Dodaj do ulubionych

Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód?

22.04.06, 23:12
Selin - PiS jest za likwidacją rozgłosni Radia Zachód.Faktem jest że
słuchalność jest niska, bo nie ma czego słuchać. Za co się płaci abonament?
Obserwuj wątek
    • Gość: słuchacz Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.04.06, 23:22
      Likwidują radio, żeby nie miał gdzie kompromitować się swoimi gadkami bęz sensu
      PiSiorek jurek
    • Gość: croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.06, 01:57
      > Selin - PiS jest za likwidacją rozgłosni Radia Zachód.Faktem jest że
      > słuchalność jest niska, bo nie ma czego słuchać.

A czemu sluchalnosc jest niska? Bo nikomu to radyjko nie jest potrzebne (no poza kilkom matuzelamami, ktorzy tam pracuja). Powinni jeszcze ciachnac beznadziejna TVP Lubuska, mi wystarczy TVP3 Wroclaw.
      • Gość: słyszu Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.ztpnet.pl 23.04.06, 06:55
        Najwyższy czas zaorać.To i tak tylko synekura dla Krupy SLD i Ordynackiej.
        • Gość: milosierna Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 23.04.06, 09:14
          dać w to miejsce radio rydzyka
          • Gość: croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.06, 10:22
            Gość portalu: milosierna napisał(a):

> dać w to miejsce radio rydzyka

co by nie mowic, to przynajmniej ojciec dyrektor utrzymuje swe radyjko za renciny moherowych beretow a Radio Zachod, ktore malo kto slucha utrzymuja wszyscy Polacy.
            • Gość: vts ciachnac beznadziejna TVP Lubuska IP: *.ztpnet.pl 23.04.06, 11:37
            • Gość: alfik Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 23.04.06, 12:10
              Radio Zachod jest rozglośnia publiczną?regionalna dla Zielonej Gory i okolic?
              • Gość: Roman Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 23.04.06, 12:22
                nadszedł już czas aby było jedno radio , jedna telewizja i jedna gazeta
                • Gość: croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.06, 12:50
                  nastal juz czas by nie wydawac publicznych pieniedzy na media i instytucje, ktorych nikt nie potrzebuje poza zatrudnionymi tam ludzmi.
                  • Gość: skot Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 13:09
                    crolick jesteś czystym przykładem komunistycznego i totalitarnego
                    myslenia.Siedź sobie w kroliczej norce w zarach sluchaj radia wroclaw czytaj
                    nedzne gazety wroclawskie ktore maja mniejszy naklad niz lubuska i podniecaj
                    sie tv3 z wroclawia a na suficei napisz sobie wroclaw slask czy co tam jeszcze
                    wypisujesz na forum i zmien tez forum na wroclawskie ale oni takich gosci jak
                    ty potraktuja z gory wie jedzac bulke wroclawska a kielbasą dolnoslaską
                    poczujesz sie dobrze

pzdr skot
                    • Gość: sawa Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.06, 13:25
                      A to radio nie jest przypadkiem czerwone?
                      • Gość: radiowiec Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.gorzow.mm.pl 23.04.06, 13:54
                        A kiedy to Selin mówil?
                    • Gość: croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.06, 14:05
                      Gość portalu: skot napisał(a):

> crolick jesteś czystym przykładem komunistycznego i totalitarnego
                      > myslenia.

tak a po czym to stwierdziles? Ze nie podoba mi sie radio w ktorym pracuja towarzysze z poprzedniej epoki, kolesie eseldowskich baronow z ZG, ktorych bzedtow nikt nie slucha?

> Siedź sobie w kroliczej norce w zarach sluchaj radia wroclaw czytaj
                      > nedzne gazety wroclawskie ktore maja mniejszy naklad niz lubuska i podniecaj
                      > sie tv3 z wroclawia

Skocie ("skot" - bydlo po rosyjsku) , Slowo Polskie ma 357 446 egz. nakladu GL 50 977 egz. czyli pie..eles sie o drobne 300 tys. egz. Przyjedz do Zar i poogladaj sobie TVP3 Wroclaw i zobaczysz jaka przepasc dzieli ta stacje od lubuskiej PRLowskiej telewizji amatorskiej

> zmien tez forum na wroclawskie ale oni takich gosci jak
                      > ty potraktuja z gory wie jedzac bulke wroclawska a kielbasą dolnoslaską
                      > poczujesz sie dobrze

Widac, ze ty czujesz sie zle.
                      • Gość: skot Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 14:25
                        kroliku jacy towarzysze poprzedniej epoki ???????????? Co za bzdura !!!
                        Nadajesz na Torquemadę i Ojca Inkwizotora!!!!
                        Natomiast weź sobie press i zobacz jakie jest czytelnictwo twojej śmiesznej
                        niemieckiej gazetki.
                        a co do ludzi to zlustruj TV3 i Radio wrocław !
                        A poza tym napiszę jak Linda w psach Nie chce mi się z tobą gadać!!!
                        Co bydla to jestes małym kicajacym kroliczkiem, który w czasach PRL pisał
                        napisy precz z .... ale w domowej toalecie.

SKOT
                        • Gość: croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.06, 15:06
                          Gość portalu: skot napisał(a):

> kroliku jacy towarzysze poprzedniej epoki ???????????? Co za bzdura !!!
                          > Nadajesz na Torquemadę i Ojca Inkwizotora!!!!

twoje wypowiedzi utwierdzaja mnie w moim przekonaniu, ze likwidacja radia Zachod to nadepniecie na odcisk czerwonym kumotrom

> Natomiast weź sobie press i zobacz jakie jest czytelnictwo twojej śmiesznej
                          > niemieckiej gazetki.

O wlasnie, dane sa z Pressu :-) Ten skandynawski szmatlawiec, czyli GL ma monopol na dziennik w tym poronionym wojewodztwie, ciekawe jaki bylby naklad, gdyby istniala tu konkurencja - w Zarach sprzedaz sobotniego wydania GL zamala znacznie po tym jak powstala Gazeta Regionalna i dlatego Lubpress zaczal wydawac Tygodnik Zarsko - Zaganski ale nie stanowi od zadnej konkurencji dla GR, ktora ma 18 tys. piatkowego nakladu...(sporo jak na dwa powiaty...). > a co do ludzi to zlustruj TV3 i Radio wrocław !

Nie jestem lustratorem ale wiem, ze tam pracuja fachowcy a stetryczale pierniki gadajace do siebie.

> Co bydla to jestes małym kicajacym kroliczkiem, który w czasach PRL pisał
                          > napisy precz z .... ale w domowej toalecie.

I chyba musze to nadal to robic, bo wciaz te same geby z PRLu w lubuskim rzadza ;-)
                        • Gość: obserwator Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.06, 15:28
                          skot to jakiś dziennikarz radia i broni swojego tylka
            • Gość: Ewa Fachowcy od " Burej suki " zamiast za robotę to IP: *.ztpnet.pl 28.04.06, 00:14
              agitką na rzecz hochsztaplera z Torunia się wzięli, ale teraz nawet mocherowe
              idiotki temu masonowi żadnych świadectw udziałowych NFI nie podarują po liście
              z Watykanu.
    • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.06, 21:52
      Niestety, ale jadac z ZGory na poludnie (co mi sie czesto zdarza) kolejne stacje
      sa niesluchalne. Radio Zachod kiedys, jeszcze 2 lata temu, mialo przeblyski
      fajnej publicystyki. Dzisiaj to juz glownie lupanka. Radio Legnica- zenada.
      Radio Wroclaw- slabe. Kiedy jestem troche ponizej Lubania i Boleslawca zawsze w
      samochodzie przerzucam sie na czeska CR3. Dobra muzyka (np Nohawica!), na
      poziomie (przed weekendem czytali Capka). Dobre do sluchania w samochodzie.
      Moze faktycznie, za malo osob sluchalo Radia Zachod zeby sie utrzymalo. Pytanie,
      co w zamian?
      • Gość: croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.04.06, 22:53
        > Radio Legnica- zenada. Radio Wroclaw- slabe.

wiadomo nie umywaja sie do poziomu poznanskich mediow (Posen, Posen ueber alles) ;-) A propos co prawda to nie radio ale poznanski to Teleskop i poznanska TVP3 to kicha jakich malo w kraju (a widzialem programy chyba wszystkich osrodkow regionalnych) od razu widac od kogo (nawet ta debilna maniere specyficznej intonacji i akcentowania, co mnie irytuje niezmiernie) "dziennikarze" TVP3 Lubuska sie uczyli...

> Kiedy jestem troche ponizej Lubania i Boleslawca zawsze w
        > samochodzie przerzucam sie na czeska CR3.

Zawsze mozesz sobie na CD nagrac poznanskie audycje, by odsuchiwac je w tym wrazym dolnoslaskim bantustanie. A moze kolekcje "niezlej publicystki Radia Zachod" w zmieniarke bys wlozyl?

> Pytanie, co w zamian?

No pewnie jakas poznanska rozglosnia a jak nie to chociaz CR3 i Antenne Brandenburg. A na powaznie to macie w ZG RZG i to powionno straczyc, na prowincji i tak ludzie zadnego Radia Zachod juz od lat nie sluchaja.
    • p.kozak Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 24.04.06, 10:33
      Pierwszy raz tu zajrzałem i bardzo zmartwiły mnie te najazdy na Radio Zachód.
      Widać, że są to głosy przede wszystkim ludzi, któzy nie zagłębili się bardziej w
      tą rozgłośnie. RZ to jedna z ostatnich rozgłośni z duszą i osobowością. Fakt,
      sam jestem czasami zażenowany audycjami w stylu "Przegląd piosenki ludowej",
      "Magazyn Rolniczy".. Ale to jedna z ostatnich rozgłośni w regionie, gdzie
      pracują ludzie z osobowością, o wyjątkowym głosie po którym można ich ropozanć.
      Wolicie Eskę, gdzie prowadzący tak szczekają że nie moża nadążyć? Bardzo szanuję
      takich ludzi jak Bogusława Patalas, Jacek Stefanowicz, itp. Jak włączycie RMF to
      tam, wszyscy mają identycznie idealne głosy i nie sposób odróżnić prowadzących.
      A może wolicie by nie było u Was żadnej rozgłośni regionalnej, może wystarczy
      wam sama kiczowata komercja? Jedyne co bym zmienił w RZ to wieczorne programy z
      takich typowo nudziersko-gadanych zastąpił bym jakimiś atrakcyjniejszymi
      audysjami rozrywkowymi. Czy znajdę tu jakiegoś obrońcę Radia Zachód?
    • Gość: bss Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 14:19
      Jeżeli powodem likwidacji R.Zachód ma być "niska słuchalność", to co przemawia
      za istnieniem TVP 3 Lubuska ? Może Gorzów chce przejąć radio zachód by
      ulokować go pod nazwą X w swojej przyszłej nowej siedzibie TVP3 ?
      RADIO ZACHÓD - TAK, TVP3 LUB. - NIE bo i po co, zbyt droga i mająa ZBYT MAŁĄ
      WIDOWNIĘ !!!
      • p.kozak Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 25.04.06, 00:45
        Troszkę mnie doknęły te złośliwości pod adresem Gorzowa. Jako Gorzowianim
        wypowiedziałem się z szacunkiem o rozgłośni znajdującej się w waszym
        sympatycznym mieście a w zamian jako niby słowa poparcia oberwało się mojemu
        miastu.. To troszkę nie fair.
        • Gość: bss Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 02:41
          Przepraszam, ale nie chodziło mi o obrazę czy też "najazd" na Gorzów. Sam lubię
          słuchać R.Z, ale niestety TVP 3 L-ska naprawdę jest zbędna i nie jest ważne
          gdzie się znajduje. Wystarczą dwa małe studia-redakcje w G.W i Z.G przekazujące
          te NAJWAŻNIEJSZE wiadomości do Poznania lub Wrocławia. Po co powstaje coś co
          jest drogie w utrzymaniu i na co ciągle będzie brakowało kasy. Czy oglądanie
          (np. dwa dni temu) w lubuskich wiadomościach dzieci bez żadnych "ochronników"
          takich jak rękawice, odpowiednie ubrania, maski na usta i sprzątające jakieś
          zarośla przy drogach z różnego rodzaju i pochodzenia śmieci to ważna wiadomość?
          Czy panie i panowie redaktorzy tej beznadziejnej TV zastanowili się dlaczego w
          ten sposób wykorzystuje się dzieci narażając je na różnego rodzaju infekcje i
          czy oni sami pchaliby swoje łapy w śmieci na które ktoś może i nasiusiał ?
          Więcej rozsądku i powagi , miej bycia dyżurną tubą propagandową, a najlepiej
          zlikwidować - nie obrażam Gorzowa.
          • p.kozak Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 25.04.06, 13:28
            No ok.. Sam nie mam konkretnego stanowiska w kwestii TVP3 bo nie przepadam za
            oglądaniem telewizji. Ale RZ darzę ogromną sympatią. To jedna z ostatnich
            rozgłośni, gdzie ludzie zżywaja się z konkretnymi audycjami i prowadzącymiPodoba
            mi się też typowo lokalna tematyka (dopóki to nie jest magazyn rolniczy czy
            przegląd piosenki ludowej:P) Pozdrawiam!
            • Gość: bss Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:05
              Mam podobne zdanie może dlatego , że R.Z to już pewna wielo-wielo letnia
              trdycja i osobowość. Uważam , że rozgłośnie radiowe Gorzowa i Z.Góry są w
              stanie zaspokoić w tzw. niusy nasz region. Mam tylko jedno marzenie - więcej
              audycji słownych, reportaży i mniej muzyki mało słuchalnej. A TVP3 REG., po
              co ? Do emisji w nieskończoność powtórek lub nieciekawych programów z
              okurzonych półek.

pozdrawiam Gorzów
      • Gość: tuptup Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 20:26
        też zwróciłam uwagę na ten news. dzieciaki łaziły po lesie nawet bez rekawic
        ochronnych a news był właściwie o niczym. może własnie lepiej byłoby sie
        zastanowić dlaczego to dzieci mają sprzątać po nieodpowiedzialnych dorosłych i
        dlaczego nikt ich nie wyposazył chociażby w te nieszczęsne rekawice...

jeżeli chodzi o radio zachód, zgadzam się z kilkoma wypowiedziami tu. wolicie
        komercyjną sieczkę rmfu czy eski gdzie nie ma żadnych audycji, reportaży nic
        nie można posłuchac tylko rąbanka 24h ?? radio zachód ma swoją specyfikę, jest
        radiem lokalnym (mieszkam na "prowincji" w woj. lubuskim i bardzo często
        słucham RZ przez net). nie każdy lubuje się w słuchaniu tylko muzyki (umca umca
        mogę włączyc sobie na CD), ja właśnie z radia chcę dowiedzieć się co dzieję się
        w moim regionie, posłuchać ciekawej audycji czy reportażu, którego próżno
        szukać w komercyjnych stacjach.
        prawda jest taka, że to prawdziwe, stare, z klimatem radio jest jeszcze dzięki
        publicznym rozgłośnią polskiego radia. jak one zostaną zlikwidowane radio umrze
        smiercią naturalną. komercja to nie wszystko.

pozdrawiam
    • Gość: primordial do croolicka IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.06, 16:40
      Nawet ci pieszczotliwie napisze: glupiutki jestes!No te twoje volksdeutschowskie
      texty, brawo. Pewnie kochasz ziomkostwa z Sorau.
      I zapamietaj sobie slaski wlazidupku, ze nie mieszkasz na zadnym Slasku! He
      he,no chyba ze sie przeprowadzisz/juz przeprowadziles.

• croolick Re: do Ubremenscha primordiala 24.04.06, 17:00
        Gość portalu: primordial napisał(a):

> Nawet ci pieszczotliwie napisze: glupiutki jestes!

no coz nie jestem takmi slodziutkim chloptasiem jak ty :-P

> No te twoje volksdeutschowskie texty, brawo.

ja za to uwielbiam twoje teksty pisane z pozycji uebermenscha (bardzo charakterystyczne dla pozananickiej buty).

> Pewnie kochasz ziomkostwa z Sorau.

nie mam nic do nich, oni tez nas kochaja ;-)

> I zapamietaj sobie slaski wlazidupku, ze nie mieszkasz na zadnym Slasku!

ale stamtad pochodze i codziennie na Dolnym Slasku jestem, wlasciwie to jedynie sypiam na POGRANICZU SLASKO - LUZYCKIM.

> He he,no chyba ze sie przeprowadzisz/juz przeprowadziles.

Nie, zawsze zylem na pograniczu Slaska i Luzyc.
        • budrys77 Re: do Ubremenscha primordiala 25.04.06, 21:05
          Ja również lubię posłuchać R.Z. i bardzo sobie tę rozgłonię cenię. Nawet jeśli,
          jak twierdzicie, "oklapła" nieco - to i tak wolę ją od rąbanki na Zetce, RMFce
          czy (a tfuj) Esce:) Ostatnio słucham radia tylko i wylącznie za pośrednitwem
          internetu - brytyjskie stacje.

Wytłumacz mi tylko croolicku drogi, co przeszkadza ci wielkopolski dialekt
          (szczątkowy) i wielkopolski akcent, w wielkopolskiej telewizji regionalnej??? W
          końcu o to rzecież chodzi!
          To za komuny tępiono w Wielkopolsce regionalną fonetykę i słownictwo. Ba, można
          było dostać pałę za złe położenie akcentu!!! Za używanie pełnego dialektu na
          przerwach w szkole, wzywano rodziców i grożono im problemami w pracy!!! Dialekt
          wielkopolski i akcent są także częścią mojej historii rodzinnej i nawet by mi
          do gowy nie przyszo, by wypominać np. Ślązakowi czy Kaszubowi jego wymowę:) A
          co do poziomu TVP3 Poznań - przy TVP Lubuska to istne TVN24:))))))
          • Gość: croolick Re: do Ubremenscha primordiala IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.04.06, 23:11
            budrys77 napisał:

> Ja również lubię posłuchać R.Z. i bardzo sobie tę rozgłonię cenię. Nawet
            > jeśli, jak twierdzicie, "oklapła" nieco - to i tak wolę ją od rąbanki na
            > Zetce, RMFce czy (a tfuj) Esce:) Ostatnio słucham radia tylko i wylącznie za
            > pośrednitwem internetu - brytyjskie stacje.

Budrysie, czas przypomniec sobie, ze istnieje jeszcze PR3! IMHO Trojka jest znacznie lepsza niz byla (wbrew lamentowi sprzed kilku lat) a eReMeFow i innych (b)Z(d)etow sluchac nie moge.

> Wytłumacz mi tylko croolicku drogi, co przeszkadza ci wielkopolski dialekt
            > (szczątkowy) i wielkopolski akcent, w wielkopolskiej telewizji regionalnej???

Wiesz, bo nikt w moim otoczeniu tak nie mowi! Nawet czlonkowie mojej rodziny od strony ojca, ktorzy sa Wielkopolanami z dziada pradziada ale mieszkajac tu nie sila sie na podkreslanie swego pochodzenia.

> Dialekt wielkopolski i akcent są także częścią mojej historii rodzinnej i
            > nawet by mi do gowy nie przyszo, by wypominać np. Ślązakowi czy Kaszubowi jego > wymowę:)

Wiesz ale Dolny Slask czy wcschodnia czesc Nowej Marchii to nie Wielkopolska. Dla mnie silenie sie na "dialektyzowanie" jezyka przez prezenterow i dziennikarzy w tak eklektycznym regionie jest wyrazem taniego snobizmu i pewnego rodzaju buty. Popatrz jak zroznicowane sa pod wzgledem dialektow sa Wlochy a nigdy, choc dobrze Wlochy znam, nie slyszalem by prezenterzy regionalnych telewizji czy radiosatacji mowili dialektem (no poza specjalnymi audycjami czy wywiadami z prostymi ludzmi). Mowienie jezykiem zgodnym z ogolnonarodowa norma przez przedstawicieli elit czy dziennikarzy nie jest ZADNYM zagrozeniem dla lokalnych tradycji. Po prostu do swoich mow po swojemu do innych mow zgodnie z norma ogolnonarodowa.
            Skoro tak cie boli, ze mnie irytuje ta wielkopolska maniera intonacyjna czy akcent to powiedz mi jak to mozliwe, ze nikt w "lubuskich" mediach nie mowi z kresowym zaspiewem czy z kieleckim akcentem???? Dlaczego inne grupy gwarowe sa pomijane? (oczywiscie sprowadzilem to do absurdu ale moze teraz zrozumiesz o co mi sie rozchodzi)
            • budrys77 Re: do Ubremenscha primordiala 26.04.06, 07:34
              aaaa, mówisz o ludziskach z TVP3 Lubuska:)))) Tak szczerze powiedziawszy ja
              tego nie słyszę ale skoro tak mówisz... Poprostu przywykłem do takiej wymowy
              nawet w domu. Hmmm, nawet nie wiem czy sam czasami nie "zajadę" z intonacją
              ale "tej" na końcu unikam jak diabeł święconej wody;)
              Powiem Ci szczerze, że myślałem, ze chodziło Ci o TVP3 Poznań, które oglądam co
              weekend będąc w Poznaniu.
              Ps. źródłem tej poznańskiej dialektyki w TVP Lubuska, może być fakt, że
              większość ekipy szkoliła się i pracowała w Poznaniu. Szefowa wiadomości z
              Zielonej Góry, pamiętam jeszcze z Poznania, jak prowadziła wiadomości
              Teleskopu:)
              Pozdro
    • gm76 Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 26.04.06, 10:58
      Heh.. no jasne, w ramach programu "Tanie państwo" mamy tu kolejny pomysł jaśnie
      nam panujących na oszczędzanie kasy kosztem wszystkich oprócz Warszawki.
      Zcentralizowanie Polskiego Radia (czyli likwidacja 17 regionalnych rozgłośni -
      bo to Nam właśnie chcą zafundować) spowoduje znaczny zastrzyk pieniążków do
      kasy zbutwiałego w swojej strukturze Warszawskiego Radia, które w tej chwili ma
      problemy z utrzymaniem rozdmuchnej struchtury organizacyjnej.

Zgadzam się z opiniami, które głoszą, że Radio Zachód jest smętnawe. Jednak to
      jest nasze Regionalne Radio, którego mimo wszystko należałoby bronić aby bronić
      tożsamości regionalnej. A co nam grozi? 24-godzinny program z Warszawki z
      wejsciami regionalnymi np. 4 godzinnymi. Coś komuś to przypomina? Tak! Tak już
      kiedyś było heheheh za Radiokomitetu.
      Najpierw zlikwidują RZ, potem województwo i będziemy jakimś miastem na skraju
      poznańskiego czy dolośląskiego, do którego pies z kulawą nogą nie będzie
      zaglądał.

Jeszcze jedna uwaga... coś mi się wydaje że idea Unii Europejskiej traktuje o
      tworzeniu i umacnianiu regionów. To znaczy się PiS poprzez centralizację
      radiofonii publicznej działa pro czy też anty europejsku??

To na razie tyle. Denerwują mnie te piss-owskie manewry i demagogia.
      • Gość: croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 12:55
        gm76 napisał:

> Jednak to jest nasze Regionalne Radio,

nasze?! Jak moze byc "nasze" skro nie bez powodu tego nikt nie slucha?

> Najpierw zlikwidują RZ, potem województwo i będziemy jakimś miastem na skraju
        > poznańskiego czy dolośląskiego, do którego pies z kulawą nogą nie będzie

wtedzy zalezalo by jedynie od wladz lokalnych by ktokolwiek do ZG przyjezdzal

> To na razie tyle. Denerwują mnie te piss-owskie manewry i demagogia.

a mnie denerwuje demagogia, ze bez tego cherlawego wojewodztwa ZG zginie...
        • Gość: tuptup do croolick IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 16:59
          a od kiedy "nikt" to jesteś Ty sam??
          ja słucham RZ z przyjemnością i nie narzekam na program czy audycje. widocznie
          kiepsko u Ciebie z myśleniem skoro wolisz rąbanki w stylu eski czy zetki.

zgadzam się że likwidacja 17 rozgłosni PR ma na celu tylko i wyłącznie pozwolić
          na dopływ kasy do warszaffskich rozgłośni PR. nie od dziś warszafka dba tylko o
          swoją d..ę nie licząc się ze słuchaczami ani "prowincją" (no bo gdzie ta niby
          ielona góra jest?)

nikt nie karze słuchać Ci RZ, a tym bardziej wstydziłbyś się krytykować coś
          czego nie znasz (no w końcu nie słuchasz RZ, prawda?, to skąd możesz wiedzieć
          co tam puszczają) i wypowiadać sie w imieniu ogółu. w moim imieniu nie życzę
          sobie abyś się tu i w ogóle wypowiadał.

• Gość: croolick Re: do croolick IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.04.06, 17:39
            Gość portalu: tuptup napisał(a):

> a od kiedy "nikt" to jesteś Ty sam??
            > ja słucham RZ z przyjemnością i nie narzekam na program czy audycje. widocznie
            > kiepsko u Ciebie z myśleniem skoro wolisz rąbanki w stylu eski czy zetki.

Widocznie kiepsko u Ciebie z umiejetnoscia czytania tekstu ze zrozumieniem, skoro doszedles do takiego wniosku.

> nie licząc się ze słuchaczami ani "prowincją" (no bo gdzie ta niby
            > ielona góra jest?)

A dzieki RZ to ZG staje sie metropolia znana w calej Europie? ;-)))

> nikt nie karze słuchać Ci RZ,

Masz racje, nawet kierowcy autobusow i taksiarze tego nie sluchaja, czyli nie zmuszaja mnie do sluchania RZ.

> a tym bardziej wstydziłbyś się krytykować coś
            > czego nie znasz (no w końcu nie słuchasz RZ, prawda?, to skąd możesz wiedzieć
            > co tam puszczają)

Sluchalem kiedys a i dzis czasem z ciekawosci przelacze i nie znalazlem w tej rozglosni nic dla siebie.

> i wypowiadać sie w imieniu ogółu. w moim imieniu nie życzę
            > sobie abyś się tu i w ogóle wypowiadał.

wez sobie do serca, ze nie bedziesz Hitlerku decydowal, gdzie bede sie wypowiadal i na jaki temat. Nikt nie zmusza cie do czytania moich postow a tym bardziej do odpowiadania na nie.
    • Gość: Yogi Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.ztpnet.pl 26.04.06, 20:28
      Owszem, oklaplo dlatego,ze nie ma pomysłu na to radio. Posłuchajcie rano i do
      południa. jankowska marna , stefanowicz do kitu jacys nowi którzy są z
      zascianka, kiedys wspaniałe rozmowy zostały zastępione jakąs siecczką ludzi
      kórzy mie mają co gadać. patalas zatrzmana w okresie jury jakas zyn ,Boze
      wstydu oszczędz! jesze rozmowy z politykami ale bez pazura i ikry. chyba sie
      boją.w nocy też bez pomysłu,Po południu wrzuceni ci ktorzy fajnie prowadzili
      kiedys programy. ci nowi nawet nie umieja rozwinąc myśli. Stara
      jakaskwiatkowska czyta wiadomości jakby walczyła z bykiem inni niech ida do
      logopedy. Dobre reportaze galka i walkowiak ale to za mało -no moze jeszcze
      gromadzki ale to za malo za malo zeby byc1
      • Gość: zetowiec Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.gorzow.mm.pl 27.04.06, 19:20
        zlikwidować to radio.Jego sie nie da słuchać bo można wpaść w depresje i
        samobójstwo popełnić jest tak smętne a dziennikarze są żałośni kto ich do
        studia wpuścił. Prubują naśladować dziennikarzy z zetki ale wychodzi
        żałośnie.Jak się przełączy na inną rozgłośnie to jakby człowiek w inny świat
        wkroczył.Zlikwidować bo tylko szkoda publicznych pieniędzy.
        • Gość: timer Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.ztpnet.pl 27.04.06, 23:06
          Najwyższy czas zlikwidowaćten SLD-owsko-ordynacki przyczółek!!!!!!
          • gm76 Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 29.04.06, 14:00
            >Najwyższy czas zlikwidowaćten SLD-owsko-ordynacki przyczółek!!!!!!

Hmm.. a skąd Ty wiesz, że to taki właśnie przyczółek??!! Co do Krupy - OK,
            zgodzę się, że można by go uznać za ten ordynacki element w biografii. Jednak
            chciałem również zauważyć że nie samym Krupą to Radio stoi. To tak jakbyś
            mówił, że trzeba zdymisjonować rząd Marcinkiewicza - ten lekarski przyczółek -
            na podstawie jednego prof. Religi.
            Coś mi się wydaje, że wiele osób chciałoby wzorem Kaczyńskich wszystko
            zlikwidować i budować nową Rzeczpospolitą, zamiast wykorzystać to co dobre
            tylko modyfikując, modernizując.
            Powoli dochodzę do wniosku, że takie wątki powstają tylko po to, aby krytykować
            sobie wszystko co tylko można - takie typowo polskie.
    • Gość: krzycho Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 23:17
      W sumie nie jest zle gdyby odsunac Jankowską,Zyn i Galka ktorych trudno sluchac
      bo sami sa soba zachwyceni..to byloby niezłe radio. Wiecej Stanglewicza,Mincera
      i ew Grmadzkiego..przynajmniej wiedza co mowia. Dajcie spokoj Jankowskiej i
      wczesniej wymienionych bo trzeba przełaczac na inne stacje. A pani Zyn to juz
      dziekujemy bo to poruta,zreszta Galkowi tez bo zachwyt wlasna osoba jest nie do
      zniesienia.
    • Gość: primordial do croolicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 23:57
      "wlasciwie to jedynie sypiam na POGRANICZU SLASKO - LUZYCKIM. "

Na tej zasadzie Zielona Gora jest miastem POGRANICZA SLASKO-LUZYCKIEGO.
      Dlaczego? Bo tylko 11 km dzieli ja od luzyckich Lezynek czyli dzisiejszego
      Lesniowa Wielkiego.10 do Zagania czy 11 do Lesniowa-pogranicze to pogranicze, nie?
      • croolick Re: do croolicka 29.04.06, 00:31

> "wlasciwie to jedynie sypiam na POGRANICZU SLASKO - LUZYCKIM. "
        >
        > Na tej zasadzie Zielona Gora jest miastem POGRANICZA SLASKO-LUZYCKIEGO.
        > Dlaczego? Bo tylko 11 km dzieli ja od luzyckich Lezynek czyli dzisiejszego
        > Lesniowa Wielkiego.10 do Zagania czy 11 do Lesniowa-pogranicze to pogranicze, n
        > ie?

dobrze kombinujesz, tyle ze wiedz jeszcze, ze nie wyznaczysz scislych granic pogranicza, nawet majac dusze PRL-owskiego akcyznika, bo to wlasnie specyfika pogranicza jest, ze stykaja sie i przenikaja dwie, trzy, wiecej kultury, tradycje, ludzie.
        • Gość: primordial Re: do croolicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 13:18
          I tutaj nawet sie zgadzamy. Nie rozumiem tego prlowskiego aktywisty, chyba nie
          do mnie? Dla mnie wszystko,co lewicowe smierdzi z daleka.
          • Gość: anka Re: do croolicka IP: *.chello.pl 01.05.06, 21:45
            Króliku, na nic twoje peany na temat dolnego śląska. Pozwól nam czuć się
            lubuszanami zgodnie z historią. Poczytaj trochę i odpuść sobie.

Jak masz 5 minut to poczytaj...

"Granice ziemi lubuskiej przebiegają w przybliżeniu na rzece Myśli, jeziorze
            Lubniewsko oraz rzekach Pliszka, Odra i Sprewa. Liczy ona zatem ok. 4000 km², z
            czego ok. 2500 km² (które zamieszkuje ok. 120 000 osób) znajduje się w Polsce.
            Od dawna miała wielkie znaczenie strategiczne ze względu na jedyne wąskie
            przejście w okolicy Lubusza przez ciągnące się wzdłuż Odry bagniste tereny.

Historia

Ziemia lubuska była jednym z ośrodków pierwotnego państwa polskiego i należała
            do Polski od czasu utworzenia kraju do 1250. W 1124 i 1125 w czasach Bolesława
            III Krzywoustego założono diecezję lubuską podległą arcybiskupowi
            gnieźnieńskiemu.

W 1250 Bolesław Rogatka, potrzebując pomocy przeciwko księciu wrocławskiemu
            Henrykowi III, sprzedał ten strategiczny rejon Marchii Brandenburskiej i
            arcybiskupowi magdeburskiemu Wilbrandowi jako ich kondominium, aby zdobyć
            pieniądze na prowadzenie lokalnych wojen. W 1252 zastaw ostatecznie przeszedł
            we władanie Brandenburgii.

W 1424 biskupstwo lubuskie zostało podporządkowane arcybiskupowi w Magdeburgu.
            W 1555 rozpoczęła się reformacja na terenie biskupstwa. Ostatecznie biskupstwo
            zostało sekularyzowane w 1598. Oznaczało to też przerwanie związków z Polską aż
            do roku 1945. Od roku 1871 ziemia lubuska znalazła się w granicach Rzeszy
            Niemieckiej. Większy ośrodek Polonii znajdował się w miejscowości Kaława.

Większą, prawobrzeżną część ziemi lubuskiej przyłączono do Polski w 1945 (od
            1999 część województwa lubuskiego), a ok. 40% krainy pozostało w Niemczech w
            Brandenburgii. Stolicą całej ziemi lubuskiej jest Lubusz (dziś Lebus w
            Brandenburgii). Za stolicę części polskiej uważa się Kostrzyn nad Odrą.

Króliku, skończyłam podstawówkę w Żarach, liceum w Żaganiu, dziś mieszkam ponad
            400 km dalej, ale nadal czuję się lubuszanką. Czekam na argumenty przeciw...
            • Gość: croolick do anki IP: *.zgora.dialog.net.pl 01.05.06, 22:26
              boze dziecino, ze tez nie wstyd Ci takimi bzdurami podpierac argumentacji - za taki tekst powinien byc prokurator jak za klamstwo oswiecimskie. Nie przyznawaj sie wiecej, ze konczylas zaganskie liceum a czujesz sie "lubuszanka", bo wstyd czynisz zacnej placowce, ktora wlasnie konczy 60. lat. Na pewno ani Dziura ani zaden historyk, ktory tu uczyl wczesniej, zadnych bzdur o ziemi lubuskiej na pewno nie opowiadal.

> Czekam na argumenty przeciw...

Nie czekaj tylko dzialaj - w wyszukiwarce tego forum zaznacz, ze chcesz znalezc posty moje (croolick) lub mego przyjaciela cancro, na pewno znajdziesz w ich tresci powody dla ktorych czerwienic sie bedziesz dluuugo za ta "lubuszanke" ale za to nigdy wiecej nie skompromitujesz sie gadaniem o "lubuskosci".

pozdrawia croolick, dolnoslazak z Zagania.
            • Gość: dolnoślązak do Anki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 22:26
              Anka - a czy ty dobrze przeczytałaś i zrozumiałaś zanim przekopiowałaś ten
              tekst ? W zasadzie nawet Niemcy potrafili uszanować słowiańskie nazewnictwo i
              granice regionów np.Śląsk. Ziemia Lubuska owszem istnieje tak jak Dolny i Górny
              Śląsk i nie przypominam sobie aby ktoś zmieniał granice tych regionów. Nie myl
              woj.lubuskiego ( podz.administr. ) jak wielu z ziemią lubuską.
              • Gość: dolnoślązak Re: do Anki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 23:14
                ANKA ZGŁOŚ SIĘ. Ja Odra, ja Odra - Wisła zgloś się.
          • Gość: croolick Re: do croolicka IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.05.06, 00:10
            nie "aktywista" a AKCYZNIK - ano w PRL siedzial sobie taki pan z teczka i rachowal na abaku ilosc wyprodukowanego alkoholu i obliczal nalezny podatek akcyzowy, swiata poza cyferkami nie widzial.
    • Gość: arek Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 15:12
      a czemu ma likwidować?
    • Gość: bolek Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.05.06, 21:42
      nie ruszy
    • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 23:41
      "nie "aktywista" a AKCYZNIK - ano w PRL siedzial sobie taki pan z teczka i
      rachowal na abaku ilosc wyprodukowanego
      alkoholu i obliczal nalezny podatek akcyzowy, swiata poza cyferkami nie widzial.
      "
      Aha, nie znalem tego, OK, zwracam honor.

Anka, chyba nieco przestrzelilas z ta granica Ziemii Lubuskiej... Przeciez
      podane przez Ciebie granice Z Lubuskiej wlasnie potwierdzaja,ze Z Gora nie lezy
      na ZL!

Natomiast jest jedna ciekawostka, ktora mnie uderzyla w Budziszynie. Czytalem
      luzyckie zeszyty naukowe poswiecone w calosci zagadnieniu Lubusza. I o ile u nas
      utozsamia sie stolice biskupstwa lubuskiego z siedziba plemienia Lubuszan, to
      juz w serboluzyckich opracowaniach historyczno-archeologicznych-nie. Nikt nie
      polemizuje z biskupstwem lubuskim, ale w luzyckiej pracy znalazlem teorie o 4
      hipotetycznych grodach siedzibach Lubuszan. I zaden to nie byl Lebus kolo
      Kostrzynia :) Problem w tym, ze na Luzycach jest kilka Lubuszow/Lebusow, w
      kazdym jest duze grodzisko, kazde jest prawdopodobne, pasuje do opisu. Aha,
      jeden Lebus jest juz zatopiony przez kopalnie (historycznie pierwsza zniszczona
      wies na Luzycach), mieszkancy maja Neu Lebus.

Teraz w dlugi weekend objezdzilem sobie okolice Lebus autem-bo sciezki rowerowe
      byly zalane przez wysoki stan Odry i musialem zrezygnowac z dwoch kolek. Az po
      Kietz, Kostrzyn, Cedynie i powrot. W miejscowym zajezdzie kupilem sobie mape z
      Ziema Lubuska (Lebuser Land). A tam, niemiecka ZL to obszar ciagnacy sie lukiem
      od Odry (Lebus-Kostrzyn) przez Falkenhagen i Petershagen do Fuerstenwalde nad
      Sprewja.
      Fajne okolice, grodzisk slowianskich w cholere, zwlaszcza w Lebus-trzy sztuki!:)

"W zasadzie nawet Niemcy potrafili uszanować słowiańskie nazewnictwo i
      granice regionów "

No chyba nie. Po latach 30 nazwy slowianskie poszly precz, granice regionow tez
      nie byly nietykalne.
      • Gość: bss Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 23:58
        >No chyba nie. Po latach 30 nazwy slowianskie poszly precz, granice regionow tez
        nie byly nietykalne.<
        Jadąc niedzwno do Włoch za granicą polsko-niemiecką ( Łęknica ) zauważyłem
        podwójne nazewnictwo miejscowości , niemieckie i pod nim słowiańskie np.
        Staryja Wjes( Stara Wieś). Nazwa Szlezien... np. ( tł.pol) obowiązuje i
        obowiązywała w Niemczech po dzień dzisiejszy.

pozdrawiam
    • Gość: adela Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 01:44
      zostawcie nasze radio
    • Gość: grat Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 01:53
      na drzewo
    • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:25
      "Jadąc niedzwno do Włoch za granicą polsko-niemiecką ( Łęknica ) zauważyłem
      obowiązywała w Niemczech po dzień dzisiejszy. Jadąc niedzwno do Włoch za granicą
      polsko-niemiecką ( Łęknica ) zauważyłem
      obowiązywała w Niemczech po dzień dzisiejszy."

Nie chce sie rozpisywac o takich oczywistosciach,bedzie krotko... To nazewnictwo
      to nazwy serboluzyckie, na obszarze luzyckim zamieszkanym przez niemieckich
      Serboluzyczan obowiazuja dwujezyzne nazwy miejscowosci, stacji kolejowych,
      urzedow, ulic (ale na skrzyzowaniach), placow itd. To zadna laska, wynika z
      ustawodawstwa NRD (i to przy pewnym udziale Sowietow:) ). Serboluzyczanie nie sa
      zadowoeni z tego, ze nazwy serbskie ZAWSZE sa jako drugie i sa pisane mniejszymi
      literami niz niemieckie. Nazwy podwojne wprowadzono dopiero po 1945 roku,
      wczesniej byly zabronione. Obecnie w niektorych wioskach mimo ustawowego
      zabezpieczenia nazwy serbskie sa zdejmowane i zastepowany tylko nazwami
      niemieckimi (glosny przyklad wioski Wjelke Linje- GrossLinen). W wielu wioskach
      te podwojne napisy sa w nocy zamalowywane przez "nieznanych sprawcow".

Mimo ze od slowiansiego Recza (Wendisch Rietz pod Berlinem) prawie az po czeski
      Rumburk rozciagaja sie Luzyce to i tak niektorzy maniacy twierdza ze to Slask.
      Znowu: glosna awantura historykow i regionalistow i Serbow, bo Goerlitz wstawilo
      sobie przy wjedzie tablice "witamy w dolnoslaskim europejskim miescie". A
      przeciez Zgorzelec i Goerlitz to Luzyce, i to daleko od pogranicza (miastem
      granicznym Luzyc jest Luban, choc w calosci jeszcze po luzyckiej stronie).

Jak jechales do Wloch przez Leknice, to juz od przekroczenia Bobru w Nowogrodzie
      byles na Luzycach :)
      Moze zapamietales za Leknica pierwsze wioski-Kruswica/Krauswitz i
      Jablon/Gablenz. To wiochy gdzie w miejscowym luzyckim zanotowano wplyw jezyka
      polskiego. Taka ciekawostka na 3 maja :))))
      • Gość: bss Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 11:59
        Właśnie chodzi mi o to by nie przesówać sztucznie granic regionów wbrew histori.
        Łużyce, Śląsk i ziemia lubuska niech pozostaną tam gdzie są i nikt niech mi nie
        mówi, że N.Sól leżała i leży na ziemi lubuskiej.
        Dzięki za info - ciekawe. Pozdrawiam
        • Gość: bss Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 12:00
          przepr. za błąd.
          • Gość: jt Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.05.06, 02:32
            A czy Czerwieńsk to śląsk czy już brandenburgia? :>
            • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 20:15
              He he, dobre pytanie.. Ja nie wiem, pewnie slaski. Sasiedniemu Nietkowowi
              "zafundowano" zmiane nazwy- z "Polnisch Nettkow" po germanizacji na "Schlesisch
              Nettkow".
              W zrodlach serbskich Czerwiensk, Nietkowice i Bytnica figuruja jako trzy
              miejscowosci, ktore w XVII wieku byly zamieszkane przez mieszany, polsko
              niemiecki zywiol (Serbowie byli wyczulenia na pobliskich Slowian i na msze
              slowianskie, stad ta wrzuta).
              Czyli, jesli wierzyc zrodlom (a raczej XVII wiek to nie czasy Mieszka I, jest
              zachowana kupa dokumentow :) ) Czerwiensk i Nietkow byly slaskie, ale Lesniow
              juz luzycki. Pewnie granica biegla gdzies na polnoc od wzgorz miedzy
              Czerwienskiem a Nietkowem- tzw Gory Owcze ("Schafsberge")- jak masz po prawej
              jednostke wojskowa, to z lewej masz dawny tartak i dalej wlasnie te wzgorza :)
              • Gość: croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.05.06, 21:41
                > (Serbowie byli wyczulenia na pobliskich Slowian i na msze
                > slowianskie, stad ta wrzuta).

uuu, czyzby czkawka po Hakacie? Albo tatulku E. Hasse? To Serbowie nie sa Slowianami? To, ze tworzyli enklawe w niemieckiej cywilizacji i nieufnie patrzyli na obych cywilizacyjnie nie wykluczylo ich nigdy ze Slowianszczyzny. Ponadto trudno luteranom z Dolnych Luzyc nie patrzec podejzliwie na slowianskich "papieznikow"...
    • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 23:48
      "uuu, czyzby czkawka po Hakacie? Albo tatulku E. Hasse? To Serbowie nie sa
      Slowianami? To, ze tworzyli enklawe w
      niemieckiej cywilizacji i nieufnie patrzyli na obych cywilizacyjnie nie
      wykluczylo ich nigdy ze Slowianszczyzny.
      Ponadto trudno luteranom z Dolnych Luzyc nie patrzec podejzliwie na slowianskich
      "papieznikow"... "

Wiem,ze o Luzycach wiesz niewiele-ale tego nie wiedziales?? Ze Serbowie to
      Slowianie???? :))) Myslisz ze to taka rewelacja? Przegryzlem sie przez 3 obecnie
      uzywane dialekty serbskie i moge ci zareczyc-slowianskie jak jasna cholera!
      Oczywiscie,ze Slowianie mieli kontakt z Polakami zyjacymi w okolicy. Dla Niemcow
      to byli, i Polacy i Serbowie, jedna cholera: Wende albo Winde. Niemcy nie
      odrozniali specjalnie Serbow od Polakow. Dlatego np w Bobrowicach (okolica
      Gubina/Krosna Odrz) konsystorz na pastora mianowal Polaka, niejakiego Wawrzynca
      Lakomego, he he. Dopiero po XVII wieku te kontakty slably przez germanizacje i
      zywiol slowianski slabl. W polowie XIX wieku byla ostatnia serbska msza w
      Gubinie (tylko 150 lat, a dzis nawet nie wiemy, gdzie stal ten slowianski
      kosciol). I tak stopniowo zanikala Slowianszczyzna na tych terenach.
      • croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 05.05.06, 00:19

> Wiem,ze o Luzycach wiesz niewiele-ale tego nie wiedziales??

no tak ty masz monopol na wiedze, zapomnialem medrku, wybacz ma smialosc, ze sie odezwalem

> Myslisz ze to taka rewelacja? Przegryzlem sie przez 3 obecnie
        > uzywane dialekty serbskie i moge ci zareczyc-slowianskie jak jasna cholera!

kurna jestes juz czlonkiem rzeczywistym PAN? Kaczor szykuje nominacje profesorska?

> Oczywiscie,ze Slowianie mieli kontakt z Polakami zyjacymi w okolicy.

nie pal tego swinstwa wiecej!
      • croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 05.05.06, 00:24

> Dlatego np w Bobrowicach (okolica
        > Gubina/Krosna Odrz) konsystorz na pastora mianowal Polaka, niejakiego
        > Wawrzynca Lakomego, he he. Dopiero po XVII wieku te kontakty slably przez
        > germanizacje i zywiol slowianski slabl. W polowie XIX wieku byla ostatnia
        > serbska msza w Gubinie (tylko 150 lat, a dzis nawet nie wiemy, gdzie stal ten > slowianski kosciol).

No dobra medrku a teraz mnie oswiecisz po co te wywody? Napisales glupstwo i nie potrafisz sie do tego z honorem przyznac, ot cale twoje medrkowanie.
    • Gość: primordial A propos Czerwienska IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 23:55
      Z oficjalne strony miasta

" Zwierzchnictwo terytorialne nad Czerwieńskiem należało od XIII wieku do
      Brandenburgii. Od 1816 roku administracyjnie włączono miasto do Śląska pod
      panowanie pruskie. Od 1871 do końca II wojny swiatowej znajdował się w granicach
      państwa niemieckiego.
      "
      • Gość: jt Re: A propos Czerwienska IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.05.06, 03:06
        W takim razie gdzie przed 1815 rokiem biegła granica między śląskiem a
        brandenburgią? Obstawiam, że na Strurzynie potem przechodząc przez Akacjową Górę
        i by przejść na Zimny Potok.
    • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.06, 11:07
      "No dobra medrku a teraz mnie oswiecisz po co te wywody? Napisales glupstwo i
      nie potrafisz sie do tego z honorem przyznac,
      ot cale twoje medrkowanie."

Przeciez to ty zaczales bredzic nie na temat (po co Hakata?).A jak juz wiemy z
      tego forum, twoja wiedza historyczna jest bliska 0 (slownie: zero). Przynajmniej
      jesli chodzi o historie regionu.No szczyt to odkrycie w 2006 roku, ze
      Serboluzyczanie to Slowianie, uhh, po Nobla sie zglos. :))
      • croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 05.05.06, 20:15

> bredzic nie na temat (po co Hakata?).

juz ci wyjasniam medrku, mianowicie w 1937 roku Domowina zostala zdelegalizowana, bo Serboluzyczanie nie chcieli umiescic w statucie wpisu, ze sa "Niemcami mowiacymi po wendyjsku". Jako zes wielce dumny, ze nalezysz do nadrasy ludzkiej wywodzacej sie Wielkowielekowielkopolski to myslalem ze bedziesz w stanie pojac aluzje do Hakaty i Hassego, jak widac nie zrozumiales.

> A jak juz wiemy z tego forum, twoja wiedza historyczna jest bliska 0 (slownie: > zero).

podoba mi sie ten dopisek "(slownie: zero)" od razu widac ze mam doczynienia z zwyklym prostakiem o mentalnosci inkasenta oplat parkingowych.

> Przynajmniej
        > jesli chodzi o historie regionu.No szczyt to odkrycie w 2006 roku, ze
        > Serboluzyczanie to Slowianie, uhh, po Nobla sie zglos. :))

Postaraj sie medrku przynajmniej pisac ze zrozumieniem
        , bo to ze nie potrafisz czytac ze zrozumieniem juz wszyscy na tym forum wiemy. Przypominam, ze napisales: "Serbowie byli wyczulenia na pobliskich Slowian i na msze slowianskie, stad ta wrzuta", czy zatem juz przyznales sobie za to zdanie nobla? Czy wiciales go sobie z kartonu i dokleiles sreberko z opakowania czekolady?
        • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 00:24
          Nie zawiodles mnie ani innych forumowiczow. Jak zwykle popisales sie, nie ma co.
          Wiem ze cie to boli, prostaku, ze nie wiesz nic, ze twoja wiedza historyczna
          oscyluje na poziomie podlogi. Dlatego wlasnie jestes maskotka, posmiewiskiem
          forum. Wspolczuje twoim kumplom ktorzy musza sie za ciebie wstydzic (np cancro,
          ktory naprawde interesuje sie historia i ma cos do powiedzenia w tej
          materii-pozdr cancro!). Nawet nie umiesz polemizowac, naprawde, po tym jak sam
          mi kiedys gratulowales na forum znajomosci serbskiego, po tym jak tam spedzilem
          pare lat, myslisz ze mozesz mi wciskac jakies pierdoly z historii Luzyc?? Pedz
          sie buraku na Dolny Slask, najlepiej...
          • croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 06.05.06, 11:08
            > mi kiedys gratulowales na forum znajomosci serbskiego,

szacunek nie jest rzecza dana na wieki, w moich oczach straciles jakikolwiek szacunek a tresc twoich postow najdobitniej swiadczy z jakim prostakiem (a moze po prostu charakteropata?) mam doczynienia i "moi kumple" tez to widza.
          • Gość: Keiko Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.05.06, 14:10
            > Wspolczuje twoim kumplom ktorzy musza sie za ciebie wstydzic (np cancro,
            > ktory naprawde interesuje sie historia i ma cos do powiedzenia w tej
            > materii-pozdr cancro!).

Ale z ciebie szmata, najpierw nawypisywaleś takie oszczerstwa o Dolnym Sląsku, że tam syf kiła i mogiła a teraz pozdrawiasz dolnoślązaka cancro.
            • croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 06.05.06, 15:54
              Gość portalu: Keiko napisał(a):

> > Wspolczuje twoim kumplom ktorzy musza sie za ciebie wstydzic (np cancro,
              > > ktory naprawde interesuje sie historia i ma cos do powiedzenia w tej
              > > materii-pozdr cancro!).
              >
              > Ale z ciebie szmata, najpierw nawypisywaleś takie oszczerstwa o Dolnym Sląsku,
              > że tam syf kiła i mogiła a teraz pozdrawiasz dolnoślązaka cancro.

To naprwde pasuje do objawow charakteropatii
            • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 18:36
              "Ale z ciebie szmata, najpierw nawypisywaleś takie oszczerstwa o Dolnym Sląsku,
              że tam syf kiła i mogiła a teraz pozdrawiasz
              dolnoślązaka cancro."

To sprawa moja do cancro, smieciu... Ja nie robie zdjec dziur na podworkach na
              dolnym slasku.
    • Gość: primordial Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 19:31
      "Ale z ciebie szmata, najpierw nawypisywaleś takie oszczerstwa o Dolnym Sląsku,
      że tam syf kiła i mogiła a teraz pozdrawiasz
      dolnoślązaka cancro. "

Aha, jeszcze jedno, szmondaku. Nie wiem na ile ty, ale to wlasnie croolick i
      jego okazyjne forumowe przydupasy rozpetaly schize ze tylko dolny slask to
      cywilizacja, Kanada mlekiem i miodem plynaca. Wszystko inne to wlasnie "syf,kila
      i mogila". To dzieki temu wiele osob na forum zaczelo juz rzygac na haslo "Dolny
      Slask". Nawet ludzie, ktorym to wisialo.

• croolick Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? 06.05.06, 22:11

> Nie wiem na ile ty, ale to wlasnie croolick i
        > jego okazyjne forumowe przydupasy rozpetaly schize ze tylko dolny slask to
        > cywilizacja, Kanada mlekiem i miodem plynaca. Wszystko inne to wlasnie "syf,
        > kila i mogila".

Masz naprwde powazne poroblemy ze soba, nigdzie nie napisalem, ze Dolny Slask to
        "Kanada mlekiem i miodem plynaca" jeno uwazam, ze ten region bedzie sie rozwijac a lubuskie zadupie nie.

> To dzieki temu wiele osob na forum zaczelo juz rzygac na haslo "Dolny
        > Slask". Nawet ludzie, ktorym to wisialo.

Tak? Pewnie sa takich osob tysiace :-) Kiedy bedziecie niszczyc kisazki w Urzedzie Marszalkowskim na znak protestu? :-P No popatrz a ja ostatnio znowu zaczelem ludzi w moim otoczeniu podpytywac co sadza o lubuskiem, jakze mile jest memu sercu, ze WSZYSCY bez wyjatku opowiadaja sie za likwidacja lubuskiego i przylaczeniem powiatow zarskiego i zaganskiego do woj. dolnoslaskiego. W morde, a wiec tylu mam "przydupasow"??? O kurde, jestem wielki ;-)))
    • Gość: krzych Re: Czy PiS liwkwiduje Radio Zachód? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 18:59
      przeciż oficjalnie stwierdził ,że nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka