swoich pacjentów na "lodzie" moim zdaniem nie powinni być lekarzami.Lekarze zawsze zarabiali dużo mniej niż zwykli robociarze. Na studia szło się nie dla "mieć" ale "być" ale to już przeszłość. Przed dwoma laty "wymigano" się z opieki całodobowej kosztem pacjentów. Też strajkowano,zamykano praktyki. Szkoda że NFZ wtedy ustąpił bo gdyby stał przy swoich racjach wówczas,nie miał by kłopotu obecnie.Nasze społeczeństwo jest niedoinformowane o stawkach dla lekarzy rodzinnych.Mówi się tylko o stawkach kapitacyjnych podając kwotę 5.1 zł.Trzeba wiedzieć że za osobę po 65 r.ż lekarz otrzymuje 8.5 zł.a za dzieci 7.5zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John F. Kennedy Rok 2015: bestseller "Warto być gangsterem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 23:49 Mamy rok 2015 rekordy powodzenia na polskim rynku księgarskim bije książka autorstwa dwóch b. lekarzy rodzinnych Twardogłowskiego i Sapiterny "Warto być gangsterem" o znamiennym podtytule "Jak lekarze rodzinni rozp.....lili system finansowania służby zdrowia w III i IV RP". Infacja roczna ok. 2%, żądania gangsterów 20 %. Gdzie jest zdrowy rozsądek i prokuratura ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polski pacjent Re: Rok 2015: bestseller "Warto być gangsterem" IP: *.ztpnet.pl 30.12.05, 11:54 O tym, kto powinien odejść niech decydują członkowie "porozumienia". Jako pacjent nic nie skorzystam nawet przy100% podwyżce stawek. Mój rodzinny wyznaje chyba zasadę, że do wypisania aktu zgonu potrzeba tyle samo atramentu, co na wypisanie skierowania na badania, ale akt zgonu go nic nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
oczapowski Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie 30.12.05, 08:15 NFZ niech sie nie ugina...Jak sie ludzie zaczna wkurzac to rozp....te gabineciki a te lapiduchy na czworaka przyleca podpisywac kontrakty...I beda przemykac boczkami uliczek bo beda sie bali ludzi...Nieststy, zielonka mala i nie da sie byc anonimowym, zwlaszcza jak sie tak nachalnie lansuje facjaty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.12.05, 08:43 masz racje oczapowski - jak widze te facjate (kochającego inaczej) to mi się zbiera na to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberał Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 09:21 Monopolista trafił na monopoliste !Dwa lata temu przerabiano ten sam scenariusz. I lekarze rodzinni-moze ktoryś z cacnych dziennikarzy opisze warunki "wstapenia" do zawodu lekarza rodzinnego i podpisania umowy z NFZ- zorganizowali sie i pokonali monopol stworzony przez SLD-imbecyla Łapińskiego. Tylko przełamanie monopolu ZUS,NFZ i stworzenie warunków wolnego rynku z dominującą pozycja pacjenta może coś poprawić !!!! Zdrowia życze !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukaszek Wyrachowanie IP: *.ztpnet.pl 30.12.05, 09:34 Moim zdaniem lekarze powinni podpisać umowy, bo jakby tak spojrzeć na całą budżetówkę to wszyscy są nie dofinansowani. Lekarze powiedzą, ale my ratujemy życie tak, ale w sumie czy nie to samo robią policjanci, strażacy narażając dużo bardziej zdrowie niż oni. Rozumiałbym lekarzy gdyby dostali ofertę za 3 zł od pac jęta, dla mnie to już jest zwyczajne wyrachowanie pewnej kasty ludzi, którzy po prostu mają więcej do czynienia z normalnymi ludźmi, przez co są bardziej medialni i wydaje się im że są przez to ważniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: Wyrachowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 09:38 Które przychodnie podpisały umowy z NFZ w Zielonej Górze i w województwie lubuskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.12.05, 12:22 Wcielić lekarzy rodzinnych do wojska na ćwiczenia i oddelegowac do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.gorzow.mm.pl 30.12.05, 14:15 Ja rozumiem że dostają za mało na jednego pacjęta.ale wielu z nas odwiedza swoich lekarzy bardzo żadko.A jak już sie do niego zajży to oczywiście trzeba prosić o skierowania na badania,nigdy sami nie zaproponują.Dlatego tyle jest chorych i za pużno wykrywa sie nowotwory .wiem to z własnego doświadczenia.a prywatne gabinety to maja i wiedza jak je utrzymać .może niech zaprzestaną ściagać składki i będziemy chodzić prywatnie??napewno wyszło by taniej!! pozdrawiam leniwych lekarzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinyo Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.gorzow.mm.pl 30.12.05, 17:10 Jak zwykle panowie z jakiegoś porozumienia zielonego robią pacjentom wode z mózgu.Mówią że chodzi tylko o 1 zł. Przecież oni nie dostają na pacjenta 5 zł. Jest to stawka bazowa.A na pacjenta są przeliczniki tzn zależnie od przedziału wiekowego.I ta stawka wynosi ok 12 zł średnio. Prosze bardzo aplikacje.nfz.gov.pl/umowy/PlanUmowy.aspx?ROK=2005&OW=04&IDS=29278&IDU=34427&KOD_OW=112287&ZO=False aplikacje.nfz.gov.pl/umowy/PlanUmowy.aspx?ROK=2005&OW=04&IDS=29278&IDU=34427&KOD_OW=112287&RW=01&ZO=False Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 30.12.05, 18:43 państwo trwoni pieniądze na różne bzdety, jestem z lekarzami, nauczycielami , policjantami - czas na podwyżki dla całej sfery nieprodukcyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinyo Re: Lekarze chcą zamknąć przychodnie IP: *.gorzow.mm.pl 30.12.05, 21:55 Często ludziom się mówi.Jak sie nie podoba to zmien prace. Może tak panowie z zielonego porozumienia ? mało kasy na spłate kredytów na budowę domu ,nowego samochodu i kształcenia dzieci zmieńcie pracę albo pracujcie w prywatnych gabinetach i poczekajcie kto do was przyjdzie barany Odpowiedz Link Zgłoś